Najčešće bolesti sobnog cveća

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Kao i ljudi ili kućni ljubimci, i biljke povremeno podležu određenim bolestima. U najgorem slučaju može se dogoditi da bolest napreduje i ubije biljku, međutim ako na vreme primetite znak oboljenja možete preventivno delovati i zaštiti biljku od odumiranja.

Mnoge uobičajene bolesti kućnih biljaka deluju na oportunistički način i napadaju kada je biljka najslabija, odnosno pod stresom zbog nepovoljnih uslova rasta. Najznačajnija stvar kojom možete da sprečite nastajanje bolesti je da obezbedite odgovarajuće okruženje za uzgoj. To znači da koristite adekvatno tlo, vodite računa o temperaturi, pravilnom zalivanju i vlažnosti zemljišta.

Pre nego što se bacite na posao, informišite se o sorti Vaše sobne biljke i o njenim zahtevima. Svaka biljka ima svoje specifičnosti i ne može se tretirati na isti način. Na našem blogu možete pročitati najbitnije karakteristike različitih biljaka i tako smanjiti rizik od zaraze.

Kako izbeći štetočine i bolesti sobnih biljaka

Pre svega treba napomenuti obazrivosti pre bilo koje aktivnosti održavanja Vaše biljke. Kupujte samo čiste i zdrave biljke! Na taj se način smanjuje rizik od štetnika i bolesti koje mogu da zaraze ne samo nove, već i postojeće biljke u Vašoj kućnoj bašti.

Potrudite se da prilikom svakog zalivanja uklonite mrtve delove i temeljito pregledajte biljke kako biste bili sigurni da su zdrave. Ako primetite bilo kakve probleme, lečite ih neposredno pre nego što problem zarazi sve biljke. Imajte na umu da većina biljaka ne uspeva zato što se ne hrani redovno.

Ukoliko Vaša biljka ima uravnoteženu ishranu, to će smanjiti mogućnost od pojave zaraze ili bolesti. Kada je đubrenje u pitanju, veoma je bitno pronaći idelnu meru, jer prekomerno hranjenje može privremeno zaustaviti rast i razvoj. Izbegavajte hranjenje biljaka u periodu kasnog leta, to može prouzrokovati štetočine u doba zime, odnosno kada se biljka zatvara i u stanju je mirovnja.

Uobičajeni problemi koji podstiču štetočine i bolesti

Kako prepoznati da Vaša biljka nema odgovarajuću negu, što dovodi do pojave bolesti i štetočina:

 • Biljke sa raznobojnim lišćem postaće zelene ako biljka ne dobija odgovarajuću količinu svetlosti.
 • Ukoliko na saksiji primetite beli praškasti premaz, to obično ukazuje na to da je biljka previše nahranjena đubrivom i da voda u sebi sadrži veliku koncentraciju krečnjaka.Osim toga, zelena sluz koja se pojavljuje na saksiji ili na površini zemljišta, takođe, ukazuje na prekomernu količinu tečnosti.
 • Cvetni pupoljci će otpasti pre cvetanja ako su zemljište ili vazduh previše suvi ili ako biljka nema dovoljno svetlosti.
 • Listovi će se osušiti ako se biljka prekomerno zaliva.
 • Smeđe mrlje na lišću su veoma česta pojava, mogu se javiti zbog opekotina direktne sunčeve svetlosti ili pokazuju bolest lisnih mrlja.

Lečenje bolesti

Ustanovljeno je sedam najčešćih bolesti koje pogađaju kućne biljke, zajedno sa simptomima i načinom lečenja, neke od njih predstavljaju veoma česte pojave, dok su neke ipak manje zastupljene.

Bolesti Karakteristike Simptomi Lečenje

Bazalna matična trulež

Uzrokovana gljivičnom micelijom koja živi na površini tla. U situacijama prekomernog zalivanja, hladnog i vlažnog vazduha, ova bolest se razmnožava velikom brzinom. Crne ili bele mrlje u podnožju biljke. Uobičajeno utiče na bazu, jer ona predstavlja najblaži deo tla. Kaktusi su najviše izloženi riziku. Jedini tretman je uklanjanje truleži i prašenje zaražene sobne biljke fungicidom.

Botritis

Ova bolest nastaje zbog gljivica koje se prenose putem vazduha koje slete na oštećeno ili umirujuće tkivo. Do ovog problema dolazi kada je sobna biljka veoma slaba, a atmosfera vlažna i hladna. Meke trule mrlje koje bivaju prikrivene sivkastom gljivicom. Uklonite zaražene delove biljke i pronađite način da smanjite vlažnost, na taj način možete zaštiti svoju sobnu biljku od ove opake bolesti.

Manjak hranljivih sastojaka

Ako sobna biljka nema odgovarajući tretman đubrenja, to može izazvati razvijanje mnogih bolesti. Glavni simptomi koji se javljaju usled ovog problema su neuobičajen i slab rast sobne biljke. Listovi mogu biti veoma mali sa čudnim oblikom i izbledelom bojom. Efikasan tretman je darivanje biljke hranljivim materijama, putem đubrenja. Osim toga, kako biste bili sigurni u kvalitet zemljišta Vaše sobne biljke, predlažemo Vam presađivanje. Savet je da sačekate oko 8 nedelja nakon presađivanja pre nego što krenete sa gnojidbom.

Pepelnica

Srećom, ova bolest ne izaziva kobne posledice. Takođe, ne pojavljuje se tako često među sobnim biljkama jer se prenosi putem vetra. Znak koji ukazuje na pepelnicu je beli, praškasti prah na lišću sobne biljke. Ako se ostavi bez nadzora, može se proširiti po celoj biljci. Pažljivo uklonite zaražene listove. Prašite biljku fungicidom, a lišće ispirajte rastvorom sumpora.

Rust

Rust je sinonim za rđu, češće se javlja kod spoljnih biljaka, ali nije isključena njena pojava kod sobnih. Posebno vodite računa kod krizantema, pelargonijuma i fikusa. Ova bolest se javlja u vidu smeđih prstenova ili fleka na lišću. Obično počinju na donjoj strani lišća. Rust uzrokuje opadanje lišća. Potpuno iskorenjavanje rusta je veoma teško, ali se može kontrolisati. U svakom slučaju, pažljivo uklonite zaražene listove i pokušajte da ne tresete biljku jer će to dovesti do širenja infekcije.

Sooty mold

Ovo je bolest koja ima vrlo vidljivo prisustvo. Stvara nekoliko štetočina poput Vage. Crna ili tamno zelena čađa poput mrlja. U ekstremnim slučajevima će premazati celo lišće. Sooty mold ne šteti sobnim biljkama direktno, ali je estetski veoma neprijatna pojava. Možete je ukloniti brisanjem lišća vlažnom krpom. Nakon toga, lišće isperite čistom, mlakom vodom.

Virusi

Virusi su široka tema. Obično proizvode štetočine kao što su lisne uši. Postoje brojni simptomi biljnih virusa i mogu se pojaviti u različitim oblicima, u zavisnosti od vrste sobne biljke. Virusi uzrokuju oslabljen i uobličen rast, a listovi su u većini slučajeva požuteli. Za ovu bolest, nažalost, nema leka, ako je uzelo maha, biljku treba ukloniti kako se infekcija ne bi proširila na druge, zdrave biljke.

Ne morate znati sve o ovim problemima da biste imali zdrave biljke, samo treba paziti na njih adekvatnom negom i kontrolisanjem. Ukoliko je Vaša sobna biljka zaražena, treba je tretirati odgovarajućim hemikalijama. Možete ih prskati koncentrovanim insekticidom ili fungicidom razblaženim u čistoj vodi. Ovo je najpopularnija metoda.

Neke tečne hemijske sprejeve možete nabaviti već pripremljene. Kompost takođe možete zalivati sistemskim insekticidom koji preko biljnog sistema ulazi u biljku. Ovo je brz i efikasan način da se oslobodite štetočina. Više o tome pročitajte na sajtu agronomije.

Suočavanje sa obolelim biljkama

Nekoliko koraka za sprečavanje razvoja i širenja bolesti:

 1. Izlolujte bolesne biljke! Na taj način smanjujete rizik da se bolest proširi na Vaše druge sobne biljke.
 2. Obavezno operite ruke ako radite sa različitim sobnim biljkama, jer se zaraza može zadržati na Vašim rukama.
 3. Jedna od najbitnijih stavki jeste sterilizacija pribora za biljke. Nakon svakog orezivanja biljaka, alat obrišite krpom natopljenom alkoholom.
 4. Kao što je već rečeno, vodite računa o količini vode koju biljka prima. Previše suvo ili vlažno tlo može ubiti sobnu biljku i biti dobro tlo za razvijanje bolesti.
 5. Proveravajte količinu svetlosti koju biljka prima, idealna lokacija zavisi od vrste same sobne biljke.
 6. Izbegavajte prenatrpavanje biljaka. Dozvolite nesmetanu cirkulaciju vazduha u unutrašnjem prostoru.
 7. Odustanite od previše obolelih biljaka. Ponekad ćete morati da bacite biljke koje ne možete da oporavite.

Na šta treba paziti

Vaše sobne biljke će Vas obavestiti da li imaju problema sa bolešću: usporen rast, požuteli listovi i mrlje na lišću su najčešći znaci prusustva određenog oboljenja. Ukoliko je biljka zaražena, listovi počinju polako da žute i na kraju opadaju, stabljike mogu postati mekane i kašaste sa crnim mrljama u blizini tla.

Mokro i zamrznuto zemljište, bilo zbog prekomerne vode, loše drenaže ili sabijanja tla- uzrokuje da se korenje guši i odumire, a veoma često može doći i do odumiranja korena. Da biste proverili da li biljka ima probleme sa korenom, izvadite sobnu biljku iz saksije i detaljno prekontrolišite.

Ako su Vam potrebni dodatni saveti, nikako ne oklevajte da nas posetite ili kontaktirajte. U našem je velikom interesu da sačuvamo Vaše sobne biljke od bolesti i omogućimo Vam dobre savete za uzgoj.

Vaša cvećara,

Elite.

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku