Anturijum iliti ,,Flamingov cvet”

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Anturijum smo u našoj klasifikaciji sobnog cveća uvrstali u cveće koje je veoma lako za održavanje, kao i tropsko sobno cveće, jer potiče iz toplih krajeva Centralne Amerike. Svojim neobičnim oblikom cvetova i raznolikim tonovima, anturijum će Vas, bez sumnje, sasvim očarati!

Ova tropska lepotica se drugačije naziva i ,,Flamingov cvet”, jer svojim oblikom cveta neosporno podseća na flamingose. Njihov cvet nije klasičan, već takozvana brakteja, odnosno obojeni mesnati listovi na stabljikama. Paleta boja seže od nežnih nijansi ružičaste, bele ili zelene boje, do vatrenih crvenih i narandzastih boja! Zato se za anturijum može čuti i da ga nazivaju ,,Plamenac”.

Pored svoje istovremeno elegantne i vatrene lepote, spada u manje zahtevno sobno cveće, koje ne iziskuje preveliku brigu. Zbog toga mnogi ljubitelji cveća useljavaju ovo tropsko sobno cveće u svoje domove!

ljubicasti anturijum
Anturijum

Spiritualna moć anturijuma

Prema Feng Shui-ju, anturijum je jedan od esencijalnih detalja za savršeni balans Vašeg enterijera! Feng Shui je drevna kineska nauka koja se bavi usklađivanjem životnog prostora i stvaranju harmoničnog okruženja. Naime, veruje se da ima moć da oplemeni prostor i useli u Vaš dom sreću i ljubav! Zato nije strano da muškarci svojim lepšim polovinama poklanjaju baš crveni anturijum!

Pored toga, veruje se da ova neverovatna biljka ima veliki učinak na čoveka, te prisustvo ovog sobnog cveća može smiriti čoveka, rasteretiti njegov um i očistiti od negativnih misli! Stoga se ova tropska lepotica uvrstava u jedne od najvažnijih faktora u stvaranju idealne kućne atmosfere i harmonije. Sam anturijum je odraz Vašeg psihičkog stanja, pa se veruje da ukoliko se osuši ili uvene, da je vreme za nove promene i rad na sebi!

veliki roze anturijum
Ružičasti Anturijum

Anturijum – Koraci u pravilnoj nezi

Anturijum je tropsko, zimzeleno cveće poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Broji preko 800 sorti i spada u vrstu epifitnih biljaka, što znači da u svom prirodnom staništu raste zakačen na druge biljke.

Kao i za svako tropsko sobno cveće, idealno je rekonstruisati njihovo prirodno stanište! Sa obzirom na to da je anturijum epifitna biljka, neće mu prijati direktna sunčeva svetlost, jer raste sakriven iza velikih krošnji tropskog drveća. Takođe, zahteva i veliku vlažnost vazduha i visoke temperature.

Ali, nemojte da Vas to uplaši! Mnoge vrste tropskog cveća, poput orhideja, dipladenije, plumaga, hibiskusa i drugih, vezuje mit nedostižnog cveća koje se teško uzgaja u sobnim uslovima, što svakako nije istina. Uz pravilnu negu i dosta ljubavi, tropske lepotice mogu ispuniti bilo koji enterijer!

Svo tropsko cveće ima jednu zajedničku nit, markantni izgled koji će u Vaš dom useliti daleke, tople predele i uvesti dašak egzotike.

cvet anturijuma
Cvet Anturijuma

Najvžzniji faktori u pravilnoj nezi ovog cveca su:

 1. Prilagodite količinu svetlosti njihovim potrebama
 2. Obezbedite im odgovarajuću temperaturu
 3. Pazite na vlažnost vazduha
 4. Pravilno zalivanje
 5. Adekvatno presađivanje

Koliko svetlosti je potrebno mom anturijumu?

Anturijum je vrsta sobnog cveća koje obožava svetlost, stoga će mu najviše odgovarati mesto okupano sunčevim zracima! Pri odabiru savršenog mesta za ovo bilje, imajte u vidu da ne može da podnese da bude izložen jarkom, direktnom suncu. Stacionirajte ga na mestu gde ima dovoljno indirektne svetlosti ili u polusenci.

Idealne lokacije u kući za anturijum su:

 • U dnevnoj sobi smešten na istočnom prozoru
 • U kuhinji blizu prozora, zbog velike vlažnosti vazduha koja se stvara kuvanjem
 • Čak i u kupatilu, zbog pare prilikom tuširanja ili kupanja

Možete ga smestiti i u nekoj drugoj prostoriji Vašeg doma, samo pazite da ima dovoljno svetlosti.

anturijum voli sunce
Anturijum u kupatilu

Koja temperatura odgovara anturijumu?

Anturijum je tropska biljka, što govori da voli visoku temperaturu. Optimalni raspon temperature u kom se oseća prijatno je između 16C° do 30C°. Potrudite se da temperatura ne varira, jer stalni temperaturni skokovi ili padovi mu veoma škode.

Tokom leta, zbog visokih temperatura, savetuje se da se ovo cveće češće zaliva. Možete ga po potrebi i orošavati. Orošavajte samo listove biljke i to:

 • Kišnicom
 • Destilovanom vodom
 • Vodom u kojoj ste kuvali povrće
 • Odstojalom vodom sobne temperature

Tokom zimskih meseci ne smete da dozvolite da temperatura padne ispod 16C° , jer on to ne može da preživi.

anturijum u saksiji
Anturijum

Odgovarajuća vlažnost vazduha

S obzirom na to odakle nam anturijum dolazi, moramo mu obezbediti adekvatne životne uslove. Pod tim se podrazumeva i odgovarajuća vlažnost vazduha. Naime, anturijum voli visoku vlažnost vaduha.

Idealno mesto za Vaš anturijum je kupatilo ili kuhinja, ukoliko ima dovoljno svetlosti u njima, zbog povećane vlažnosti. Te prostorije su najpribližnije imitacije njihovog prirodnog staništa. Ukoliko želite da ga postavite na neko drugo mesto, postarajte se da to bude što dalje od grejnih tela, jer isušuju vlagu iz vazhuda.

Odgovarajuću vlažnost vazduha tokom letnjih meseci održavate putem:

 • Zalivanja
 • Orošavanja
 • Podmetač saksije napunite malo vodom i stavite saksiju preko njega

Takođe promaja negativno utiče na anturijum, jer odnosi vlažnost iz vazduha.

roze anturijum u vazama
Anturijum kao kreativna dekoracija

Koliko treba zalivati anturijum?

Anturijum zahteva redovno zalivanje. Preko leta, savetuje se da ga zalivate na svakih dva do tri dana, a zimi možete i jednom u deset dana.

Možete ga zalivati na dva načina:

 1. Saksiju potopite u neku duboku posudu sa vodom i ostavite neko vreme. Nakon toga, pomerite saksiju da se malo iscedi.
 2. Obilno zalijte samu saksiju vodom, zatim ostavite da se procedi.

Voda za zalivanje ne treba da bude hladna. Pazite na to da se zemlja dobro prosuši do sledećeg zalivanja.

zalivanje anturijuma
Zalivanje anturijuma

Presađivanje anturijuma

Kod presađivanja je bitna starost biljke. Naime:

 1. Mladi anturijum se presađuje jednom godišnje zbog intenzivnog rasta. Savetuje se da se presadi u aprilu.
 2. Stariji anturijum se presađuje jednom u dve godine. Nikako ne presađujte u prevelike saksije, već za nijansu veću od stare.

Na dno saksije postavite drenažni sloj od šljunka. Zemlja u kojoj se presađuje treba izmešati sa mahovinom i komadićima drvenog uglja. Koren ove biljke mora da jednim delom ostane iznad zemlje, pa se on pokriva rastresitim supstratom od mahovine.

Što se tiče prihrane, savetuje se da se izbegava đubrivo na bazi karbonata, jer mu ne prija.

Prihrana se koristi u zavisnosti od životne faze samog anturijuma.

 1. Tokom faze cvetanja i vegetacione faze se savetuje prihrana na svaka dva meseca, organskim đubrivom za cvetnice. Vegetaciona faza je od aprila do septembra.
 2. Tokom faze mirovanja, ne morate koristiti prihranu.

Više o organskom đubrivu možete pročitati na sajtu Agroklub-a.

presadjivanje anturijuma
Presađivanje

Anturijum – Razmnožavanje

Razmnožavanje anturijuma se vrši na dva načina:

 1. Semenom – U posebnim posudama zasadi se seme, u istoj zemlji u kojoj se gaji anturijum. Čuvaju se u polusenci, dok ne niknu prvi izdanci. Potom se zajedno sa korenom presađuju u saksiju. Razmnožavanje semenom je najbolje vršiti u proleće.
 2. Podelom – Posle cvetanja, odvoje se bokori zajedno sa korenom i sade u druge posude. Ove posude se stavljaju u tople prostorije, kako bi se što bolje navikle na novo okruženje. Ovaj tip razmnožavanja možete videti na:
Propagating Anthurium

koren anturijuma
Bokori Anturijuma

Anturijum i bolesti

Kao i većinu sobnog cveća i anturijum napadaju razni insekti i štetočine koje uzrokuju sušenje listova. U borbi protiv njih koristite insekticide. Takođe, sušenje listova može da uzrokuje i nedostatak vode ili da je Vaš anturijum predugo bio na promaji. Tome svedoče i žuti listovi na Vašoj biljci.

Međutim, ozbiljnije bolesti ove biljke su:

Trulež korena Prvi simptomi su uvenuli listovi, koji nisu više tako sjajno zelene boje. Ova bolest nastaje usled niskih, zimskih temperatura. Za borbu protiv ove bolesti koristiti insekticid ili fungicid.
Pegavost lista Simptomi su pege po listovima anturijuma. Ova bolest nastaje usled velike vlažnosti zemljišta. I za ovu vrstu bolesti koristite insekticid ili fungicid.
roze anturijum
Anturijum

Vrste anturijuma

Anturijum obuhvata više od 800 vrsta, uključujući i hibridne oblike.

Najpoznatije vrste su:

Anthurium andreanum Ova vrsta je poznata zbog svog cveta, srcastog oblika.
Anthurium crystallium Imaju masivne, tamno zelene listove sa belim linijama. Sam list je u obliku srca. Ova vrsta spada u vrlo tešku za gajenje.
Anthurium scherzerianum Odlikuje ga veliki i ovalni crveni cvetovi.
Anturijum scherzianum
Anturijum scherzianum

Da li je anturijum otrovan?

Anturijum spada u otrovne biljke. Ukoliko list dodje u kontaktu sa ustima, može izazvati plikove i u najgorem slučaju opekotine.

Držite ga van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Anturijum Cena

Kao i kod svih biljaka, njihova cena varira od vrste do vrste kao i od veličine same biljke i njene razvijenosti. Kontaktirajte nas kako bi smo Vam rekli šta imamo trenutno dostupno u prodaji.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku