Ljiljan – kako da vaši ljiljani uspeju svuda i svaki put

Vreme čitanja : 11 minuta
Tabela sadržaja

Zbog svog očaravajućeg cveta, ljiljan je oduvek bio esencijalni deo svakog vrta. Ovaj ljupki cvet raspolaže širokim rasponom veličina i oblika. Mami svojim opojnim mirisom i različitim finesama boja poput nežno bele, crvene, jarko narandzaste, a može se naći i u nijansama smeđe i crne. 

Ljiljan je biljka iz roda Liliaceae, poreklom iz Azije i severne Afrike, a mogu se naći i u Evropi. Broji oko 90 najrazličitijih vrsta.

Ovaj cenjeni cvet poznat je i pod grčkim nazivom krin. Pored svoje neizmerne lepote koja krasi svaki prostor, ljiljan je čest motiv u simbolizmu, mitologiji i heraldici.

beli krin
Beli krin

Simbolično značenje ljiljana

Još od najstarijih vremena ljudi su u lepoti i nežnosti ljiljana pronalazi mnoge simboličke elemente i motive. Neke od najslavnijih starih civilizacija poput drevnog Egipta, Rima, Antičke Grčke su u svojim mitologijama utkale ljiljanov cvet. Često nazivan i „Rajski cvet“, ljiljan se oduvek vezivao za savršenstvno, nežnost i beskompromisnu ljubav, nadu.

U Staroj Grčkoj posvećen je boginji Heri, jednoj od najuzvišenijih božanstava tog doba. Po legendi, beli ljiljan je nastao dok je Hera dojila svog sina Herkulesa, pa je nekoliko njenih kapljica palo na zemlju.

U Rimu je takođe posvećen uzvišenoj boginji Veneri, zaštitnici ljubavi i blagostanja. Dok je u starom Egiptu bio simbol dostojanstva vladara.

Međutim, simbolizam ljiljanovog cveta je najupečatljiviji bio u hrišćanskoj eri. Po legendi, nastali su od suza Isusa Hrista tokom svog pogubljenja i smatra se omiljenim cvetom Device Marije. Stoga je ljiljan predstavljao bezgrešnu čistotu i nevinost, a njegove tri latice asociraju na kult Svetog Trojstva. Takođe se veruje da svaka latica ljiljana oslikava tri najcenjenije osobine Device Marija, nevinost, skromnost i pobožnost. U našem narodu se drugačije naziva i „Bogorodičin cvet“.

Sa obzirom na aluziju ljiljana na večnu ljubav, nevinost i nadu, često ih mlade biraju i kao neizostavni deo bidermajera za svoj najsrećniji dan. Detaljnije o simbolima cveća koji se koriste za bidermajer možete videti u našem velikom vodiču kroz odabir idealnog bidermajera.

Cvetni aramžman od roze ljiljana
Naš cvetni aranžman u korpi od ljiljana

Za više naših radova, pogledajte našu galeriju. Cvećara Elite Vam nudi najširi izbor modernih cvetnih aranžmana sa najegzotičnijim i raznolikijim cvećem!

Zbog svog aristokratskog izgleda koji odiše dostojanstvnom, a ujedno i nežnošću, nalazio se na mnogim grbovima i zastavama poznatih vladara, vladajućih klasa, dinastija i slavnih kraljevstva. U evropskoj istoriji najupečatljiviji je zlatni ljiljan na grbu Kraljevine Francuske kao simbol socijalnog statusa i vladajuće klase. Zlatni ljiljan se pojavio i na grbu srpske dinastije Kotromanovića, na Nacionalnom simbolu Bošnjaka. Dva zlatna ljiljana se nalaze i na grbu Republike Srbije.

Ljiljan je bio čest motiv u srednjevekovnoj Srbiji, sreće se na freskama i novcu iz doma Nemanjića. Simbol ljiljana se nalazio i na kruni kojom je krunisan Stefan Prvovenčani.

Ukoliko želite da dragoj osobi poklonite baš ovaj cvet, trebalo bi da pripazite i na simboliku boja ljiljana. Naime: 

 • Crveni ljiljan – Možete pokloniti osobi koju neizmerno volite, jer on simboliše neiscrpnu ljubav. 
 • Beli ljiljan – Uglavnom se poklanja trudnicama, jer je simbol neiskvarene dobrote i čistote. 
 • Ljubičasti ljiljan – Ovu vrstu treba darovati mladim osobama, jer metaforički oslikava mladost i sreću.
 • Narandzasti ljiljan – Možete pokloniti osobi kojoj želite sreću, jer simboliše veliku radost.
 • Tigrasti ljiljan – Ova vrsta ljiljana metaforički oslikava dostojanstvo i ponos, pa se mogu pokloniti osobama koje nose ove osobine.
 • Žuti ljiljan –  Treba pripaziti na njegovu simboliku, jer uglavnom se tumači kao simbol zavisti i ljubomore.

Nega ljiljana 

Ljiljani su sve više traženi zbog svog neobičnog oblika i raznobojnih i živopisnih tonova cveta. Uz pravilnu i nezahtevnu negu, ovaj cvet može krasiti Vaš dom, vrt ili balkon tokom cele godine!

Potrebe biljke se razlikuju od njenog životnog ciklusa. Ljiljan, kao i većina biljaka ima dve životne faze:

 1. Faza cvetanja – Predstavlja fazu intenzivnog rasta kada biljka cveta. Uglavnom su to za ljiljan letnji meseci.
 2. Faza mirovanja – Tada biljka ima minimalne potrebe, i to su uglavnom zimski meseci.

Za proces cvetanja biljci je potrebno snage i tada je treba više zalivati i ubaciti i prihranu. Međutim, ne treba u zalivanju preterivati i natopiti vodu oko nje, jer ljiljan voli vlažno zemljište. Nakon cvetanja treba iseći cvetove i deo stabljike da bi se spremili za novi proces cvetanja i tako prezimeli. Spada u višegodišnje cveće koje se svakog proleća vraća.  Tada ljiljan ulazi u fazu mirovanja, kada su njegove potrebe minimalne.

Ljiljan obožava i sunce, tako da je idealno mesto za njega ono gde ima dosta sunca. Treba ih smestiti tako da cvetni delovi budu okrenuti suncu, a koren u hladovini. 

Najpogodnije zemljište za rast i razvoj ljiljana je ono bogato humusom ili kompostom, a površinski sloj zemlje prekriven šljunkom ili peskom. Može se dodati i trulo lišće koje će održavati vlažnost zemljišta. 

Ukoliko ispunite sve uslove pravilne nege ljiljana, on će Vas nagraditi svake godine svojim  najlepšim adutom- predivnim i raskošnim cvetovima! 

Koliko vode je potrebno mom ljiljanu? 

Iako potreba za vlagom može da varira od vrste do vrste, velika većina sorti ljiljana ne zahteva preterano zalivanje i reaguju osetljivo na povećanu vlagu. Izuzetak u tom smislu predstavlja vrsta Afričkog ljiljana koja voli dosta zalivanja. 

Potreba biljke za vodom, kao i njeno zalivanje umnogome zavisi od njenog životnog ciklusa.

Dok je u fazi mirovanja i neko vreme nakon cvetanja, ljiljan treba umereno zalivati, shodno njegovim potrebama. Tada možete sebi čak priuštiti i da  ponekad zaboravite da zalijete Vaš cvet. Sa druge strane, u fazi intenzivnog rasta, Vašem ljiljanu treba obezbediti dovoljno vode,ali ne previše, jer mu je potrebna snaga za cvetanje. Ne bi trebalo da zemlja oko ljiljana bude natopljena vodom.

Zaliva se klasičnom metodom, ali bi trebalo da se izbegava voda iz česme, jer prevelika količina hlora i krečnjaka šteti samom cvetu.  Najbolje je koristiti kišnicu zbog svoje mogućnosti da apsorbuje sve organske, hranjive materije iz vazduha potrebne biljci. Ukoliko niste u mogućnosti da skupljate kišnicu, adekvatna zamena može biti i odstajala voda sobne temperature. 

beli ljiljani kao cvetna dekoracija i aranžman za poslovne prostore
Beli ljiljani kao cvetna dekoracija poslovnih prostora

Cvećara Elite nije samo mesto na kome m0žete kupiti Vaše omiljeno cveće, mi smo takođe i prvo mesto koje će Vam dati najefikasnije savete za pravilno negovanje Vašeg cveća.

Da li treba da držim svoj ljiljan na dobro osvetljenom mestu?

Ljiljan je jedna od vrsti biljaka koja obožava mesta okupana direktnim suncem. Međutim, koren se pod jakim svetlom može osušiti, stoga bi idealno mesto za njih bilo da koren bude smešten u hladovini ili senci, a cvet i stablo izloženo suncu. Sunčeva svetlost pomaže ljiljanu da njegovi cvetovi budu raskošniji i bujniji. 

Koja je idealna temperatura za moje ljiljane?

S obzirom na to da ljiljani vole osunčana mesta, gde su izloženi direktnom suncu, najviše im prijaju letnje temperature i tada cvetaju.  Mogu preživeti i zimsko vreme i pad temerature, ali bi idealno bilo tada uneti ih u kuću. 

Što se tiče sadnje ljiljana, preporučuje se jesenji ili prolećni meseci. Temperature karakteristične za taj deo godine pomažu lukovici ljiljana da se dobro ukoreni, a ne da krenu izbojci. Preporučuje se da lukovice zasadite na ne manjoj temperaturi od 5-6oC.

crveni pegavi ljiljan beograd cvecara zemun

Kako vlažnost vazduha utiče na njih?

Ukoliko je Vaš ljiljan zasađen u bašti, dovoljna vlažnost vazduha se postiže prirodnim putem tokom kiše. Međutim, ukoliko čuvate ljiljan unutar kuće, morate mu obezbediti adekvatnu vlažnost vazduha, pogotovo tokom zimskih meseci.

Tokom zime se vazduh stalno isušuje zbog grenjanja, što svakoj sobnoj biljci škodi. To postižete orošavanjem biljke. Orošavanje predstavlja prskanje listova biljke vodom, pomoću ručnih prskalica.  Najbolje bi bilo da voda za orošavanje bude kišnica, jer apsorbuje iz vaduha sve ono što je samoj biljci potrebno. Drugo rešenje koje pomaže u ovom periodu je i destilovana voda sobne temperature ili u kranjem slučaju možete upotrebiti i odstajalu vodu sobne temperature.

Prihrana za ljiljane

Neizostavni deo pravilne  nege ljiljana predstavlja prihrana. Prihrana je specijalizovano mineralno djubrivo koje se može naći u: 

 1. Tečnom obliku
 2. U vidu granula

Prihrana sadrži dosta organskih materija poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa, azota i koristi se kao stimulans, jer biljke tokom faze cvetanja izgube dosta hranjivih sastojaka. Đubrivo se dodaje prilikom zalivanja, ne sipa se direktno u suvu zemlju. Za potrebe ljiljana treba kupiti blaže đubrivo, jer velika količina azota može štetiti biljci.

Ukoliko nemate kupljenu prihranu, adekvatna zamena mogu biti i neke od kućnih namirnica poput: 

Kora citrusa Bogata mineralima potrebnim biljci.
Kora šargarepe Bogata kalijumom i bakrom.
Kora banane  Bogata kalijumom.
Čaj Bogat mineralima.

Detaljnije o prihrani i hranjivim sastojcima kućnih namirnica, možete pročitati na ovom članku od agrokluba.

Ljiljani beograd cvecara elite zemun

Lukovice ljiljana

Podzemna stabljika ljiljana je lukovica  na čijem vrhu raste prelepi cvet. Lukovica se sastoji od ljuspi koje se slažu jedna preko druge. Sama sadnja ljiljana se obavlja pomoću lukovica, samo budite obazrivi, jer su ljuspe lomljive i krhke. 

Na vrhu stabljike se formiraju cvetovi koji mogu stajati: 

 1. Horizontalni
 2. Uspravni
 3. Viseći 

Oblik cveta može biti: 

 • Trubasti
 • Čašasti
 • Turbanoliki 

Sadnja ljiljana

 • Ljiljan se sadi u proleće ili jesen pomoću lukovica.
 • Zemlja u kojoj ga sadimo treba biti bogata humusom ili kompostom preko čega ide sloj peska ili šljunka, na osunčanom mestu.
 • Ljiljan se nikada ne sadi sam, već u grupama od maksimum 5 lukovica iz koje se razvija jedna stabljika.
 • Kako bi lukovica imala dovoljno prostora za razvoj, sade se u velikim i dubokim saksijama od najmanje 30cm.

Kada se ljiljan jednom primi na nekom mestu, teško mu pada presađivanje. Zato se ono ne preporučuje.

Kada nakon nekog vremena primetite da Vaš ljiljan manje cveta, a listovi počinju da žute, vreme je za novu sadnju. Iskoristite stare lukovice koje podelite, pa zatim sadite svaku ponaosob.

Pravilnu sadnju lukovica možete videti na ovom videu:

LUKOVICE KOJE SE SADE U PROLJEĆE

Vrste ljiljana

Beli ljiljan

 

beli ljiljan

Drugačije se naziva i krin. Zbog svog prelepog belog cveta čest je motiv dobra i čistote. Poreklom je sa Mediterana. Njegova lukovica i listovi se koriste i u medicinske svrhe.

Orijentalni ljiljan 

Orijentalni ljiljan 

Poreklom je sa Bliskog istoka. Veoma je tražen zbog svoje elegancije i prelepih cvetova u obliku grozda koji su opojnog mirisa. Čest su motiv na raznim umetničkim delima. 

Kraljevski ljiljan

 

 

Poreklom je iz Kine. Prepoznatljivi su zbog svojih krupnih cvetova, trubastog oblika. Ova vrsta ljiljana je otrovna za mačke. 

Vodeni ljiljan

Predstavlja vrstu ljiljana prilagođenu životu u vodenim sredinama. Može biti na površini vode ili potopljen. Specifična sorta je amazonski vodeni ljiljan, koji može podneti težinu odraslog čoveka na svojoj površini.

Zlatni ljiljan

Zlatni ljiljan lilium auratum

Ova vrsta ljiljana nastala je ukrštanjem vrsti iz Japana, te predstavlja hibridni oblik. Karakterističan je i primamljiv zbog svojih prelepih, velikih cvetova, raznih boja. Takođe je i čest motiv u heraldici. Vodi se kao zaštićena vrsta. 

Tigrasti ljiljan

Tigrasti ljiljan

Potiče iz severne i istočne Azije i Japana. Upečatljivi su zbog svog jarko narandzastog cveta sa crnim tačkama koji se pri krajevima uvija. Ova vrsta je takođe opasna po mačke.

Šumski ljiljan

Šumski ljiljan

Specifični su zbog svojih purpurno ružičastih cvetova, uvijenih pri kraju. Imaju izrazito opojan miris. Predstavljaju zaštićenu vrstu. Zanimljivo je da se njihova lukovica jede, a u Rusiji je pravi specijalitet.

Afrički ljiljan

africki ljiljan

Poreklom su iz južne Afrike, a karakteristični su po svojim neobičnim i atraktivnim cvetovima raznih nijansi plave boje.

pegavi ljiljan

Čuvanje ljiljana u saksiji

Ljiljan se ne mora gajiti striktno u vrtu ili bašti, već može uspeti i u saksiji. Najbolji izbor saksije su one napravljene od prirodnih materjala poput kamena ili zemlje, jer zadržavaju vodu potrebnu biljci. Saksija mora imati najmanje 30cm dubine i 15cm prečnika, kako bi lukovica imala dovoljno prostora za razvitak. Na dno se prvo prospe drenaža, potom lukovica. Tek kada stabljika malo poraste, dodaje se zemlja. Zemlja u saksiji mora biti bogata humusom ili kompostom, a na površini se stavlja drenažni sloj sačinjen od peska ili šljunka.  Ljiljan u saksiji najbolje opstaje na osunčanom mestu. Uz pravilnu negu, ljiljan može krasiti bilo koj kutak Vašeg doma! 

Najčešće bolesti ljiljana

Bilo da Vaš ljiljan čuvate u bašti ili u kući, podložan je različitim biljnim bolestima. Iako važe za otporne na bolesti, kada su na udaru raznih insekata, bakterija ili gljivica, ne mogu se sami izboriti sa tim.

Biljne bolesti se dele u tri osnovne grupe:

 1. Viroze – Bolesti uzrokovane virusima.
 2. Bakterioze – Bolesti uzrokovane prisustvom bakterija.
 3. Mikoze – Bolesti uzrokovane prisustvom gljiva i insekata. 

Najučestaliji uzročnici bolesti su različite vrste insekata. Prvi pokazatelj da je Vaš ljiljan napadnut su žute ili braon pege po listovima. Insekti koji često napadaju su:

 • Vaši
 • Tripsi
 • Larve
 • Lisni mineri
 • Crveni pauk
 • Grinje

Insekte možete oterati korišćenjem insekticida.

Roze ljiljan beograd zemun cvecara elite

Česta pojava u Vašoj bašti je i prisustvo puževa koji jedu list biljke. Čim uočite rupe na listu Vaše biljke, to znači da je postala hrana za puževe.

Gljivične bolesti nastale posredstvom raznih vrsta gljivica napadaju podzemne i nadzemne delove biljke. 

Najčešće gljivične bolesti ljiljana su:

Gljivična pegavost lista Odlikuje se smeđim pegama i učestalim truljenjem biljke.
Siva plesan Napadnuti delovi biljke posive, odakle se razvija sivi sloj preko zaraženih delova. Ova bolest je čest uzročnik truljenja lukovice ljiljana. 

Insekti mogu da prenesu i virusne bolesti, od kojih je najupečatljiviji virus mozaika ljiljana. Za ovaj virus nažalost nema leka i najbolje je uništiti biljku. 

Ljiljan cena

Cena ljiljana u našoj cvećari se kreće između 500 i 800 dinara, u zavisnosti od vrste i veličine ljiljana. 

Evo nekih od naših prelepih cvetnih aranžmana sa ljiljanima:

beli ljiljani cvetni aranžman poslovni prostori
Ljiljani kao cvetna dekoracija za poslovne prostore

 

Cvetni aranžman beograd u kutiji sa ljiljaima
Cvetni aranžman u kutiji od ljiljna, ruža i orhideja
cvecara elite cvetni aranžmani sa ljiljanima
Ljiljan cvetni aranžman
cvetni aranžman od belog krina i margareta
Ljiljani sa margaretama

Kontaktirajte nas i rezervišite vaš prelepi cvetni aranžman sa ovim kraljevskim cvetom!

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku