Spatifilum – Ženska Sreća 

Vreme čitanja : 9 minuta
Tabela sadržaja

Spatifilum je višegodišnje, sobno cveće, poreklom iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike i Indonezije. Spatifilum svojim elegantnim šarmom krasi svaki enterijer! Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove. Ljubitelji cveća tvrde da, osim što ima prelepe cvetove, ovo cveće je vrlo lako za uzgoj i jedna od vrsta sobnog cveća koje prečišćava vazduh. 

Spatifilum vezuje jedna lepa legenda o ženskoj sreći. Naime, od najstarijih vremena žene su primećivale određene životne promene, otkad su u svoje domove uselile ovo prelepo cveće! Promene su se najviše odražavale na ljubavnom polju. Gospođice koje su dugo maštale da pronađu svoju srodnu dušu bi se ubrzo udavale, dok bi se ženama u braku  odnos sa svojom jačom polovinom popravio i poboljšao! Postoje priče i da se mnogim ženama, koje su imale spatifilum u svojim domovima, ostvarila i najveća želja, da se ostvare u ulozi majke! Stoga se veruje da ovo cveće donosi sreću i radost pripadnicama lepšeg pola, zato je spatifilum u narodu poznat i kao ,,ženska sreća”!

spatifilum

Ukoliko sa ljubavlju gajite svoj spatifilum, zalivate ga, negujete i pružate mu nežnost i pažnju, on će vam podariti svoje raskošne cvetove! A veruje se da će Vam se sve želje ostvariti ako procveta! 

Pored sreće u ljubavi, veruje se da spatifilum donosi u Vaše domaćinstvo i novac i zdravlje. 

Stoga je spatifilum jedno od najčešćeg sobnog cveća koje se poklanja  pripadnicima ženskog pola. Nije retkost ni da žene koje su svoju ljubav pronašle, mladim devojkama poklanjaju izdanke ovog simboličnog cveća.

Spatifilum – Lekovito dejstvo 

Pored toga što je dekorativno sobno cveće sa izraženim simboličnim značenjem, može se pohvaliti i određenim lekovitim svojstvima. Naime, spatifilum zajedno sa hrizantemom, jasminom, anturijumom, aloe verom, zelenim ljiljanom, i drugim,  spada u vrstu sobnog cveća koje može da prečišćava vazduh od štetnih supstanci.  Odličan je u borbi protiv neprijatnog mirisa cigareta, kao i štetnih zračenja koja emituju kućni aparati. Spatifilum prečišćava vazduh od raznih štetnih supstanci koje isparuju iz različitih hemikalija koje koristimo za dezinfekciju i čišćenje, poput:

 • Ugljen dioksid i formaldehid iz duvanskog dima
 • Benzen 
 • Ksilen
 • Toluen itd.

Spatifilum je sa punim pravom jedan od najboljih izbora sobnog cveća! Pored svoje lepote koja ispunjava svaki enterijer i lakog uzgoja, spatifilum Vam pomaže u borbi protiv svih štetnih materija iz vazduha i čuva Vaše zdravlje! 

Pri kupovini, držite je dalje od domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer spada u blago otrovne biljke. 

spatifilum u saksiji

Pravilna nega i održavanje spatifiluma 

Lepota spatifiluma se ogleda u velikim, mesnatim listovima, odakle se na dugim stabljikama šepure duguljasti beli cvetovi. Nije ni čudo što je često ukrasno bilje raznih enterijera, od kancelarija, restorana pa i Vaših domova! Pored svoje elegantne i raskošne lepote, on je privlačan i zbog svoje skromnosti, otpornosti  i nezahtevnosti. 

Pravilna nega se ogleda u: 

 • Sadnja u adekvatnom zemljištu koje spatifilum voli i presađivanje na vreme
 • Obratiti pažnju na odgovarajuću količinu svetlosti i optimalne temperature koje mu  odgovaraju tokom leta i zime
 • Pravilno zalivanje i orošavanje
 • Obezbediti adekvatnu prehranu
 • Paziti na znake koje daje, a koji mogu ukazati na prisustvo bolesti
 • Pravilno razmnožavanje biljke
 • Uz sve ove korake dodajte puno ljubavi, kako bi Vaš spatifilum procvetao!

sobno cvece u saksiji

Kako najbolje zasaditi moj spatifilum?

Spatifilum se sadi u zemlju bogatu humusom ili kompostom, uz drenažni sloj šljunka ili kamenčića na dnu saksije. Savetuje se da se uz zemljište doda i malo peska ili treseta kako bi se napravili idealni uslovi za rast. Drenažni sloj je obavezan jer održava dovoljnu vlažnost zemljišta koja odgovara ovom sobnom cveću. Velika vlažnost zemlje oštećuje sam koren biljke, što dovodi do njegovog truljenja.

Tokom jedne godine, spatfilium udvostruči svoju veličinu. Zato je obavezno presađivanje jednom godišnje, najbolje u proleće, kada primetite da je Vaš spatifilum prerastao svoju saksiju. Nemojte birati preveliku saksiju, već samo za broj veću od trenutne. Nakon presađivanja, dobro isperite ruke. 

Presađivanje spatifiluma možete videti na:

Idealna svetlost i temperatura 

S obzirom na to da je spatifilum poreklom iz tropskih šuma i raste pored velikih prašumskih drvoreda, najbolje je da mu obezbedimo ambijent koji će ih podsećati na njihovo prirodno stanište. Samim tim, spatifilum ne voli direktnu sunčevu svetlost, već polu senku. Najbolja pozicija za njih je najmanje dva metara udaljenosti od prozora ili blago osunčani ćošak Vašeg doma. Ukoliko ostavite Vaš spatifilum na direktnom suncu, mogu se pojaviti braon mrlje po njegovim listovima.  Sa druge strane, najpogodnije mesto za Vaš spatifilum zimi je ono koje je dobro osunčano, jer zimska svetlost nije toliko jaka kao letnja. 

Spatifilum ne podnosi veliko variranje u temperaturi. Idealni raspon koji mu odgovara je od 20°C-26 °C leti, ali uz veliku vlažnost vazduha.  Zimska temperatura koja im odgovara je između 16°C i 18°C , s tim što mogu podneti i niže temperature ali u kratkom vremenskom intervalu. 

spatifilum kraj prozora

Pravilno zalivanje i orošavanje 

Spatifilum voli dosta vode i veoma će se naljutiti na Vas ukoliko ga ne zalivate dovoljno. Potrebno je da saksiju sa biljkom natopite vodom i ostavite da se zemlja osuši do sledećeg zalivanja. Dobra drenaža u saksiji reguliše vlažnost zemlje i pomaže korenu biljke da ne istruli usled velike količine vode. Zaliva se prethodno odstojalom vodom iz česme. 

Zbog visokih temperatura, preporučuje se da Vaš spatifilum leti  zalivate do dva puta nedeljno uz obavezno orošavanje, dok je zimi dovoljno jednom nedeljno. 

Ukoliko spatifilum nema dovoljno vode, njegovi listovi će klonuti. Sa druge strane, zbog prevelike vlažnosti zemlje može doći do naglog truljenja korena, koji postaje mekan i gnjecav. 

Orošavanje tokom letnjih meseci je obavezno. Idealna voda za orošavanje koja se stavlja u ručnu prskalicu je:

 • Kišnica – Najbolje rešenje, jer se u njoj nalazi sve što je potrebno biljci.
 • Destilovana vodaAdekvatna zamena za kišnicu, jer nema hemijskih elemenata koje škode biljci.
 • Voda u kojoj ste kuvali povrćeOva voda je bogata mineralima iz povrća.
 • Odstojala voda sobne temperature – Krajnja zamena za kišnicu. Savetuje se da voda sa česme odstoji jednu noć. 

Prilikom orošavanja, ne prskajte cvet, već samo listove.

orosavanje biljka

Adekvatna prehrana za spatifilum

Prehrana je obavezan dodatak u pravilnoj nezi spatifiluma. Prehrana predstavlja specijalizovano mineralno đubrivo koje služi u vidu stimulansa cvetanju i podsticanju rasta korena i listova. Koristi se usled velikog trošenja hranjivih materija tokom cvetanja.

Prehranu treba koristiti u proleće i leto, kako biste biljci pružili dovoljno snage za proces cvetanja. Najvažnije je znati da spatifilum ne podnosti hemijski prerađena đubriva, pa se za njega koristi organsko mineralno đubrivo poput:

 • Fermentisani stajnjak u prahu ili granulama
 • Kompost
 • Ostaci hrane ili nekih pića

beli spatifilumi

Neki ostaci hrane predstavljaju snažno organsko đubrivo koje pruža biljci sve što joj je potrebno. Neki od njih su:

Kvasac Pomešajte ga sa vodom za zalivanje i dobićete jedinstveno organsko đubrivo za Vaš spatifilum!
Ljuska crnog luka Sadrži ogromne količine fosfora, kalijuma, magnezijuma..
Pivo Odlična prehrana koja sadrži dosta hranjivih materija.

Više o orgnaskim đubrivima možete videti na linku Agroklub-a.

dva spatifiluma

Najučestalije bolesti

Stalno proveravajte stanje listova Vašeg spatifiluma, jer će prve simptome nekih bolesti upravo tu i pokazati! Neke od učestalih bolesti su:

Bolest Simptomi i lečenje Prevencija
Nedostatak vode Klonuli listovi i braon fleke su čest znak da Vašem cveću fali vode!  Zalivati ga na vreme i u skladu sa pravilima.
Trulež Simptomi truleži su uveli, žuti listovi koji krenu da intenzivno venu. Cvet i koren postaje mekši, jer ova bolest nastaje usled toga da je koren bio dugo vremena potopljen u vodi. Retko kad se  biljka može izlečiti od ove bolesti. Pripazite da između dva zalivanja se zemlja dobro prosuši i obezbedite adekvatnu drenažu.
Plamenjača Manifestuje se kao trulež stabljike i baze cveta, koji se dalje širi na celu biljku. Ukoliko primetite na vreme, najbolje je izrezati zaražene delove, ali ako je bolest uzela maha, biljci nema leka. Stalno pregledajte svoju biljku kako biste na vreme mogli da sprečite širenje bolesti. 
Crveni pauk i pauk grinja Ove štetočine ostavljaju žute mrlje na listovima Vašeg cveća. Ispod lista pletu mrežu i tu se stacioniraju. Očistite biljku od parazita mlakom vodom i sapunom ili poprskajte insekticidom. Često čistite i proveravajte Vašu biljku.
Lisne uši Napadaju donje delove biljke, usled čega kreće intenzivno da se suši i vene. Najbolje je sapunom i vodom preći preko biljke više puta. Često proveravajte listove Vaše biljke.
Mealybug Ova štetočina je najgora od svih, koja potpuno uništava cvet i biljku. Najbolje je preći krpom , blago navlaženom alkoholom. Često proveravanje Vaše biljke! Bitno da je uvek u prolazu bar bacite pogled na njeno stanje.

mirni ljiljan

Razmnožavanje spatifiluma

Razmnožavanje spatifiluma se vrši na dva načina:

 • Deljenjem biljke
 • Semenom 

Najučestalija i najjednostavniji tip razmnožavanja je deljenjem biljke. Naime, spatifilum tokom života razvija dosta bočnih izdanaka, koje možete izrezati i ponovo zasaditi. Rezanje vršite oštrim, sterilnim nožem.  

mirni ljiljan

Zašto moj spatifilum ne cveta?

Ukoliko Vaš spatifilum ne cveta, znači da mu niste obezbedili sve uslove koji će ga stimulisati na rast, razvoj i cvetanje. Najčešće greške koje dovode do neaktivnosti Vaše biljke su:

 • Nedovoljna vlažnost vazduha – Spatifilum je tropska biljka koja voli veliku vlažnost vazduha.  To postižete orošavanjem biljke, posebno leti zbog visokih temperatura i zimi zbog grejnih aparata koje isušuju vazduh. 
 • Skučene saksije – Usled nedostatka prostora za razvoj, Vaš spatifilum neće cvetati. 
 • Koristili ste hemijsko đubrivo umesto organskog – Spatifilum je vrlo osetljiv na hemijsko đubrivo, pa zbog toga možda neće cvetati.
 • Izložen je direktnom suncu – Ovo ga neće samo sprečiti da cveta, već će ga i osušiti.
 • Nepravilno zalivanje – Usled velike vlažnosti zemljišta spatifilum ne cveta, listovi venu, a koren trune.
 • Izložen je veoma visokim temperaturama ili veoma niskim – Ne zaboravite da on voli letnje temperature do 26°C , a zimi ne ispod 16°C.

tri mirna ljiljana

Spatifilum – vrste 

Ova predivna tropska biljka sadrži 45 vrste, od kojih postoji i dosta hibridnih, dekorativnih sorti. 

Neke od vrsti spatifiluma su:

Spathiphyllum ,,Sensation”

mirni ljiljan sensation

Predstavlja najveću vrstu, visine do 1,5 metara.

Cannular spathiphyllum

cannular spathiphyllum

Potiče sa Tajlanda. 

Spathiphyllum ,,Chopin”

mirni ljiljan chopin

Jedna od najpoznatijih hibridnih sorti ,cenjena zbog svoje lepote.

Spathiphyllum ,,Domino”

spatifilum domino

Predstavlja nešto nižu varijantu spatifiluma.

Spathiphyllum ,,Picasso”

spatifilum pikaso

Jedan je od novijih hibrida, poreklom iz Holandije. Ova vrsta se odlikuje belim prugama po listovima.

Cena spatifiluma

Cena ove biljke varira od veličine i vrste. Kontaktirajte nas kako bi smo Vam pomogli oko detalja i dodatnih informacija.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku