Najbolje baštensko cveće za Vas

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Ukoliko želite da Vaše dvorište transformišete u cvetnu oazu mira, baštensko cveće je idealan izbor za Vas! Pažljivim odabirom biljaka možete kreirati baštu baš po Vašoj meri, a izbor je gotovo neorgraničen. Ipak, pri odabiru biljaka važno je voditi računa i o uslovima koje imate u dvorištu kao što su:

 • Temperatura
 • Vlažnost vazduha
 • Osunčanost
 • Zemljište

Kako bi Vam pomogli pri formiranju idealne bašte, u skladu sa Vašim željama i mogućnostima, baštensko cveće smo podelili u sledeće kategorije:

 1. Višegodišnje baštensko cveće
 2. Baštensko cveće koje voli jako sunce
 3. Baštensko cveće koje voli hlad
 4. Baštensko cveće koje cveta tokom cele godine

U nastavku pročitajte o svakoj kategoriji i naše preporuke.

Višegodišenje baštensko cveće

Ukoliko želite da u Vašoj omiljenoj biljci uživate duže od jedne sezone, višegodišnje baštensko cveće je idealan izbor. Za Vas smo izdvojili ovo cveće:

 1. Veronika
 2. Božur
 3. Carevo oko
 4. Visoki floks

Veronika

Veronika je baštensko cveće cvetova plave ili crvene boje, idealana za prednji deo bašte. Prednji deo bašte odgovara joj zbog količine svetlosti koju dobija na toj poziciji. Svojim cvetovima krasiće Vaše dvorište i krasti poglede prolaznika od ranog leta do jeseni.

Veronika bastensko cvece
Izvor: Pinterest

Božur

Božurovi spadaju u najraskošnije baštensko cveće, a uz to je i veoma lak za održavanje. Svojim raskošnim cvetovima krasiće Vašu baštu od proleća do leta, a cvetovi mogu biti raznih boja: plava, bela, ružičasta, crvena, ljubičasta, žuta. Možete ga zasaditi bilo gde u bašti i čak kombinovati boje!

Detaljno o nezi i gajenju ovog carskog cveća možete pročitati u našem postu o Božurima.

Izvor: Božur

Carevo oko

Carevo oko, ili devojačko oko, idealno je baštensko cveće za početnike i zaboravne ljubitelje cveća. Ova veoma otporna biljka sposobna je da se prilagodi svakom zemljištu, možete je zasaditi u bilo kom delu bašte, a preživeće i velike suše. U njenim cvetovima uživaćete u letnjim mesecima.

Izvor: Pinterest

Visoki floks

Visoki floks ili plamenac je baštensko cveće šarenih cvetova koje možete pronaći u mnogim bojama: plava, ljubičasta, ružičasta, crvena. Odgovara joj polusenovito mesto i vlažno stanište. Cveta u letnjim mesecima, a odlikuje se i mirisnim cvetovima. Ovaj cvet pravi je hit, a čak je i Savez nemačkih baštovana proglasio floks zvezdom sezone!

Izvor: Pinterest

Baštensko cveće koje voli jako sunce

Ukoliko u Vašem dvorištu nema mnogo drveća, a samim tim ni senovitijih mesta, poželjne su vrste koje podnose jako sunce. Izdvojili smo popularno baštensko cveće koje dobro podnosi sunce:

 1. Muškatla
 2. Petunije
 3. Cinija
 4. Lantana

Muškatla

Muškatla je cvet koji jako voli sunce, toliko da ukoliko ne dobije dovoljno svetlosti, neće procvetati u punom sjaju. Sa muškatlom nećete brinuti o suncu, a ukrasiće Vaš vrt raznobojnim cvetovima. Odlikuju se i karakterističnim mirisom, što potvrđuje činjenica da se koriste u mirisnoj industriji.

Detaljnije o sadnji, nezi, i svim informacijama u vezi ovog prelepog baštenskog cveća pročitajte u našem postu o Muškatlama.

muskatle bastensko cvece
Izvor: Piterest

Petunije

Petunije spadaju u najpopularnije baštensko cveće. Moguće je naći ih u raznim bojama, pa koristeći različite vrste možete napraviti pravi mali šareni raj. Petunije dobro podnose osunčana mesta, a njihov najvažniji zahtev je često, a malo zalivanje.

Izvor: Pinterest

Cinija

Cinija, poznata i kao lepi čovek, baštensko cveće koje pleni i svojim jarkim cvetovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pogoduju joj osunčana mesta i dosta vode. Cvetovi cinije ukrasiće i Vaš dom ako ih stavite u vazu.

Izvor: Pinterest

Lantana

Lantana je mediteranska biljka, koja sa sobom donosi i duh mediterana u Vašu baštu. Ovo baštensko cveće ne samo da se ponosi predivnim cvetovima, već ga karakteriše i specifičan miris sličan limunu. Lantana je odličan izbor za osunčana mesta jer je iz toplijih krajeva, a može se formirati i stablo!

Izvor: Pinterest

Baštensko cveće koje voli hlad

Ukoliko imate drveće u Vašoj bašti, možete naići na problem sa neiskorišćenim prostorom u hladu koje formira drveće. Ne uspeva svako baštensko cveće u hladu, stoga sam Vam pripremili idealne biljke kojima možete usavršiti Vaš vrt:

 1. Hortenzija
 2. Nepeta
 3. Hosta
 4. Ne zaboravi me

Hortenzija

Hortenzija, poznata i kao aristokratsko cveće, savršeno će ispuniti Vaš vrt svojim zanosnim cvetovima. Cvetovi mogu biti različitih boja, a obzirom da ovo baštensko cveće pleni u svakoj bašti – i ne čudi da je nazvano aristokratsko cveće.

Izvor: Pinterest

Nepeta

Nepeta je višegodišnja zeljasta biljka, koja će Vašu baštu upotpuniti lepim cvetovim, ali i plodovima. Ovo baštensko cveće može narasti i do 1m visine, a poznata je i kao medonosna biljka koja privlači pčele.

Izvor: Piterest

Hosta

Hosta je baštensko cveće poreklom iz Japana, koja je popularan izbor zbog svojih izuzetno dekorativnih listova. Listovi mogu biti različitih veličina, šara i oblika, a sama biljka je višegodišnja.

Izvor: Pinterest

Ne zaboravi me

Ne zaboravi je baštensko cveće tamnozelenih listova i svetloplavih cvetova, zanimljivog izgleda. Dobro uspeva u hladu ili na polusenovitim mestima, a najbolje je zasaditi je u grmu.

Baštensko cveće koje cveta tokom cele godine

Da biste imali baštu koja cveta cele godine, najbolje je ukombinovati baštensko cveće koje cveta u različitim delovima godine. Odabrali smo četiri biljke koje cvetaju u različitim delovima godine:

 1. Salvija
 2. Erika
 3. Hrizantema
 4. Narcis

Salvija

Salvija je jednogodišnja biljka niskog rasta i jarkih cvetova, idealna za osunčane delove bašte. Salvija je baštensko cveće koje cveta za vreme leta.

Izvor: Pinterest

Erika

3Erika je zimzelena biljka, poznata i kao kraljica zime, niskog rasta, veoma dekorativnih igličastih listova i cvetova koji mogu biti raznih boja. Ovo baštensko cveće uneće život u Vašu baštu za vreme zimskih meseci i ublažiti zimsku melanholiju.

Hrizantema

Hrizantema je žbunasta biljka raznobojnih neobičnih cvetova, koja po kineskom predanju donosi zdravlje i sreću. Ovo baštensko cveće cveta od kraja leta do pozne jeseni, pa je neizostavna u bašti ukoliko želite cvetove tokom cele godine.

Izvor: Pinterest

Narcis

Narcis je jednogodišnja biljka, niskog rasta, i cvetova žute ili bele boje. Pored dekorativne funkcije, ovo baštensko cveće ima i zaštitnu funkciju u Vašoj bašti jer odbija glodare. Vreme cvetanja narcisa je proleće.

Izvor: Pinterest
Godišnje doba Biljka
Proleće Narcis
Leto Salvija
Jesen Hrizantema
Zima Erika

Baštensko cveće – 12 korisnih saveta za održavanje

 1. Ukoliko ste početnici, najbolje je krenuti sa malom baštom koju ćete vremenom povećavati.
 2. Osigurajte za Vaše baštensko cveće dobro rasteristo, drenažno tlo.
 3. Vodite računa o tome da li je Vaša biljka predviđeno za senovitija ili sunčanija mesta, to je ključno kada je baštensko cveće u pitanju.
 4. Kada sadite baštensko cveće, važno je edukovati se kada je pravo vreme za sadnju.
 5. Najbolje je početi od manje zahtevnih biljaka, a mi smo Vam predložili neke od njih u gore navedenim listama.
 6. Zalivajte Vaše baštensko cveće dovoljno, ali ne previše! Zlatno pravilo je zalivati ih jednom nedeljno. Takođe, važno je ne pokvasiti listove, jer mokri listovi u kontaktu sa suncem mogu izazvati razna oboljenja. Ukoliko primetite žute listove – Vaše baštensko cveće je previše zalivano.
 7. Tretirajte Vaše baštensko cveće češće organskim đubrivom, a ređe hemikalijama. Organski prozvodi su uvek zdraviji!
 8. Redovno orezujte biljku, orezivanje će joj pomoći da raste još bujnije!
 9. Kombinujte ukrasnu travu, baštensko cveće i drveće kako bi stvorili diverzitet i balans u bašti.
 10. U Vašu baštu na mestima koja nisu praktična za sadnju možete postaviti nekoliko saksija cveća i time upotpuniti prostor.
 11. Obezbedite dovoljno alata za Vaše baštensko cveće i neka Vam bude pri ruci – nikad se ne zna kad Vam može zatrebati.
 12. Poslednji savet, ali ne najmanje bitan! Ne brinite previše, ukoliko razmišljate o bašti – sad je pravi trenutak da započnete kreiranje Vaše male oaze i uživate!

Prodaja baštenskog cveća

U našoj cvećari možete pronaći veliki izbor baštenskog cveća, a naše osoblje će Vam rado pomoći u izboru. Možete se informisati i na našem sajtu https://cvecaraelite.rs/ , a na našem blogu https://cvecaraelite.rs/blog/ možete pronaći još mnogo korisnih informacija o Vašim biljkama.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku