Orhideja – ultimativni vodič

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Orhideje su najbogatija familija skrivenosemenica i ujedno druga najveća porodica biljaka na planeti. Njihova brojnost od dvadeset hiljada vrsta, uključujući i hibridne oblike nastale ukrštanjem već poznatih, je fascinantna. Elegancija i nežni izgled ovih biljaka odiše raškošću i lepotom i privlači sve ljubitelje cveća.

Orhideje raspolažu zanosnim spektrom boja i njihovom neverovatnom kombinacijom koja seže od snežno bele, preko jarko crvene i nebo plave, žute, ljubičaste do tamnijih nijansi. Iako su se nekada smatrale vrlo nedostižnim biljkama, jer su orhideje egzotične i tropske biljke poreklom iz jugoistočne Azije, danas je to drugačije. Uz pravilnu negu i dosta ljubavi, orhideje mogu procvetati u  svakom domu.

ljubičaste orhideje cvećara elite
Orhideje iz naše cvećare

Orhideje – održavanje

Uz pravilnu negu i održavanje orhideja, njihov životni vek može doseći i po nekoliko godina. Bitno je da im se obezbedi ambijent koji liči na njihovo prirodno stanište, sa dosta svetlosti i vlage. Najvažniji faktori u njihovom održavanju su:

 1. Svetlost
 2. Vlaga 
 3. Temperatura
 4. Prihrana
 5.  Orošavanje

Kako bi orhideji pružili idealne uslove, potrebno je da se upoznamo sa njenim osnovnim životnim ciklusima. Naime, orhideja ima dve životne faze:

 • Faza intenzivnog rasta – Predstavlja fazu tokom koje orhideja cveta i tada iziskuje intenzivnu negu. Ova faza se dalje deli na vegetativnu fazu (kada rastu listovi i korenje) i fazu cvetanja (kada cveta).
 •  Faza mirovanja – Faza bez cvetanja, može trajati i nekoliko nedelja, ali i nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste.  Faza mirovanje uglavnom traje od jeseni do proleća i tada orhideja ne zahteva intenzivnu negu, njene potrebe su minimalne.

Dalje se faktori uskladjuju prema životnom ciklusu same orhideje. Time ćemo se pozabaviti u narednim pasusima.

orhideje beograd
Naše orhideje u cvećari Elite

Zalivanje orhideja

Zalivanje orhideja nije klasično zalivanje, već proces potapanja. Pod tim procesom se podrazumeva da se jednom u 7-10 dana orhideja potopi zajedno sa saksijom u neku veću posudu punu vode i ostavi otprilike sat vremena, kako bi korenje dobro upilo vodu.  Nakon upijanja vode, sav višak dobro iscediti i nakon toga vratiti orhideju na svoje mesto. Najpoželjnije bi bilo da se koristi kišnica, dok vodu iz vodovoda treba ostaviti da malo odstoji, jer hlor škodi orhidejama. Takođe treba znati da voda za zalivanje treba imati sobnu temperaturu, oko 20° – 25° C, nikako hladna.

bebe orhideje zemun
Bebe orhideje

Samo korenje pruža informacije o zalivanju. Kada je koren zelene boje i pun, to znači da ima dovoljno vode, a u slučaju kada se koren smežurao i poprimio sivkastu boju, to ukazuje da mu nedostaje voda. Ukoliko orhideja nema dovoljno vode, počinje da vene.

U fazi cvetanja, treba zalivati intenzivno, na svaka tri dana. Sa druge strane, u fazi mirovanja orhideji treba minimalno vode. Tada je treba zalivati što manje, odnosno u proseku na svakih dvanaest dana.

Orhideje cvećara elite beograd
Naša prelepa orhideja

Prihrana za orhideje

Orhideje zahtevaju prihranu, koja je obavezna u njihovoj nezi. Prihrana predstavlja specijalno mineralno đubrivo koje služi u vidu stimulansa cvetanju u slučaju da ga nije bilo, ali i podsticanju obilnijeg cvetanja, takođe pomaže i u rastu korena i listova. Koristi se zbog velikog trošenja hranjivih materija tokom cvetanja.  Bez prihrane pupoljci brže otpadaju, a cvetovi su manji.

Prihrana se koristi tako što se dodaje pri zalivanju.

Najpoželjnije bi bilo koristiti specijalizovane prihrane, poput:

Blumi za orhideje Specijalizovano tečno mineralno đubrivo, srpskog porekla.
Orchidea Argo Đubrivo namenjeno svim vrstama orhideja, češkog porekla.
Vita Flora Tečno mineralno đubrivo, mađarskog porekla.

Svetlost, vlaga i idealna temperatura za orhideje

Sunčeva svetlost

Sunčeva svetlost predstavlja jedan od vodećih faktora u pravilnoj nezi orhideja. Obožavaju svetlost i njen nedostatak će usporiti ili potpuno zaustaviti fazu cvetanja. Ne treba da budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, jer može potpuno „spaliti“ biljku, ali i jačina svetlosti varira od vrste do vrste.

Većina vrsta orhideja voli umerenu temperaturu i svetlost, pa je najpogodnije da budu na prozoru, zaštićene zavesom ili spuštenom roletnom, posebno u letnjim mesecima kada je sunce najjače. Tokom zimskog perioda, kada je dnevna svetlost slabija, orhideju treba osvetljavati lampama.

Idealna mesta za orhideju bila bi kupatilo ili kuhinja, ukoliko ima dovoljno svetlosti. Ambijent ovih prostorija ih podseća na njihovo prirodno stanište zbog veće količine vlage i svetlosti.

orhideje ciklama beograd

Boja lista je najbolji pokazatelj ukoliko vašoj orhideji fali svetlosti i ne odgovara joj mesto na kome ste je stavili. Ukoliko su listovi svetlo zeleni, orhideja ima dovoljno svetlosti, ali ukoliko su tamno zeleni to je već znak da nema. Orhideja sa žutim listovima i tamnim mrljama ima i previše svetlosti.

Većini vrsta najviše odgovara prozor sa severne ili istočne strane. 

Istočna i severna strana sa slabijim svetlom najviše odgovara vrstama poput:

 • Phalaepnosis,
 • Paphiopedilum

Jača svetlost odgovara vrstama Cattleya i Vanda, tako da bi bilo idealno da njih stavite uz prozor okrenut direktnom suncu. Južni ili zapadni prozor odgovara vrstama poput:

 • Dendrobium,
 • Epidendrum
cvetni aranzman sa orhidejama u cvecari elite, zemun, beograd
Prelepi cvetni aranžman sa orhidejama

Vlažnost vazduha

Drugi bitan faktor je vlažnost vazduha. Idelan ambijent za orhideju bi bilo kupatilo i kuhinja, zbog povećane vlažnosti, kao što smo već i rekli, jer su te prostorije najpribližnije imitacije njihovog prirodnog staništa. Međutim, ukoliko želite da je stavite u nekoj drugoj sobi vašeg doma, potrebno je da je udaljite od bilo kog vida grejanja, jer to isušuje vlagu iz vazduha.

Idealna vlažnost vazduha za orhideje je od 50-60%. To se postiže zalivanjem i orošavanjem po listovima, naročito u letnjim mesecima, a može se pored nje staviti i jedna posuda vode.  Na orhideje negativno utiče i promaja, jer odnosi vlažnost iz vazduha.

Vlažnost vazduha pomaže orhideji da procveta, i u idealnim uslovima njeni cvetovi dugo traju.

U fazi mirovanja, orhideja ima manju potrebu i za vlagom i za svetlošću.

cvetić za revere od orhideje, beograd
Mini cvetni aranžman sa orhidejom

Više naših cvetnih aranžmana možete videti u našoj galeriji.

Idealna temperatura

I poslednji, ali ne i manje bitan faktor je temperatura. Ako se ne obezbedi idealna temperatura,orhideja neće dobro reagovati. Pri visokim temperaturama, biljka može biti „spaljena“ ,odnosno „spržena“, sa žutim listovima i tamnim pegama, a sa druge strane na niskim temperaturama opada lišće.

Ubeđenje da su egzotičnim i tropskim biljkama potrebne visoke temperature je mit. Orhideje obožavaju blagu i umerenu klimu i idealna temperatura za njih je između 18ºC i 27ºC. Razlika između dnevne i noćne temperature ne bi trebalo da prelazi više od 10ºC, ali im veća temperaturna odskakanja škode. U fazi mirovanja, mogu podneti i prohladne temperature od 7-16ºC.

Sva tri faktora su neizostavni deo pravilne brige orhideja.  Između njih treba uspostaviti balans, kako bi orhideje bile zdrave i u punom cvatu. 

orhideje cvecara elite

Orošavanje orhideja

Orošavanje pomaže biljkama u povećavanju vlage koja im je potrebna, pogotovo biljkama gajenim u sobnim uslovima. Orošavanje predstavlja prskanje listova biljaka vodom, pomoću ručnih prskalica. Najpoželjnije je to raditi leti na visokim temperaturama i zimi u sezoni grejanja.

Najpogodnija voda za orošavanje je kišnica, jer apsorbuje iz vazduha sve organske materije potrebne biljci. Drugi izbor je destilovana voda sobne temperature.

Orošavanje osvežava biljku, pruža joj vlagu i sprečava prodiranje biljnih štetočina, ali ne treba zaboraviti da se to radi na obe strane lista. Najbolje je to raditi ujutru ili uveče.

To će orhidejama pomoći da ostanu sveže, zdrave i pomoći će fazi cvetanja. 

bele orhideje

Razmnožavanje orhideja

Razmnožavanje orhideja se vrši na dva načina:

 1. Komercijalnom tehnikom razmnožavanja iz semena
 2. Vegetativnim putem koji se deli na: 
Razmnožavanje izdancima Razmnožavanje stabljičnim rezanicama  Razmnožavanje deljenjem
 1. Razmnožavanje iz semena je vrlo zahtevan tehnološki proces, koji zahteva potpunu sterilizaciju i rad u laboratoriji. Razmnožavanje ovim putem je teško i sporo. Samoj orhideji ovim putem treba i do nekoliko godina da procveta.Ova metoda služi u komercijalne svrhe, gde se od majčinske biljke enormno proizvode desetine hiljada identičnih klonova.
 2. Vegetativno razmnožavanje predstavlja prirodni proces razmnožavanja biljaka.Deli se na tri načina:
 • Razmnožavanje izdancima – Ovaj način je najjednostavniji. Korenski izdanci na orhideji se drugačije nazivaju i keiki, što na havajskom jeziku znači malo dete. Kada izdanci dovoljno narastu, odstranjuju se sa majčinske biljke i presađuju u standardni kampus za orhideje. Mlada biljka dalje treba da se navikne na novo okruženje, narodski rečeno da se „primi“, pa je treba više orošavati, a manje zalivati.
 • Razmnožavanje stabljičnim rezancima- Kada rezanca na stabljici narastu do 30cm, seku se nožem sa majčinske biljke. Potom se dele na manje stabljike, koje se presađuju na vlažnu hranjivu podlogu. Mlada biljka neko vreme treba biti na tamnom i vlažnom mestu.
 • Razmnožavanje deljenjem- Ovo je uobičajen način razmnožavanja, koji je vrlo jednostavan. Mlade lukovice sa majčinske biljke se odstranjuju i presadjuju svaka posebno.

Detaljnije o procesu razmnožavanja orhideja, uz objašnjen svaki korak, možete pročitati ovde

orhideje u saksiji beograd
Naš cvetni aranžman sa orhidejama

Saksije za orhideje

S obzirom na to da su orhideje više dekoracija u domovima, uglavnom budu u ukrasnim, keramičkim saksijama, a to im nikako ne odgovara.  Orhidejama treba stalni protok vazduha, pa su bolja opcija staklene, plastične ili čak i glinene saksije, ali u tom slučaju moraju da se više zalivaju.

Neke vrste orhideja vrše fotosintezu preko svog korenja, poput vrste Phalaenopsis, u tom slučaju bi najpoželjnije bile staklene ili prozirne plastične saksije. Cvećari najviše preporučuju terakota saksije koje najviše odgovaraju orhidejama. 

Nega orhideja u saksijama

Najpoželjnije je da orhideja bude u terakota saksiji, jer ovaj tip saksije im omogućava da „dišu“. Nakon toga, obezbediti orhideji idealno mesto na kome će rasti, najbolje uz prozor. Obezbediti dovoljno svetlosti, umerenu temperaturu i visoku vlažnost vazduha, o čemu smo već pisali. Uz pravilno zalivanje, treba i često provetravati prostoriju, jer to orhideji pomaže u borbi protiv štetočina, ali ne praviti promaju, jer im to škodi. Ukoliko prerastu svoje saksije, orhideje treba presaditi u veće. Uz pravilnu negu, orhideja će rasti i svake godine cvetati.  

dve orhideje

Presađivanje orhideja

Kada koren orhideje preraste prvobitnu saksiju, treba ga presaditi u veću. U proseku ih treba presađivati na svakih tri godine, jer sam proces presađivanja predstavlja ogroman stres za biljku. Može se desiti da neko vreme nakon toga ne cveta, što je normalna reakcija na šok. Najbolje bi bilo da se presadi u fazi mirovanja. 

Pre presađivanja orhideje, treba znati da su one epifitne biljke, odnosno rastu vezujući se za drvo i njegovu koru, odakle apsorbuju hranjive materije i vodu. Tako da njima ne odgovara obična zemlja za presađivanje, već hranjiva podloga – supstrat koji se uglavnom sastoji od mešavine korenja paprati, kore drveta,mahovine. Kore jele ili bora najbolje zadržavaju vodu potrebnu orhidejama. 

Kako presaditi orhideju:

 1. Izvadimo je iz stare saksije
 2. Skratimo korenje kako bi stala u novu, veću saksiju
 3. Presadimo je u novu saksiju u kojoj stavimo novi supstrat. Možemo ga sami napraviti ili kupiti.

Presađivanje predstavlja ogroman šok za biljku, pa ne bi trebalo da često menjate saksiju u kojoj se nalazi.

Kompletan proces presađivanja orhideja možete videti na ovom videu. 

Presadjivanje orhideje!

Bolesti orhideja

Bolesti orhideja se uglavnom javljaju usled prevelike vlažnosti vazduha. Najčešće bolesti su:

 • Gljivična oboljenja
 • Bakterije
 • Virusna oboljenja

Najučestalija gljivična oboljenja orhideja su:

Trulež korena i rizoma Uzrok je preveliko nakupljanje vode na biljci. Prvi simptomi su male smeđe pege.
Crna trulež Uzrok je velika vlažnost supstrata. Zaraženi listovi su žuti i brzo trule. 
Mlečna rosa Nastaje usled visoke vlažnosti vazduha. Simptomi su bele nijanse po listovima i cvetovima. 
Palež cvetova Predstavlja oštećenje latica usled velike važnosti vazduha. Simptomi su crne pege

Tipične bakterije koje napadaju orhideje su:

Smeđa pegavost Nastaje usled velike vlažnosti vazduha u vidu žutih mrlja.
Bela trulež Biljka počinje naglo da truli.

Virusna oboljenja se vide kroz simptome pegi i pruga po listovima. Nisu toliko česte bolesti orhideja. Zaražena orhideja se treba odstraniti.

Detaljnije o bolestima orhideja i njihovom pravilnom lečenju možete pogledati u ovom članku agrokluba

Vrste orhideja

Kao što smo već spomenuli, na svetu postoji više od dvadeset hiljada vrsta orhideja, ujedno i hibridnih, nastalih ukrštanjem već poznatih vrsta.

Najučestalije rodove orhideja ćemo predstaviti u sledećoj tabeli:

Phalaenopsis

moljac orhideja

Ime je nastalo od grčke reči „phalaina“, što znači noćni leptir. Ovaj tip orhideje je poznatiji pod imenom moljac orhideja. Phalaenopsis je najrasporstranjenija sobna orhideja na svetu, zbog lakog održavanja.

Dendrobium

Dendrobium orhideja

Vrlo rasporstranjen rod koji broji više od hiljadu vrsta. Ime je nastalo od grčke reči dendron, što znači drvo. Cvetovi variraju od jednobojnih do raznobojnih.

Cattleya

Cattleya

Popularan rod koji broji 42 vrste.Ima velike cvetove raznih boja i može da raste i na steni.

Masdevallia

Masdevallia

Veliki rod koji broji oko 500 vrsta. Specifičan je po unikatnom cvetu koji je trouglastog oblika.

Paphiopedilum

Paphiopedilum

Ovaj rod je specifičan po svom obliku cveta, koji podseća na papuču. Drugačije se nazivaju papučice.

Orchis

Orchis

Drugačije se zovu i kaćuni. Specifični su po obliku svog cveta, koji podseća na pčelicu. Rastu u šumama.

Miltonia

Rod broji 10 vrsta, a poznat je po svojim raznobojnim, širokim cvetovima i dugim listovima.

Vanda

vanda orhideja

Ovaj rod je poznat zbog Plave orhideje koja privlači svojom neobičnom nebo plavom bojom.

Razne rodove orhideja uz slike možete videti ovde

orhideja vanda cvecara elite beograd
Orhideja Vanda

Cena orhideja

U našoj cvećari mi vam nudimo orhideje različitih vrsta i veličina i njihova cena se u zavisnosti od toga kreće od 1500 do 2500 dinara. Ukoliko imate želju za nekom specifičnom vrstom koja je ređa uvek naš možete kontaktirati oko nabavke i cene.

Orhideje - Beograd, Zemun

Prodaja orhideja

Orhideje su divne biljke koje su neizostavni detalj bilo kog enterijera, svojom elegancijom ulepšavaju i upotpunjuju prostor. Ukoliko je pravilno negujete, ona će svake godine cvetati sve lepše i lepše.

Uvek možete svratiti kod nas da se kosultujete koja vrsta orhideje je pravi izbor za Vas i Vaš dom, kao i o svim nedoumicama o njihovoj nezi. Nećete se pokajati ukoliko ove lepotice uselite u vaše domove! 

Ukoliko želite da nas posetite i lično odaberete Vašu orhideju, naša cvećara locirana je u srcu Zemuna, Beograd, ulici Prvomajska 35e. Takođe je možete poručiti i pozivom na broj 011 3165988 ili mejlom na adresu office@cvecaraelite.rs

Pogledajte par naših cvetnih aranžmana sa orhidejama:

cvetni aranžman od orhideja

cvetni aranžman u korpi sa vocem

poslovni prostori cvetni aranžmani
cvetni aranzmani poslovnih prostora cvecara elite

buket cveca

Uvek tu za Vas,

Vaša Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku