Dracena – Ženski Zmaj

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Ukoliko žudite da Vaš dom oplemenite daškom prirode i uselite neodoljive tropske predele, a plašite se da nemate dovoljno vremena da se posvetite negovanju cveća, ne brinite! Pravi izbor za Vas je prelepa lepotica koja nam dolazi sa Kanarskih ostrva, a to je dracena!

U dalekim šumama Afrike raste dracena, koja je u svom prirodnom okruženju divovskih dimenzija. Naime, sama biljka je dobila ime od grčke reči Drakaina, što znači ženski zmaj. Stoga je skoro u svim krajevim sveta dracena poznata pod imenima ,,Ženski zmaj” ili ,,Zmajevo drvo”.

Dracena u svom prirodnom okruženju

Zbog svoje elegantne lepote koja se uklapa u svaki enterijer, dracena je postala jedna od najtraženijih sobnih biljaka! Još ako svemu tome dodamo da ovo nezahtevno cveće ima minimalne potrebe, odmah ćete je poželeti u svom domu. Pored toga što pripada tropskom sobnom cveću, dracenu uvrstavamo i u sobno cveće koje:

Dracena će bez sumnje oplemeniti bilo koji enterijer, bez skoro ikakvih prohteva i zahteva. Iz tih razloga je ovo sobno cveće pun pogodak za vaš dom ili kancelariju.

dracena

Dracena

Kako pravilno negovati Dracenu?

Najlakši način da Vašem domu unesete čaroliju sobnog zelenila je dracena. Iako sama biljka spada u nezahtevno cveće, ipak postoje određeni koraci u njenoj pravilnoj nezi koje morate da ispratite.

Pravilni koraci u nezi su:

 1. Informišite se o količini svetlosti koju dracena zahteva
 2. Odgovarajuća vlažnost vazduha i temperatura
 3. Pravilno zalivanje i orošavanje
 4. Adekvatno presađivanje i razmnožavanje
 5. Prevencija mogućih bolesti

U nastavku čitanja ce Vam biti objašnjen svaki od gorenavedenih koraka do detalja, tako da ne preskačite!

Dracena kao sobno cveće

Kolika količina svetlosti prija mojoj draceni?

Dracena obožava svetlost, ali ne direktnu. Stoga im treba obezbediti mesto gde će neće biti izložene direktnim sunčevim zracima. Najbolje je stacionirati je na mestu gde je možete zaštititi zavesom ili roletnama od jake svetlosti ili u polusenci. Idealna mesta za dracenu bi bila:

 • Na dva metara udaljenosti od prozora
 • Osunčani ćošak Vašeg doma

Sa druge strane, tokom zime je možete smestiti na neko osunčano mesto, jer zimska svetlost nije toliko jaka kao letnja.

Dracena

Odgovarajuća vlažnost vazduha i temperatura

S obzirom na to da dracena pripada tropskom cveću, ona zahteva visoku vlažnost vazduha. Iako spada u vrlo otporne biljke, ne reaguje dobro na suv vazduh i jaku promaju. Ako spojimo dve osnovne potrebe dracene, a to su potreba za indirektnom svetlošću i velikom vlažnošću vazduha, idealne lokacije bi bile:

 1. U dnevnoj sobi smeštena na istočnom prozoru, koji prethodno prekrijete zavesom ili roletnom
 2. U bilo kojoj prostoriji Vaše kuće udaljena dva metara od prozora
 3. Osunčani ćošak hodnika
 4. U kuhinji blizu prozora, zbog velike vlažnosti vazduha koja se stvara kuvanjem
 5. U kupatilu zbog visoke vlažnosti vazduha koja nastaje tokom tuširanja ili kupanja, međutim,pripazite da vaša dracena ima dovoljno svetlosti

Vrlo je važno da dracena bude udaljena od grejnih tela, jer dolazi do isušenja vlage iz vazduha!

Što se tiče temperature, optimalni raspon koji biljci najviše prija je između 23°C i 26°C leti a tokom zimskih meseci između 15 °C i 18°C. Dracena ne reaguje dobro na temperaturno variranje.

Dracena u dnevnoj sobi

Pravilno zalivanje i orošavanje dracene

Dracena je vrsta cveća na čije zalivanje nekada možete zaboraviti! Ovom sobnom cveću može da prija suva zemlja i ne voli obilno zalivanje. Koliko se dracena zaliva, zavisi od njene veličine. Naime, ukoliko imate manji tip, dovoljne su dve čaše vode, ukoliko imate veću vrstu, iziskuje više vode. Savetuje se da se dracena zaliva na svakih 4-5 dana.

Sobno cveće se zaliva:

 1. Kišnicom
 2. Odstojalom vodom sobne temperature
 3. Destilovanom vodom
 4. Vodom u kojoj ste prethodno kuvali povrće

Saveti u pravilnom odabiru vode za zalivanje, možete pročitati na sajtu Agromedie.

Tokom letnjih meseci se preporučuje da se dracena i orošava i tušira! Voda za orošavanje takođe treba biti jedna od navedenih opcija. Ne treba preterivati sa orošavanjem, jer voda koja se zadržava na listovima dracene može dovesti do njihovog sušenja. Takođe sa vremena na vreme, dracena treba da se prebriše, zbog prašine koja joj onemogućava pravilno disanje.

Zalivanje dracene

Adekvatno presađivanje i razmnožavanje dracene

Presađivanje je najbolje raditi na svake dve do tri godine, jer sama biljka sporo raste. Naime, dracena godišnje poraste oko 10 – 15 cm. Presađivanje se vrši u proleće, u malo veću saksiju od stare.

U saksiju se postavlja drenažni sloj u vidu šljunka ili peska, koji štiti koren od truljenja usled vlažnosti zemlje. Idealna zemlja je kompost sa dodatkom treseta.

Sam proces razmnožavanja nije težak i savetuje se da se takođe obavlja u proleće. Dracena se razmnožava na dva načina:

 • Razmnožavanje semenom
 • Razmnožavanje stabljičnim reznicama

Razmnožavanje semenom se vrši pomoću semena, koje se sadi u proleće. Dracena se sadi u supstrat i ostavlja na toplom mestu da se razvija.

Razmnožavanje reznicama se vrši na sledeći način:

 1. Odrezati reznice, odnosno deo biljke sa listovima, dugačke oko 8 – 10 cm.
 2. Mesto na biljci gde ste isekli reznice, zaštititi kalemarskim voskom ili običnim voskom sveća.
 3. Reznice ostaviti malo u vodi.
 4. Nakon toga ih izvadite iz vode i ostavite jedan dan da se prosuše.
 5. Nakon toga ih zasadite u treset sa drenažnim slojem peska.

Osim što smo ovim procesom dobili novu biljku, matičnu biljku smo tada i orezali. Dracena se orezivanjem stimuliše na rast i stvaranje novih izbojaka.

Celokupni proces razmnožavanja uz pomoć reznica, možete videti na:

Razmnožavanje dracene

Najčešće bolesti dracene

Ukoliko Vašoj draceni nešto fali, ona će vam to uglavnom pokazati na svojim listovima. Pored mogućih biljnih štetočina i bolesti koje se javljaju kod ovog sobnog cveća, može se desiti i da ono polako trune zbog grešaka u njenoj pravilnoj nezi.

Koje znakove dracena daje da joj nešto ne odgovara u uslovima života? To su uglavnom:

Bledi listovi Nedostatak svetlosti i neodgovarajuća lokacija.
Opekotine na listu Dracena je izložena je direktnoj svetlosti.
Opadanje listova Znak suvog vazduha ili stalne promaje koja im smeta.
Braon ivice lista Dracena ukazuje na nedovoljno zalivanja ili suv vazduh.
Smeđe mrlje na listu Nedostatak zalivanja.
Bele i žute mrlje na listu Dracena je izložena temperaturnim variranjima.
Crvene mrlje na listu Niska temperatura.

Pored toga, često se dešava da razne biljne štetočine napadnu Vašu biljku. Uglavnom su to:

 • Štitaste uši – Znakovi koje dracena daje su smeđe mrlje na listovima. U borbi protiv njih, koristite insekticid.
 • Vaši – Ukoliko uočite neke promene na listovima, moguće je da su je napale biljne vaši. Tada listove prebrišite krpom i isprskajte insekticidom.
 • Crveni pauk – Na gornjoj strani lista se pojavljuju žute mrlje, a ispod lista paukova mreža. To je sigurni znak da je Vašu biljku napao crveni pauk. Očistite biljku od mreže, prebrišite njene listove i isprskajte insekticidom.

Ozbiljnije bolesti dracene su:

Gljivična oboljenja

Ukoliko se na listovima dracene javljaju mrlje, to je znak prisustva gljivica. U borbi protiv njih, koristite fungicide.
Alternaria

Uzročnici su gljive iz roda Alternaria. Na listovima se pojavljuju braon mrlje. Bolest se leči upotrebom fungicida ili drugih hemijskih metoda.
Filozistoza

Ovu bolest uzrokuju gljive iz porodice Phyllosticta. Na listovima se pojavljuju velike braon mrlje, koje mogu da uokviruju ceo list. Morate na draceni da odstranite zaražene delove i koristite fungicide.
Bakterioza

Listovi dracene ubrzano trule sa prisustvom crnih mrlja. Ukoliko ovo uočite, nažalost, Vaša dracena ne može da se izleči.

Više o gljivičnim oboljenjima sobnog cveća, možete pročitati na sajtu Agroklub-a.

Da li je dracena otrovna?

Dracena je otrovna po Vaše kućne ljubimce, stoga je držite van njihovog domašaja. Naročito je opasna po pse i mačke. Ukoliko pojedu deo ove biljke može doći do smanjenja njihovog apetita i intenzivnog povraćanja.

Najčešće vrste dracene

Dracena je prvobitno pripadala porodici biljaka Agave, da bi se na kraju osnovala nova familija Dracaena koja broji oko 40 različitih vrsta.

Neke vrste su zahtevne za održavanje u kućnim uslovima i uspevaju samo u staklenicima, dok se druge lako adaptiraju na sobne uslove. Ali ono što im je zajednično je njihova svedena lepota, koja se najviše ogleda u njihovim zelenim listovima.

Vrste dracene koje se najviše gaje kao sobno cveće su:

Dracena fragrans

Dracaena Fragrans, odnosno Mirisna dracena, ime je dobila zbog opojnih mirisa cveta. Ova vrsta je jedna od naučestalijih sobnih biljaka širom sveta! Njihovi sjajni listovi na vrhu duže stabljike donose osećaj tropskih krajeva pravo u Vaš dom!

Dracena marginata

Još jedan od lakih vrsti ovog tropskog cveća je i dracena marginata. Drugačije se naziva i ,,Zmajevac”. Naime, ovo sobno cveće je jedno od nezahtevnih egzotičnih lepotica! Njihova nega ne iziskuje previše energije i brige. Spojivši to sa njihovom lepotom, dobijamo idealnu biljku za Vaš dom!

Dracena sanderiana

Drugačije se naziva ,,Srećni bambus”! Ova vrsta je neodoljiva zbog svog neobičnog izlega. Odiše minimalističkom lepotom, i predstavlja unikatan detalj svakog enterijera! Može se gajiti u zemlji ili vodi.

Dracena deremensis

Drugačije se naziva i ,,Prugasti zmajevac”, zbog pruga druge nijanse zelene boje od samog lista. Upravo ova vrsta daje markatni izgled Vašem enterijeru i veliki broj ljudi se odlučuje za ovu lepoticu! Dodatni plus je i njihova jednostavnost u gajenju.

Još neke od unikatnih vrsta dracene su:

Dracena reflexa

Ova prelepa vrsta se drugačije naziva i ,,malezijska dracena” ili ,,pesma Indije”. Potiče sa Madagaska, čija prostranstva lako donosi u bilo koju sobu Vašeg doma!

Lemon Lime dracena

Njihov glavni adut je nedoljiva igra boja na listovima! Prelepi zeleni listovi, uokvireni žutom linijom daju potpuno markatni pečat ovom cveću.

Takođe spadaju u nezahtevne lepotice.

Dracena compacta

Ova vrsta pripada najizdržljivijem sobnom cveću. Atraktivan, tropski izgled mami svakog ljubitelja cveća.
Dracena steudneri

Ova vrsta privlači ljubitelje minimalističke lepote, jer se ovo sobno cveće uklapa u svaki dizajn! Pored svoje vizalne lepote, ova dracena je vrlo laka za negu.

Kako pravilno negovati različite vrste dracena

Dracena fragrans

Ova vrsta se drugačije naziva i Mirisna dracena, zbog cveta tropskog mirisa. Privlačna je zbog svog zanimljivog izgleda i podseća na malo drvo. Na vrhu deblje stabljike, formira se kruna listova, što ovoj biljci daje aristokratski izgled. Dracena fragrans potiče iz zapadne Afrike.

U idealnim uslovima, ova vrsta može da procveta. Cvetovi su veoma mirišljavi, bele boje. Pored svoje lepote, ova dracena je vrlo jednostavna za gajenje u sobnim uslovima.

Stacionirajte je na nekom svetlom mestu, ali bez direktnih sunčevih zraka. Vole visoke temperature i visoku vlažnost vazduha. Osetljive su na veliku vlažnost zemljišta, koje može dovesti do propadanja biljke, stoga ih leti zalivajte dva puta nedeljno, a zimi jednom u dve nedelje. Možete ih prihranjivati organskim đubrivom tokom proleća, i orošavati dva puta nedeljno.

Koja sve organska đubriva postoje, možete videti na sajtu Agroklub-a.

Dracena fragrans

Dracena marginata

Još jedna prelepa vrsta je Dracena marginata, koja ima više varijeteta. Najčešće se u sobnim uslovima gaje:

Dracena marginata bicolor

Dvobojna dracena, koju odlikuju svetlo zeleni listovi sa crvenim ivicama.
Dracena marginata trikolor

Trobojna dracena, čija lepota leži u zavodljivim, prugastim zelenim ili ružičastim listovima.

Ova lepotica je poreklom sa Madagaskara, a drugačije se naziva i ,,Zmajevac”. Izgledom podseća na malo drvo ili žbun, ali prava lepota leži u čaroliji boja na njihovim listovima.

Pored toga, ova dracena je skromna i ne iziskuje napornu negu. Može preživeti i neredovna zalivanja i suvu zemlju. Ali, iziskuje visoke temperature i vlažnost vazduha!

Dracena je jako osetljiva na stalna premeštanja, hladnoću i promaju! Postarajte se da je smestite na odgovarajuće mesto i više je ne pomerajte. Tokom faze rasta i vegetacije, koristi se prihrana u vidu tečnog đubriva.

Nakog nekog vremena, potrebno je orezati ,,krošnju” dracene, kako biste je podstakli na rast i razvoj.

Dracena sanderiana

Ova vrsta se drugačije naziva i ,,Srećan bambus”! Svojim izgledom neodoljivo podseća na bambus, a veruje se i da donosi ljubav, sreću i zdravlje! Stoga je u Aziji već postala tradicija da se dracena sanderiana poklanja pri useljenju. U zavisnosti od broja stabljika, veruje se da privlači različite pozitivne stvari. Na primer:

 • Dve stabljike unose ljubav mladim bračnim parovima, na početku zajedničkog života u novoj kući.
 • Tri stabljike donose sreću, zadovoljstvo i ispunjenost.
 • Pet stabljike privlače zdravlje.
 • Osam i više stabljika donose bogatstvo i uspeh u poslu, pa se često poklanjaju poslovnim partnerima.

Srećan bambus sa četiri stabljike se izbegava, jer se veruje da privlači nesreću!

Dracena sanderiana je poreklom iz Afrike i jugoistočne Azije. Može se čuvati u vodi ili u zemlji. Ukoliko želite da je čuvate u zemlji, za razliku od ostalih vrsta dracene, zemlja mora biti stalno vlažna! Zasadite je u zemlju bogatu ilovačom i možete je prihraniti organskim đubrivom jednom u mesec dana.

Potrebno joj je puno vode, stoga se više savetuje da se u njoj čuva. Koristite odstajalu vodu, koju morate da menjate na svakih deset dana. Dracena ne podnosi kamenac ili hlor iz vode. U vodi postavite kamenje, kako bi držalo biljku. Imajte na umu da tu kamenje mora biti veoma čisto! Na ovaj način, dracena sanderiana može živeti i do nekoliko godina.

Dracena sanderiana u vodi

Dracena sanderiana voli dosta svetlosti, ali ne podnosi direktne sunčeve zrake. Povremeno okrenite saksiju, kako bi svaka strana upila dosta svetlosti. Zbog svoje jednostavnosti u nezi, Srećan bambus krasi mnoge domove širom sveta!

Dracena sanderiana u saksiji

Dracena deremensis

Poznatija pod imenom ,,Prugasti zmajevac” ,ova vrsta se odlikuje prošaranim listovima. Poreklom iz jugoistočne Afrike, proširila se po domovima širom sveta, zbog svog primamljivog izgleda koji podseća na minijaturno drvo. Preovladavaju razne nijanse zelene, žute i bele koje se prepliću i daju biljci neobičan izgled.

Dracena deremensis voli dosta svetlosti, ali može da preživi i na tamnijim mestima. Kao i ostale vrste dracene, direktna sunčeva svetlost može da ih ,,spali”. Zahteva visoku vlažnost vazduha i ne podnosi stalna menjanja lokacije!

Tokom letnjih meseci se savetuje da se dracena zaliva na svakih 6-7 dana, a zimi smanjiti. Ova dracena je poznata kao jedna od najboljih prečišćivača vazduha, te je poželjno držati je u prostorijama gde se najviše boravi!

Dracena deremensis

Cena Dracene

Cena dracene varira od veličine i vrste, kako bi ste dobili tačne informacije kontaktirajte nas.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku