Ficus Elastica ili Fikus Gumijevac

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Fikus gumijevac (ili Ficus elastica) je stablo iz porodice dudova. Latinsko ime roda Ficus je staro ime za drvo i plod smokve kod Rimljana, a ime vrste elastica je dobio po tome što su mu svi delovi puni gumastog lateksa. U nekim od prethodnih tekstova smo govorili o vrsti fikusa po imenu “rubber plant” ili “gumena biljka”. Prvobitno je pronadjen u Aziji, gde raste i uzgaja se kao drvo, ali kod nas se uzgaja kao sobna biljka. U našim uslovima, ficus elastica može narasti do dva metra držanjem u saksiji. Ukoliko su Vas zainteresovale prethodne vrste fikusa i jednostavnih sobnih biljaka, ovo je odličan izbor za Vas!

Ficus elastica kao sobna biljka

Kako ovaj fikus pripada porodici dudova, njegovo stablo može narasti čak i do 30 metara visine, sa širinom od oko dva metra, iako se u posebnim (kućnim) uslovima može uzgajati i sa nižim rastom.

Ficus elastica spada u najpoznatije sobno bilje i kao takvo se uzgaja još od kraja Drugog svetskog rata, a do danas iz dana u dan postaje sve trženiji.

S obzirom na to da postoji nekoliko vrsta fikusa koji dozvoljavaju uzgoj u sobi (a koje ćemo spomenuti kasnije), koji uglavnom zahtevaju istu negu (detaljnije informacije o idealnoj nezi sobnog cveća možete videti ovde).

Zbog lakoće svog održavanja, iako ficus elastica spada u egzotične biljke svojim poreklom, takodje ga možemo uvrstiti i u kategorije:

 1. Sobno cveće koje se lako uzgaja
 2. Idealno kancelarijsko cveće
 3. Sobna biljka bonsai
 4. Sobna biljka koja ukrašava enterijer
Izvor: Pinterest

Listovi

Listovi su rasprostranjeni na stablu naizmenično i odlikuju se:

 • Izduženim – jajastim oblikom
 • Veličinom do 35 cm i širinom od oko 15 cm
 • Zašiljenim vrhom
 • Izraženim ivicama i središnjim nervima
 • Crvenilom na rubovima, koje u kontrastu sa zelenilom daje zanimljiv i egzotičan duh biljci

Mnogi zaboravljaju da prilikom zalivanja fikusa, poprskaju i obrišu dnevnu prašinu sa listova, a to je važan korak u održavanju, kako bi se sprečile bolesti koje uzrokuju opadanje listova, a i kako bi se od njih dobio čitav ukrasni sjaj koji mogu da pruže.

Izvor: Pinterest

Plodovi

Iako je fikus obično biljka koja nema plodove, ficus elastica ponekad može imati plodove koji se javljaju u zelenkasto-žutoj boji, kada je biljka već zrela. Prepoznaćete ih po njihovom ovalnom obliku, u proseku dužine od jednog centimetra, pod opalim listovima (jer oni mogu otpasti usled težine naraslog ploda).

Izvor: Pinterest

Koren

Sobzirom na prvobitnu pozadinu cele porodice ove biljke, ficus elastica je zadržala po koju osobinu svog korena.

Kako je, nekada tako velikoj biljci, bilo potrebno mnogo jače učvršćenje, koren ove biljke je zadržao jačinu i svoju razgranatost.

Zanimljiva činjenica je da kada se biljka tek pojavila u istočnoj Indiji, ljudi su nameštali korenje preko reke praveći male, ali izdržljive mostove, jer bi uvek rasli iznova i obnavljali se, a veruje se da su takvi mostovi trajali i po 600 godina.

Izvor: Pinterest

Kako je fikus počeo da se uzgaja kao sobna biljka, sa veličinom njegovog stabla, naravno, smanjila se i veličina njegovog korena.

Ficus elastica nega

Idealno mesto za Vaš fikus

Kako je prirodno stanište fikusa gumijevca, topla i osunčana Azija, on je zadržao neke karakteristike i načine negovanja.

Najpre, za fikus je veoma bitno da bude na toplom i vlažnom mestu, doduše zaštićen od direktne, jarke svetlosti (da se listovi ne bi osušili). Savetuje se da prosečna temperatura na kojoj se Vaš fikus nalazi, ne prelazi ispod 10 stepeni.

Takodje ne predlažemo da ga držite u spavaćoj sobi, jer kao i ostale vrste fikusa, troši mnogo kiseonika. Zato se preporučuje da ga držite pored (istočnog/južnog) prozora, ili u provetrenoj kancelariji.

Važno je napomenuti, takođe, da kada već odaberete mesto na kome će Vaš fikus gumijevac rasti, ne treba da ga selite, jer mu to ne prija. Budite sigurni da ga držite van protoka hladnog vetra. Fikus treba držati na toplom mestu (oko 20 stepeni) i konstantno održavati vlažnost podloge i vazduha.

Izvor: Pinterest

Kada se zaliva fikus gumijevac

Leti mu prija češće i obilnije zalivanje, pogotovo ako se nalazi na udaru sunca, ili u slabijem šarenom hladu (koji je idealan za čuvanje ovakve biljke). Zimi se savetuje da zemlja bude tek blago vlažna pre svakog sledećeg zalivanja.

Ako primetite da Vaša biljka počinje naglo da gubi listove, to je znak da je prečesto zalivate. Kako biste osigurali propustljivost i rastresitost zemlje u kojoj držite biljku (da se ne bi nakupljalo previše vode na vrhu), preporučujemo da na dno saksije prvo stavite pesak, a zatim humus. Pesak takodje možete iskoristiti tako što ćete ga posuti oko stabla biljke, da bi zadržao isparavanje vode i time održavao neophodnu vlagu Vašem fikusu.

Izvor: Pinterest

Kada se prehranjuje i presadjuje fikus gumijevac

U fazi aktivnog rasta (od klicanja do oformljivanja čvrstog stabla i razgranatih listova), ficus elastica traži prehranjivanje na svake 2 – 3 nedelje. Presadjivanje se savetuje da obavljate na svake dve godine kad koren preraste saksiju. Ficus elastica veoma dobro podnosi skraćivanje korena, što je idealno za lako presadjivanje.

Izvor: Pinterest

Razmnožavanje fikusa gumijevca

Ficus elastica se razmnožava reznicama na početku leta, što takodje utiče na podmladjivanje biljke. Možese razmnožavati i krajem proleća – početkom leta, uzimanjem reznica dužine 10 – 20 cm. Donji listovi treba da se odstrane i posade u zemlju, najbolje u mešavini treseta i peska.

Ako odrežete vrh biljci radi razmnožavanja, onda se fikus razgranava – iako je ficus elastica ovakve građe lep, obično se zbog manjka prostora pazi da bude uzgojen sa samo jednom granom. Ako se ipak odlučite na sigurniji način razmnožavanja, tj razmnožavanje margotiranjem, treba da:

 • Zarežete stabljiku fikusa ispot lista
 • U prorez možete staviti kamenčić da rana ne zaraste prebrzo
 • Na to mesto stavite vlažnu mahovinu
 • Nju obmotajte plastičnom folijom

Zanimljiva je činjenica da se prilikom orezivanja, izlučuje debeli sloj belog lateksa od kog se dobija guma – ovo se dešava samo prilikom rezanja malo većih grana, ali treba paziti da ga biljka ne izgubi previše. Dok orezivanje nije neophodno ovoj biljci, jer ne raste toliko razgranato, uvek ga možete oblikovati skraćivanjem listova sa strane, a ako su zdravi, njih možete iskoristiti za razmnožavanje reznicom. Savetuje se takodje da izbegavate orezivanje zimi, već da to radite leti, jer tada brže raste.

Izvor: Pinterest

Ficus elastica bolesti

Već smo spomenuli da do bolesti fikusa gumijevca može doći ako ga zalivate previše (ili pak ako ga nedovoljno zalivate) i to je najčešći uzrok njegovog “oboljenja”. Medjutim, i sama biljka će Vam dati dovoljno jasne indikacije kada preterate ili smanjite neophodno zalivanje. Obično će se to pokazati po žutim/suvljim listovima.

Ako ga držite u stanu ili kancelariji, preporučujemo da posebno obratite pažnju na skidanje prašine sa listova, i da ih s vremena na vreme prskate mlakom vodom radi održanja stalne vlage.

Vrste fikusa elastice

Ficus elastica, iako je vrsta za sebe, može se naći u par različitih izdanja jer šarenilo i rubovi listova mogu ponekad da variraju u boji, pa tako imamo fikuse gumijevce sa crvenkastim rubovima, narandžastim ili belim.

Izvor: Pinterest

Poznate su mnoge vrste ove biljke, od kojih se neke koriste i kao bonsai, koji se preporučuje početnicima u uzgajanju biljaka:

Ficus elastica bonsai se može naći u vrstama kao što su na primer:

Ficus retusae

Izvor

Ficus microphylla

Izvor

Ficus benjamin

Izvor

Ficus Salicifolia

Izvor

Prodaja ficus elastica

Iz ovog širokog spektra mnogobrojnih vrsta fikusa, možete sigurno pronaći bar jedan za sebe , koji idealno odgovara Vašem dekorativnom ukusu. Uz malo pažnje i nege, možete uneti potpuno novi tropski duh u svoj dom. Najraznovrsniji izbor fikusa, možete pronaći u našoj cvećari Elite, a ukoliko imate dodatna pitanja možete nas kontaktirati.

Ficus elastica cena

Cena ovog fikusa varira od veličine biljke i vrste, za što preciznije i pouzdanije informacije nas kontaktirajte ili posetite.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku