Božićni Kaktus

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Kao što sam naziv kaže, ova biljka može tokom praznika zasigurno uneti posebnu energiju u Vaš dom. Ono što nas sve prvo asocira na Božićne praznike je raskošna jelka, međutim ova biljka takođe može neverovatno upotpuniti prazničnu čar. Božićni kaktus dobio je ime upravo zbog cvetanja u period novogodišnjih praznika. Prirodno stanište ove biljke su šume u Brazilu kao i u Kini, i tamo je poznata kao Zygocactus.

Ono što je neobično jeste da ova vrsta kaktusa ne poseduje trnje! Pored toga, njeno cvetanje rezultira živopisnim cvetovima. Božićni kaktus se smatra lisnatim kaktusom, jer njegove grane imaju oblik i fuknciju listova. Cvetovi mogu varirati u raznim živopisnim nijansama, za šta su bitni određeni faktori koji će biti pomenuti u delu o uzgoju ove biljke. Ono što ovu biljku čini još lepšom jeste bujni rast cvetova koji može dostići visinu do 7cm.

Izvor Pinterest – Božićni kaktus sa lila cvetovima

Božićni kaktus – nega

Praveći paralelu sa snažnim sobnim biljkama, božićni kaktus je osetljivija biljka, koja će uz nešto više posvećenosti uspeti u Vašem prostoru. Održavanje i nega božićnog kaktusa ogleda se u:

 1. Adekvatnoj temperaturi
 2. Svetlosti
 3. Pravilnom zalivanju
 4. Presađivanju
 5. Razmnožavanju
 6. Prihrani
 7. Orezivanju

Adekvatna temperatura

Temperatura je bitan faktor kada je u pitanju boja cvetova ove biljke. Najpovoljnija temperatura je između 16-20 stepeni. Na temperaturi od 20 stepeni, božićni kaktus dobiće jarko crvene cvetove, dok će na nižoj temperaturi poprimiti svetlije nijanse.

Svetlost

Božićni kaktus nije ljubitelj direktne sunčeve svetlosti, zbog toga je i idealan kao sobna biljka. Svoju biljku možete postaviti pored prozora gde bi bila u blagoj senci, ali da bi primila onoliko svetlosti koliko joj je potrebno. Prema Feng Šuiju, ovoj biljci je mesto na istočnom delu stana ili kuće zbog privlačenja pozitivne energije. Ono što je takođe bitno da znate kako bi Vaš božićni kaktus pravilno cvetao je da mu je potrebno 10 sata dnevne sunčeve svetlosti i 12 sata mraka.

Božićni kaktus u saksij – Izvor Pinterest

Zalivanje

Obzirom na to da je ova biljka vrsta kaktusa, ne sme se preterivati sa zalivanjem. Potrebno je da svoj božićni kaktus zalivate jednom nedeljno ili da na svakih 4 dana prskate listove i zemlju vodom. Na taj način Vaša biljka će dobiti adekvatno osveženje. Kada božićni kaktus počinje da daje znakove cvetanja, poput bubrenja pupoljaka, tada treba da povećate količinu vode. Tokom cvetanja biljka troši dosta energije, zato joj je potrebna adekvatna hidratacija, međutim vodite računa, prekomerno zalivanje može uništiti Vašu biljku. Ukoliko pak, Vaš božićni kaktus ne cveta, znajte da mu niste obezbedili adekvatnu vlagu.

Pupoljci božićnog kaktusa

Presađivanje

Presađivanje božićnog kaktusa vrši se jednom u 2 do 3 godine. Ono što posebno trebate da znate je da se presađivanje ne vrši u fazi cvetanja! Iskoristite fazu mirovanja Vaše biljke i presadite je u nove i veće saksije. U tom periodu, vrši se i razmnožavanje lisnim reznicama. Takođe je bitno da božićnom kaktusu prilikom presađivanja obezbedite peskovit supstrat koji možete naći u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.

Još dodatnih informacija za presađivanje možete pročitati na sajtu ,,Agroklub’’.

Razmnožavanje

Pomenuli smo da se razmnožavanje vrši u fazi mirovanja, odnosno odmah nakon cvetanja. Ukoliko želite više ovako predivnih biljaka, znajte da to nije nemoguće! Potrebno je da:

 • odsečete vrhove stabljika, odnosno četiri članaka koji imaju dobro korenje.
 • Od tih četiri članaka, jedan treba biti usađen u peskovit supstrat, dok ostala tri trebaju biti van njega.
 • Mladi koren će se brzo formirati i to u roku od 15 dana!
 • Tada, najbolje je presti sa zalivanjem, i jednom nedeljno poprskati zemlju mlakom vodom.

Izvor: Pinterest

Prihrana

Kao što je slučaj sa zalivanjem, tako je i sa prihranom. Sa njom treba krenuti nakon faze mirovanja, kada biljka kreće da troši dosta energije kako bi cvetala. Najadekvatnije je da božićni kaktus prihranjujete jednom u 3 nedelje, sve do sledeće faze mirovanja, odnosno do septembra. Za prihranu koristite đubrivo za kaktuse koje takođe možete pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za sveobuhvatnije znanje o prihrani, bacite pogled na naš blog i post ,,Idealna prihrana za cveće i biljke’’.

Orezivanje

Kada biljka završi sa cvetanjem, prelazi u fazu mirovanja. Tada je najpogodnije da učinite orezivanje božićnog kaktusa. Prilikom orezivanja, bitno je da smanjite zalivanje i prekinete prihranu. Orezivanje se vrši klasičnim načinom kao i kod ostalih biljaka, ipak ne morate da se brinete jer Božićni kaktus poseduje čvrsto lišće i cvetove.

Kada ne smemo da menjamo položaj božićnog kaktusa?

Božoćni kaktus je osetljiva biljka i položaj ove biljke je takođe bitan faktor kada je u pitanju njen pravilni razvoj. U nekim periodima striktno ne trebamo da menjamo položaj ove biljke, dok u nekim možemo:

 • Kada božićni kaktus počne sa formiranjem svojih cvetnih pupoljaka ne smemo ga pomerati! To je bitno jer je u tom period biljka jako osetljiva i prilikom promene položaja možemo sprečiti njeno cvetanje!
 • Kada prvi cvet ugleda svetlost dana, možemo biljku premestiti u neku drugu prostoriju koja ima sličnu temperaturu kao i ona u kojoj je bila prethodno. Naročito je važno voditi računa o temperaturi i ne stesirati biljku naglim promenama!
 • Kada božićni kaktus apsolutno završi sa cvetanjem, dolazi u fazu mirovanja, i samim tim možemo ga premestiti u prostoriju gde je temperatura nešto manja, odnosno od 10 do 15 stepena.

Bolesti Božićnog kaktusa

Bolesti koje najčešće napadaju ovu biljku su gljivičnog porekla. Međutim, postoje i ostale bolesti koje mogu napasti božićni kaktus.

Truljenje stabljike i listova

Izvor: Pinterest

Truljenje stabljike ove biljke najčešće je posledica hladnog i previše vlažnog tla. Truljenje se manifestuje formiranjem smeđeg mesta na dnu stabljike i vidnim oštećenjem listova. Ova vrsta truljenja koja je posledica gljivične bolesti je jako strašna za ovu biljku. Možete pokušati da je spasite od uginuća tako što ćete pažljivo orezati obolelo područje, vodeći računa da ne povredite dodatno biljku.

Trujenje korena

Izvor: Pinterest

Ukoliko primetite da Vaša biljka odaje pomalo sagnuti izgled znajte da je verovatno u pitanju trulež korena. Pojava crnog ili crvenkastog i vlažnog korena takođe je posledica gljivične bolesti. Ukoliko brzo primetite i reaugujete, postoji mogućnost da spasite Vaš božićni kaktus. Potrebno je da kaktus izvadite iz saksije ili posude u kojoj se nalazi, zatim da dobro isperete koren kako bi uklonili gljivice. Nakon toga pažljivo orežite trulo područje i smestite u lonac koji ima otvor za odvod i koji je napunjen mešavinom koja je pogodna za kaktuse. Kako bi izbegli ponovno truljenje, neophodno je da svoju biljku redovno i temeljno zalivate.

Virus nekrotičnih mrlja

Izvor: Pinterest

Posledica ovog virusa manifestuje se pojavljivanjem mrlja žutih nijansi. Takođe posledica može biti uvenuće lišća i stabljike božićnog kaktusa. Kako bi spasili Vašu biljku potrebno je da je premestite u novu saksiju ili posudu i da joj obezbedite bogat supstrat. Takođe, bitno je da biljku adekvatno štitite od insekata jer je ovaj virus najčešće posledica uboda.

Botrytis blight

Izvor: Pinterest

Ova bolest je pristutna ukoliko su cvetovi ili stabljika Vaše biljke prekrivanei srebrnim gljivicama. Ova bolest je takođe jako teška za božićni kaktus, međutim ako reagujete rano možete je spasiti od propadanja. To ćete učiniti blagim orezivanjem zaraženih područja i smanjenjem vlažnosti.

Božićni kaktus je izuzetno dekorativna biljka, ali je i jako osetljiva i zahteva striktno poštovanje pomenutih stavki za negu. Ukoliko nemate vremena da se toliko posvetite svojoj sobnoj biljci u našoj cvećari možete naći mnoštvo drugih manje zahtevnih biljaka. Pružamo Vam par predloga sa našeg bloga:

 1. Aspidistra
 2. Zeleni Ljiljan
 3. Aglaonema
 4. Eukaliptus
 5. Filadendron

Božićni kaktus prodaja

Ova zanimljiva biljka vodi poreklo iz Kine u kojoj se uzgaja preko 1300 godina. Božićni kaktus neminovno je jedan od simbola raskošnog enterijera tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Pored toga postoji verovanje da u dom unosi pozitivnu energiju, te je potražnja i prodaja ove biljke znatno porasla u posledjih 10 godina. U Kini, ova biljka je gotovo nužan element svakog doma i kinezi se vrlo ponose božićnim kaktusom. Ne propustite priliku da svoj dom obogatite ovako plemenitom i specifičnom biljkom, koja će Vam uz to ulepšati zimske praznike!

Božićni kaktus cena

Cena mladog božićnog kaktusa zavisi od veličine i vrste istog. Naš savet za Vas je da uvek dobro osmotrite biljku i da istu kupujete samo u pouzdanim cvećarama. Za više informacija, tu smo za Vas i uvek nas možete kontaktirati putem mejla ili broja telefona.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku