Asparagus – hrana ili prelepa cvetna dekoracija

Vreme čitanja : 8 minuta
Tabela sadržaja

Asparagus – afrička lepotica

Asparagus densiflorus ili skraćeno samo asparagus je cveće poreklom iz Afrike. Odlikuje se nežno zelenom bojom listića, koje izgledom neodoljivo podsećaju na paprat. Asparagus se drugačije naziva i uskrasna špargla.

Ova egzotična lepotica je vrlo laka za negu i pogodna za održavanje. Njenim prisustvom oplemenjujete prostor i unosite daleke afričke predele. Stručnjaci ukazuju i na to da ovo sobno cveće je u stanju da pročišćava vazduh od raznih bakterija. Asparagus zbog svog lakog održavanja spada u jedne od najpopularnijih sobnih biljaka.

U načoj podeli sobnog cveća, prelepi asparagus se ubraja u:

 1. Egzotično sobno cveće
 2. Sobno cveće lako za održavanje
 3. Sobno cveće idealno za restorane
 4. Sobno cveće pogodno za kancelarije i poslovne prostore
 5. Sobno cveće koje pročišćava vazduh
Izvor: Pinterest

Asparagus kao specijalitet – Špargla

Asparagus se pominje još od davnina, kada su mu stari Grci i Rimljani pripisivali razna lekovita dejstva. Špargla se oduvek nazivala kraljevskim povrćem, zbog svoje lekovitosti i ukusnosti. Malo ljudi zna da se ova neobična biljka može jesti, a brojni nutricionisti savetuju o njegovim blagodetima u ishrani. Ova neverovatna biljka je često izostavljena u našim kuhinjama, što je velika greška. Špargle su uvek najukusnije dok su sveže, a imaju specifičan gorak ukus.

Asparagus se može spremiti na razne načine. Možete ga kuvati, peći ili pržiti. U restoranima se često nalazi kao prilog glavnom jelu ili u raznim supama i čorbama. Sa šparlgama možete pustiti maštu na volju i spremiti ih kako god Vi želite.

Pre korišćenja asparagusa u ishrani, proverite da li ste alergični na ovu biljku, jer izaziva alergijske regakcije u vidu kijanja, suzenja očiju ili upale kože kod alergijskih ljudi.

Više o načinima spremanja ovog kraljevskog povrća, možete pročitati na sajtu Hrana – Piće – Priče.

Izvor: Pinterest

Koraci u pravilnoj nezi asparagusa

Iako ova biljka spada u vrlo lako sobno cveće za gajenje, ipak se moraju ispoštovati određeni koraci u pravilnoj nezi biljke. Ti koraci su:

 1. Određena količina svetlosti
 2. Adekvatna temperatura i vlažnost vazduha
 3. Odgovarajuće zemljište i pravilna sadnja
 4. Pravilno zalivanje
 5. Prihrana
 6. Adekvatno presađivanje
 7. Orezivanje
 8. Adekvatno razmnožavanje

Prateći sve ove korage, asparagus se može gajiti i kao sobno cveće i kao baštensko.

Izvor: Pinterest

Odgovarajuća količina svetlosti za moj asparagus

Asparagus voli sunce, ali mu ne odgovara direktna sunčeva svetlost. Prema tome, najbolje je naći mu mesto koje je zaštićeno od jarkog sunca, ili čak i na polusenovitom mestu. To mogu biti sledeće lokacije:

 • Polu osunčani ćošak Vašeg doma
 • Istočni ili zapadni prozor
 • Blago osunčana prostorija Vašeg doma

Adekvatna temperatura i vlažnost vazduha koja prija asparagusu

Asparagus potiče iz tropskih krajeva, stoga voli visoku temperaturu. Idealan temperaturni raspon za ovo cveće je između 17 i 23 °C. Ali može preživeti i temperature ispod 17 °C, ali pazite da ne padne ispod 10 °C. Takođe treba napomenuti da asparagus voli veliku vlažnost vazduha koju postižete redovnim orošavanjem zimi u toku grejne sezone i leti u periodu visokih temperatura.

Izvor: Pinterest

Odgovarajuće zemljište i pravilna sadnja

Asparagusu najviše prija zemljište kroz koje dobro cirkuliše vazduh i voda. Najbolja kombinacija zemljišta je smesa obične zemlje, humusa i peska. Umesto humusa, možete dodati i treset. Zemljište treba biti neutralno ili blago kiselo.

Sadnja asparagusa se savetuje u proleće, odnosno krajem marta ili aprila. U dobro pripremljenom zemljištu, pripremiti leju za sađenje. U leju zasadite seme, kome je potrebna temperatura od 20°C da proklija. Pre sađenja, seme se nakvasi u vodu temperature 30 °C.To ponavljati 5,6 dana i kada seme krene da klija, sadi se u zemlju na dubini oko 25cm.

Više o sađenju i gajenju špargle, možete videti na sledećem videu:

Pravilno zalivanje asparagusa

Zalivanje asparagusa se razlikuje leti i zimi. Tokom leta i visokih letnjih temperaturi, ovo cveće se zaliva i na svaka tri dana, a zemljište treba uvek biti vlažno. Kada se podmetač saksije napuni vodoom , ne morate odmah isipati, jer dobro utiče na rast novih izdanaka. Tokom zime se zaliva jednom nedeljno, jer se tada nalazi u fazi mirovanja.

Asparagus se zaliva mlakom, odstojalom vodom, uglavnom sobne temperature.

Izvor: Pinterest

Prihranjivanje asparagusa

Đubrenje asparagusa se takođe razlikuje tokom letnjih i zimskih meseci. Tokom leta se savetuje da se prihranjuje svake nedelje, a zimi na svake dve nedelje. Najbolji zbor prihrane za ovu vrstu sobnog cveća je đubrivo za lisnate sobne biljke pri zalivanju.

Više o vrstama prihrane, možete pročitati na našem članku o idealnoj prihrani za cveće.

Adekvatno presađivanje asparagusa

Asparagus najbolje uspeva na mestu gde ima dovoljno prostora za svoje bujne grančice, jer se tako nesmetano može razvijati. Kada primetite da mu koren iskače iz saksije, vreme je za presađivanje. Kada presađujete asparagus, to činite u saksiju za nijansu veću od prethodne, jer ova biljka voli da joj koren bude skučen i zbijen.

Presađivanje ove biljke se vrši u proleće. Zemljište u kojoj se sadi treba biti dosta rastresito. Pravi odabir novog zemljišta je ilovača.

Izvor: Pinterest

Orezivanje asparagusa

Kada na biljci porastu tanke grančice, koje ne upotpunjavaju izgled samog asparagusa, vreme je za orezivanje. Tada makazama skratite listove i grančice i napravite sami željeni oblik. Orezivanje asparagusa se vrši zbog estetske lepote biljke.

Adekvatno razmnožavanje asparagusa

Razmnožavanje se vrši na dva načina:

 • Deljenjem korena
 • Deljenjem semena

Najbolji način razmnožavanja asparagusa je deljenjem korena, koje se vrši u proleće. Sam proces nije komplikovan i sastoji se od sledećih koraka:

 1. Prvo izvadite biljku sa korenom iz saksije i očistite je od viška zemlje.
 2. Zatim pažljivo odvojite koren na dva do tri dela.
 3. Pri odvajanju korena, pazite da deo ima bele gromolje koji su veoma bitni, jer skladište rezervnu hranu.
 4. Zatim zasadite deo korena sa belim gromoljem u dobro rastresito zemljište, bogato humusom.

Ceo proces razmnožavanja asparagusa ovom metodom, možete videti na sledećem videu:

Drugi metod razmnožavanja je deljenjem semena, koji takođe nije previše komplikovan. Seme asparagusa predstavljaju kuglice, odnosno bobice koje rastu na izbojcima biljke. Kada sazru i poprime crvenu boju, pokupite ih, natopite mlakom vodom i ostavite u kesice. Kada proklijaju, mogu da se zasade. Proces klijanja bobica može da traje i do 3 meseca.

Izvor: Pinterest

Da li asparagus cveta?

Odgovor je da! Asparagus cveta.

Samo starije biljke cvetaju. Razvijaju male, bele cvetove, skupljene u cvasti. Takođe razvijaju i bobice, koje su prvo zelene, zatim kako sazrevaju postaju crvene. Bobice su nejestive.

Izvor: Pinterest

Asparagus – Vrste

Ova vrsta biljaka se zvanično naziva Asparagus Officinalis i broji oko 150 vrsta. Najpoznatije vrste asparagusa koje se gaje kao sobno cveće su:

Asparagus Densiflorus

Ova vrsta se drugačije naziva i lisičiji rep. Poreklom je iz južne Afrike, iako je sada široko kultivisana biljka. Predstavlja višegodišnju zimzelenu biljku. Razvijeni su brojni kultivari od kojih su najpoznatiji ,,Myersii” i ,,Mazeppa”.

Asparagus Densiflorus ,,Myersii”

Oblik asparagusa ,,Myersii” je dobio nagradu za baštenske zasluge od Kraljevskog hortikulturnog društva. Ova vrsta se posebno ceni, i često se naziva i mačji asparagus.

Asparagus Densiflorus ,,Mazeppa”

Kultivar ,,Mazeppa” obrazuje sitne bele cvetove i plodove u vidu crvenih bobica. Predstavlja odličnu vrstu sobnog cveća, zbog svoje lake nege.

Asparagus Sprengeri

Ova vrsta je jedna od najčešćih i najdekorativnijih oblika asparagusa. Veoma je lak za negu i nije previše zahtevan, što privlači mnoge ljubitelje cveća.

Asparagus Plumosus

Ova vrsta se često gaji u visećim saksijama. Često se naziva čipkasta paprat, pa čak i puzavi asparagus. Vrlo je lak za negu, neprocenjive estetske vrednosti.

Asparagus Fern

Ova vrsta se takođe često može naći u visećim korpama ili običnim saksijama. Može da procveta, gde obrazuje sitne, male cvetove. Nega ove vrste je veoma laka i jednostavna.

Asparagus Setaceus

Ova vrsta se drugačije naziva i čipkasta paprat. Predstavlja vrstu puzalicu. Iako se naziva paprat, to nije paprat već svojim oblikom podseća na to.

Asparagus – Bolesti i štetočine

Kao i većina sobnog cveća i asparagus nam pokazuje da mu nešto u njegovoj nezi ne odgovara preko listova. Najčešće promene na listovima ove biljke su:

 • Žuti listovi – Uglavnom je uzrok nedovoljna vlađnost vazduha ili je dugo na jarkom suncu.
 • Otpadanje listova – Uzrok je nedostajanje svetlosti.

Od štetočina, asparagus je često na meti crvenog pauka, koji veoma škodi biljci. Zato je potrebno da pazite na vlažnost vazduha i redovno uklanjate suve grane. Kada se ova štetočina pojavi na Vašoj biljci, savetuje se upotreba insekticida.

Što se tiče ozbiljnijih bolesti, karakteristično je truljenje korena usled velike zalivanja i prevelike vlažnosti zemljišta. Tada je potrebno ukloniti trule delove korena, regulisati zalivanje i presaditi u rastresitije i hranjivije zemljište.

Asparagus Prodaja

Različite vrse ove neobične i prelepe biljke dostupne su u našoj cvećari Elite.

Asparagus Cena

Cena asparagusa varira od vrste do vrste biljke, kao i od veličine. Za konkretne informacije nas kontaktirajte ili posetite.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku