Šeflera – Tropska Lepotica

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Šeflera (Schefflera) je zimzelena tropska biljka poreklom iz suptropskih delova Australije i Novog Zelanda, koja se u našim krajevima uzgaja kao sobno cveće. Poznata je pod imenima kišobran drvo i medveđa šapa. Ime je dobila u čast danskog botaničara Jakoba Kristiana Šeflera.

U prirodnom staništu ove biljke rastu kao grm ili stablo do čak 30m visine, dok kao sobno cveće mogu dostići visinu i preko 2m. Ova biljka ima tanko i blago povijeno stablo koje formira ovalnu krošnju, iz kog se listovi šire u vidu kišobrana, pa otuda i naziv kišobran drvo. Cvetovi su slični pipcima hobotnice, pa je poznata još i pod nazivom biljka hobotnica, ali šeflera ne cveta u sobnim uslovima. Ako želite da procveta, iznesite je napolje.

Šeflera je idealna za Vaš enterijer, možete ukrasiti njome dnevni boravak ili kancelariju, odnosno radni prostor. Osim što će uneti svežinu u Vaš dom i poboljšati izgled enterijera, šeflera je veoma korisna biljka. U stanju je da apsorbuje štetne materije iz vazduha kao što su virusi, spore gljivica, toksini, ugljen-dioksid itd. Idealna je za prostorije u kojima se puši, jer odlično apsorbuje katran i nikotin.

Pročitajte na našem blogu koje sobno cveće pročišćava vazduh.

Ukoliko ste ljubitelj bonsai drveća ili feng shui filozofije šeflera je idealna za Vas! Šeflera je biljka skromnih zahteva, lako se održava, a nastavku pročitajte naš sveoubhvatni vodič za uzgoj ove biljke!

Šeflera zeleno-žutih listova

Nega šeflera

Temperatura i svetlost

Šeflera zahteva dosta svetlosti, ali ne direktne. Direktna svetlost može joj spaliti listove. Ako primetite da šelfera visi i ima opuštene listove to je znak da joj nedostaje sunčeve svetlosti. Ukoliko je biljka tamnozelenih listova, stavite je na polusenovito mesto, a ukoliko je biljka zelenih listova sa žutim šarama stavite u blizini izvora svetlosti. Takođe je važno da biljka ne stoji na promaji.

Šefleru treba uzgajati na temperaturi od 15 do 24 stepena Celzijusa, ali je optimalno od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

Zalivanje šeflera

Šeflera voli dosta vlage, stoga je važno zalivati je obilno. Zalivajte je kada se zemlja osuši. U proleće i leto 2-3 puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. U periodu vegetacije orošavajte biljku povremeno. Iako šeflera voli vlagu, ne treba preterivati. Preterano zalivanje dovodi do propadanja biljke. Ukoliko primetite žutenje i opadanje listova, to je znak da je šeflera preterano zalivana.

Šeflera zeleno-žutih listova

Zemljište i đubrenje šeflera

Šeflera voli bogat, labav saksijsi supstrat. Najbolje je đubriti je dva puta nedeljno u periodu vegetacije tečnim đubrivom.

Orezivanje šeflera

Šeflera povremeno može zahtevati orezivanje. Sami ćete primetiti delove koji su prerasli, a orezivanje se vrši jednostavno odsecanjem preraslih delova. Biljku možete oblikovati po želji, a samo orezivanje joj neće naškoditi, može samo povećati bujnost listova.

Šeflera može narasti i preko 2m, ali možete je oblikovati da bude nižeg rasta. To se postiže odsecanjem vrha biljke kada ona počinje da se razvija u širinu. Ukoliko želite višu biljku, potrebno je odrezati je u proleće i presađivati je svake godine kako bi se povećao koren biljke.

orezivanje seflera

 

Da li je šeflera otrovna?

Da, šeflera jeste otrovna. Uglavnom može izazvati samo iritacije na koži svojim listovima ili sokovima koje traju par minuta. U ređim slučajevima može izazvati otežano disanje ukoliko se proguta. Toksičnost nije visoka, ali bi bilo dobro držati je van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Razmnožavanje šeflera

Šeflera se može razmnožiti na dva načina:

 1. Korišćenjem reznica
 2. Tehnikom slojeva

Razmnožavanje reznicama

Razmnožavanje reznicama je jednostavan i jeftin način razmnožavanja. Ovaj način razmnožavanja, za razliku od razmnožavanja semenom, nije sklon muticijama i dobićete iste biljke. Možete jednostavno uvećati broj šeflera u Vašem domu ili pokloniti nekome pelcer. Pratite sledeće korake kako bi uspešno razmnožili Vašu biljku:

 • Proces započinjemo ispiranjem oštrog noža alkoholom, kako bi uklonili bakterije koje mogu naštetiti biljci. Odsecite deo stabljike u donjem delu biljke, a reznicu umotajte u papirni ubrus. Listove presecite na pola kako bi suvišna voda otekla.
 • Pripremite saksiju prečnika 15 cm i napunite je mešavinom humusa, treseta i peska. Olovkom u sredini saksije napravite rupu u koju ćete postaviti reznicu potom. Postavite reznicu i učvrstite dobro zemljom,a potom zalijte.
 • Zalivajte saksiju uvek kada se osuši i stavite je na toplo mesto sa izvorom svetlosti, ali bez direktne svetlosti.
 • Stabljika će za par nedelja pustiti koren, a kada izrastu izdanci presecite ih na pola pri vrhu kako bi se biljka razgranala. Nova biljka će izrasti za mesec do dva.

Razmnožavanje tehnikom slojeva

Drugi način razmnožavanja je tehnika slojeva. Ovom tehnikom možete dobiti i dve nove biljke. Cilj je dobiti koren na stabljici bez odsecanja pelcera. To ćete postići prateći sledeće korake:

 • Pripremite saksiju po istoj proceduri kao kod prethodnog tipa razmnožavanja.
 • Odstranite deo kore stabljike ispod dela sa listovima, a zatim tu stabljiku savijte i položite u drugu pripremljenu saksiju. Zakopajte deo na kome je koren odrezan, a deo sa listovima ostavite iznad zemlje. Stabljiku pričvrsite žicom.
 • Održavajte zemlju mokrom i koren će nakon nekog vremena izrasti na mestu odsečene kore. Kada koren naraste, odsecite stabljiku od ostatka biljke.
 • Ukoliko pak stabljika nije dovoljno duga da je savijete do druge saksije, isečeni deo kore umotajte grumenom vlažne mahovine. Grumen pričvrstite selotejpom i sačekajte da naraste koren u mahovini.
 • Kada primetite da je koren narastao, odstranite mladicu od ostatka biljke i ukolonite sve u šta je bila umotana, pa je zasadite u drugu saksiju.

Šeflera tamnozelenih listova

Vrste šeflera

Poznato je oko 150 vrsta šeflera, a veoma je popularna vrsta patuljasta šeflera (Schefflera arboricola) koja je nižeg rasta i žbunatija. Možete pronaći šefleru različitih boja, veličina, šara. Na našim prostorima je karakteristična šeflera tamnozelenih listova i šeflera zeleno-žutih listova.

Schefflera arboricola

Bolesti šeflera

Šeflera je veoma otporna biljka koju retko pogađaju štetočine i bolesti. Ipak, mogu se javiti određeni problemI. U nastavku pogledajte najčešće probleme, kako se manifestuju i kako se odstranjuju.

Bolest Simptomi Rešenje
Pauci i bele bubice Pauci i bele bubice na listovima Ispiranje biljke sapunom i vodom u blažim slučajevima; insekticid u težim slučajevima
Truljenje korena Žuti listovi koji opadaju Smanjite zalivanje i redovno cedite vodu
Nedostatak sunčeve svetlosti Opušteni, viseći listovi Premestite biljku na svetlije mesto
Opekotine od sunca Opekotine na listovima Premestite biljku na senovitije mesto

Ukoliko primetite braon krajeve na listovima, odsecite ih. Donje lišće vremenom može požuteti, ali to je normalna pojava, ukoliko to primetite odstranite ih. Ako premestite šefleru u drugo okruženje, očekajte opadanje listova, ali oni će vremenom ponovo izrasti, to je način na koji se šeflera prilagođava novoj sredini.

Šeflera – feng shui

U feng shui filozofiji, biljkama se pridaje veliki značaj. One simbolizuju život, rast, razvoj i važno je održavati ih zdravim i vitalnim. Svaka biljka ima određenu simboliku i značaj u Vašem domu, stoga su neke biljke poželjnije u feng shui-ju, a neke treba izbegavati. Šeflera spada u favorite feng shui filozofije. Ova biljka je jedna od najkorišćenijih biljaka kod ljubitelja ove filozofije. Poznata je kao akupunktura doma. Listovi hvataju pozitivnu energiju, a sama biljka privlači bogatstvo. Takođe, šeflera ima i zaštitni efekat, zbog svoje krošnje u vidu kišobrana.

Šeflera – biljka koja Vas razume

Jedna nezvanična zanimljivost kod uzgajanja šelfere je da biljka osluškuje naše emocije i reaguje na njih. Smatra se da ukoliko ste srećni i volite svoju biljku, biljka će širiti pozitivnu energiju i postati raskošnija. Ukoliko ste tužni i potišteni, biljka će poprimiti negativnu energiju i postaće i sama potištenija.

Prodaja šeflera

Posetite cvećaru Elite, ili naš sajt, kako bi odabrali šefleru po Vašoj želji. Šeflera je apsolutna preporuka naše cvećare. Ova nezahtevna biljka gotovo da nema mana, a ima bezbroj prednosti!

Cena šeflera

Cena ove biljke, kao i svake druge zavisi od vrste i veličine biljke.

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona, mejla, ili nas posetite lično i odaberite vašu šefleru.

Vaša,

Cvećara Elite

 

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku