Filadendron – najotpornija sobna biljka

Vreme čitanja : 6 minuta
Tabela sadržaja

Filadendron, na latinskom Philadendron, je jedna od najotpornijih biljaka koja pored svoje snage poseduje interesantno značenje i izgled tropske lepotice.

Naziv filadendrona potiče od grčke reči philo što znači ljubav i dendron što znači drvo. Ono što je još više čini primamljivom je što odlično opstaje kao sobna biljka. Filadendron će u Vaš dom uneti tropski i egzotični dah i oplemeniti Vaš prostor negativnim jonima.

Takođe, ova interesantna biljka važi za odličnog prečišćivača vazduha zbog činjenice da čisti vazduh od toksina. U zavisnosti od vrste, filadendron može da naraste i do čak tri metara u čemu se ogleda njegova snaga i izdržljivost.

Postoji čitav niz biljaka koje takođe važe za dobre prečišćivače vazduha, pročitajte naš tekst kako bi ste saznali više o tome: Sobno cveće koje prečišćava vazduh.

Izvor: Pinterest

Filadendron – vrste

Ova biljka broji puno vrsta i pored toga važi za neistraženu biljku sa pretpostavkom da poseduje još mnogo neotkrivenih vrsta. Kod nas filadenron važi za kralja saksija i često ulepšava različite zatvorene prostore. Postoji najpre dve osnovne kategorije ove biljke, a to su penjaičice i puzavice. Svaka od otkrivenih 483 vrsti se razlikuje po obliku lista i stabla. Listovi mogu biti kopljaste, srcaste ili loptaste forme.

Filadendron monstera je vrsta koja se najčešće sreće kod nas. Ova atraktivna vrsta vodi poreklo iz toplog Meksika. Naročito se izvdojila od ostalih vrsta po:

  • Veoma krupnim i neverovatno dekorativnim cvetovima, koji mogu porasti do 80cm.
  • Filadendron monstera poseduje bujno cvetanje sa belim krupnim cvetovima i žutim prašnikom u sredini. Zbog svoje autentičnosti, jako se dobro uklapa i upotpunjuje gotovo svaki prostor.
Izvor: Pinterest

Ukoliko Vas interesuje koje još biljke mogu oplemeniti i ulepšati Vaš dom, pročitajte naše predlogle:

  1. Kalatea
  2. Juka – drvo života
  3. Bonsai drvo
  4. Difenbahija
  5. Sanseverija

Filadendron – uzgoj i nega

Pomenuli smo da je filadendron biljka snažnog rasta, zbog toga je ovoj markantnoj biljci najpre neophodan prostor. Dakle, ukoliko se odlučite da u svom ličnom prostoru gajite i negujete filadendron, obezbetite mu širok i prazan prostor. Filadendron je veoma skromna biljka i ne traži zahtevno održavanje. Pored toga, ova biljka obožava svetlost, vlagu i zahteva kvalitetnu prihranu.

Izvor: Pinterest

Idealna svetlost

Iako je filandenron veliki zaljubljenik u sunce, najpogodine je da ga postavite na mestu gde prodire blaga i indirektna svetlost. Stručnjaci ističu da bi to mesto trebalo da bude u blizini prozora sa zavesom gde dopire umerena svetlost, jer prekomerna svetlost može izazvati posledice kao što su žuti listovi. Takođe, filadendron će najbolje opstati na temperaturama od 10°C do 25°C i nikako ga ne treba izlagati nižoj temperaturi od pomenute.

Zalivanje filadendrona

Kada je biljka mlada, neohodno je svakodnevno zalivanje kako bi se pospešio pravilan razvoj filandendrona. Iako je zalivanje malo zahtevnije mora postojati odgovarajuća doza i ne treba se preterivati jer bi to moglo da izazove trulež korena. Pord toga, listovi ove biljke mogu dobiti dosta slabiji i manji izgled. Kada biljka poraste, možete je zalivati 5 puta nedeljno.

Prihrana

Da bi vaš filadendron dostigao svoj snažan rast, neophodna je prihrana biljke. Stručnjaci preporučuju da se filadendron treba prihranjivati tečnim đubrivom za lišće kućnih biljaka. Najpogodnije je da prihranjujete Vaš filadendron jednom u pola godine. Pomenuto tečno đubrivo možete pronaći u poljoprivrednim apotekama.
Izvor: Pinterest  Retka vrsta filadendrona iz Meksika sa šarenim listovima

Razmnožavanje

Ova snažna biljka se razmnožava izbojem iz velike biljke. Ono što je neophodno je da svaka reznica mora posedovati najmanje jedan pupoljak. Potrebno je da ukopate reznicu 1 cm ukoso u zemlju i vrlo brzo će pustiti žilice. Dok ne pusti korenje, korisno je reznice smestiti u vodu. Nakon toga možete vaš filadendron presaditi u saksiju.

Orezivanje

Filadendron je najbolje orezati uz pomoć veoma oštrih makaza ili skalpela. Postoje dve solucije orezivanja ove biljke:

  • Možete orezati vrhove grana ove biljke i na taj način dopustite vršnim granama da dođu do izdražaja ili
  • Možete orezati uz to i vršne grane i dostići žbunastu formu vašeg filandendrona

Stručnjaci cvećarsva, predlažu da vidljive tragove orezivanja prekrijete uz pomoć kalemarskog voska.

Izvor: Pinterest

Presađivanje

Filadendron zahteva visoku pH vrednost koju poseduje alkalni supstrat. Takođe, neophodno je da zemljište bude dobro drenirano jer će tako pravilan razvoj i rast Vaše biljke biti zagarantovan. Dok je biljka manje dimenzije, možete ih nekoliko posaditi u manjim sakcijama ili žandinjerama. Kada izrastu, zahtevaju komotniji prostor i neophodno je da ih presadite u veće pojedinačne posude. Najidealniji period za presađivanje filadendrona je proleće ili rano leto.

Vazdušno korenje

Filadendron poseduje i takozvano vazdušno korenje koje se razvija iz čvorova na samom stablu biljke. Pojava tog korenja nije slučajna, ali vas ne treba plašiti, to je prirodno reagovanje biljke koja bi uz pomoć vazdušnog korena prikupljala iz vode neophodne hranjive materije. Kako bi pomogli svojoj biljci u ovom prirodnom reagovanju neophodno je da je vežete za štap.

Veoma lep prizor se može dostići ukoliko štap obložite mahovinom i vremenom će se vaš filadendron prilepiti uz oslonac.

Izvor: Pinterest

Bolesti

Najčešće bolesti koje napadaju filadendron su:

Gliste Ukoliko vaši listovi počnu naglo da žute , verovatno ste preterali sa zalivanjem ili je to pak posledica pojave glista. Kako bi spasili svoju biljku, neophodno je da filadendron presadite u drugu saksiju, potom je adekvatno prihranite tečnim đubrivom i prekinete za zalivanje 2 dana. Nakon toga, možete krenuti sa regularnim zalivanjem.
Gljivična oboljenja Gljivična oboljenja kod ove biljke mogu se javiti takođe usled prekomernog zalivanja ili prekomerne izloženosti sunčevoj svetlosti. U tom slučaju, neophodno je da presadite svoju biljku kao što je slučaj sa pojavom glista.
Bakterijske bolesti Ukoliko vaša biljka počinje da dobija slabiji izgled, odnosno kada se stabiljke počnu savijati i počne opadati lišće, najverovatnije je u pitanju pojava bakterijske bolesti. I u ovakvom slučaju potrebno je hitno presađivanje i bitno je voditi računa da zemlja bude dobro drenirana.
Izvor: Pinterest

Filadendron – prodaja

Ova biljka još odavnina privlačila je pažnju zbog svog autentičnog izgleda. Najveću popularnost doživela je početkom 20-og veka kada se naprsno počela gajiti kao sobna biljka. Filadendronova lepota ogleda se u neverovatnoj dekorativnosti koja nosi sa sobom lepote prašume. Pored toga, dokazana je činjenica da prečišćuje vazduh i da pored dekorativnosti koju pruža može biti veoma korisna u Vašem domu.

Postoji verovanje da filadendron u dom unosi pozitivnu energiju i mir i spokoj u porodici. Prema Feng šuiju, ovu biljku treba postaviti u jugoistočnom delu stana/kuće. Krupni i dekorativni listovi ove biljke zahtevaju veći prostor kako bi snažan rast ove biljke bio pravilan.

Filadendron – cena

Cena ove biljke varira u zavisnosti od vrste. Za više informacija možete nas kontaktirati putem mejla ili telefona.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku