Havortija – interesantna biljka iz Južne Afrike

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Havortija je članica bogatog roda suklenta i dolazi iz Južne Afrike. Njena specifičnost ogleda se u raznovrsnim oblicima listova koji odaju egotičan i pripamljiv izgled. Odlikuje je takođe i neverovatna dekorativnost i najčešče je mešaju sa biljkom agava.

Zbog svog nesvakidašnjeg izgleda, havortija se savršeno uklapa u gotov svaki prostor i doprinosi interesantnom vizualnom doživljaju.

Havortija poseduje bogatu istoriju, te njena priča kreće od evropskih kolonista koji se lepotu ove biljke otkrili sredinom 17-og veka. Danas, havortija je jako poznata i neretko krasi domove širom sveta, a u Evropi se gaji već gotovo 400 godina. Prirodno raste najčešće u senci stena ili zatrpane u pesku.

Izvor Pinterest: Havortija Fasciata

Kao što smo pomenuli, havortijina lepota se ogleda u listovima koji su mesnati i zašiljeni. Tokom razvijanja, havortija stvara gusto zbijene rozete koje odaju izgled nesvakidašnjeg cveta. U zavisnosti od vrste, njene rozete mogu biti položene,uske ili visoke. Takođe ono što međusobno razlikuje vrste ove biljke su raznoliki oblici, boje i veličine listova. Interesantno je što svaka vrsta ima svoju specifičnu boju listova, koja varira od zelene, braon, crvene do gotovo tamnih nijansi. Pored navedenih karakteristika, ono što posebno upotpunjuje lepotu havortije su diskretni beli cvetovi.

Izvor Pinterest: Havortija Coarctata sa tamnijim listovima

Havortija – nega

Havortija nije previše zahtevna, sa tim što je za adekvatnu negu neophodno znanje o bolestima koje najčešće napadaju ovu biljku , kao i kada je period odmora i cvetanja itd.

Naime, pravilna nega ogleda se u:

 1. zalivanju
 2. adekvatnoj svetlosti
 3. temperaturi
 4. presađivanju
 5. prihrani

Pored nege, korisno je da znamo i :

 1. koje bolesti su najčešće kod havortije
 2. kada je period cvetanja
 3. kada je period odmora
 4. kako se havortija razmnožava

Izvor Pinterest: Mlada havortija

Havortija – zalivanje

Pomenuli smo da havortija dolazi iz toplijih krajeva, gde je navikla na takoreći pustinjske uslove, zbog čega je neophodno znati kako postupati sa zalivanjem u svakom godišnjem dobu:

 • Leti ovoj biljci će biti dovoljno zalivanje jednom u dana
 • Tokom proleća i leta dovoljno je da to činite jednom u 10 dana
 • Zimi je ova radnja najmanje potrebna. Tada je idealno da svedete zalivanje na jednom na svake dve nedelje.

Stručnjaci ističu, da bez obzira na godišnje doba, Vašu havortiju zalivate mekom i mlakom vodom koja je dobro filtirirana. Cvet ove biljke takođe dobro podnosi nisku vlažnost.

Kako bi izbegli truljenje Vaše biljke, neophodno je da znate da voda koja ostane u saksiji mora biti isušena, pa tek tada možete da nastavite sa zalivanjem. Takođe, korisno je da havortija dobije iznenađenje tokom leta, te joj možete jednom nedeljno pokloniti obilano kupanje in a taj način oponašati tropsku kišu.

Adekvatna svetlost

Najbolji položaj za havortiju je upravu na mestu gde nema direktne sunčeve svetlosti. To ne znači da biljku trebate postaviti u mračan deo, havortija itekako voli svetlost, ali ne i direktnu.

Zbog ovih odlika, najbolje mesto za havortiju je prozor u stanu, kući ili Vašem ličnom prostoru. Stručnjaci preporučuju da leti Vašu biljku premestite na balkon ili terasu, jer je to ipak godišnje doba koje havortija najviše voli. I tada trudite se da nađete položaj na kom ona ne bi bila izložena direktnoj i preterano jakoj sučevoj svetlosti.

Izvor Pinterest: Havortija zebra

Temperatura

Temperatura koja je pogodna za havortiju takođe varira u zavisnosti od godišnjeg doba:

 • tokom leta i proleća idelana temperatura je od 18 do 27 ºC
 • zimi najpogodija temperatura za havortiju je od 12 do 13 ºC

Neophodno je znati da ukoliko temperatura padne na 5 ºC, Vaša biljka će najverovatnije uginuti, zato potrebno je da vodite računa i obezbedite havortiji optimalnu temperaturu.

Havortija – presađivanje

Pružamo Vam uputsvo za presađivanje havortije koje je podeljeno u pet etapa:

1. Za početak, potrebno je da nađete plastičnu ambalažu koja je plitika, ali široka.

2. Havortija treba da poseduje neutralno tlo čiji je sastvav peskovit.

3. Drenaža tla ove biljke je zaista neophodna, zato to havortija ne preferira stajaću vodu. Kako bi izbegli presađivanje svake godine, napravite nekoliko rupa na dnu posude.

4. Otpočnite presađivanje pažljivim izvlačenjem biljke iz posude. Ukoliko biljka poseduje deo korena koji je osušen ili oštećen – ne brinite, to se lako rešava orezivanjem tog dela.

5. Na kraju, havortiju možete smestiti u novu posudu i otpočnite umereno zalivanje jednom u 2 nedelje.

Nešto više o presađivanju možete pročitati na sajtu ,,ArtNit’’

Izvor : Pinterest

Havortija – prihrana

Havortija se prihranjuje od proleća do početka jeseni, odnosno od maja do seprembra. Stručnjaci navode da je za prihranu ove biljke najpogodnije mineralno đubrivo za kaktuse koje možete naći u cvećarama i poljoprivrenim apotekama. Havortija se prihranjuje jednom u mesec dana i to odmah nakon zalivanja. Bitno je voditi računa i ne preterati sa prihranom jer to može izazvati:

 • promenu boje listova
 • oronuo izgled bilje
 • naglo propadanje

Nešto više o prihrani možete pročitati na našem blogu: Idealna prihrana za cveće i biljke

Izvor: Pinterest

Koje su najčešće bolesti havortije?

Havortija važi za snažnu biljku, ali uprkos tome, postoje štetočine koje je neretko napadaju i prave podlogu za nastanak bolesti. Za Vas izvdojili smo tabelu sa najčešćim uzrocima, kao i rešenja za iste:

Spider mide

Ova štetočina izaziva gljivičnu bolest listova. Manifestuje se kroz pojavu tanke mreže, poput paukove na lišću ove biljke. Ukoliko se susretnete sa ovom vrstom problema, stručnjaci predlažu tretman sa agravertinom i neoronom. Oba leka možete pronaći u poljoprivrednim apotekama i potrebno je da ih primenite na Vašoj biljci 4 puta u jednoj nedelji. Ovaj postupak će Vam zasigurno spasiti biljku i pomoći joj da vrati lepotu svojih listova.

Aphid

Aphid je sitan insekt koji se hrani biljnim sokom. Ova štetočina može znatno oslabiti havortiju i izazvati orunuo izgled , takođe može da dovdede do uginuća biljke. Za lečenje od ovog problema, stručnjaci preporučuju upotrebu aktara i spark bio leka, koje takođe možete pronaći u poljoprivrenim apotekama. Dovoljno je da ih primenjujete svaki put nakon zalivanja sve dok Vaša biljka ne povrati zdrav izgled.

Trihps

Trihps je takođe štetočina koja izaziva gljivičnu bolest. Ukoliko primetite da su cvetovi na Vašoj biljci crni i sjajni, znajte da je u pitanju ova štetočina. Stručnjaci preporučuju takođe lečenje aktarom i to jednom u 10 dana.

Havortija je zaista neodoljiva biljka i gotovo svako bi poželeo da svoj prostor obogati ovom egotičnom lepoticom. Stavljajući njenu lepotu po strani, vrlo često je vreme koje posedujemo za negu naših biljaka ključan problem, tako da smo dolučili da Vam predložimo nekoliko biljaka koje su za nijansu skromnije kada je u pitanju tretiranje i nega:

 1. Apsidistra
 2. Filadendron
 3. Eukaliptus
 4. Sanseverija
 5. Dracena

Havortija – period cvetanja i odmora

Ukoliko adekvatno ispoštujete naše savete za negu, havortija će u Vašem domu bez problema cvetati. Naime, havortija cveta:

 • u rano proleće i u
 • rano leto

Kada dođe jesen, pa zatim zima, havortija je u fazi odmora i mirovanja. Tada je bitno povesti računa o temperature koja je idealna za havortiju u ovom periodu, a pomenuli smo je u delu o nezi. Pored temperature, bitno je voditi računa o svetlosti, obzirom da je tokom ovog perioda havortija skromna i mirna, svetlost će joj biti jedan od primarnih faktora za razvoj i opstanak.

Izvor: Pinterest

Havortija – razmnožavanje

Metoda razmnožavanja sa bočnim izdancima je najefikasnija i najpogodnija za ovu biljku. U toku prolećne tranplantacije potrebno je da:

 1. Bočni deo koji formira svoje mlade korene pažljivo orežete nožem
 2. Pogodno je da orezane korene tretirate drobljenim ugljom
 3. Nakon tog potrebno je se koreni osuše nekoliko sati i potom stave na vlažnu podlogu
 4. Strčnjaci ističu da zalivanje prva 4 dana maksimalno izbegnete

Koristeći naše savete, uspešno ćete obezbediti pravilan razvoj i rast vaše mlade havortije.

Havortija – cena

Cena ove biljke je zaista relativna stvar, ona zavisi od mnogih faktora, kao što su tržišne ponude, sama vrsta biljke i još mnoštvo drugih fakotra. Najčešća cena se kreće od 200,00 do 500,00 rsd. Za više informacija možete nam se obratiti putem mejla ili broja telefona.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku