Muškatle

Vreme čitanja : 8 minuta
Tabela sadržaja

Muškatla je biljka poznata još po nazivu pelargonija, pripada porodici biljaka pelargonium, poreklom iz Južne Afrike. Unikatne, višegodišnje biljke koje proizvode prelepo, nežno cveće različitih boja i oblika. Muškatla je idealan izbor da osvežite Vaš kućni prostor ili vrt. Ova biljka ne zahteva posebne tretmane i obaveze u održavanju.

Izvor: Pinterest

Više o različitom baštenskom cveću pročitajte u našem postu o tome kako da odaberete idealno baštensko cveće, kao i kako da ga negujete.

Koju simboliku nose muškatle

Prema starom verovanju, muškatle donose sreću, pa se mnogi odlučuju na ovo cveće zbog njegove bogate simbolike. Evo nekih verovanja prema boji muškatle:

 • Bela muškatla – nekada se verovalo da bela boja ovog cveća odbija zmije, pa su sađene u dvorištima, kako bi kuća bila zaštićena. Smatra se, takođe, da promovišu plodnosti.
 • Crvena muškatla – smatra se zaštitnim cvetom koji simbolizuje dobro zdravlje.
 • Ružičasta muškatla – najčešće se koriste u ljubavnim čarolijama.

Sadnja muškatli

Muškatle se mogu uzgajati u univerzalnom baštenskom zemljištu, osim toga, pogodna podloga u kojima ova biljka uspeva su neutralno ili alkalno tlo. Ako se odlučite da uzgajate muškatlu u spoljašnjem prostoru, sadnju treba započeti nakon zimskog perioda, čime štitite biljku od smrzavanja od mraza.

Muškatle u saksijama najbolje uspevaju u kompostu, bez ilovače. Ova biljka izgleda spektakularno u kombinaciji sa drugim cvećem. Ako se zasadi u dobrom kompostu, i ako se dobro zaliva, veoma će dobro podnositi sadnju sa drugim nežnim biljkama.

Izvor: Pinterest

Razmnožavanje muškatli

Razmnožavanje je veoma jednostavno, uz zagarantovane rezultate. Najuspešnije razmnožavanje je putem reznica. Odsecite zdravu stabljiku biljke, čistim nožem uklonite sve delove cveta osim dva lista na vrhu biljke. Napunite saksiju kompostom i laganim pokretima čvrsto umetnite reznice. Saksiju postavite na toplo ali ne previše vruće mesto i redovno zalivajte.

Za uspešno razmnožavanje, pratite sledeća uputstva:

 • Počnite sa razmnožavanjem muškatla u septembru, dok su biljke u veoma aktivnoj fazi rasta, tako ćete podstaći brže ukorenjavanje.
 • Koristite veoma oštar nož, a ne kuhinjski, kako ne biste oštetili ostatak biljke.
 • Ne prekrivajte muškatle u procesu razmnožavanja kao što je to slučaj sa ostalim biljkama.
 • Muškatla bi trebalo da se ukorene u roku od dve do tri nedelje. Bićete sigurni da se Vaša biljka dobro ukorenila tako što ćete prevrnuti saksiju i proveriti da li ima mladih, belih korena.
 • U oktobru ih hranite i držite, na hladnom i suvom mestu tokom zimskog perioda.
Izvor: Pinterest

Nega muštkatla

Muškatle su veoma jednostavne kada je nega u pitanju bez puno zahteva za svoje vlasnike!

Optimalno zalivanje muškatli

Zalivajte muškatle ujutru! Nakon sadnje, cveće treba zalivati mlazom vode ili navodnjavanjem, vodeći računa da lišće ostane suvo. Muškatle uzgajane u saksiji treba zalivati čim se zemlja osuši na vrhu, nedostatak vode može prouzrokovati požutele listove, ali podstiče cvetanje.

Izvor: Pinterest

Đubrenje

Jednom kada počne novi rast, hranite biljku dve nedelje izbalansiranim tečnim gnojivom tokom proleća, kada se formira cvet, dodajte veću koncentraciju kalijuma, poput gnojiva za paradajz, kako bi se cvetanje podstaklo. Kako bi Vaša briga o muškatlama bila na visokom nivou, koristite prirodno gnojivo i stavite malu količinu komposta oko biljke. Možete koristiti standardni fungicid, kako bi se sprečile moguće bolesti biljke.

Više informacija o ovome pročitajte u našem tekstu o đubrenju i prihrani cveća.

Zahtevi za svetlom

Muškatle uspevaju na punom suncu, ali se veoma dobro razvijaju i u hladu. Neke sorte najviše tolerišu položaje u hladovini, barem tokom najtoplijih delova dana. U slučaju da se ove biljke uzgajaju u plastenicima ili pored prozora okrenutih prema jugu, trebalo bi da budu u hladovini za vreme velikih temperatura tokom dana.

Izvor: Pinterest

Pravilno orezivanje

Ove biljke zahtevaju redovno orezivanje tokom čitave sezone cvetanja! Muškatle koje se gaje u zatvorenom prostoru u zimskom periodu imaće velike koristi od prolećnog orezivanja. Cilj je otkloniti polovinu rasta i suve delove, time se omogućava da Vaša biljka pravilno i brže raste i cveta.

Najpoznatije vrste muškatli

Muškatle možemo podeliti u nekoliko osnovnih grupa:

 1. Zonalne – standardne muškatle – zonalne muškatle su biljke koje vole svetlost, ne uspevaju u hladnim područjima, nisu otporne na mraz.
 2. Viseće muškatle – višegodišnja biljka sa mesnatim lišćem. Smatraju se biljkama koje zahtevaju veoma laku i jednostavnu negu. Listovi ovih biljaka mogu se koristiti u ishrani. Cvetovi su uglavnom bele i ružičaste boje.
 3. Egzotične muškatle – ova vsrta muškatla se koristi u dekorativne svrhe, zbog opojnog mirisa koji proizvodi i raznolikog cveća.

Slovenačke muškatle

Spadaju u grupu padajućih muškatli. Grmoliko rastu, a njihovo cveće je različitih boja. Vole osunčana mesta, ali ih premestite u hlad u najtoplijem delu dana. Cvetaju tokom leta ili jeseni, ako je lepo vreme.

Engleske muškatle

Ova sorta spada u grupu egzotičnih muškatla, svojim izgledom krasi mnoge terase i vrtove. Poseduje veliki broj sitnih, zelenih listova i cveće različitih boja. Izaberite sami kombinaciju boja i ukrasite dom po Vašoj želji.

Krispum muškatle

Krupna, razgranata biljka, malih zelenih listova. U periodu od proleća do leta javlja se belo-ružičasto cveće.

Fragrans muškatla

Mirisna biljka, koristi se kao sastojak za izradu nekih mirisnih nota. Ovo je veoma sitna muškatla sa malenim belim cvećem i ružičastim ivicama.

Bolesti i štetočine

Muškatle su podložne brojnim bolestima lišća, većina njih, posebno virusnih i bakterijskih infekcija – javlja se najčešće u rasadnicima. Ovo se ne može hemijski kontrolisati, zbog čega se ove biljke moraju privremeno ukloniti iz staklenika. U zatvorenom prostoru, muškatla se može preventivno poprašiti fungicidom. Gljive se mogu pojaviti u korenu biljke i javljaju se zbog neprikladnih, stajaćih supstrata. Gljivične bolesti se mogu sprečiti ako su muškatle okupane sunčevom energijom sa umerenim zalivanjem. Viseće muškatle mogu da razviju plutaste mrlje na donjoj strani listova, međutim to nije bolest već ožiljci tkiva zbog prekomernog snabdevanja vodom u hladnom periodu. Veoma česte zaraze koje mogu napasti muškatle su:

 1. Lisne uši – najčešće se pojavljuju nakon kišovitog perioda i dolaskom toplog vremena. Najbolji način njihovog suzbijanja, pogledajteu ovom tekstu o suzbijanju lisinih uši.
 2. Bele mušice – ove štetočine sisaju sok iz biljke što uzrokuje smanjen rast i požutele listove. Kako biste zaštitili biljku od ovih štetočina, najbolje je prvo uništiti larve. Da biste bili sigurni da su na Vašoj muškatli nastanjene larve ovih štetočina, proverite donju stranu lista, ako primetite jajašca i mušice, znak je da je Vaša biljka napadnuta i da treba što pre reagovati.
 3. Paukovo grinje – ako na biljci primetite grinje ili bele mrežice, muškatla treba biti očišćena što pre. Najbolje je da biljku izdvojite od drugih biljaka kako se štetočine ne bi dalje širile na ostale biljke. Najbolje rešenje kako bi se muškatla oporavila jeste da je prskate insekticidom ili je operete u ovom rastvoru. Nekoliko nedelja posle ovog tretmana, krasula će apsorbovati otrov u svoj sistem i tako će ove štetočine isisavanjem biljnog soka biti otrovane.

Uklonite zaraženo lišće i tretirajte biljke standardnim insekticidom. Ako se miškatla zarazi početkom godine, preporučuje se jače orezivanje.

Bakterijska palež muškatla

Muškatle su veoma osetljive na bakterijsku palež, koja se širi kroz nervaturu lista, inficirano lišće požuti i odumire. Ukoliko primetite da se donje lišće biljke suši i trule donji delovi biljke, jasan je pokazatatelj da je muškatla inficirana preko korena. Lako je uočiti da li je Vaša biljka zaražena, simptomi su vidljivi nakon nedelju dana od inficiranja biljke.

Najbolji način za suzbijanje ove bakterije je višenamenski fungicid. Trebalo bi početi što pre sa tretmanom, jer se bakterijska palež jako brzo prenosi, vodite računa da nakon orezivanja biljke protrljate nož alkoholnim sredstvom, da se bakterija ne bi širila na druge biljke. Takođe, bolest se veoma lako prenosi štetočinama kao što su bele mušice, kišom ili direktnim kontaktom zdrave sa zaraženom biljkom.

Izvor: o suzbijanju lisinih uši

Plutavost lišća muškatla

Plutavost se ogleda u stvaranju kvržica na donjoj strani lista, nalik na plutu. Postoji nekoliko razloga zbog čega plutavost lišća može da se javi:

 • Velika izloženost suncu i UV zracima;
 • Velika vlažnost vazduha;
 • Prevelika količina đubriva koja su bogata azotom;
 • Nepravilno zalivanje.

Muškatle – zanimljivosti

Osim što su veoma atraktivne biljke za uzgoj u saksiji, mogu se uzgajati i na komercijalan način. Koriste se u industriji za proizvodnju parfema, jer su njihova ulja jeftinija u odnosu na ulja drugih biljaka. Mogu se koristiti kao dodatak u pravljenju različitih vrsta parfema ili za razblaživanje ružinog ulja, bez uticaja na opšti kvalitet mirisa.

Muškatle se mogu razvijati i u kućnim uslovima, kako bi pružile prirodan miris.

Muškatle prodaja

Muškatle su veoma poznate biljke koje odišu drevnošću i lepotom. Ako želite da u svoj dom unesete dah radosti i svežine, muškatle će Vam pomoći u tome. Posetite nas i pogledajte širok asortiman muškatla različitih boja koje će Vas ostaviti bez daha.

Muškatle cena

Cena muškatli varira od vrste do vrste. Za detaljne informacije nas kontaktirajte ili posetite.

Vaša cvećara,

Elite.

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku