Kako da odaberete idealni bidermajer

Vreme čitanja : 13 minuta
Tabela sadržaja

Bidermajer je jedan od najvažnijih buketa cveća koji će jedna devojka ikada držati u svojim rukama. Upravo zbog toga svaki naš bidermajer mora da odašilje originalnošću i u potpunosti bude u skladu sa željama naših mlada. 

Odabir idealnog bidermajera može biti težak, jer svaka mlada želi da sve prođe besprekorno kada je venčanje u pitanju, a on igra neizostavnu i jednu od važnijih uloga tog dana. Nakon stotina i stotina napravljenih bidermajera, dobili smo ogromno iskustvo i sposobnost da Vam pomognemo da kreirate vaš poseban buket cveća. 

Ukoliko nemate ni najbližu ideju i predstavu o tome kako želite da vaš bidermajer izgleda, bez brige, jer niste jedini. Veliki broj mlada sa kojima smo radili imalo je isti problem. To je sasvim razumljivo jer želite nešto idealno, nešto što će se perfektno slagati uz Vašu ličnost i Vaš izgled na dan venčanja. 

Baš zbog toga smo mi tu! Da Vam pomognemo u kreaciji Vašeg posebnog svadbenog buketa. Mi pažljivo slušamo vaše želje i obraćamo pažnju na Vašu ličnost i ostalu cvetnu dekoraciju Vašeg venčanja ne bi li ih pretvorili u personalizovani i besprekorni bidermajer koji će Vam savršeno komplementirati.

Kako kreiramo Vaš idealni buket? Dozvolite nam da vas sprovedemo kroz sve korake do Vašeg bidermajera.

bidermajer od ruza

Odabir cveća za Vaš bidermajer

Ukoliko niste sujeverni i sve do čega Vam je stalo jeste čista estetika, onda ga možete praviti od bilo kog cveća. Bilo da su to najlepše i najveće Brazilske ružu, ili jednostavno poljsko cveće, nebitno je. Najvažnije je da bude autentičan Vama i oslikava Vašu ličnost. 

Na osnovu onoga što mlade najčešće traže od nas, ovo je lista najpopularnijih bidermajera:

Naravno, slobodni ste da se odlučite na najneobičnije i najegzotičnije cvetne dekoracije i odabire. Naša cvećara je uvek dobro snabdevena cvećem i možemo Vam nabaviti šta god poželite.

Za sastanak sa nama oko dogovora za izradu Vašeg bidermajera i celokupnog svadbenog cvenog aranžmana, kao i oko dogovora oko cene, možete nas kontaktirati ovde.

bidermajer

Ukoliko ste mlada koja želi da sve ima mnogo dublje značenje, bez brige, jer mi smo upoznati sa značenjem našeg cveća, i znamo šta je idealno izabrati kao svadbeni cvetni aranžman.

Simboličko značenje cveća u bidermajeru

Nekada davno, mlade su nosile bukete cveća na dan svog venčanja zbog verovanja u njegovo magijsko dejstvo. Smatralo se da će ih ono štititi od nesreća i bolesti zato što miris cveća ima moć da rastera loše sile.

Verovalo se da venčani buket donosi sreću i zadovoljstvo u braku, dok traka kojom se buket vezuje simbolizuje jedinstvo i celinu. 

Tokom viktorijanskog doba cveće se koristilo da izrazi emocije kada je to rečima bilo nemoguće.

Danas je bidermajer samo neizostavni deo dekoracije, aksesoar, nešto što upotpunjuje i ulepšava izgled mlade. Međutim, idalje veliki broj devojaka i žena obraća pažnju na simboličko značenje cveća koje će sačinjavati njihovu svadbenu dekoraciju.

Ukoliko ste Vi jedna od njih, i želite da kreirate svoj buket prema simboličkom značenju cveća, onda će Vam naš mali vodič biti od pomoći:

 • Bela ruža – nevinost
 • Roze ruža – ljupkost
 • Bež ruža – skromnost
 • Crvena ruža – ljubav, sreća, zdravlje
 • Bordo ruža – požuda
 • Žuta ruža – prijateljstvo
 • Hortenzija – ponos
 • Hrizantemasreća
 • Lala – ljubav
 • Sasa – isčekivanje
 • Orhideja – lepota, snaga, ljubav, luksuz
 • Karanfil – samouverenost
 • Ljiljan – veličanstvenost
 • Đurđevak – smernost i čistoća
 • Kala – vera
 • Gardenina – radost 
 • Ljutić – Šarm, draž
 • Ljiljan – savršenstvno, nežnost, beskompromisna ljubav, nada
 • Božur – sreća
 • Anturijum – gostoprimstvo
 • Lizijantus – iskrena i duboka ljubav
 • Gipsofila – svečanost, praznik
 • Narcis – novi početak
 • Bela rada – nevinost
 • Zumbuli – igra, sport
 • Iris – vera, mudrost, hrabrost
 • Lavanda – posvećenost, čednost
 • Jorgovan – prva ljubav
 • Protea – snaga i raznovrsnost
 • Suncokret – posvećena ljubav
 • Dalija – posvećenost i večna veza

Bidermajer od ruža

beli bidermajer

Ruže su oduvek bile omiljene svim ženama, sa njima ne možete pogrešiti.

One su tradicionalne i za koju god boju se odlučili vaš buket biće prefinjenog i elegantnog stila.

Ruže možete kombinovati međusobno, bele i crvene, roze i bele, bež i žute, zatim sa drugim cvećem, ili možete izabrati monobotanički bidermajer, tj bidermajer sačinjen od samo jedne vrste cveća.

Bidermajer od božura

Prelepi sofisticirani božuri koji zrače srećom i ljubavlju su favorit mnogih dama. Božuri su voljeni zbog njihovog prefinjenog izgleda, slatkog mirisa i predivnih boja. 

bidermajer od bozura

Ako se odlučite za božure kao glavne aktere vašeg bidermajera, cvećara Elite Vam može pružiti prvoklasnu izradu buketa od ovog nežnog cveća.

Bidermajer od poljskog cveća

Poljsko cveće je jedno od naših favorita zbog svoje jednostavnosti i lepote koja asocira na prostrane livade, šume i prirodu. Ukoliko želite buket cveća koji je istovremeno jednostavan i simboličan, poljsko cveće je idealan izbor. Simboličko značenje malenog i preslatkog cveća i njihov minimalizam imaju očaravajuću moć, posebno ukoliko se odlučite da venčanje pravite van grada i u letnjem ili jesenjem periodu.

Usput, možete pogledati našu galeriju bidermajera ovde.

poljsko cvece bidermajer
Buket od poljskog cveca

Ukoliko ste idalje neodlučni oko odabira, evo naših preporuka šta možete uraditi:

 1. Napravite više bukete
 2. Integrišite netradicionalne elemente u Vaš bidermajer
 3. Izaberite pastelni bidermajer
 4. Dozvolie da vaša venčanica odluči
 5. Kombinujte različite stilove
 6. Igrajte se sa bojama
 7. Budite jednobojni
 8. Budite u skladu sa sezonom
 9. Konsultujete se sa nama

Kako izaći na kraj sa nedoumicama u vezi odabira bidermajera?

Napravite više bidermajera

Dešavalo se da mlade ne mogu da se odluče oko idealnog bidermajera, i to ne retko. Žele da to bude nešto u duhu klasicizma, bež i svetle boje sa svilenom trakom, ali istovremeno im je omiljena boja bordo i žele da kombinuju tamne ruže sa prelepim belim gardeninama. I to je sasvim okej.

U ovakvim slučajevima ne morate da birate. Jednom u životu ćete imati priliku da budete mlada, tako da učinite sve da izbegnete kajanje. 

U cvećari Elite, mi savetujemo naše mlade koje se susreću sa ovakvim dilemama da nam dozvole da im napravimo više od jednog bidermajera, u zavisnosti od toga koliko različitih ideja imaju. Iz prakse znamo da se obično odluče za tri.

Kako ovo funkcioniše?

Na sastanku sa nama, Vi nam objasnite šta sve želite i koje ideje imate. Možete nam pokazati slike aranžmana koji su Vam se svideli, a možete i na licu mesta u našoj cvećari da odaberete cvće koje vam se sviđa i koje želite da sačinjava Vaš bidermajer. 

Ukoliko Vam je teško da se odlučite za samo jednu kombinaciju, možete ih odabrati više, u skaldu sa Vašim budžetom. 

Šta sa ostalim bidermajerima?

Na dan venčanja, ili dan pre, kako se dogovorimo, kada dođete po Vaše bidermajere moći ćete na osnovu toga koji Vam se najviše dopada i koji Vam deluje da ide najbolje uz Vašu venčanicu, da odlučite koji ćete nositi tokom svadbene ceremonije. 

Ostala dva buketa (ili jedan) možete dati kao poklon majci ili nekom bliskom, nekad čak i mladoženji. 

Druga opcija za koju se odlučuje dosta devojaka danas jeste da u toku dana zamene buket. Nosili ste celo prepodne jedan bidermajer, i iznosili ste ga, ukoliko je sačinjen od nežnog i delikatnog cveća, dobra je verovatnoća da će latice krenuti da blede i venu. Zato imate alternativu, svež novi buket prelepog cveća kojim ćete zameniti stari.

Takođe, ukoliko menjate odevnu kombinaciju nakon svečane ceremonije, zašto ne bi ste promenili i bidermajer koji će se više slagati uz novu haljinu?

Ružičasti bidermajer

Integrišite netradicionalne elemente u Vaš bidermajer

Pod ovim smatramo da bidermajer ne mora da bude napravljen samo od cveća!

Voće, bobice, različito neobično lišće i sliči elementi daju na originalnosti. Ko kaže da biber ne može biti savršeni deo Vašeg posebnog svadbenog buketa. Ne samo što će ovo doprineti efektu autentičnosti već će definitivno da Vas izdvoji od drugih mlada kao nekog ko je smeo, inovativan i moderan!

Zakažite sastanak sa nama kako biste mogli da kreirate vaš bidermajer iz snova!

bidermajer biber dalija
Bidermajer sa biberovim bobicama i dalijom

Izaberite pastelni bidermajer

Smatrate da jarke boje i nisu baš vaša stvar? Nema problema, pastelne i neutralne boje su uvek dobar izbor za svaki svadbeni događaj. Kombinacijom raskošnih velikih božurova i belih ruža sa minimalno zelenih detalja može se postići efekat koji zrači klasicizmom i ljupkošću.

plavi bidermajer za venčanja
bidermajer od plavih hortenzija

Dozvolite da vaša venčanica odluči

Mi uvek savetujemo mlade da njihov bidermajer ne treba da odskače sa slike i da treba da bude nešto što će ih komplementirati, a ne dominantan aksesoar. 

Stoga je veoma važno da on bude u skladu i proporciji sa visinom i građom mlade, ali i da se slaže sa njenom venčanicom. Znači, bidermajer se ne treba takmičiti sa Vašim izgledom, treba ga nadahnuti.

Bidermajer od ruža

Kombinujte različite stilove

To što preferirate tradicionalno cveće ne znači da morate da sve cvetne aranžmane načinite konvencionalnim i tradicionalnim. 

Ukoliko znate kako, moderno i tradicionalno se mogu savršeno iskombinovati, kao i ostali stilovi međusobno. Na Vaš savršen dan za Vas nema prepreka, i cvećra Elite je tu da Vam to dokaže i pomogne Vam da ih prevaziđete.

Želite crne trake u hipi cvetnom aranžmanu? Nema problema. Ili se možda u Vama prepiru viktorijanski cvetni aranžmani sa modernim duhom tehnologije i cvetnih dekoracija prožetih LED lampicama? 

Kao što smo već rekli,  cvećara Elite osluškuje sve vaše želje, i koliko god one delovale nesloživo u Vašim glavama, uspeva da ih realizuje na takav način da ćete ostati bez daha. 

Zakažite sastanak sa nama i organizujte vaše venčanje iz snova.

Igrajte se sa bojama

Složićete se kada kažemo da je dobro razbiti monotoniju, monotonija je dosadna. A koji je bolji način da se to uradi na svadbeni dan, nego da se kao kontrast beloj venčanici i ostalim tradicionalnim belim elementima, postavi cveće raskošnih jarkih boja.

Ne samo što razbijate monotonost na ovaj način, već i dajete vibrantnost slikama sa vašeg venčanja.

Ideja tamno crvenog cveća u Vašem bidermajeru, u kombinaciji sa prelepom belom venčanicom i jarkim ružom za usne stvara savršen efekat!

Budite jednobojni – moderni i minimalistički bidermajeri

Sušta suprotnost prethodnoj ideji. Dok je igra sa bojama odašiljala ekstravagantnošću, jednobojnost simbolizuje besprekornu eleganciju i sofisticiranost. Tako da bidermajer od samo jedne vrste cveća u samo jednoj boji takođe može biti odlična opcija. 

Monobotanički aranžman ide odlično u duhu sa današnjim modernim i minimalističkim stilom.

buket od bozura
monobotanicki bidermajer od belih bozura

Budite u skladu sa sezonom

Sezonski cvetni aranžmani nikada nisu greška i idealni su ukoliko imate problema sa odlučivanjem. 

Bele boje se odlično slažu uz proleće, dok su zemljane boje sjajne za jesenji bidermajer.

Konsultujete se sa nama

Ukoliko Vam je sve ovo previše, i nemate vremena da razmišljate i smišljate izgled Vašeg bidermajera, konsultujte se sa nama. Naposletku, to je naš posao.

Mi smo zaduženi da vam u potpunosti sklonimo brige u vezi, ne samo bidermajera, već i celokupnog cvetnog aranžmana za Vaše venčanje. 

Sastanak sa nama i našim stručnim timom možete zakazati putem mejla, ili direktno pozivom na broj 011/3165988 ili 063/304400.

Kako da sačuvate Vaš bidermajer?

Nakon svog tog vremena koje ste uložili u odabir cveća, dizajn, dekoraciju i posebne detalje, nije čudno da ne želite da vam cveće samo uvene i baci se. Mnoge devojke žele da sačuvaju svoje bukete cveća od vremena i propadanja. 

Za to postoji par načina:

 1. Presovanje
 2. Sušenje
 3. Korišćenje silica gela
 4. Epoxy resin – tečna smola

Presovanje 

Presovanje cveća je nešto što vam je sigurno poznato još od školskih dana. 

Kako bi ispresovali cveće iz bidermajera neophodno je da ga rastavite i izaberete ono cveće koje želite da sačuvate. To cveće zatim treba da rasporedite između listova novina i pritisnete ga nečim teškim, knjigama obično.

Neophodno je da redovno, prvih nedelju dana redovno svaki dan menjate listove novina kako vam se cvetovi ne bi ubuđali zbog vlage jer je cveće idalje sveže i sadrži vodu u sebi. Prilikom pomeranja cveća i menjanja novina budite veoma pažljivi kako vam se cvetovi ne bi raspali.

Nakon dve do tri nedelje, u zavisnosti od vrste cveća i toga koliko je cveće pre presovanja bilo sveže, trebalo bi da su cvetovi osušeni. Ovako osušene cvetove možete složiti kako želite i uramiti. Sada imate veoma lepu i posebnu dekoraciju na vašem zidu koja će vas uvek podsećati na jedan od najlepših dana vašeg života.

Ukoliko vas nešto više zanima o presovanju to možete videti ovde.

ispresovani bidermajer
Izvor: Instagram @designs.by.andrea

Sušenje

Još jedan od zanimljivih načina za očuvanje buketa cveća jeste da ih pustite da se osuše. To se radi na sledeći način:

 1. Osigurajte da je cveće unutar bidermajera čvrsto povezano
 2. Okačite buket da visi negde gde je temperatura sobno i gde je mračno i suvo, možda unutar ormana ili negde na tavanu
 3. Latice cveća treba da vise nadole, tako da buket kačite za stabljike cveća
 4. Nakon par nedelja cveće bi trebalo da je kompletno suvo
 5. Skinite buket i poprskajte ga lakom za kosu kako biste fiskirali cvetove

Silica gel

Silic agel nije nikakva vrsta gela već je peskasto sredstvo koje se koristi za upijanje vode. Pomoću silica gela cvetove možete osušiti na sledeći način:

 1. Uzmite plastičnu posudu sa poklopcem koja je dovoljno velika da u nju stane vaše cveće
 2. Prekrijte dno posude solidnim slojem gela
 3. Bidermajer je neophodnoda rastavite i svaki cvet posebno položite na gel
 4. Zatim pažljivo sipajte jos gela oko cveća i preko njega, nežno pazeći da ne oštetite latice
 5. Nastavite da punite dok posudu ne popunite do vrha i zatim je zatvorite poklopcem
 6. Nakon 7 dana cveće bi trebalo da je osušeno
 7. Polako i pažljivo izvadite cvetove i poprskajte ih lakom za kosu

Prednost upotrebe ove metode je što silica gel očuvava boju cvetova i njihov oblik. Tako dobijate utisak kao da je cveće idalje sveže.

https://www.instagram.com/p/BzLB14vnVfW/

Epoxy resin – tečna smola 

Za sve vas dame koje su kreativne i vole da eksperimenišu ovo će biti veoma zanimljiva metoda. 

Evo kako da očuvate cvetove, a i cele bukete pomoću ove metode:

 1. Nabavite sferni ili kockasti kalup (ili koji god oblik vi želite, samo pazite da bude dovoljno veliki za vaše cveće)
 2. Do pola napunite kalup smolom i onda pažljivo postavite cveće kako želite unutra
 3. Napunite kalup do vrha i pustite da se osuši
 4. Nakon što se osušilo skinite kalup

Ovo je metoda koja vas ostavlja sa prelepim dekorativnim elementom koji će osvežiti vaš dom.

https://www.instagram.com/p/B29rFLknp7W/

Koristite Dehidrirano Cveće

Još jedan domišljati način koji će vam omogućiti da vaš bidermajer bude isti kao prvog dana mesecima, a možda i godinama kasnije jeste korišćenje dehidriranog cveća. Ono čini idealan bidermajer, i zrače prestižom i večnošću. Više o dehidriranom cveću možete pročitati u našem postu Dehidrirane Ruže.

Često postavljana pitanja u vezi bidermajera:

Da li tokom cele godine može da se nabavi bilo koja vrsta cveća?

Ne, to je skoro pa nemoguće. Ukoliko želite da vaš bidermajer bude onog specifičnog cveća poput hortenzije ili orhideje na primer, treba da ispratite po mesecima cvetanje cveća. Ukoli ste nesigurni da li ćete moći da pronađete baš ono cveće koje želite u periodu vašeg venčanja, kontaktirjate nas kako bi se informislai i kako bi unapred znali postoji li način da Vam nabavimo cveće koje želite.

Da li trebam da nabavim jedan ili dva bidermajera?

Ovo zavisi u potpunosti od vas i vaših želja i ideja. Popularno je sve više i više danas da devojke nabave dva bidermajera. Jedan im služi za bacanje ispred opštine, a drugi za slikanje.

Ukoliko ste neodlučne oko odabira uvek možete pribeći ovoj metodi i uzeti dva buketa, kao što smo naveli gore.

vencani cvetici za revere, cvecara elite, beograd, zemun
Venčani cvetići za revere

Bidermajer – cena

Cena bidermajera može znatno da varira u zavisnosti od toga za koju vrstu cveća se odlučite, kao i u zavisnosti od veličine buketa i dodatnih elemenata koje u njega želite da inkorporirate. 

Mi nudimo izrade bidermajera svih vrsta, tako da vas može koštati od 30, pa sve do 100 eura. 

Sve zavisi od Vas, Vaših želja i budžeta.

Radite li i van Beograda?

Naravno, dostava je moguća i van Beograda, za ostala pitanja u vezi dostave možete pogledati našu politiku ili nas kontaktirati.

Za više informacija o tome ko smo mi i naše kako poslujemo možete videti na stranici O Nama.

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku