Hortenzija – Aristokratsko Cveće u Vašoj Bašti

Vreme čitanja : 4 minuta
Tabela sadržaja

Ukoliko želite da unesete raskoš u Vaš vrt ili dom, hortenzija je pravi izbor za Vas. 

Hortenzija, aristokratski cvet, pleni svojim zanosnim cvetovima živopisnih boja i dominira gde god da ga postavite, kao pravi aristokrata. Ovaj cvet će zasigurno uvesti glamur u Vašu baštu, a u nastavku teksta pročitajte naš sveobuhvatni i jednostavni vodič koji će Vam pomoći da hortenzija što pre zasija u Vašem domu!

hortenzija

Vrste hortenzija 

Hortenzija (latinski naziv Hydrangea) pripada raskošnoj porodici Hydrangeanceae koja broji blizu 80 vrsta hortenzija. Naučno ime hortenzija u prevodu sa grčkog znači posuda sa vodom, iz čega se može zaključiti da zahteva dosta vode. Prirodno stanište hortenzija su vlažna, šumska područja Južne Amerike, Severne Amerike, Himalaja, istočne Azije, mada joj pogoduje i naša klima. Visina biljke je od 70 do 150cm, a odlikuje se velikim lišćem i velikim raznobojnim cvetovima. 

Cvet hortenzija može biti u raznim bojama: 

 • crvena, 
 • ružičasta, 
 • ljubičasta,
 • bela, 
 • plava. 

Interesantno je da boju hortenzija možete promeniti i sami, o tome saznajte u nastavku. Svaka glava hortenzije sastoji se od dve vrste cveća – većih, sterilnih cvetova sa četiri latice i fertilnih cvetova koji su sakriveni u sredini.

U našim krajevima najčešće se gaji Hydrangea macrophilla, koja može da naraste do 1,5 m visine, poreklom iz Japana. Zatim, manje zastupljene vrste – metličasta, hrastolisna i drvolika hortenzija. Hrastolisna hortenzija je karakteristična po tome što su njeni listovi slični hrastovom listu, a u jesen menjaju boju u narandžastu i crvenu. 

plava hortenzija

Uzgoj hortenzija

Sadnja hortenzija

Hortenzije je važno saditi na mestu gde nema previše sunca, najbolje ona koja su osunčana prepodne, a popodne senovita. Najbolje vreme za sadnju hortenzija je u oktobru ili na proleće. Pogoduju joj humusna tla, blago kisela i ravnomerno vlažna. Važno je redovno zalivanje hortenzija, pogotovo u prvoj godini, kako bi se ona ukorenila.

Zalivanje i đubrenje hortenzija

Najbolje je zalivati biljku bar jednom nedeljno, mekom vodom, najbolje kišnicom. Biljku treba đubriti u proleće organskim đubrivom, možete koristiti suvo lišće ili baštenski kompost. 

Obrezivanje hortenzija

Najbolje vreme za obrezivanje hortenzija je u proleće i to tako da se starije grane odrežu 50 cm od zemlje. Ne treba previše obrezivati biljku jer bi to izazvalo negativni uticaj na razvoj cveta i cvetanje.  Da bi podstakli rast i širenje hortenzija, rez treba napraviti odmah iznad pupoljaka. Čišćenje suvih delova hortenzija je važno kako se ne bi onemogućio rast biljke. 

hortenzija u saksiji

Razmnožavanje hortenzija

Razmnožavanje hortenzija najbolje je obaviti u proleće ili početkom septembra. Makazama treba odrezati vrh biljke, pritom vodeći računa da rez bude preko pupoljka. Reznicu hortenzija posaditi u supstrat od peska i baštenske zemlje. Dubina na koju se reznica sadi je 2 do 3 cm, a da bi se formisalo novo korenje donji pupoljci treba da budu posađeni u zemlji. Biljku treba postaviti na senovito mesto i redovno zalivati. 

Promena boja hortenzija 

Na boju hortenzija utiče kiselost zemlje: 

 • Crevena i ružičasta boja – manje kisela ili neutralna zemlja 
 • Plava boja hortenzija – što kiselija sredina. Može se dobiti i zalivanjem rastvorom aluminijum sulfata na dve nedelje.
 • Bela hortenzija uvek ostaje bela, bez obzira na kiselost tla.
 • Ako želite da promenite plavu boju hortenzija u ružičastu, obezbedite joj tlo sa neutralnom pH vrednošću.

ljubicasta hortenzija

Da sumiramo:

Stanište: polusenovita, vlažna mesta
Način razmnožavanja: semenom ili vegetativno, reznicama
Vreme cvatnje: kasno proleće, rano leto
Vreme sadnje: oktobar ili proleće
Upotreba: cvećarstvo, ukras

Bolesti hortenzija 

Iako je hortenzija veoma otporna biljka, može biti ugrožena bolestima pepelnice i trulež korena. Znakovi ovih bolesti su bele ili ljubičaste fleke na lišću koje se smanjuju vremenom. Bolesna hortenzija zahteva tretiranje svakih 10 do 15 dana, obrezivanjem i uništavanjem zaraženih grana i listova biljke. Na zdravlje hortenzija utiču raličiti faktori, a rešenja problema su jednostavna: 

 • Ukoliko je lišće suvo, povećajte kiselost tla.
 • Ukoliko se na lišću hortenzija primećuju svetle fleke, treba biljku skloniti na mesto sa manje sunčeve svetlosti.
 • Ako je hortenzija prestala da raste, treba je hraniti organskim i mineralnim đubrivom.
 • Ako su vrhovi listova hortenzija osušeni, potrebno je povećati vlagu zemljišta.

ruzicaste hortenzije u basti

Simbolika hortenzija

Hortenzije simbolizuju poverenje, a buket hortenzija u kući simbolizuje mir, pa su idealan dekor Vaših prostorija. Plave hortenzije simbolizuju izvinjenje, bela hvalisanje, ružičasta iskrene emocije, dok ljubičasta simbolizuje razumevanje.

Prodaja hortenzija 

Cvećara Elite nudi najprefinjenije i najkvalitetnije cvetne aranžmane hortenzija koje možete pogledati na našem sajtu. Beli cvetni aranžmani hortenzija idealna su dekorija za Vaše venčanje, a buket ružičastih hortenzija uvek možete pokoniti voljenoj osobi kako bi joj iskazali svoje iskrene emocije! Sa hortenzijom ne možete pogrešiti! 

Vaša cvećara Elite 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku