Sobno cveće koje Vam nikada neće propasti – Naša preporuka top 15 biljaka

Vreme čitanja : 9 minuta
Tabela sadržaja

Sobne biljke koje Vam nikada neće propasti

Ako ste se pitali koje bi to biljke mogle da Vaš dom učine prijatniim, pozitivnijim i toplijim, došli ste na pravo mesto. U daljem tekstu možete videti koje su to biljke koje odišu posebnostima pogodnim za svaki dom, kako ih možete gajiti i u kojim delovima doma bi trebalo da ih držite. Prijateljski savet je da sobno cveće ne birate samo na osnovu izgleda već i na osnovu zahtevnosti biljke i da li se ona uklapa u vaš stil života.

Ovde se radi o biljkama koje ne zahtevaju preteranu negu i požrtvovanost i od kojih možete očekivati sjajne rezultate nakon samo malo pažnje.

1. Krasula (Crasula ovate)

krasula

Zašto želite ovu biljku: Ako želite da svoj dom obogatite pozitivnom energijom, ovo je prava biljka za Vas!Krasula, poznata još i pod nazivima “Japansko drvo”, “dolar drvo” ili “parac”, jedna je od Južoafrijskih biljaka za koje se veruje – da donosi novac u kuću! Pogodna je za udobnost doma zbog svog uobičajeno niskog rasta. Po verovanjima istočnjačkih učitelja, krasula u dom privlači energiju bogatstva i blagostanja. Takodje važi za biljku koja poseduje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka.

Kako da se brintete o ovoj biljci: Kao cvet koji cveta preko zime, pa sve do proleća, nije joj potrebno previše brige oko temperature. Takodje listovi su puni, odlično skladište vodu, što znači da je ne treba zalivati prečesto. Najbolje je zalivati je jednom u 2-4 dana, ali pazite da zemlja ne bude natopljena vodom. Po feng-šui tehnici, krasula treba da stoji sa desne strane ulaznih vrata kuće u severnom ili severozapadnom delu. Detaljnije o brizi i negovanju krasule pročitajte u našem postu Krasula – Stablo Novca

2. Aloe vera

aloje vera

Zašto želite ovu biljku: Aloe vera je biljka za koju se veruje da datira čak i od pre Hrista (2200. g.p.n.e.)  a čak i tada se koristila u medicinske svrahe kao što je to slučaj i danas. Aloe vera važi za jednu od biljaka koje su najviše od pomoći kada dodje do spremanja kućnih medicinskih recepata, posebno kada su u pitanju bolesti kože, iako se smatra da pomaže i kod asmatičara, epileptičara i dr. Više o lekovitim svojstvima aloe, kao i lekovitim preparatima i njihovoj pripremi, pročitajte u našem postu Aloe Vera – Lekovita Svojstva.

Kako se brinuti o ovoj biljci: Količina aloje (lekovite unutrašnjosti listova biljke) je proporcionalna količini svetlosti koju biljka dobije tokom uzgajanja zato se preporučuje da aloe vera stoji na svetlijim mestu. S obzirom na to da u listovia ima čak do 95% vode, dovoljno je zalivati je jedno nedeljno leti, a zimi čak i jednom mesečno. Više o nezi ove biljke pročitajte u našem postu Aloe Vera – Nega i Uzgajanje.

3. Rubber Plant – Gumeni fikus (fikus gumijevac)

fikus gumijevac

Zašto želite ovu biljku: Gumeni fikus je biljka na koju ce svako obratiti pažnju ako je imate u svojoj kući. Popularan je zbog visine koju može da dostigne u bašti (10m), divnih tamnozelenih listova koji odlišno idu u kontrastu sa svetlim zidovima, i eleganog doprinosa svakoj dnevnoj sobi. NASA je napravila istraživanje o tome koje biljke pomažu u čišćenju vazduha u zatvorenim kućnim prostorima i došli su do zaključka da je baš gumeni fikus jedna od njih!

Kako se brinuti o ovoj biljci: Što se tiče uzgajanja, gumeni fikus odlično uspeva u kućnim prostorima jer ne zahteva previše sunca, šta više, šteti mu, posebno leti – zato je takodje najbolje da počne da se uzgaja u februaru. Zaliva se tek kad zemlja bude primetno suva, dok je zimi potrebno samo dosta vlage. U mladosti su joj najneophodniji – štap za potporu i oprezno orezivanje.

Više informacija o nezi ovog cveća, možete pročitati u našem postu u vezi fikusa gumijevca.

4. Barel Kaktus

kaktus

Zašto želite ovu biljku: Barel vrsta kaktusa odlikuje se jarkim žutim iglicama i sitnim cvetovima s vremena na vreme, u divnom kontrastu sa tamnozelenom bojom stabla. Baš zato što pripada porodici kaktusa, i dolazi iz suvih predela, ne zahteva preterano mnogo nege i brige pogotovo oko zalivanja. Ako želite da date Vašem domu prijatan osećaj vedrine, onda je ovo prava biljka za Vas!

Kako se brinuti o ovoj biljci: Zadržavanje vode važna je karakteristika ovih kaktusa, što znači da biljku treba zalivati samo kad primetite da počinje da se suši. Barel kaktus takodje nema listove, kao i ostali u porodici kaktusa, što dodatno olakšava i ubrzava proces fotosinteze (kojim biljka sebi sama stvara hranu) što znači da ne zahteva preteranu sunčevu svetlost.

5. Aspidistra 

Aspidistra

Zašto želite ovu biljku: Aspidistra, ili “salonska palma”. Biljku odlikuju visoki, izduženi, tamnozeleni listvoi kojima se odlično uklapa u ambijent jedne “salonske sobe”. Može se preporučiti ljudima koji su tek počeli da se bave sadnjom jer je ova jedna od retkih biljaka koja nema gotovo nikakve zahteve – odlično podnosi postavke jedne sobe, suvi vazduh, prašinu pa čak i potpuni mrak.

Kako se brinuti o ovoj biljci: Najbolji način da se biljka što brže razvije, jeste svakodnevno brižno zalivanje, i korišćenje prirodnog djubriva, pored toga biljka nema gotovo nikakve zahteve.

6. Asparagus Fern

Asparagus Fern

Zašto želite ovu biljku: Asparagus je ukrasna sobna biljka. Domovina joj je Južna Afrika i ima je više od 300 vrsta. Ovo je nezahtevna biljka koja uspijeva kako na osvijetljenom, tako i na tamnijem mestu u sklopu njihovih nošnji.

Kako se brinuti o ovoj biljci: Sve vrste ukrasnih asparagusa dohranjujte svakih 10 dana, a presađujte ih svake godine. Zalivajte je umereno, a s vremena na vreme preporučujemo da se uroni čitava saksija u vodu. Ova biljka voli umereno vlažan vazduh, stoga je s vremena na vreme orošavajte mlakom vodom. 

Više o ovoj vanvremenskoj sobnoj biljci pročitajte u našem postu Asparagus biljka ili hrana?

7. Pahira (Pachira aquatica)

pahira

Zašto želite ovu biljku: Ova biljka je najpoznatija po verovanju da privlači novac u kuću! Biljka izuzetno lepog i veoma dekorativnog izgleda, najčešće zbog stabljika koje su višestruko upletane. Nezaobilazni je stanovnik kancelariskog i kućnog prostora. Jedna od Feng Shui biljaka za koju se veruje da donosi sreću i novac njenom vlasniku

Kako se brinuti o ovoj biljci: Pahira voli svetla mesta, ali ne i ona koja su izložena direktnom suncu jer može doći do pojave opekotina na listovima. Treba je zalivati ustajalom vodom. Zimi treba manje zalivati, jer je tada biljka u fazi mirovanja. Preterano zalivanje može izazvati truljenje korena i propadanje biljke. Leti joj je neophodna veća vlažnost vazduha, pa je potrebno orošavati (jednom nedeljno). Više informacija o nezi pahire možete naći u našem postu Pahira – Drvo Novca.

8. Kalanhoja

kalanhoja

Zašto želite ovu biljku: Ovo je biljka koja potiče sa Madagaskara, a kod nas je doneta tek pre oko 35 godina. Odlikuje se sitnim rastom uobičajenim za sobne biljke, ali takodje i malim raznobojnim mirisnim cvetovima. Cvetovi su obično grupisani i imaju jak miris svežine kojim doprinose prostoriji u kojoj borave. 

Kako da se brinete o ovoj biljci: Jedino što bi ovoj biljci moglo da šteti jeste prečesto zalivanje, ali ako preterate biljka će vam sama na to ukazati takozvanim”tužnim” izgledom oborenih cvetova i savitljivog stabla. Najbolje je opipati zemljište da li je skroz suvo pre ponovnog zalivanja.

Za detaljna uputstva i savete o brizi ove biljke pročitajte naš post Kalanhoja.

9. Phalaenopsis Orhideja

orhideja

Zašto želite ovu biljku: Najpopularniji i najčešće gajen rod orhideja jeste baš ovaj rod Phalaenopsis čiji cvet podseća na raširena krila noćnog leptira u letu, pa se zato naziva i “orhideja leptira u noći”. Ima ih u svim bojama, oblicima i dezenima svog egzotičnog izgleda. Predstavljaju simbol ljubavi i pažnje.

Kako da se brinete o ovoj biljci: Treba da stoje na svetlu ali ne pod direktnim suncem da ne bi došlo do sušenja listova. Zaliva se potapanjem cele saksije u vodu u kojoj će stajati 1-2 sata. Detaljnije o održavanju orhideja možete pročitati u našem postu Vodič Kroz Negu Orhideja.

10. Filadendron

filodendron

Zašto želite ovu biljku: Uz fikus, Filodendron je najrasprosranjenija vrsta sobne biljke. Odlično podnosi i tamnije prostorije i otporniji je na višak vlage pa ga zato ljudi češće biraju od fikusa. Ova biljka potiče iz Meksika gde je ustalila svoje korene, i zato nam odaje utisak egzotičnosti i svežine.

Kako da se brinete o ovoj biljci: Najbolje mu odgovara svetlo mesto, dalje od direktnog sunca, iako dobro opstaje i u tamnijim delovima sobe (mada neće napredovati vidno kao u svetlijem). Ključ je u zalivanju – zemlja ne sme ostati suva, bitno je zalivati ga redovno. I tokom leta i tokom zime treba ostati u sobi, i povremeno mu prskati listove i čistiti ih od prašine.

Detaljnije o ovoj biljci pročitajte u našem postu o nezi filadendrona.

11. Šeflera

seflera

Zašto želite ovu biljku: Šeflera, takođe poznata i kao biljka kišobran, spada među najpopularnije kućne biljke. U optimalnim uslovima ova biljka može da poraste i do 4 metra. Šeflerini najlepši ukrasi su njeni veoma dekorativni, sjajni i raznovrsni listovi u obliku šake. Biljka je veoma nezahtevna i sposobna je da primetno promeni sobnu atmosferu. Takođe ima funkciju kao prirodni osveživač sobe jer pored toga što otpuštaju kiseonik, njeni listovi upijaju zagađivače iz vazduha.

Kako da se brinete o ovoj biljci: Najbolje mesto za šefleru je osvetljeno do srednje osenčeno mesto bez promaje na sobnoj temperaturi. Ne treba je izlagati direktnom suncu. Treba je zalivati umereno, pritom nikad ne dopuštajući da se zemlja u potpunosti osuši.

Više o nezi ove preslatke biljke pročitajte u našem postu Šeflera.

13. Difenbahija

difenbahija

Zašto želite ovu biljku: Diefenbahija je veoma atraktivna i popularna biljka. Njeni išarani listovi su izuzetno lepi. Ovo je pun pogodak za bilo koga ko traži biljku koja će brzo da raste i da se razvija uz veoma jednostavno održavanje. Kao sadnicu je možete staviti bilo gde, iako joj treba pružiti bolje uslove kada se malo razvije. Iznad svega, pružiće radost bilo kome ko uživa u biljkama ali ne može da se opterećuje delikatnim uputstvima za brigu. 

Kako da se brinete o ovoj biljci: Ovu biljku treba držati u direktnom svetlu na sobnoj temperaturi. Treba je zalivati redovno ali umereno. Za više informacija o nezi ove biljke pogledajte naš post o nezi difenbahija.

14. Zamija (ZZ biljka)

zz

Zašto želite ovu biljku: ZZ biljka je među najlakšim za uzgajanje. Impresionira sa dekorativnim lišćem u obliku perja, svojim egzotičnim sjajem i iznad svega skromnom potrebom za vodom i đubrivom. Oprašta većinu grešaka pri uzgajanju i skoro je u potpunosti otporna na bolesti. Svojim bogatim zelenim lišćem ispunjava bezbojna mesta posebnom svežinom. Prečišćava vazduh i veoma ju je lako umnožavati.

Kako da brinete o ovoj biljci: Ovu biljku treba zalivati samo kada je površina zemlje u potpunosti suva. Raste na sobnoj temperaturi i uspeva u skoro svim svetlosnim uslovima. Ne treba je izlagati jakom suncu jer ono može spaliti listove. Više o brizi zamije pročitajte u našem postu Zamija.

15. Čuvarkuća

cuvarkuca

Zašto želite ovu biljku: Čuvarkuća potiče iz toplog Meksika i sa sobom nosi verovanje da štiti dom od oluja, udara groma i drugih vremenskih nepogoda. Takođe se naziva i kamena ruža ili debela koka i ova biljka je odličan izbor za ljude koji su početnici u gajanju biljaka.

Kako da brinete o ovoj biljci: Čuvarkuća je veoma otporna ukrasna biljka. Odlično podnosi i sušu i mrazove. Možete je držati i u veoma malim i plitkim saksijama i to joj neće smetati. Za više informacija o nezi ove biljke pročitajte naš post Čuvarkuća.

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku