Dehidrirane ruže – Večno cveće u vašem domu

Vreme čitanja : 6 minuta
Tabela sadržaja

Dehidrirane ruže, cveće o kome se priča po svetu godinama i koje je postalo sve veći trend u poslednje vreme i kod nas!

Želite li da obradujete nekog tako što ćete im pokloniti ruže koje će da opstane u svom punom sjaju duže od svega par dana? Pokažite osobi koliko Vam znači tako što ćete joj pokloniti ruže koje će trajati i do godinu dana! Upoznajte dehidrirnane ruže i otkrijte šta je to što ih čini posebnim cvećem.

roze dehidrirane ruže beograd
Bebi roze dehidrirana ruža

Šta su dehidrirane ruže?

Ruža se smatra najlepšim cvetom sa najvećom simbolikom, zbog čega se često poklanja voljenim osobama ili koristi kao dekoracija. Jedina mana ovog cveta je trajnost. Ubrzo nakon rezanja ruža vene i gubi svoju lepotu. Rešenje za ovaj problem su dehidrirane ruže. 

O važnosti cveća kroz istoriju govori pokušaj da se produži trajanje cveća još u doba Egipta, a prve dehidrirane ruže nastaju za vreme Viktorijanskog doba, u 19. veku. U to doba ove ruže predstavljale su ljubomoru, a danas su simbol prijateljstva i ljubavi. Dva veka od nastajanja dehidrirane ruže postale su pravi trend. Mnoge poznate ličnosti kroz istoriju su ih obožavale, a i danas ih obožavaju.

Dehidrirane ili večne ruže predstavljaju 100% prirodno cveće koje nastaje posebnim delikatnim postupkom, a koji omogućava ruži dugi vek trajanja nakon rezanja. Za ovu proceduru izdvajaju se samo najkvalitetnije ruže, odnosno tek oko 40% cvetova. Ruže nakon ovog postupka ne gube svoju lepotu i svežinu, uz odgovarajuću negu dugo vremena će izgledati kao sveže ubrane. Dehidrirane ruze treba razlikovati od sušenih ruža. Za razliku od dehidriranih ruža, osušene su krhkiije i gube na svežini.

Treba na pomenuti da se u procesu dehidratacije ne koriste nikave štetne ni kancerogene supstance koje bi naškodile ljudima i životinjama. Možete ih naći u raznim bojama i varijantama, a idealne su za dekoraciju venčanja,doma ili poklon. Osoba kojoj budete poklonili ovaj cvet imaće uspomenu na Vas i nekoliko godina kasnije. Dehidrirane ruže nose posebnu simboliku i samim nazivom sugešu na večnost, što ih čini još ideanijim darom. Cvećara Elite Vam može ponuditi divne cvetne aranžmane, za bilo koji tip proslave ili poklona, po Vašoj meri.

cvećara elite crvene dehidrirane ruže beograd

Kako nastaju dehidrirane ruze?

Ovo luksuzno i prefinjeno cveće iziskuje posebne delikatne tehnike koje mogu izvesti samo vrsni poznavaoci cveća. Tehnika je usavršavana oko dva veka, a danas ona omogućava sveže ruže za dugi vremenski period. Proces se odvija u nekoliko faza: 

 • Ruže se režu kada su najlepše i najsvežije, kako bi ostale ovekovečene u svom najlepšem izdanju.
 • Odabrane ruže se potom stavljaju u specijalnu tečnost namenjenoj dehidrataciji ruže. Ovu tečnost čine smeša glicerina i drugih biljnih produkata, što dehidrirane ruže čini 100 % prirodnim i bezbednim po zdravlje.
 • Tečnost zamenjuje biljni sok ruže postepeno od latica ka stablu biljke. Ova faza traje nekoliko dana.
 • Pretposlednja faza je odstranjivanje oštećenih latica i listova biljke.
 • U poslednjoj fazi ruže se uređuju po afinitetima i kreiraju se aranžmani.

ljubičaste sjajne dehidrirane ruže beograd

Jednom kada proces bude završen, ruže su spremne za dugoročnu upotrebu uz minimalan napor.

Da li dehidrirane ruze imaju miris?

Dehidrirane ruže imaju miris. Tokom postupka one gube svoj prirodan miris, ali se on dodaje naknadno u poslednjim fazama. Dodati miris identičan je prirodnom i ne nestaje vremenom.

roze dehidrirane ruže cvećara elite beograd

Koliko dugo mogu da traju dehidrirane ruze?

Dužina trajanja dehidriranog cveća zavisi od vrste cveta, metode dehidratacije, stanja cveta u trenutku rezanja, kao i od načina održavanja. Za razliku od osušenog cveta, koji najčešće nastaje okretanjem cveta da visi i ostvaljenjem na sušenje, dehidrirani cvet nastaje zamenom cvetnog soka tečnošću koja održava njegovu svežinu. Iako sušeno cveće može trajati dugo, dehidirano cveće je mnogo bolji izbor, jer je sušeno krhko i velika je verovanoća da će izgubiti svoje latice prevremeno.

Na trajanje dehidrirane ruže utiče i vlažnost vazduha u kome cvet boravi, veća vlažnost vazduha manje pogoduje cvetu. Ne možemo tačno odrediti trajanje dehidriranih ruža, ali uz ispravno održavanje koje ne zahteva velike napore, može potrajati i do 3 godine. U određenim okolnostima, ako cvet stavite u stakleno zvono, može potrajati čak 10 godina!

crvene dehidrirane ruže

Kako se ispravno starati o dehidriranim ruzama?

Nega dehidriranih ruža ne zahteva veliki napor. Ukoliko se pridržavate par jednostavnih saveta, uživaćete u Vašoj biljci godinama. Ove biljke nisu žive, stoga ne zahtevaju vodu, đubrivo i sunčevu svetlost. Važno je samo pridržavati se sledečih saveta:

 • Nemojte ih stavljati u vodu, njima voda nije potrebna. Iako izgledaju kao žive biljke, one to nisu.
 • Jako je važno ne izlagati ih direktnoj slunčevoj svetlosti, kako latice ne bi izgubile boju.
 • Nemojte savijati i pritiskati  latice dehidrirane ruže. 
 • Obrišite prašinu sa dehidrirane ruže povremeno suvom krpom ili fenom, vodeči računa da je ne oštetite.
 • Čuvajte je na hladnom i suvom mestu. U priobalnim i kišnim područjima gde je vlaga u vazduhu visoka, treba ih držati dalje od mesta gde vazduh ulazi u prostoriju.
cvetni aranžman od dehidriranih ruža beograd
Cvetni aranžman od dehidriranih ruža

Prednost dehidriranog cveća u odnosu na sveže cvetove 

 • Dužina trajanja. Sveži cvetovi će potrajati nedelju ili manje, dok će dehidrirani trajati od 6 meseci do nekoliko godina uz odgovarajuću negu.
 • Može uštedeti novac i vreme. Primera radi, cvetni aranžman sa svežim cvećem koji služi kao dekoracija u hotelu bi bilo potrebno zameniti 52 puta u toku godine, dok će dehidrirano cveće sve to vreme stajati nepromenjeno.
 • Raznovrsnost cveća. Dehidrirane ruže možete, za razliku od svežih, obojiti kako želite.
 • Cvetni aranžmani sa dehidriranim cvećem mogu biti završeni i pre Vaše proslave, ne gubeći na kvalitetu, što Vas rasterećuje paniranja u minut.
minijaturni cvetni aranžman sa dehidriranim ružama
Mini aranžman sa dehidriranim ružama

Iz ovih razloga, kao i zbog kvaliteta samog cveća koje se podleže dehidrataciji, cene dehidrirane ruže su opravdano skuplje od svežih. Iako kratkoročno ulažete više, imaćete dugoročni dobitak! 

U cvećari Elite, mi radimo samo sa najkvalitetnijim dehidriranim ružama kako bi svojim klijentima pružili najprefinjeniju uslugu! Ukoliko ste zainteresovani da ovo cveće iz bajke uvedete u svoj dom, ili podarite nekome, posetite nas i mi ćemo kreirati idealni cvetni aranžman po Vašoj meri.

Ovde možete pogledati galeriju sa našim radovima.

Dehidrirane ruže cena

Cena dehidrirane ruže zavisi od načina dehidratacije i procenjenog vremena trajanja cveta. Ukoliko želite da rezervišete ove ruže za vas, pozovite nas jer zbog njihove popularnosti nam se najbrže rasprodaju. Garantujemo vam da će ovo večno cveće ulepšavati vaši dom svaki dan i izmamivati osmehe na lice voljenoj osobi.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku