Pravilno zalivanje cveća

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Uz dobru prihranu i osvetljenje, veoma je bitno paziti na količinu vode koju Vaša biljka dobija, kao i na vremensko rastojanje izmedju zalivanja, kako biste osigurali siguran napredak i lepo razviće svoje biljke.

Zato smo ovde mi, da Vas posavetujemo kako se treba ophoditi sa zalivanjem prema biljkama u zavisnosti od njene vrste.

Izvor: Pinterest

Saveti za zalivanje tokom leta

Kako bi Vaša biljka preživela visoke letnje temperature, neophodno je zalivati je češće nego tokom ostatka godine. Medjutim, sa zalivanjem se može preterati čak i tada, jer voda nije jedina kojom biljka treba da se zaštiti od vrućine i direktnog sunca – bitno je paziti na njen položaj i prihranu.

Kako biste bili sigurni da zalivate svoju biljku kako treba, ostavljamo Vam 10 saveta koje treba da pratite:

Pažljivo odredite meru zalivanja

Razvoj većine biljaka zavisi od procenata vlažnosti, ali je potrebno ostaviti zemlji vremena da se dovoljno prosuši pre nego što joj dodamo još vode. Blago sušenje zemlje povoljno utiče na brži rast korena.

Trudite se da biljku zalivate redje ali temeljnije

Biljke treba zalivati jednom do dvaput nedeljno, savetuje se da koristite veću količinu vode pri zalivanju.

Biljku zalivajte u odredjenom delu dana

Najbolje bi bilo da Vašu biljku zalivate kasno uveče ili rano ujutru. Voda je hladna a zemljište toplo, te ako odlučite da je zalivate po najvećoj vućini, voda će brže ispariti.

Listove održavajte suvim

Vlažno lišće je mnogo podobnije za oboljevanje. Ako listovi ostanu vlašni preko noći mogu se stvoriti gljivice, dok bi se preko dana stvorile opekotine od sunca.

Odredite količinu vode

Adekvatna količina vode znači da ona doseže i do korena – vlažnost zemljišta treba biti ravnomerno rasporedjena.

Zalivajte u nekoliko navrata

Vodi je potrebno vreme da prodre u zemlju, te adekvatnu količinu vode treba dodavati iz par navrata umesto da se biljka samo odjednom potopi cela.

Zalivajte biljku sa svih strana

Ako biljku zalivate samo s jedne strane, to dovodi do bržeg rasta i jačanja korena samo s jedne strane i samim tim slabijeg upijanja vode i hranljivih materija s druge strane.

Pazite na redovnost

Važno je da održavate jasno vreme zalivanja svojih biljaka i da ih ne zapostavljate čak ni samo jedanput jer to dovodi do bržeg oboljevanja i uvenuća biljke tokom leta.

Obezbedite protok vazduha do korena

Ukoliko stavite preveliku količinu vode oko svoje biljke, vazduh neće moći da prodre do korena te će se ćelije u njemu “daviti” i time ga oslabljivati.

Glina duže zadržava vlagu

Ako sadite biljku u zemljištu u kome ima gline – vlaga će se duže zadržati tokom vrelih letnjih dana.

 

Kako zalivati saksijske biljke

https://www.pinterest.com/pin/39617671709076055/

Kako su saksijske biljke obično u delovima kuće ili stana dokle kiša ne dopire (sem ako nisu u visećim saksijama na terasi van nadstrešnice), često zalivanje im je neophdno zbog rastvaranja minerala koje dobijaju prihranom. Baš zato joj suviše vlage može štetiti (nepravilna razmera rastvorenih minerala) i rasle bi u zemlji sličnoj barskom zemljištu, što nikako ne prija saksijskim biljkama i cveću.

Neke vrste, kao na primer:

 1. Vodena palma
 2. Kala
 3. Kokos palma
 4. Adijantum

traže da im konstantno stoji voda u dnu saksije.

Većina biljaka, doduše, u tom slučaju oboli od truljenja korena. Kod preteranog zalivanja, pukotine u zemlji se napune vodom i time se istisne sav vazduh potreban za disanje korena. Suvišna voda se skuplja u dnu saksije i savetuje se da je uklonite oko dva sata nakon što se sakupi.

Ni saksijskim biljkama nije svejedno u koje doba dana ih zalivate. Kako bi se zemlja prosušila i kako biljke ne bi dobile opekotine od sunca, preporučuje se da ih zalivate ili kasno uveče ili rano ujutru.

S obzirom na to da različite vrste biljaka zahtevaju različite tehnike zalivanja, pogotovo u odnosu na položaj Vašeg stana u kome ih uzgajate, najbolje ćete naučiti šta Vašoj biljci treba kroz iskustvo. Pravilo je da se biljka u stanu zaliva prema temperaturi u kojoj se nalazi, mlakom vodom i to obilnije one u toplijim prostorijama a redje one u hladnim.

Takodje se savetuje da pazite na periode mirovanja biljke. Period mirovanja je specifičan za svaku biljku ali uglavnom se javlja početkom i sredinom jeseni. Tada biljku treba dosta manje zalivati i držati je podalje od sunca, da se odmori i prikupi snagu. Treba se prekinuti i prihrana i pomeranje.

Ukoliko posedujete egzotičniju biljku koja još uvek nije procvetala, to nije krivica Vašeg zalivanja, već jednostavno egzotičnim biljkama ne odgovara naša temperatura i ne mogu procvetati koliko god se trudite.

Šta raditi ako niste kod kuće

Ako planirate da budete odsutni višeod nedelju dana, idealno rešenje bi bilo da pozovete nekoga ko bi pazio na Vaše biljke, s obzirom na to da ćete ih kada se vratite zateći u jako lošem stanju.

Ukoliko nemate koga da pozovete, možete se poslužiti i sledećim metodama:

 • Pre odlaska, kod biljaka koje cvetaju potrebno je odstraniti sve pupoljke i cvetove
 • Pomerite ih u polusenku i dobro ih zalijte.
 • Saksije okružite vlažnom zemljom i šljunkom kako biste sprečili isparavanje vode
 • Biljke koje mogu da borave i van saksije zasadite u deo bašte ili dvorišta u hladovini i takodje i njih zalijte
 • U zemlju dodajte šolju šljunka oko biljke kako biste sprečili isušivanje prvog sloja zemlje

Metoda kap po kap

Ako imate biljku koju ne možete da ostavite rizično bez vode nedelju ili više dana, ova metoda će Vam odlično poslužiti.

Potrebno Vam je konopčić od pamučnih vlakana ili najlon čarapa na primer.

 1. Fitilj postavite tako da upija vodu i dovodi je do saksije sa biljkom
 2. Fitilj mora biti na višem nivou od saksije kako bi se voda slivala
 3. Jedan kraj vlakna postavlja se u posudu s vodom a drugi kraj (dužine oko 5 cm) se odozdo na otvoru saksije postavlja u zemlju u kojoj je biljka
 4. Najbolje je da imate po jedan fitilj za svakih 10 cm obima saksije

Takodje dobar sistem sličan ovom podrazumeva da:

 1. Plastičnu flašu uzimate kao rezervoar za vodu
 2. Probušite rupicu na zatvaraču od flaše
 3. Kroz rupicu vežete končić koji će kontrolisati slivanje vode do zemlje u kojoj je biljkatako što ga postavite da ide svedo korena
 4. Ovaj sistem može trajati čak dve ili tri nedelje u zavisnosti od veličine flaše

Izvor: Pinimg

Podloga od upijajućeg materijala

Upijajući materijal kao što je sundjer treba natopiti vodom i zajedno sa biljkom (koja ne traži mnogo svetla) staviti u sudoperu ili lavor, tako da biljka može upijati vodu iz sundjera i koristiti je dok Vi niste tu.

Automatsko zalivanje

Ova vrsta zalivanja važi isključivo za baštenske biljke i podrazumeva instalirani sistem navodnjavanja.

 

Kvasac pri zalivanju

Poznato je da je kvasac živ organizam koji poseduje mnoge hranljive materije kao što je vitamin B, kalijum i magnezijum. Koristi se za prihranjivanje biljaka tokom njihove vegetacije i cvetanja, u sledećim oblicima:

 1. Kvascem u aktivnom obliku
 2. Rastvorom kvasca i šećera u vodi (radi natrijuma) – možete koristiti bilo koju vrstu šećera i time podstaći razmnožavanje hranljivih supstanci koje kvasac ne koristi ali biljka može od njega uzeti. Koristite 10g kvasca, kašičicu šećera i litar tople vode za rastvor. Otopite kvasac u vodi i dodajte šećer a zatim ostavite da odstoji dva sata. Time zalivajte dvaput mesečno svoju biljku kad je zima, a tri puta kad je leto.
 3. Rastvorom kvasca u mleku (radi kalcijuma) – zarad zaštite od štetočina i bržeg upijanja hranljivih materija u mleku razmutite 10 g kvasca a smešom prskajte biljku i zalivajte je jednom nedeljno

Iako kvasac više može poslužiti pri prihranjivanju cveća nego pri zalivanju, i dalje se može koristiti delotvorno sa dobronamernim posledicama po Vašu biljku. U 100g kvasca nalaze se natrijum, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamini B i C, i biljni hormoni poput auksina. Sve te supstance dobro utiču na biljku i potrebne su joj ili iz prirodnih ili iz veštačkih prihrana i djubriva.

U biljci kvasac uzrokuje:

 • Oslobadjanje toplote
 • Aktivnost mikroorganizama u zemlji
 • Povećan sadržaj hranljivih mikroelemenata

Zalivanje pivom

Zbog količine šećera i vitamina B, kao i kvasca u sebi, pivo je odlična prihrana za biljke, naročito muškatle. Ostatke piva na dnu flaše stavite u vodu za zalivanje koristite ga jednom nedeljno. Vaše cveće će odlično procvetati!

Izvor: Pinterest

Zalivanje jodom i ricinusovim uljem

Ukoliko želite da Vaša biljka izgleda kao da je izašla iz cvećare, ovaj jednostavan trik će Vas oduševiti!

U periodu nastajanja prvih pupoljaka preporučuje se da koristite prihranu od ricinusovog ulja kako bi cvetovi Vaše biljke dobili jaču boju i ukrupnili se.

Preko noći u litri vode rastvorite kafenu kašičicu ricinusovog ulja ili joda tako da se dobro rastvori pre zalivanja. Flašu dobro promućkajte i pre nego što se ulje podigne zalijte cveće. Za višegodišnje biljke se savetuje prihrana jednom mesešno, a za jednogodišnje samo jednom u dobu vegetacije.

Jod najbolje utiče na muškatle a od početka proleća do kraja leta kod zalivanja treba koristiti fosfora koji se nalazi u jodu. Cveće iznesite na terasu li u baštu i u litar vode stavite kap povidon joda. Po unutrašnjosti saksije polijte ovaj rastvor i gledajte kako Vas cveće može obradovati svojim bujnim rastom i cvetanjem!

U ovom videu možete videti detaljnije postuple pripremanja rastvora sa jodom i njegova dejstva.

Dodajte kap joda u vodu i zalivajte muškatle i paradajz. Rezultati su iznenađujući

 

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku