Petunije – egzotične princeze iz južne amerike

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Petunije važe za istinske princeze balkona i terasa! Ove šarmantne biljke su rod dikotiledonih biljaka i vode poreklo iz Južne Amerike. Ove jednogodišnje biljke veliki su ljubitelji sunca, jer je sunčeva svetlost ključ za njihovu lepotu. Zbog autentičnog izgleda, intezivnog rasta, bujnog cvetanja i živopisnih boja, petunije sa sigurnošću mogu uneti egzotičan izgled u Vašu baštu ili terasu.

Petunije – vrste

Petunije poseduju cvetove zvonastih ili loptastih formi i očaravajućih raznolikih boja. Ove biljke cvetaju od ranog proleća pa sve do početka jeseni. Primarno, petunije delimo u četiri kategorije:

 1. Ground Cover ova kategorija je idealna za maskiranje velikih i neuglednih površina. Zbog intezivnog rasta, petunije ove kategorije prave staze gde god da su posađene.
 2. Grandiflora – petunije ove kategorije poseduju raskošno krupne i duple cvetove i važe za najpopularnije među ostalim kategorijama
 3. Multiflora – cvetovi su nešto sitnije veličine i uglavnom su jarkih boja
 4. Miliflora – kao što je slučaj sa prethodnom kategorijom, i ova poseduje sitnije cevtove, a idealna je ukrašavanje ivičnih delova u Vašoj bašti

Petunia – Ground Cover

Petunije zaista pružaju dekoativnost bilo da su zasađene u saksijama ili u bašti. Njihovo tajno oružje krije se u magičnim bojama ovog cveća uz pomoć kojih Vašu baštu možete pretvoriti u pravi rajski vrt! Za Vas, izdvojili smo najpopularnije petunije koje se najčešće sreću kod nas u prodaji:

Surfinije

Izvor: Pinterest

Surfinije su viseće petunije i važe za jedne od najomiljenijih sorti zbog svojih neverovatnih cvetova. Ove petunije cvetaju od početka maja, do kraja oktobra i odlikuje ih veoma raskošno cvetanje i prelepe raznovrsne boje. Potrebna im je adekvatna nega i dosta svetlosti jer obožavaju sunce. Korisno je i da jednom u mesec dana uklonite cvetove koji su procvetali i na taj način omogućite biljci da nastavi sa raskošnim cvetanjem. Ove viseće petunije će najlpeše izgledati na terasi ili balkonu pružajući otmen izgled.

Kalibrahoe

Izvor: Pinterest

Kalibrahoa je takođe viseća petunija. Za razliku od surfinije, ove petunije poseduju nešto skromnije zahteve kada je u pitanju nega. Ne morate ih zalivati često koliko i surfunije, već je dovoljno da to činite 5-6 puta nedeljno. Pored toga, nije potrebno da uklanjate procvetale cvetove, već će oni sami pasti kada dođe vreme za to. Ove petunije će se adekvatnije složiti u vrtovima i baštama, a i možete ih beskrajno kobminovati sa ostalim biljkama koje posedujete.

Loptaste petunije

Izvor: Pinterest

Ova vrsta petunije je okrugle forme i poseduje krupnije cvetove u odnosu na pomenute vrste. Prednost ove petunije je što je obogaćena divnim blagim mirisom. Takođe, potunije mogu bez problema opstati iako nisu konstantno izložene suncu i dobro podnose polusentovita mesta. Ove loptaste petunije podnose i temperature ispod 15°C i važe sa otporniju sortu. Bilo da se odlučite za sadnju potunija u saksijama ili bašti, one će svakako uspeti da ostvare sjajnu estetsku usklađenost.

Ukoliko ste radoznali i zanima Vas koja još biljka se može sa lakoćom uklopiti u Vaš ambijent, pročitajte jedan od naših predloga: Begonija

Pravilni uzgoj i nega petunija

Sadnja petunija nije prezahtevna, pogotovo ako često uzgajate biljke sa lakoćom ćete uspešno zasaditi rasad petunija. Seme petunije možete naći u cvećarama i poljoprivrednim prodavnicama. Za uspešan poduhvat sađenja biće Vam potreban kvalitetan substrat. Petunije takođe zahtevaju dobro propusno zemljište i korisno je da je ono obogaćeno hranjivim materijama. Ove egzotične princeze možete bez poteškoća saditi i u saksijama. Tada, preporučujemo Vam da umesto zemljišta koristite mešavinu od:

 1. Komposta od borove kore
 2. Pesaka i
 3. Treseta

Nešto više detalja o sadnji petunija i adekvatnom zemljištu možete pročitati na sajtu AgroKlub.

Plava petunija

Nega petunija ogleda se kroz nekoliko krucijalno bitnih stavki, kao što su:

 1. Temperatura
 2. Svetlost
 3. Zalivanje
 4. Orezivanje
 5. Prihranjivanje

Idealna temperatura i svetlost

Kada je reč o temperaturi, bitno je da znamo da Petunije obožavaju toplotu! Većina vrsti loše podnose hladnoću i mraz. Međutim, visoka temperatura nije nužna kod sorte loptastih petunija. Pomenute petunije će moći bez poteškoća opstati i na temperaturi od 7-10 °C.

Kao što je slučaj sa temperaturom, petunije takođe obožavaju i svetlost. Za petunije je najpovoljnije da ih posadite na dobro osunčnanom prostoru kako bi se pravilno razvijale i kako bi zadržale svoju egzotičnu lepotu. Ukoliko se odlučite za saksije, pronađite dobro osunčan prostor na vašem balkonu, terasi ili dvorištu.

Zalivanje petunija

Petunije nisu zahtevne biljke kada je u pitanju zalivanje. Dovoljno je da ih zalivate 3-5 puta nedeljno. Postoji izuzetak kada su u pitanju petunije kategorije Ground Cover i vrste surfinije, koje zahtevaju češće zalivanje, odnosno svakog dana u nedelji.

Hladna voda može loše uticati na Vaše petunije, naročito u toku letnjeg perioda. Stoga, najbolje je da ih tada zalivate mlakom vodom ili vodom koja je odstajala.

Orezivanje petunija

Neke petunije, u zavisnosti od sorte, ne zahtevaju orezivanje. Međutim, postoje i one vrste petunija koje mogu previše da narastu i izgube svoju čar, kao što je česti sličaj sa kalibrahoom. Tada, možete orezati Vaše petunije nožem. Ne brinite, u roku od mesec dana petunije će se preporoditi i krenuće ponovo sa cvetanjem.

Lila petunija

Prihrana za petunije

Petunije odlikuje magičan i intezivni rast i cvetanje. Zbog konstantnog ulaganja, petunije troše dosta energije i brzo se umaraju. Kako bi Vaše petunije nastavile sa bujnim rastom, potrebno je da ih prihranjujete uz svako deseto zalivanje, naročito kada su pitanju kalibrahoe. Međutim, ni sa prihranjivanjem ne treba preterivati, jer usled prekomerne prihrane možete sprečiti da Vaše petunije raskošno cvetaju. Prema stručnjacima, za prihranjivanje petunija najbolje je koristiti:

 • Substralovo đubrivo
 • Tečno đubrivo za balkonsko cveće ili
 • Tečno gvožđe

Ukoliko Vas interesuju biljke koje ne zahtevaju preteranu negu,a mogu se fantastično uklopiti u Vaš lični prostor pročitajte naš tekst: Juka – drvo života

Kako održati petunije zimi?

Petunije generalno ne podnose dobro previše nisku temperature, kao ni mraz. Loši vremenski uslovi mogu znatno loše uticati na razvoj petunije i vrlo često može doći do uginuća biljke. Pružamo Vam par saveta kako bi pravilno održavali petunije tokom zimskog perioda:

 • Kada temperatura kreće da bude manja od 7 stepeni, premestite Vaše petunije negde gde će imati toplotu i normalnu količinu svetlosti.
 • Nemojte redovono zalivati Vaše petunije zimi, već to svedite na 2 puta nedeljno.
 • Korisno je da Vaše biljke tokom hladnog perioda prihranjujete tečnim gvožđem kako bi im pružili imunitet na hladnoću
 • Kada stigne sunčano prolećno vreme, slobodno vratite svoje petunije napolje i presadite u veće saksije kako bi mogle da nastave sa raskošnim cvetanjem.

Bolesti kod petunija

Petunije nisu preosetljive biljke, ali ponekad moguće je da će vašu biljku napasti bolest i paraziti. Ukoliko poštujete naše predloge za pravilnu negu petinija, zasigurno ćete izbeći bolesti. Usled neadekvatne nege, najčešće bolesti koje napadaju petunije su:

Crna noga

Izvor: Pinterest

Ukoliko se na listovima vaše petunije pojave crne mrlje, najverovatnije je u pitanju bolest gljivične infekcije kod nas poznata i kao crna noga. Ona se najčešće pojavljuje kao posledica veoma visoke vlažnosti i prekomerne kiselosti zemljišta. Kako bi sprečili propadanje petunije, presadite je na drugo mesto i tlo zalivajte preparatima sa visokim sadržajem sumpora. Oni će zasigurno pomoći Vašoj biljci da se otarasi ove gljivične infekcije.
Bele mrlje

Izvor: Growing a greener world

Bele mrlje na listovima Vaše petunije predstavljaju takođe još jedno prisustvo gljivične infekcije. Javljaju se kao posledica preteranog zalivanja tokom zimskih dana. Kako bi u ovakvom slučaju spasilii Vašu biljku, neophodno je presađivanje. Zemljište je neophodno prokopati i zasititi krečom, kako bi zagarantovali oporavak Vaše petunije. Takođe, nemojte zaboraviti da uklonite sve oštećene delove biljke, kako bi zaraza apsolutno nestala.
Kasne mrlje

Izvor: Pinterest

Petunije u bilo kom godišnjem dobu mogu dobiti bolest koja se manifestuje propadanjem stabljike petunije. Najčešće su kasne mrlje posledica hladnih noći i velike količine rose na biljci tokom jutra, kao i naglog pada temperature. Savet stručnjaka je da za uspešno lečenje petunije od ove bolesti koristite bakarni oksihlorid i time sprečite uginuće biljke. Pomenuti lek možete naći u poljoprivrednim apotekama.

Prodaja Petunija

Ove lepotice možete naći u našoj cvećari svakog proleća.

Cena Petunija

Cena ovih egzotičnih lepotica zavisi od sorte. Ukoliko želite, možete nam se obratiti putem mejla ili telefona za više informacija.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku