Sveobuhvatni vodič kroz negu i održavanje lala

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Lala tj. Tulipan

Sigurno ste više puta u životu poželeli baštu punu magičnih i raznolikih boja. Kako bi ostvarili taj estetski doživljaj, ubacite lale, poznate kao i tulipani, koje će svojim finesama pružiti posebnu čar i lepotu. 

Kada se sade lale?

Da bi vaša bašta izgledala kao bajka na proleće, neophodno je da znate kada je najidealniji period za sađenje lala. 

Lale se sade u jesen.  Od neizmernog značaja je temperatura tla i smatra se da je idealna teperatura za sađenje lukovica oko 15°C. Potrebno je da pronađete dobro osunčan deo vaše bašte, napravite rupe i možete krenuti sa sađenjem. Dakle, izaberite sunčan dan u toku jeseni, a za uzvat će vam ova cvetna čarolija lepo i pravilno cvetati! 

cvet lala cvecara elite zemun beograd
Prelepe raznobojne lale

Lukovice lala

Kao što već znamo, Holandija je zemlja lala. Najveći stručnjaci agro medicine tvrde da holanđani najpravilnije postupaju sa lukovicama kao i sa negom ovog prolećnog cveća. Iako su lale u Evropu donete iz Turkestana, neminovno je da je Holandija njihova druga domovina u kojoj je uzgajano i negovano više hiljada vrsta.

Na tržištu se može videti samo određeni broj najlepših sorti lala.

Lukovica lale je spolja obavijena tankom, glatkom i suvom ljuskom, dok je iznutra odevena zadebljanom ljuskom. Ona je osrednje veličine, kruškasta ili duguljasta, pri vrhu je zašiljena, dok je pri dnu okruglasta. Stablo je visoko od 12 do 75cm, što zavisi od same vrste ovog prolećnog cveća. Cvetovi mogu biti različitih nijansi i boja:

 • žuti
 • crveni
 • tamnocrveni ili ,,karmin,,
 • beli
 • ružičasti
 • ljubičasti
 • crni
 • I još mnogi

Takođe postoje i kombinacije dve od gore navedenih boja, npr.: crvena sa žutom ivicom ili crvena sa belom ivicom i još mnoge druge.

Lale se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete zapaziti kada ih izvadite iz zemlje. Razdvajanjem lukovica dobićete dve ili više biljaka koje ćete moći da iskoristite za sledeću sezonu.

lukovice lala
Buketić lala sa lukovicom

Cvećara Elite Vam svakog proleća nudi širok asortiman lala, koje su idealne kako za bukete, tako i za dekoracije poslovnih prostora.

Kako se sade lale

 • Izaberite zdrave lukovice i dobro osunčan deo bašte gde se voda ne zadržava
 • Izaberite položaj gde je zemlja rastresita, jer je dobro drenirano tlo važno kako lukovice ne bi istrulele
 • Napraviti rupe kašikom
 • U rupe stavite sloj peska ili sitnog šljunka. Sručnjaci tvrde kako je taj postupak znatno korisniji umesto stavljanja kompleksnog đubriva.
 • Lukovice se sade u grupama na rastojanju od 5cm
 • Lukovice se sade na dubini od oko 15cm, odnosno najmanje dva puta veću od nje same
 • Kako bi u isto vreme procvetale u proleće moraju biti posađene na istoj dubini

Jedno od najčešćih dilema je da li će zasađenje lukovice upseti da prezime? Ukoliko ih lepo zatrpate, potom zalijete, budite sigurni da će vas na proleće dočekati bajkovit prizor živopisnih boja ovog najlepšeg prolećnog cveća. Ukoliko je u vašem kraju zima jaka, neophodno je prekriti tlo, kako bi izbegli smrzavanje lukovica!

lale cvece zemun
Ove prelepe lale možete naći u našoj cvećari Elite

Lale imaju tu prednost da sa lakoćom uspevaju da rastu u saksijama. Ako se odlučite za ovaj način sadnje, najzahvalnije je da to uradite na sledeći način:

 • Odaberite sorte holandskih ranocvetajućih lukovica
 • Poređajte tri komada u saksiji od 12cm prečnika
 • Pokrijete ih slojem od 10cm peska na tamnom i umereno hladnom mestu. Stručnjaci preporučuju da to mesto bude podrum i da njihovi vrhovi budu u visini saksije.

Takođe, jedan od bitnijih faktora za sadnju na ovaj način je vlažnost peska. Neophodno je da on bude stalno vlažan, ali ne i mokar jer to ne bi pogodovalo mladim lukovicama i moglo bi da ih potpuno uništi. Da bi izbegli natapanje mladih lukovica, možete na dnu saksije staviti kamenčiće ili šljunak.

Januara, koren će se postepeno formirati kao i list i stabljike sa zametkom cveta od 10cm. Tada je nephodno da uklonite sav pesak, dobro zalijete zemlju i gornji deo biljke prekrijete saksijom ili papirnim fišekom.

lukovice lala beograd prodaja
Lukovice lala

Nega lala

Sam uzgoj lala zahteva i veliku negu. Nega obuhvata više radnji posvećene lukovicama kao što su zalivanje, prihrana, odgovarajuća temperatura i svetlost. 

Neophodno je da pravilno postupate sa samim lukovicama lala, posadite ih kako je već objašnjeno i pobrinete se da budu na dobro osvetljenom delu vaše bašte. Kada na proleće budu imale par listova potrebno je da ih redovno zalivate što vam garantuje pravilan rast i razvoj ovog cveća. Ovaj rod lukovica je idealan za “prolećne kamene baštice” i ukoliko vodite računa o slaganju boja lala,  izbeći ćete izgled neuredne bašte.

Uz malo mašte i kreativnosti možete postići neverovatan estetski prizor. Na primer,  crne lale koje su danas sve popularnije najidealnije je saditi uz žute lale. Na taj način postižu efektan izgled, dok bi uz bele izgledale dosta predviljivo. Roze lale bi trebalo kombinovati sa lalama breskvinih ili narandžastih nijansi, što isto važi i za vatreno crvene lale. Takođe lukovice lala možete kombinovati sa zumbulima i narcisima. Ljubičaste lale će se savršeno slagati sa prepoznatljivim žutim narcisima, dok će se sa ljubičastim zumbulima najbolje slagati žute lale.

buket od roze lala beograd
Buket sa ružičastim lalama

Zalivanje

Da bi se lale pravilno razvijale morate pratiti ispravan redosled zalivanja. Pre svega, zalivanje je preko potrebno u toku sušnog perioda, jer je lukovicama lala neophodna dobra hidratacija kako bi opstale i pravilno se razvijale.

Kada lale počnu da rastu, možete početi sa zalivanjem i na taj način sprečite isušavanje zemlje. Međutim, kao što je već pomenuto, ne natapajte zemlju jer to može značajno oštetiti lukovice. Takođe, jako je bitno kako postupati sa njima kada su u punom cvetu. Tada je najbolje da ih zalivate 2 do 3 puta nedeljno.

Krajem leta potrebno je da smanjite zalivanje kako bi biljka dobila znak da je vreme da postepeno pređe u fazu mirovanja i povuče hranjive materije u podzemne izdanke. Ukoliko postupite na ovaj način, vaše lale će rasti i narednu godinu. Dozvolite da lišće i zeleni delovi biljke ostanu na njoj dok ne uvenu sami od sebe. Prekinite sa zalivanjem lukovica nakon što se izgube svi listovi i dopustite da se zemlja osuši. Lale zahtevaju suvo okruženje tokom letnjih meseci!

buketi lala prodaja beograd cvecara elite
Buketi lala

Prihrana

Za sadnju ovog prolećnog cveća najbolje je da koristite supstratnu zemlju koja je bogata kalijumom i fosforom, a treba se izbegavati zemlja iz vrta. Ovoj biljci je takođe potrebno dohranjivanje organskim mineralnim đubrivom poput flosala, koji bi joj znatno pomogao pri cvetanju.

Sa prihranom je najpovoljnije početi kada se pojave listovi i to sa vodorastvorljivim đubrivom sa nižim sadržajem azota na svakih 15 dana. Ako se odlučite za sporootapajuće đubrivo, trebate znati da se ono koristi u trenutku same sadnje i na početku svake nove vegetacije i u tom slučaju nema potrebe za dodatnim prihranjivanjem.

Ako pak nameravate da uzgajate lale kao višegodišnje, neophodno je da budu prihranjene nakon sadnje u jesen, što poradzumeva i svaku narednu jesen i to takođe đubrivom koje je osiromašeno azotom. Ukoliko zaboravite da prihranite biljku na jesen, možete to učiniti krajem zime ili početkom proleća, kada se pojave prvi zeleni izdanci. Tada je najbolje da koristite visoko-azotno, brzo-oslobađajuće đubrivo kako bi vaša biljka postigla najbolje rezultate.

Temperatura

Temperatura je jedan od značajnih faktora za negu svih biljaka, pa tako i za ovo najlepše prolećno cveće.

Kao što smo već  naglasili, lale se sade u jesen, ali se vodi računa o temperatura tla tu gde želite da posadite lukovice lale. Ukoliko se odlučite da to bude vaša bašta, pronađite dobro osunčan prostor jer je najidealnija tempratura za sadnju oko 15C °. Ukoliko se ipak odlučite za sadnju u saksijama, posle pravilnog redosleda za sadnju, neophodno je da ih postavite na umereno hladnom i tamnom mestu gde je temperatura od 14 do 15C°. Nakon tridesetak dana, prebacite ih na mesto gde je temperatura između 18 i 20C°.

cvetni aranžman sa lalama u vazni

Svetlost

Ovom cveću, kao i većini lukovičastih biljaka, najviše prijaju dobro osunčane pozicije i propusno zemljište.

Pre sadnje, podzemni izdanci treba da budu bez oštećenja i treba ih čuvati na prohladnom i tamnom mestu. Kada izdanak dostigne visinu od 10cm, pažljivo ga izvadite iz peska i premestite u topliju prostoriju, zatim ih stavite između prozora, gde svetlost nije previše jaka. Kada se razvije cvetni pupoljak, potrebno je da ih par dana držite na mestu gde je dobra osvetljenost, dok listovi ne dobiju zelenu boju. Na kraju, saksije sa lukovicama prenesite u toplu prostoriju pored prozora, gde je najbolja osveljenost. Ipak vodite računa,  jer previše jaka sunčeva svetlost može da naškodi ovom cvetu!

Imam lale u saksiji, kako da se brinem o njima?

Ukoliko ste pravilno postupili sa lalama u saksijama u svim pomenutim fazama, potrebno je da uklonite lišće čim počne da odumire. Na taj način omogućavate cvetu da prikuplja i čuva energiju za cvetanje naredne godine.

Lale će u vašem dvorištu izuzetno atraktivno izgledati i ako se posade u velike saksije. Možete kombinovati nekoliko sorti raznih boja, kao što smo vam u jednom u prethodnim naslova izložili svoj predlog za slaganje istih. Takođe živopisne boje lala u kompoziciji sa posudama mogu izgledati čarobno u vašoj bašti! To isto važi za terasu, koja će, ako uskladite tajming cvetanja raznolikih vrsta lala,biti raskošno šarena cele sezone.

Više o nezi lala u saksijama možete pročitati klikom na sledeći link ovde.

lale u saksiji
Bele lale u saksiji

Kako da lale u vazni opstanu što duže?

Lale u vazi izgledaju vrlo uredno i estetski magično i u svaki enterijer unose dah proleća. Međutim, lale su veoma osetljive i njene nežne latice mogu da nestanu za svega nekoliko dana. Da bi vaše lale opstale i zadržale svežinu, pružamo vam par dobrih i korisnih saveta:

 • Obratite pažnju i odaberite one čiji cvet nije u potpunosti obojen, već je blago zelen
 • Odaberite one čiji cvetovi nisu otvoreni, jer će tako u vazi trajati dosta duže
 • Ukoliko odaberete već rascvetane lale, znajte da će u vazi opstati samo dan ili dva
 • Pre stavljanja lala u vazu, neophodno je da isečete pola centimetara svake stabljike
 • Taj postupak pomaže lalama da brže upijaju vodu
 • Potrudite se da lišće ne padne u vodu, jer će ubrzo početi da trune
 • Vaza koju odaberete, mora biti visoka barem kao polovina stabljike
 • Cveće mora da stoji uspravno u vazi. Ako je vaza premala, lale će visiti preko ivice i brže će uvenuti.
 • Možete  ,,nahraniti’’ vaše lale. Jedan od često korišćenih trikova je da dodate malo soli u vazu sa vodom ili malo soka od limuna. Prema nekima, dobar postupak je i da ubacite novčić, ali najbolje je da kupite tečnu hranu za rezano cveće.
 • Lalama je preko potrebno dosta vode, stoga ne zaboravite da menjate vodu svakog dana!
 • Cvetovi lala ne trpe previse toplote i ako su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti mogu dobiti fleke. Postarajte se da vazu postavite na dobro osvetljenom prostoru, ali ne i na mestu gde je previše jaka svetlost.

Ukoliko pratite istaknute savete, vaše lale u vazi mogu izdržati i do 10 dana!

cvetni aranzman sa lalama
Preslatki jednostavni cvetni aranžman od lala

Za više cvetnih aranžmana pogledajte galeriju naših radova.

Vrste lala

Prve lale puštaju svoje cvetne pupoljke već u martu, dok poslednje cvetaju u kasnom periodu maja, a od zavisnosti od vremenskih uslova mogu procvetati i početkom jula. Na osnovu toga, napravljena je klasifikacija lala:

 1. rano cvetajuće
 2. srednje rano cvetajuće
 3. kasno cvetajuće i
 4. botaničke lale

U svakoj od pomenutih grupa postoje i po nekoliko podgrupa koje se suštinski razlikuju po obliku cveta, ali i po vremenu cvetanja. Na primer, april je mesec za rano svetajuće lale među kojima se ubraja i jedna od najpoznatijih sorta ,,Peach Blossom’’ koja je tamnoroze boje. Među rano cvetajućom sortom lala postoje još dve značajne podgrupe:

 • Sa jednostavnim i
 • Sa duplim cvetom
cvetni aranžman od lala u vazni beograd cvecara elite
Lale u vazni

Cvećara Elite raspolaže najširim asortimanom lala, koje čine idealne bukete, cvetne aranžmane i naposletku bidermajere.

Metafora 12 veličanstevih se vrlo često koristi kada pričamo o najpopularnijim vrstama lala, a one su:

STRONG GOLD (JAKO ZLATO)

 

strong gold lala

Važi za najsnažniju vrstu, poseduje najdeblje latice i najtrajnija je u vazama

LEEN VAN DER MARK

leen van der mark lala

lala koja je crvena poput kardinalove kape i poseduje bele ivice

ILE DE FRANCE

ile de france tulip

najtraženija i najpoznatija crvena lala

PUPRLE PRINCE

purple prince tulip

ljubičasti princ koji cveta na početku sezone

PURPLE FLAG

purple flag tulip

ljubičasta lala koja je najbolja za bukete

VIKING

viking tulip

Dvostruka, žuta lala

YELLOW FLIGHT

yellow flight lala

drugi naziv joj je kanarinac

YOKOHAMA

žuta lala sa jakim i intezivnim mirisom i dugo cveta

BEN VAN ZENTEN

crvena lala srednje veličine

PRINCESS IRENE

jedna od najsitnijih vrsta iz davne 1949.godine, nazvana po holandskoj princezi, specifična nijansa između lila i narandžaste

DEBUTANTE

crvena poput višnje i poseduje bele ivice

SEADOV

tamnocrvena i niska

Lale prodaja

U prvoj polovini sedamnaestog veka u Holandiji, lale su vrtoglavo postale poznate da se jedan cvet mogao prodati po veoma visokoj ceni. Ovaj period je poznat kao Lalomanija (tulipomanija) i dan danas predstavlja veliki fenomen u svetskoj istoriji. Ovo najlepše prolećno cveće izazvalo je kolaps i tvrdi se da čak ni orhideje nisu doživele toliku traženost.

U tom periodu sve dostupne količine lukovica su se veoma brzo rasprodavale i preostala količina je postala toliko skupa da su se  koristile umesto novca. Uzgajivači su počeli međusobno da se takmiče ko će imati lepše lale i tako je krenula trgovina lukovicama.

Holandija je u 17. veku postala najbogatija država Evrope i neminovno je da je i masovna trgovina lalama pripomogla toj tituli. Kako se sve više novca ulagalo na tržište lala, rasla je i njihova cena. 1635. i 1636. godine zabeleženo je da je 40 lukovica lala bilo dostupno po ceni od 100 hiljada guldena, dok je godišnja plata kvalifikovanog radnika iznosila od 150 do 300 guldena. Takođe, ljudi su prodavali imanja, kuće i zemlju kako bi bili pristutni na tržištu lala. Početkom 1637. tržište lala zadesio je veliki krah i preko noći veliko bogatsvo koje su predstavljale lale izgubilo je vrednost.

Danas, lale su pristupačne svima, svako može da priušti sebi kupovinu lukovica lala, ali i dalje važe za najlepše prolećno cveće koje sa sobom nosi zanimljivu i bogatu istoriju. 

Lale cena i prodaja

Ovo prelepo i raskošno cveće možete nabaviti i u našoj cvećari. Elite nudi širok spektar boja, najfinijih belgijskih lala čija je cena samo 150RSD!

Posetite nas i ulepšajte nečiji dan ovim delikatnim cvetovima!

 

Vaša cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku