Karanfil – Cvet Bogova

Vreme čitanja : 5 minuta
Tabela sadržaja

Šta je božansvetno, izdržljivo i delikatno sve u jednom? Karanfil, u svetu poznat i kao Dianthus, istorijski bogat i raznovrstan izbor cveća. Karanfil u prevodu nosi značenje ,,cvet ljubavi” ili ,,cvet bogova”. Karanfil je jedan od najstarijih uzgajanih cvetova, poseduje vanvremensku lepotu i odražava duh vremena. Karanfil nosi simboliku ljubavi, fascinacije i različitosti. Osvežite Vaš mali rajski kutak ovim cvetom koji odiše šarmom i privlači poglede svojim avangardnim izgledom. 

belo crveni cvet karanfila

Karanfil – simbolično značenje 

Istorija karanfila, kao glavnog umetničkog nadahnuća, datira još od starog grčkog i rimskog doba. Hrišćani veruju da je prvi karanfil procvetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima. U XX veku, karanfil je postao glavni simbol Majčinog dana. Karanfil ima poseban značaj i u mnogim drugim kulturama širom sveta. 

Karanfil u različitim bojama nosi različita značenja, izaberite boju i pošaljite tajnu poruku. 

 • Beli karanfil – simbol čiste ljubavi i sreće
 • Svetlo crveni karanfil oličenje divljenja
 • Tamno crveni karanfil nosi simbol ljubavi i naklonosti
 • Ružičasti karanfil simbol zahvalnosti
 • Ljubičasti karanfil simbol upornosti 

roze

Kako negovati karanfil 

Karanfil ne zahteva veliki napor u negovanju i održavanju. 

Da  bi Vaš karanfil zadržao bajkovit izgled, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, daćemo Vam par praktičnih saveta za njegovu negu i održavanje. 

 • Sunčeva svetlost: karanfil zahteva nekoliko sati punog sunca, 4h-5h dnevno. 
 • Tlo: karanfil uspeva u plodnom i rastresitom zemljištu. 
 • Voda: karanfil ne zahteva veliku vlažnost osim u sušnom periodu. Nemojte prekomerno zalivati biljku kako listovi ne bi požuteli. 
 • Obrezivanje:  obrezujte zastarele listove kako biste omoguili da karanfil ima kontinuiran izgled.
 • Đubrenje:  karanfil možete đubriti standardnim hranljivim supstratima, osim toga, možete koristiti i treset. Tlo koje je bogato stajskim gnojem ili azotom nije najpogodnije za razvoj karanfila, jer može dovesti do smanjenog cvetanja.
 • Potpora visokim karanfilima: unapred treba predvideti, na osnovu sorte, koliko će karanfil rasti. U zavisnosti od visine, karanfil treba dodatno unaprediti tako što ćete postaviti neku vrstu podrške samom stablu, kako karanfil ne bi podlegao. 
 • Insekti i bolesti: za karanfil problemi sa insektima i bolestima su retki. Ako primetite neke promene na biljci, rano ih lečite insekticidom ili fungicidom. 

Saksijski karanfil    

Uzgoj karanfila u saksiji nije komplikovan proces. Naučite kako pravilno da uzgajate karanfil na ovaj način, koji će podstaknuti cvetanje još u prvoj godini, a Vama omogućiti da uživate u rezultatima rada i brige. Pratite sledeće korake i postanite ekspert svog zanata. 

 1. Izaberite saksiju sa drenažnim rupama za oticanje viška vode. 
 2. Saksiju za karanfil napunite odgovarajućom zemljišnom smesom. 
 3. Pospite seme karanfila po vrhu zemlje i lagano zalijte.  
 4. Saksiju sa semenom prekrijte providnom plastičnom kesom kako biste ostvarili efekat staklene bašte. 
 5. Karanfil će početi da se razvija kroz par dana, najčešće dva ili tri dana. 

saksijski karanfil

Baštenski karanfil 

Karanfil na otvorenom zahteva malo više posvećenosti od onog u saksiji, zbog mogućih vremenskih neprilika. Za karanfil u predivnom vrtu, jak mraz predstavlja najveću opasnost. Karanfil u vanjskoj sredini neće procvetati prve godine, kao što je to slučaj kod karanfila u saksiji. Kako bi Vaš karanfil uspeo na otvorenom, potrebno je da zemlja bude vlažna, a tlo hranljivo, uz redovno đubrenje. Najbolje je saditi karanfil u proleće.

Vrste karanfila 

Raznovrsna paleta boja i mirisa je jedna od glavnih odlika karanfila. Nudimo Vam neke od najpopularnijih vrsta koje će probuditi Vaše oduševljenje i zauvek ostaviti impresivan trag. 

Turski karanfil 

Turski karanfil cveta rano u proleće, početkom maja i juna. Voli sunčano vreme, ali može uspeti i u jeseni. Turski karanfil biće omiljeni cvet u divnoj bašti. Ne oboleva tako često, a ako se to desi naprašite ga insekticidom. Turski karanfil je idealan za bašte, veoma prijatnog mirisa. Ne voli hlad, pa ga pozicionirajte na mesto okupano suncem, takođe, ne podnosi korov, pa redovno obrezujte suvišne delove. 

turski karanfil

Kineski karanfil 

Kineski karanfil se najčešće seje u januaru. To je veoma prepoznatljiva saksijska biljka. Ne podnosi visoku temperaturu, pa je najbolje smestiti ga u hlad. Zalivanje i obrezivanje treba biti redovno kako bi ovaj karanfil mogao nesmetano da se razvija. Odlikuje ga raznovrsnost boja, pa se može naći u crvenim, belim, rozim i ljubičastim tonovima. 

kineski karanfil

Mini karanfil 

Mini karanfil je saksijska biljka, najbolje je saditi je u junu. Mini karanfil obožava svetlost, pa zimi može opstati isključivo na svetlom mestu Vašeg doma. Za pravilan razvoj ove biljke potrebno je redovno zalivanje kao i standardno đubrenje. 

Šabo karanfil

Šabo karanfil je specifičan po krupnim cvetovima, različitih boja. Pogodan za raznovrsne cvetne aranžmane. Šabo karanfil se uglavnom gaji u lejama. 

sabo karanfil

Karanfil – idealan poklon 

Obradujte Vaše najdraže romantičnim cvetnim aranžmanom. Divan cvetni buket je idealan poklon za sve prilike. Karanfil predstavlja pravo slavlje boja i života koji će iznenaditi Vašeg posebnog primaoca na njegov veliki dan. Izmamite osmeh i pokažite ljubav dragoj osobi. Neki se romantični trenuci jednostavno ne mogu isplanirati, drugi se mogu dostaviti na njen prag na dan po Vašem izboru. Naš romantični karanfil  i personalizovni pokloni, pokazaće izabranoj osobi da slavljenje Vaših osećanja ne zahteva posebnu priliku

Karanfil u različitim bojama nosi različita značenja, izaberite boju i pošaljite tajnu poruku.

Karanfil Cena

Ukoliko vas zanima cena ovog prelepog cveta, kontaktirajte nas kako bi Vam rekli preciznu cenu o cvetu i vrsti koja vas zanima.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku