Hrizantema – cvet sreće i vesnik jeseni

Vreme čitanja : 10 minuta
Tabela sadržaja

Hrizantema

Hrizantema, kao biljka koja dolazi iz Kine i najrasprostranjenija je u Aziji, gde važi za cvet koji ima moći da privuče srećne okolnosti, ili bar tako veruju drevne kulture Dalekog Istoka. Iz Aziije takođe potiče misao o bliskoj povezanosti hrizantema sa Suncem jer cvet važi za nosioca Jang energije. Popularna je misao u mnogim Azijskim zemljama da je hrizantema pre svega cvet sreće i u njenu čast se u Japanu svake jeseni održava Festival Sreće.

zuta hrizantema

Iako bi vam svaki čovek na koga naletite u Aziji rekao da hrizantema zaista jeste simbol nečeg pozitivnog, na drugoj strani sveta ona ipak važi za cvet smrti i zbog toga je često u mnogim evropskim zemljama rezervisana za sahrane. Australijanci bi bez premišljanja hrizantemu poklonili članu bliže porodice kao znak požtovanja i ljubavi, a u Americi ovaj cvet je poznati simbol radosti. Na kraju teksta možete pronaći više informacija o simbolici i značenju ovog cveta i o značenju različitih boja u kojima se javlja.

Sadnja hrizantema

Sa ovim cvetom razne kombinacije boja u vrtu su moguće, baš zbog širokog spektra boja koje hrizantema pruža. Pogodne na raznim podlogama, zahtevale bi samo izuzetnu izloženost sunčevoj svetlosti i zaštitu od vetra (na koju mnogi zaborvljaju pri sadnji).

Kada se sade hrizanteme

Hrizantema, kako na našim, tako i na inostranim prostorima važi za jedan od najlepših jesenjih cvetova, zbog čega mnogi tvrde da je najbolje hrizanteme saditi u maju kako bi na jesen bile u punom cvatu. Zbog svoje raznobojnosti i raznolikosti, dizajneri enterijera preporučuju mešanje različitih boja hrizantema u jednoj saksiji radi efekta šarenolikosti doma.

sarene hrizanteme

Na osnovu cvasti hrizanteme se dele na sedam tipova:

 • Sa prostim cvetovima
 • Sa duplim cvetovima
 • Sa tršavim cvetovima
 • Sa isprepletanim cvetovima
 • Sa pompon cvetovima
 • Cvetićima s laticama povijenim naviše
 • S laticama povijenim naniže

Cvet takodje može biti i dvobojan iako su najčešće boje:

 1. Bela
 2. Žuta
 3. Ljubičasta
 4. narandžasta

roze hrizantema

Sadnja hrizantema iz semena

Poznata je činjenica da hrizanteme ne moraju da se iznova sade iz semena svake godine kada želimo da ih vidimo u svojoj bašti. Jedino na šta treba obratiti pažnju pri kupovini prvog rasada hrizantema jeste da sa strane nema mnogo izdanaka, jer ako ih ima to znači da je biljka stara. Veoma su pogodne za kalemljenje i mogu trajati godinama od samo jednog rasada. Bitno je da se pri sadjenju biljka zarije dovoljno duboko u zemlju i redovno zaliva.

Poznato je da je jedini opasniji neprijatelj hrizantema upravo vetar, zato se savetuje da se cvet drži na toplom ogradjenom mestu i zalivati često da ne dodje do sušenja biljke. Zanimljivo je da odrasla biljka može da podnese i sneg.

Kako bi ste ostvarili najbolju plodnost ovog cveta, savetujemo da svake godine na proleće posadite pelcere procvetale biljke u istu saksiju u kojoj je ona sama bila do tada, a s vremenom kako se cvetovi množe, povećavate saksiju.

hrizantema u saksiji

Nega hrizantema

Hrizantema uopšte nije posebno zahtevan cvet iako Vam se na prvi pogled može učiniti da jeste, zbog izuzetne raskoši kojom doprinosi Vašoj bašti. Doduše, ako sa biljkom postoji problem, ona će vam ga ubrzo saopštiti i sama:

Nedovoljna vlažnost vazduha/ prekomerno kvašenje listova Primetićete ovu pojavu ukoliko se na listovima pojave smedje izrasline
Kupljena zaražena biljka Ovu grešku odlikuju bele fleke na listovima i stablu i prerano sušenje biljke
,,pepelnica” Javlja se kada je vlažnost previsoka i kada nema strujanja vazduha (najteži oblik “bolesti” cveta)

Hrizantemi je dakle najvažnije pronaći dobro mesto i cvetaće godinama.

hrizantema

Zalivanje hrizantema

Pri cvetanju, savetuje se da se cvet zaliva svakog dana, dok je prehrana u ovoj fazi nepotrebna. Vodom je poželjno napuniti celu saksiju, dok će višak svakako izaći sam kroz otvore na dnu saksije. Radi što uspešnijeg cvetanja, veličinu saksije treba odmeriti do bar 21cm, s obzirom na to da hrizanteme rastu i do 20cm u visinu. U završnim fazama cvetanja se takođe savetuje povremeno isušivanje zemlje kako bi stablo očvrsnulo.

Prihrana za hrizanteme

Za najuspešniji razvoj hrizantema savetuje se korišćenje kompletnih NKP đubriva (hrandljiva mineralna djubriva za kućne biljke) do momenta gde pupoljci ne postanu veličine zrna graška i boja vidljiva. Prerani razvoj pupoljka se može uočiti ako na primer pupoljci dostignu razvijenost boje ali ne i veličine u isto vreme i to obično ukazuje na nedovoljno korišćenje vode i djubriva. Ovde možete pogledati gde možete da pronadjete i kupite najbolje djubrivo za vašu biljku. 

zute hrizanteme

Svetlost, vlaga i idealna temperatura za hrizanteme

Svetlost Količina svetlosti koja je hrizantemi potrebna za dostizanje idealne veličine je zaista velika. Hrizanteme najbolje rastu u baštama, međutim postoje i one koje su pravljene za enterijer i najpogodnije bi bilo držati ih odmah pored prozora odakle mogu da upijaju sunčevu svetlost tokom celog dana.
Temperatura Idealna temperatura za ovu vrstu cveta se kreće izmedju 10 i 25 stepeni Celzijusa. Poznato je da cvet može da uspe i u oktobru i novembru, jer je hrizantema pre svega jesenja biljka
Vlaga Pre svega, dok je biljka još mlada, zahteva veliku vlažnost zemljišta i uobičajenu vlažnost vazduha, dok joj  kasnije, nakon što procveta, itekako koristi isušivanje zemljišta radi ojačavanja biljke.

Orezivanje (pinciranje) hrizantema

Pinciranje, ili rezanje hrizantema obično se vrši radi postizanja boljih rezultata pri drugom cvetanju. Pinciranje će pospešiti žbunastiji rast hrizanteme. Savetuje se jedno, najviše dva pinciranja izdanaka.

zbunaste hrizanteme

Obično se vrši 10-15 dana nakon što biljku posadite na njeno stalno mesto na kome će cvetati. Bitna je i činjenica da se svakim rezanjem cvetanje hrizantema odlaže za desetak dana u odnosu na one biljke koje nisu rezane.

Mesta na kojima se hrizantem pincira jesu:

 1. Sam vrh biljke
 2. Izdanci sa strane

Bitno je napomenuti da na biljci nakon pinciranja treba ostati bar 4 do 6 listova.

Presađivanje hrizantema

Hrizantemama najviše odgovara rastresito zemljište bogato humusom i obično se sade u leje, iako odlično prihvataju i obične saksije i žardinjere.

Savetuje se da seoživljeni  pelceri zasade odmah po preuzimanju a za njihovo oživljavanje biće potrebno oko četiri nedelje. Zbog visine koju cvet dostiže, preporučuje se sadnja na razmaku od oko 40cm ako se sade u grupi.

Sadnja ne sme da bude pregusta da bi lišće moglo da se dobro osuši nakon zalivanja.

Nakon sadnje hrizantemama će biti potrebno 3-6 sunčanih nedelja da bi formirale svoju staljiku u potpunosti. Prilikom zalivanja treba paziti da lišće ostane suvo radi sprečavanja pojave lisnih vaši i crnog lišća. U proleće puževi predstavljaju veliku opasnost za ovu biljku jer joj mogu obrstiti svo lišće, naročito mladim izdancima.

Pravilno kalemljenje možete pogledati na:

Kalemljenje ruža u proleće na čip nastavak video

Razmnožavanje hrizantema

Hrizantema se može razmnožiti na dva načina:

 1. Reznicama – od zdrave odrasle biljke se treba uzeti početkom marta, poželjno od izboja koji polaze direktno iz korena
 2. Deljenjem bokora – najbolje obaviti u martu ili aprilu da biljka ne ugine tokom hladnih zimskih dana

Najbolje je reznice saditi u suvoj mešavini treseta i peska i prekriti ih teglom. Tek kada se zemlja skroz osuši zalivanje je poželjno, a sama biljka bi trebalo da se čuva na temperaturi od 15ak stepeni.

Dok su biljke još mlade poželjno je zaštiti ih folijom od mrazeva i preporučljivo je držati ih na terasi.

roze hrizantema

Mogu li hrizanteme da se čuvaju u saksiji?

Mogu itekako. Iako veoma lepo svojom bojom doprinose vrtu ili bašti, hrizantemama nije problem da se nalaze u saksiji, dokle god ona nije premala za njih i podržava par gorenavedenih uslova – dosta sunčeve svetlosti i rastreita zemlja za sadnju. Ako se ipak odlučite za sadnju hrizantema u grupi, trebalo bi to raditi napolju u bašti ili većoj žardinjeri radi postizanja njihovog idealnog žbunastog oblika.

Neophodno im je kasnije tokom cvetanja i rasta dodavati još đubriva bogatog azotom i kalijumom.

Čuvanje hrizantema u dvorištu

ljubicasta hrizantema

Ako želite da svoju baštu ukrasite velikim cvetovima raznih boja, letnja hrizantema je najbolji izbor za Vas. cvetovi su joj živopisni i dodatno istaknuti tamnozelenim listovima. Ne zahteva drugačiju negu od onih koje čuvate u kući, sem što morate paziti na pojavu puževa na stablu biljke i poznate vremenske nepogode. Ona cveta od proleća do početka leta, zatim ponovo i na jesen. Manje je otporna na zimske uslove, ali protiv mraza se dobro bori, mada više voli da bude izložena suncu.

U vrtu se hrizanteme mogu saditi samostalno, u grupi ili kombinaciji sa drugim biljkama, i popularne su one hrizanteme sa dužim stablima i krupnijim cvetovima jer su pogodne za rasad.

Pre prvih mrazeva, preporučuje se da izvadite biljku iz zemlje i čuvate je na temperaturi od oko 7 stepeni u posudi.

bela hrizantema

Vrste hrizantema

Postoji više vrsta podele hrizantema kojih ćemo se dotaći:

Podela po tome gde najbolje rastu
 • Napolju, sadjene u vrtu ili bašti- letnja hrizantema
 • Za veću saksiju ili žardinjeru- mini hrizantema (odlikuje se malim gustim cvetovima i u obliku žbuna je)
Podela po tome kada cvetaju
 • Rano cvatajuće – počinju da cvetaju sredinom leta
 • Kasno cvatuće – cvetaju u kasnu jesen
Podela na osnovu oblika cveta
 • Jednostavne
 • Pune
 • Polupune
 • Anemonaste glavice

Pored ove podele, naravno postoji i podela hrizantema po boji: žute, bele, narandžaste, ljubičaste i crvene.

buket hrizantema

Simbolično značenje hrizantema

Na početku teksta već smo se malo dotakli teme o simbolici ovog cveta, međutim, s obzirom na njenu veliku rasprostranjenost, hrizantema zadobija još mnogo različitih značenja u okviru kulture u kojoj se uzgaja. Naime, rekli smo da hrizantema originalno potiče iz Kine, tako da je njena osnovna simbolika- sreća. Zbog svoje lepote hrizantema spada u grupu takozvanih “četiri džentlmena” (zajedno sa šljivom, orhidejom i bambusom). 

U Americi se veruje da hrizantema izaziva pozitivna osećanja i neizostavni je deo svakog poklona namenjenog dragoj osobi i simbol je poštovanja i ljubavi.

U Japanu je čak dobila i svoje mesto na nacionalnom grbu i ima svoj dan – “Festival sreće” Simbolizuje večni život, moć, sreću i bogatstvo. Dovodi se u blisku vezu sa Suncem jer se veruje da je nosilac Jang energije i zbog toga je neizostavn deo svakog doma ili vrta. Takodje se veruje da je hrizantema cvet Sunca i simbol carske porodice.

detalj buketa

Dok je na Istoku hrizantema simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, u našim krajevima doduše, smatra se “cvećem za mrtve”, tradicionalno je nadgrobno cveće i veruje se da donosi mir i spokoj duši umrlih. U Evropi, hrizantema se još naziva i “jesenja ruža”.

Zanimljivo je još dodati i verovanje koje potiče sa Istoka da jedna latica hrizanteme u čaši vina može da obezbedi dug i zdrav život.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme simbol dugog i bezbrižnog života i jedan od najmoćnijih i najlepših simbola optimizma. Ukoliko ste u mogućnosti, unesite malo njihove pozitivne energije i u svoj vrt, jer ne samo da će vam dovući srećne okolnosti u život, već će i vaš vrt učiniti da izgleda živopisnije i raznobojnije.

Cvet je originalno zlatno-žute boje dok danas na svetu postoji hiljade različitih vrsta i boja koje sve imaju svoje posebno značenje:

 • Bela hrizantema – dovodi se u vezu sa istinom, jasnoćom misli i ispravnim odlučivanjem, pa je kao takva pogodna za objekat koji pomaže pri meditaciji
 • Crvena hrizantema – znak je ljubavi i naglašenih strasti
 • Ljubičasta hrizantemapokazuje otmenost i plemenitost
 • Plava hrizantema – sa sobom donosi smirenost i inspiraciju
 • Narandžasta hrizantemaznak je topline i napretka
 • Žuta hrizantema – kao najtužniji simbol nosi znak neuzvraćene ljubavi

letnja hrizantema

Bidermajer od hrizantema

S obzirom na raznolikost simbola koje hrizantema nosi sa sobom, za odabir ovog cveta pri pravljenju bidermajera, savetuje se samo da pazite na boju. Pri pravljenju bidermajera, hrizanteme će najlepše izgledati uz tamno-zelene listove sa strane i po mogućstvu u kombinaciji sa nekim zimskim cvećem. 

Najlepše izgledaju u kombinaciji sa orhidejama, ljiljanima ili ružama. 

Pri odabiru boje, savetuje se da uzimate hrizanteme koje su crvene, narandžaste ili plave, nikako žute boje. Treba voditi računa da buket ne bude samo od hrizantema, jer se ipak na našim prostorima takvi buketi rezervišu za groblja, ali jedna ili dve hrizanteme u buketu mogu imati pozitivno značenje.

Ovde možete pogledati detaljniji tekst o tome kakoda odaberete idealni bidermajer.

bidermajer od hrizaantema

Cena hrizantema

Cena hrizantema varira u zavisnosi od veličine i vrste biljke, a takođe i od toga da li je uzimate u saksiji ili je želite kao deo nekog cvetnog aranžmana. Za detaljnije informacije kontaktirajte nas kako bi smo Vam pružili odgovarajuću uslugu i informaciju.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku