Difenbahija – tropska biljka iz Meksika

Vreme čitanja : 6 minuta
Tabela sadržaja

Difenbahija je tropska biljka, poreklom iz tropskih predela Meksika, koja je veoma popularna u svetu kao sobna biljka. Pripada porodici Aracea, a ime je dobila po baštovanu koji je radio na bečkom dvoru. Ona je višegodišnja zeljasta biljka, uspravnog stabla i velliki zeleno-belih listova, raznih šara. Poznato je tridesetak vrsta difenbahija koje se uzgajaju, a najpopularnije su:

 • Diffenbachia seguine,
 • Diffenbachia maculata,
 • Diffenbachia bausei,
 • Diffenbahia imperalis,
 • Diffenbachia aerstedii.
dfienbahija seguine
Diffenbachia seguine
Diffenbachia maculata
Diffenbachia maculata

Difenbahija je veoma dekorativno cveće, pogodno za uzgoj u sobi i zbog toga što jako dobro podnosi hlad. U zavisnosti od vrste, difenbahija može biti mala biljka, gotovo patuljasta, a možete odabrati i veće vrste kao što je Diffenabachia amoena. Negu difenbahija nije teško naučiti, pa je idealna za početnike. U nastavku teksta saznajte sve što je potrebno za održavanje difenbahija.

 

Nega difenbahija

Temperatura i svetlost

Difenbahija je biljka koja će lako opstati u bilo kom delo prostorije, na bar 10 stepeni Celzijusa, zbog čega je pogodna za uzgoj. Mada će preživeti na nižim temperaturama, najboja temperatura za uzgoj difenbahija je od 18 do 25 stepeni Celzijusa. Kada je u pitanju svetlost, važno je znati da joj jedino ne pogoduje jaka dirketna svetlost jer može oštetiti njene listove. Najoptimalnije je staviti je na dobro osvetljeno mesto, npr kuhinjski prozor.

Zalivanje i zemljište

Difenbahija je biljka koja jako voli vlagu, stoga je važno obezbediti joj dosta vode, pogotovo leti. Zemlju održavajte vlažnom, ali nikako potpuno mokrom jer to može naškoditi korenu biljke. Zimi smanjite zalivanje na jednom nedeljno. Leti je zalivajte dva do tri puta nedeljno. Najbolje je zalivati je mlakom kišnicom.

Zemlja u koje je zasađena dienbahija treba da bude mekana i humusna, bogata hranljivim materijama. Difenbahija voli drenirano zemljište, najbolje je koristiti tresetne mahovine i perlit.

difenbahija
Izvor: Pinterest

Prihrana difenbahija

Prihrana difenbahija zavisi od doba godine. Od marta do oktobra poželjno je prehranjivati je svake druge nedelje tokom zalivanja, tečnom prihranom. Tokom zime je ne treba prihranjivati.

Još nekoliko korisnih saveta za uzgoj difenbahija

 • Kada birate mesto za Vašu difenbahiju, vodite računa da to mesto ne bude pored izvora toplote (npr radijatora) ili na promaji. Kada odbaerete mesto, nemojte je premeštati, difenbahija ne voli promenu sredine.
 • U toplijim mesecima preporučljivo je zalivati biljku vodom koja je odstajala u posudi.
 • Da bi Vaša difenbahija zasijala punim sjajem, u negu uvrstite i orošavanje listova biljke mlakom vodom, koristeći pumpice sa raspršivačem.
 • Prebrišite listove biljke vlažnom i čistom krpom s vremena na vreme.
difenbahija u beloj saksiji
Izvor: Pinterest

Razmnožavanje difenbahija

Kada je pravo vreme za rasađivanje (razmnožavanje, propagaciju) difenbahija znaćete po izgledu biljke. Difenbahija koju treba rasaditi izgledaće kao dugo golo stablo sa listovima na vrhu. Rasađivanje započnite odsecanjem vrha biljke, iznad starog lisnog čvora. Pri uzminju reznice koristite nekorišćeni žilet, difenbahija je veoma osetljiva biljka. Reznicu možete ostaviti nekoliko dana u vodi kako bi ožilila. Odsečeni vrh biljke ukorenićete tako što ćete ga zasaditi u saksiju sa vlažnom i dobro dreniranom zemljom (koristite 50% peleta i 50% tresetne mahovine). Drugi način rasađivanje difenbahija je korišćenje reznica stabljike. Stabljika koju ćete koristiti za rasađivanje treba na vrhu imati “oko” novog lista koji će izrasti. U zemlju postavite stabljiku bočno, tako da “oko” bude postavljeno nagore. Najbolje je koristiti neki staklenik, npr plastične boce kako bi se difenbahija ukorenila. Koren će se formirati u roku od 2 do 4 nedelje. Postarajte se da temperatura na kojoj difenbahija raste bude oo 22 stepena Celzijusa. Vodita računa da pri rasađivanju biljke koristite rukavice, jer je otrovna.

Bolesti difenbahija

Najčešće bolesti difenbahija su:

 • Bakterijske infekcije – Bakterijske infekcije mogu biti jako opasne po biljku, mogu je čak i ubiti. Primetićete promene na biljci kao što su listovi neprijatnog mirisa, a stablo će postati mekano. Bakterije se razvijaju u vlažnim i mokrim uslovima, zbog čega je važno biljku zalivati umereno. Infekcija se brzo širi niz stablo i listove, a nažalost ne možete puno uraditi za biljku koja je zaražena. Najbolje je ukloniti je ako ne bi ugrozila druge biljke u svom okruženju. Jedini način da spasete biljku je da odsečete zaraženi deo pod uslovom da ste sigurni da je pstatak biljke zdrav. Zbog toga je važno redovno proveravanje difenbahija.
 • Smeđe mrlje – problem koji najčešće nastaje prekomernim đubrenjem i retkim zalivanjem. Problem ćete rešiti smanjenjem đubrenja i češćim zalivanjem biljke. Simptomi mogu podsećati na bakterijske infekcije, a razlikovaćete ih po zaraženom mestu, koje će u slučaju smeđih mrlja biti suvo, a u slučaju bakterijskih infekcija mokro.
 • Creveni pauci – Difenbahija može biti ugrožena sitnim crvenim linsektima, koje ćete primetiti na donjoj strani listova biljke, na kojoj ćete uočiti i sitnu paučinu. Listovi biljke će požuteti i početi da otpadaju. Problem ćete rešiti lekom koji se naziva akaricid, koji se upotrebljava tako što se listovi difenbahija isprskaju rastvorom iz posude sa raspršivačem.
 • Biljne vaši – čest problem difenbahija. Ako uočite biljne vaši na listovima difenbahija, možete ih odstraniti brisanjem listova vlažnom krpom natopljenom u rastvoru alkohola i mlake vode, jednakm razmerama. Ukoliko ne uspete da ih uklonite na ovaj nači, potražite u biljnoj apoteci odgovarajući insekticid.
dve difenbahije
Izvor: Pinterest

Znakovi kojima difenbahija pokazuje da je ne negujete na ispravan način

 • Žuti listovi koji otpadaju ili braonkaste mrlje na listovima ukazuju da je difenbahija izložena izvoru toplote ili promaji.
 • Ukoliko mladi listovi počnu da žute i opadaju, a stablo biljke da truni – difenbahija je najverovatnije ili izložena temperaturi ispod 10 stepeni Celzijusa, ili preterano zalivana.
 • Ukoliko listovi na vrhu biljke postaju suviše sitni, to je znak da je difenbahija izložena na previše tamnom mestu. Premestite je na mesto gde će dobijati dovoljno svetlosti, ali indirektne.
 • Ukoliko primetite žute do smeđe donje listove, to je znak da je difenbahija preterano zalivana. Problem ćete rešiti tako što ćete iz tacnice u kojoj se sasija nalazi iscediti višak vode, a tlo ostavite da se skroz osuši. Takođe je važno otkloniti ugrožene listove. Ukoliko se difenbahija oporavi, pripazite na količinu zalivanja.
 • Još jedan znak da je difenbahija previše zalivana je propadanje cele biljke i trulež korena. Pored preternog zalivanja, ovakvo stanje može da izazove i zalivanje hladnom vodom, zbog čega posebno valja obratiti pažnju na korišćenje mlake vode.
 • Ukoliko se na gorenjim delovima listova pojave mrlje, odnosno opekotine, to je znak da je difenbahija bila izložena prejakoj svetlosti. Premestite je na senovitije mesto, vodeći računa da ne bude pretamno.

Otrovnost difenbahija

Difenbahija je relativno otrovna biljka, zbog kalicijum-oksalata koji se nalazi u njenom soku. Potencijalno može biti dosta opasna. Ova supstanca može izazvati peckanje na koži, crvenilo kože ili druge alergijske reakcije, ukoliko dođe u kontakt sa sluznicom ili očima. Iako je difenbahija sobna biljka, ne preporučuje se gajenje u spavaćoj sobi ili u dečjoj sobi. Važno je držati je izvan domašaja dece ili kućnih ljubimaca, kako je ne bi slučajno sažvakalli ili čak progutali usled radoznalosti. Ipak, uz pravilnu negu, difenbahija je potpuno bezopasna biljka. Sa njenih lisotova ne isparavaju otrovne supstane, one se nalaze u soku. Zbog toga je važno koristiti rukavice pri rezanju difenbahija, kao i temljno pranje ruku. Otrov ovih biljka svakako ne treba da utiče na Vaš izbor, uz uputstva koja smo Vam dali, difenbahija će krasiti Vaš dom bez ikakvih štetnih uticaja po Vas i Vašu porodicu.

Prodaja difenbahija

Na sajtu naše cvećare možete potražiti raznovrsne cvetne aranžmane difenbahija, ili posetiti cvećaru lično i uveriti se u lepotu ove biljke koja pleni. Difenbahija je naša topla preporuka!

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku