Kaktusi – Dašak egzotične lepote

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Kaktusi i pored svog neobičnog, egzotičnog izgleda, se često gaje i kao kućne biljke. Poreklom iz Amerike, kaktusi spadaju u sukulentne biljke, odnosno biljke koje u svojim listovima, stabljici ili korenu skladište vodu i hranjive materije.

S obzirom na to da je prva asocijacija kada pomislimo na kaktus, pustinja, to već i znamo. Baš zbog svog egzotičnog porekla, kaktusi sve više mame ljubitilje cveća da ih uvrste u svoju cvetnu oazu, i tako u svoje domove unesu dašak tropske atmosfere.

Izvor: Pinterest – Kaktusi u pustinji

Kako kaktusi uspevaju u kućnom okruženju?

Kaktusi su markatne biljke, koje daju poseban pečat Vašoj bašti. Iako je njihovo prirodno stanište daleka Amerika i njeni tropski predeli, ipak može rasti i razvijati se i na našem području i u našim domovima. Kaktusi koji se čuvaju u kućnim uslovima imaju razne oblike, od loptastih, cilindričnih, visećih, drvolikih do puzajućih. Oni ne iziskuju previše komplikovanu negu, ali postoje određeni koraci koji se moraju ispratiti. Na osnovu svih njihovih karakteristika, kaktusi se u našoj klasifikaciji sobnog cveća ubrajaju u sledeće kategorije:

 1. Tropsko sobno cveće
 2. Egzotično sobno cveće
 3. Sobno cveće koje zahteva puno svetla
 4. Sobno cveće idealno za restorane
 5. Sobno cveće pogodno za kancelarije i poslovne prostore

Pravilna nega kaktusa

Ono što ljudi prvo pomisle kada govore o kaktusu je to da on uspeva uvek i da ne zahteva gotovo nikakvu negu. Međutim, to nije istina, i malo je poznato da kaktusi uspevaju najviše usled pravilnog zalivanja, pa zatim i pridržavanja ostalih koraka njihove nege. Ukoliko pratite te korake, oni će uspevati i u kućnim uslovima i na Vašim balkonima i terasama!

Međutim, koraci u njihovom rastu nisu zahtevni i često su minimalni, što je mala cena za njihov egzotični pečat koji dodaje posebnu notu Vašem cvetnom carstvu.

Koraci do raskošnog kaktusa, pa i do njegovog cvetanja se ogledaju u određenim koracima koji se moraju ispuniti, i to su:

 • Odgovarajuća količina svetlosti i pozicija
 • Adekvatno zemljište
 • Pravilno zalivanje
 • Prihrana
 • Presađivanje

Izvor: Pinterest

Odgovarajuća količina svetlosti

Svetlost igra glavnu ulogu u životu svakog kaktusa, jer je esencijalno ,,đubrivo” potrebno za njegov rast i razvoj. Iako kaktusi vole sunčeve zrake, savetuje se da nikada ne budu izloženi direktim sunčevim zracima. Kaktusi rastu u zavisnosti od toga koliko svetlosti dobijaju. Stoga, neke od lokacija koje će im najviše odgovarati su:

 • Južna strana prozora ili južna terasa
 • Zapadna strana ili terasa
 • Istočna strana ili balkon

Što se tiče severne strane balkona ili prozora, to je strana sa najmanje svetla, pa shodno tome neće prijati Vašem kaktusu.

Izvor: Pinterest

Adekvatno zemljište

Za pravilan rast kaktusa je od ključnog značaja i zemljište. Adekvatno zemljište za kaktuse se može kupiti gotovo, ali se naravno može i napraviti.

Ukoliko se odlučite da kupite gotovo zemljište, birajte ono koje je na bazi treseta, u koje dodate i malo peska ili šljunka, kako biste napravili drenažni sloj. Sa druge strane, kada pravite sami adekvatnu zemlju, idealna kombinacija koju kaktusi najviše vole je mešavina humusa i ilovače, sa drenažnim slojem u vidu peska i sitnih kamenčića.

Preporučuje se da se kaktus sadi u glinenim, a ne u plastičnim saksijama, jer se u njima zemlja suši na jednaki način.

Više o pravilnoj sadnji kaktusa, možete pogledati na sledećam videu:

Pravilno zalivanje

Iako je prva pomisao na kaktus da on uspeva bez vode i da nije potrebno da ga zalivamo, to nije istina. I kaktusi zahtevaju zalivanje! Međutim, proces zalivanja se kod ovih biljaka razlikuje od doba godine, odnosno u toku letnjih i zimskih meseci.

Naime, tokom letnjih meseci oni se razvijaju i to predstavlja period njihovog intenzivnog rasta. Shodno tome, kaktusi se tada zalivaju jednom nedeljno sa dosta vode. Kada zalijete biljku, sačekate nekoliko minuta da se iscedi voda krož drenažne otvore, zatim isprazniti podmetač. Veoma je bitno da se ni u zalivanju ne pretera, jer će kaktusi pre izdržati manjak nego višak vode.

Zimski meseci su kaktusu period odmora i tada ne zahteva previše zalivanja. Tada je dovoljno da se oni zalivaju jednom u mesec dana.

Izvor: Pinterest

Prihrana

Kao i većina biljaka, i kaktusi zahtevaju prihranu. Uglavnom se đubrenje ove biljke vrši tokom perioda intenzivnog rasta, odnosno početkom proleća i tokom letnjih meseci. Proces prihranjivanja se vrši jednom mesečno, u periodu od aprila do avgusta. Birajte prihranu koja je bogata azotom i fosforom.

Više o prihrani sobnog cveća, možete pročitati na našem sajtu o idealnoj prihrani za cveće i biljke.

Presađivanje

S ozbirom na to da kaktusi stalno troše hranjive materije iz zemljišta, potrebno je da se oni presađuju, kako iz tih razloga, tako i da bi se obezbedio prostor za rast korena biljke. Mladi kaktusi se presađuju jednom godišnje, dok one starije možete premeštati i na tri godine i to u proleće.

Koraci u pravilnom presađivanju kaktusa:

 1. Zaštitite ruke adekvatnim rukavicama zbog bodlji koje kaktusi imaju
 2. Izvadite ga iz saksije, dok istovremeno nekim papirom ili novinom držite bodljikavi deo
 3. Na dnu saksije postavite drenažni sloj u vidu kamenčića
 4. Zatim ubacite mešavinu humusa i ilovače, sa peskom u saksiju
 5. Ubacite kaktus vertikalno u saksiju i dodajte ostatak zemljišta.

Presađivanje kaktusa korak po korak, možete pročitati na sajtu Moja radionica.

Izvor: Pinterest

Kako da Vaši kaktusi procvetaju?

Kaktusi cvetaju jednom godišnje, kao nagrada za sav uloženi trud i ljubav u njihovu negu. Ukoliko pratite sve prethodno navedene korake za njihov pravilni rast, možete slobodno očekivati da Vaš kaktus procveta. Kaktusi formiraju prelepe cvetove koji grade harmoniju bodljikave površine i prelepih nežnih cvetova.

Vrste koje cvetaju u kućnim uslovima su:

Mammillaria

Kaktusi koji pripadaju ovoj vrsti se uglavnom gaje kao kućni, jer privlače svojim prelepim rozim cvetovima na samom vrhu biljke.

Gymnocalycium

Ova vrsta je poznata pod imenom Nokotus. Cvetovi su uglavnom u rozim, crvenim ili belim nijansama.

Opuntia

Ovi kaktusi osim što formiraju prelepe cvetove, mogu formirati i jestivo voće u obliku iglica.

Kaktusi bez bodlji

Jedna od najpoznatijih vrsta kaktusa bez bodlji je bez konkurencije božićni kaktus, poznat i pod imenom orhideja kaktus. Osim što ga karakteriše nedostatak bodlji, ova vrsta je takođe jedna od cvetajućih. Ovi kaktusi su idealni za početnike zbog svoje lakoće u nezi.

Cvetovi koje ovi kaktusi formiraju su najčešće u nijansama crvene, ljubičaste, narandzaste, žute, bele.. Cvetaju raskošno, čime upotpunjuju atmosferu Vašeg doma! Ono što je najbitnije da znamo je da, božićnim kaktusima treba više vode od običnom, jer su oni člankoviti kaktusi.

U našoj klasifikaciji sobnog cveća, božićni kaktusi spadaju u vrste sobnog cveća lakog za održavanje.

Izvor: PinterestBožićni kaktus

Kaktusi sa bodljama u boji

Pored toga što postoje kaktusi bez bodlji, postoje i vrste koje imaju bodlje u nijansama od roze do žute. Međutim vrste kaktusa sa crvenim ili žutim bodljama se ne mogu sresti u prirodi, već su stvoreni veštačkim putem. Naime, bodlje se boje specijalnim bojama kako bi se dobilo na raznobojnosti.

Izvor: Pinterst

Kaktusi – najučestalije vrste

Jedna od vrsti kaktusa koja se uglavnom gaji kao sobno cveće su i mini kaktusi. Veoma su privlačni zbog svoje minimalističke lepote, koja osvaja svaki prostor. Veoma su skromni u zahtevima, pa se tako često nalaze u domovima širom sveta. Mini kaktusi spadaju u druge porodice, ali se zbog svojih sukulentnih osobina nazivaju tako.

Takođe se danas sve više traže kaktusi koji su zimootporni i sposobni da podnesu temperature mnogo ispod minusa. Ove vrste izisukuju konstantnu svetlost i njih nikada ne unosite u zatvoreni prostor! Zimootporni kaktusi su poreklom sa planinskih, hladnih krajeva Amerike i Kanade. Neke od vrsti zimootpornih kaktusa su:

 • Pediocactus
 • Sclerocactus

Još neke od kaktusa koji se gaje u kućnim uslovima i doprinose enterijeru Vašeg doma su:

Starčeva brada

Ovi kaktusi su karakteristični po belim dlačicama na njihovoj površini. Ne odlikuje se pretežno zahtevnom negom, a zbog svog neobičnog izgleda mami mnoge ljubitelje cveća.

Kikiriki kaktus

Ovi kaktusi su patuljastog rasta, a privlačni su zbog svojih atraktivnih cvetova. Takođe su veoma skromni u održavanju.

Zečje uši

Veoma markatni kaktusi, specifičnog izgleda. Koraci u njihovom obrađivanju su veoma jednostavni.

Prodaja Kaktusa

Vaše omiljene kaktuse možete potražiti u našoj cvećari.

Cena Kaktusa

Cena ovih bodljikavih lepotica varira od vrste do vrste. Za precizne informacije kontaktirajte nas, ili nas posetite u našoj cvećari.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku