Lizijantus – simbol iskrene, duboke i romantične ljubavi

Vreme čitanja : 4 minuta
Tabela sadržaja

Lizijantus, ono što liči na ruže ili božure a nije ni jedno ni drugo. Ovaj prelepi cvet je neizostavan deo svakog raskošnog cvenog aranžmana, a može se čuvati i u saksijama ili bašti.

Lizijantus – simbolika cveta

Lizijantus je cvet koji potiče iz Amerike, a simboliše ljubav, sreću i nadu, što ga čini poželjnim cvetom u Vašem domu! Ovaj divan cvet je dugo bio simbol iskrene, duboke i romantične ljubavi, a njegovo značenje se vremenom malo promenilo, tako da danas možemo reći da simboliše i harizmu.

Lizijantus najbolje cveta, i najviše se uočava tokom leta i proleća, gde ga vidimo u svom najlepšem obliku, iako ga dosta ljudi meša sa drugim cvećem ili ne zna njegovo pravo ime i simboliku.

roze lizijantus

Lizijantus se sastoji od cveta čije su latice jarkih boja postavljene u kružni oblik podsečajuči na cvet ruže, i stabla koje je puno mekanih zelenih listova.

Lizijantus možete naći u:

 • Ružičastoj
 • Suptilno ljubičastoj
 • Plavoj
 • Narandžastoj
 • Žutoj boji

Svaka od navedenih boja ima različito značenje u kombiaciji sa simbolikom cveta, tako da bi na primer žuti lizijantus značio da sa nekim želite dobro prijateljstvo, a ružičasti da ta osoba kojoj ste dali cvet ima osećanja prema Vama

lizijantus

Briga o Lizijantusu

Lizijantus sa sobom nosi par imena koja ukazuju na njegov izgled i održavanje – persijska ruža, japanska ruža, lažna ruža – i važi za cvet koji se gaji kao sobna biljka – a ovde možete detaljnije pročitati o sobnim biljkama. U toplijim krajevima podržava uslove gajenja u bašti ili žardinjeri takodje.

Lizijantus je poznat kao jednogodišnja ali i višegodišnja biljka u zavisnosti od toga koju vrstu uzimate i gde ga gajite. Prija mu:

 1. Toplo vreme, ali ne i direktna izloženost suncu
 2. Deljenje reznica radi opstanka (najbolje u jesen)
 3. Veći prostor u saksiji ako se sade jedan do drugog (bar 15-20 cm)
 4. Stalna vlažnost zemljišta
 5. Stalno prihranjivanje tokom prve 2-3 nedelje rasta

lizijantus

Rezanje, prihrana i zalivanje lizijantusa

Za dobar rast lizijantusa se preporučuje od neutralne do alkalne zemlje. To može da bude na primer kisela zemlja za cveće, kao što su azaleje. Cvetu odgovara da zemljište bude stalno vlažno ali ne i mokro jer to dovodi do razvitka gljivica i potencijalne bolesti i uvenuća cveta. Zaliva se redovno, ali umereno.

Kako bi se cvet i stablo najoptimalnije razvili, lizijantus treba da se prihranjuje i nakon što je izrastao. Preporučuje se đubrivo za cveće koje imaviše kalijuma nego nitrogena.

Tokom zime preporučuje se manje zalivanja.

Lizijantus – sadnja iz semena i orezivanje

Mladi lizijantus spada u kategoriju težeg uzgajanja ako se gaji iz semena – što znači da bi početni uzgajivači trebalo da uzmu sadnice u kojima pupoljci već postoje. Biljkama je potrebno dugo vremena dok sazru dovoljno da bi procvetale, ali ovaj proces se dosta lakše odvija u staklenim baštama. Sadnica sa pupoljcima je najpreporučljivija za početno uzgajanje jer ponekad baštovani lizijantus cvet uzgajaju tako da ima više lišća nego cvetova.

Preporučuje se da svoju sadnicu stavite na dobro osunčano mesto u zemljište bogato organskim djubrivom. Takodje savetujemo da pH vrednost Vašeg zemljišta održavate do maksimum 7.0 da lišće ne bi izgledalo beživotno. Ako otkrijete da je Vaše zemljište ipak kiselo za ovu biljku, dodajte krečnjak kako biste povećali baznost.

Najpogodnije mesto za gajenje lizijantusa

Delikatan izgled cveta čini ga savršenim za baštu ispred kuće! Lizijantus cvet će biti kralj Vaše bašte. Optimalno vreme za razvoj lizijantus cveta počinje baš sada, tako da vam savetujemo da ga nabavite dok čekate da vam ostalo cveće procveta.

Bidermajer od lizijantusa

Već smo gore naveli par primera zašto je lizijantus cvet odličan izbor za Vaš bidermajer uzimajući u obzir njegovu viševekovnu simboliku ali i izgled. Lizijantus cvet je biljka koja zahteva više pažnje, nege i obazrivosti tokom uzgajanja, više posvećenog vremena i ulaganja, ali zato daje sjajne rezultate kada konačno procveta, dajući Vam osećaj isplaćenog truda i zadovoljstva. Svojim izgledom podseća na ružu, a ima znatno širu simboliku i primenu. Lizijantus u Vašem bidermajeru se savetuje da bude ružičaste i/ili bele boje jer:

 1. Ružičasta označava ljubav i strast
 2. Bela označava brigu i nežnost

Zauvek Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku