Kalanhoja – sočna biljka sa Madagaskara

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Kalanhoja je živopisna dugotrajna biljka koja će Vam zasigurno ulepšati dan. Ova zimzelena biljka ima veoma bogatu istoriju, poreklom iz tropskog dela Madagaskara. To je raskošna biljka sa puno dugotrajnog cveća u nijansama narandžaste, crvene i žute boje. Cvetovi mogu, uz adekvatnu negu, uspeti bilo gde od 3 do 6 nedelja, a lišće ostaje blistavo i atraktivno tokom cele godine. Kalanhoja može dostići visinu od oko 15 do 30 cm. Jedna je od najpopularnijih cvetnih biljaka na svetu i često se koristi za pravljenje raznih cvetnih aranžmana. roze kalanhoja

Ružičasta kalanhoja

Simbolično značenje kalanhoje

Kalanhoja cveta najmanje 8 nedelja, pa ovaj cvet predstavlja simbol upornosti i večne ljubavi zbog svoje izdržljivosti tokom sezone cvetanja. Upečatljivim simbolizmom svrastava se u jednu od najidealnijih biljaka za poklon i proslavljanje bitnih događaja. Posetite našu cvećaru i iznenadite Vaše najdraže.

Kako pravilno održavati kalanhoju

Kalanhoja je savršena biljka jer ne oduzima puno vremena u održavanju. Sa obzirom na njenu dugotrajnost, imate mogućnost da uživate u njenoj lepoti tokom cele godine. Najbitnije je da biljka dobije odgovarajuću svetlost. Previše sunca može spaliti listove kalanhoje. Kalanhoja ima čvrste i guste listove, može čuvati sopstvenu vlagu i poznata je po svojim izuzetnim cvetovima.

kalanhoja
Žuta kalanhoja

Zemljište

Kalanhoja najbolje uspeva u dobro dreniranoj smesi zemljišta. Najpogodnije je koristiti mešavinu koja predstavlja pogodno tlo za kaktus. Za dobijanje optimalne drenaže zemljišta, potrebno je mešati dosta perlita ili peska. Više o tome možete pročitati na sajtu agromedije.

Svetlost

Kalanhoja zahteva puno svetlosti, po mogućstvu prozor okrenut ka jugu u zimskom periodu. Ako primetite da je Vaša kalanhoja zadobila tanani izgled, a lišće ne izgleda tako bogato i raskošno, verovatno ne dobija dovoljno svetlosti.

Zalivanje

Prekomerno zalivanje je glavni ubica kalanhoja! Za efektivno zalivanje, potrebno je da se tlo kalanhoja osuši u periodu između dva zalivanja. Nakon temeljnog zalivanja, trebalo bi da saksija u kojoj se nalazi biljka, otpusti višak vode. U zimskom periodu zalivanje se može svesti na minimum.

Đubrenje

Đubrenje je jedan od najbitnijih koraka uspešnog održavanja. Đubrivo bogato organskim hranljivim materijama u vreme cvetanja, na svakih nedelju dana, učiniće da Vaša kalanhoja zadrži svoj bujni i prefinjen izgled.

Temperatura

Već je pomenuto da je svetlost ključna tačka u održavanju kalanhoja. U većini slučajeva, kalanhoja je kućna biljka, pa je ne bi trebalo držati na temperaturi nižoj od +10 stepeni celzijusa. Kalanhoja, u letnjem periodu može uživati u spoljnoj temperaturi, ali u kišnim danima obavezno je zaštitite.

Cvetanje

Kako bi kalanhoja ponovo procvetala, potrebno je malo vremena i strpljenja. Odrežite cvetajuću glavu i pustite biljku da odstoji oko mesec dana. Nakon toga kalanhoja treba biti u neprekidnoj tami 12 do 14h, a zatim 10h jake svetlosti tokom 6 nedelja kako bi nastali pupoljci. U međuvremenu smanjite zalivanje i hranjenje. Kada primetite formirane pupoljke, kalanhoja se može vratite u svoje svakodnevne uslove.

Orezivanje kalanhoje

Nudimo Vam nekoliko saveta uspešnog orezivanja kalanoja.

  1. Kada primetite da se pojavljuju suvi delovi cvetova, odmah ih uklonite! Ako ostavite mrtve ili suve cvetove, to će uticati na neprivlačan izgled kalanhoja, a ujedno i sprečiti rast novih latica.
  2. Nakon što otklonite osušene i izumrle cvetove, odrežite stabljike cveća. Kalanhoja će tako početi ubrzano da se razvija, a lišće će biti bujnije i svežije. Prilikom orezivanja kalanhoja, trudite se da Vam sečiva budu oštra kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Sečivo možete dezinfikovati pre upotrebe tako što ćete ga prebrisati alkoholom. To će sprečiti širenje infekcije kalanhoja.
  3. Odsecite mrtvo ili oštećeno lišće i izdanke koje primetite na biljci. Najbolje ćete to znati ako uočite da lišće propada i zadobija žutu ili braon boju. Redovno obrezujte biljku jer se bolest može proširiti na druge delove kalanhoje. Na ovaj način će Vaša kalanhoja ostati zdrava i blistava.

kalanhoja u saksiji

Kalanhoja – zanimljivosti

Kalanhoja je poznata širom sveta i u različitim kulturama nosi različito verovanje. Evo nekih od najzanimljivijih činjenica vezanih za ovaj šareni cvet.

  • Kalanhoja je veoma popularna biljka u Kini. U doba proslave kineske Nove godine, kalanhoja krasi mnoge dvorane, restorane i kuće, zbog njihovog verovanja da kalanhoja donosi bogatstvo i prosperitet.
  • Kalanhoja se koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini za lečenje infekcija, reumatizma i upala.
  • Ekstrakti kalanhoje imaju imunosupresivne efekte. Vrsta kalanhoje, kalanhoja pinnata, koristi se u Trinidadu i Tobagu kao tradicionalni tretman hipertenzije.

Kalanhoja – štetočine i bolesti

Najpoznatije i veoma česte štetočine kalanhoja su polipi i insekti. Polipi su sitne, zelene puzavice, nazivaju se još i brašnaste bubice. Polipi kao i insekti napadaju i hrane se sočnim delovima kalanhoja. Oni probijaju listove kalanhoja i tako im izvlače ćelijski sok, što rezultira odumiranju biljke. Lisne uši možete ukloniti dobro postavljenim mlazom vode. Neke štetočine mogu izazvati veće oboljenje kalanhoja. Lisne uši idu sa biljke na biljku i tako prenose virusne bolesti poput takozvanih mozaičnih virusa i latentnog karlavirusa, za koje nema hemijskih kontrola. Prekomerna voda, visoka vlaga i slabo drenirajuće tlo stvaraju povoljne uslove za gljivične bolesti. Koren odumire i ako je kalanhoja konstantno u vodi, tada se mogu razviti lisne mrlje. U svakom slučaju, ako uočite promene na biljci, poprskajte je klasičnim rastvorima protiv štetočina, kao što je insekticid ili fungicid.

bolesna kalanhoja
Obolela Kalanhoja

Kalanhoja – čuvanje u otvorenom ili zatvorenom prostoru?

Sigurno se pitate koje je najidealnije mesto za uzgoj kalanhoja. Ako živite u dovoljno toploj klimi, kalanhoja će uspeti i napolju u saksiji. Ako uzgajate ovu biljku u otvorenom prostoru, morate voditi računa o temperaturi koja ne bi trebalo da ide ispod 10 stepeni. Radi praktičnosti, verovatno ćete želeti da uzgajate kalanhoju na terasi i brzo je uneti unutra na prvi znak hladnijih dana. Ako ne želite ili nemate vremena da se trudite sa unošenjem biljaka unutra i van, uzgajajte kalanhoju u zatvorenom prostoru. Kalanhoja je ljupka, nezahtevna biljka i idealna je za kućne varijante.

Kalanhoja – toksičnost cveta

Svi delovi biljke su otrovni ako se gutaju. Kalanhoja je u grupi od nekoliko otrovnih biljaka koje utiču na rad srca. Ti otrovi se nazivaju srčanim glikozidnim toksinima i ometaju ravnotežu elektrolita unutar srčanog mišića. Radi preventinog delovanja, decu i ljubimce kontrolišite kada su u neposrednoj blizini sa ovom biljkom. Ne dozvolite da Vas ovo zabrine, adekvatno održavanje kalanhoja neće negativno uticati na Vaše zdravlje, samo će omogućiti svakodnevno uživanje u šarenom, blistavom cveću koje je delo Vaših ruku!

Vrste kalanhoje

Kalanhoja Blossfeldiana

Kalanhoja Blossfeldiana

Ova kalanhoja, poreklom sa Madagaskara, prepoznatljiva je po svojim upečatljivim listovima i nijansama žute, narandžaste i crvene boje. Krase je krupni tamnozeleni listovi čije ivice mogu biti crvenkaste. Ova biljka cveta tokom zime i ranog proleća, pa će Vas šareni cvetići sigurno obradovati tokom hladnih i tmurnih dana.

Kalanhoja Fedtschenkoi

Kalanhoja Fedtschenkoi

Kalanhoja Fedtschenkoi je južnoamerička, nisko rastuća bijka. Listovi su plavkasto-zelene boje, dok su cvetovi u obliku zvona crvenih ili žutih nijansi, koji se pojavljuju u kasno proleće. Za pravilno održavanje ove biljke, potrebna je topla klima. Ova kalanhoja dostupna je u različitim podvrstama.

Kalanhoja Tomentosa

Kalanhoja Tomentosa

Veoma razgranata biljka, može dostići visinu i do 3m. Prepoznatljiva je po upečatljivim beličastim listovima i braonkastim ivicama, pa se još naziva biljka pande. U proleće možete primetiti zelenkasto žute cvetove.

Kalanhoja Trajsiflora

Poznata još i kao “pasiji jezik” zbog svojih debelih listova koji su često crvenih nijansi zbog velike izloženosti suncu. Njihovi cvetovi su tamno žuti, sa slatkastim mirišljavim notama.

Kalanhoja Luciae

Upečatljiva po svojim ovalnim crvenkastim listovima. Odiše elegancijom i čini Vaš dom nezaboravnim.

Kalanhoja Uniflora

Kalanhoja Uniflora je viseće cveće. Poznata još i kao biljka koralnog zvona. Prepoznatljiva po svojim sočnim, jarko zelenim listovima, cvetovi imaju vatreno crvenu ili ljubičastu boju.

Kalanhoja Tessa

Kalanhoja Tessa

Ljupka biljka sa zelenim lišćem i narandžasto-crvenim cvećem. Listovi su krupni i ovalni sa crvenkastim ivicama. Cveće se pojavljuje u periodu kasne zime.

Kalanhoja Vendi

Vendi je poluviseća zimzelena biljka sa sočnim, sjajnim listovima i ružičastim cvećem sa belim vrhovima, koji cvetaju u kasnu zimu, što Vam omogučava da uživate u šarenilu svog toplog doma.

Cena kalanhoja

Cena ovog preslatkog zimzelenog cveta varira od veličine i vrste, a svakog proleća naša cvećara zajedno sa ostalim rasadom nudi široki spektar kalanhoja. Pozovite nas i rezervišite vašu omiljeni kalanhoju što pre!

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku