Aglaonema – kako do pravilne nege ove Kineske lepotice

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Aglaonema je dekorativna, zimzelena biljka, poreklom iz Kine. Upečatljiva je zbog velikih varijacija boja – od tamno zelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu, što je čini veoma popularnom dekorativnom biljkom.

Ovo je sporo rastuća, veoma atraktivna biljka zbog svojih krupnih listova. Poseduje velike, uske, ovalne listove na kratkim stabljikama. Jedna od karakteristika aglaonema jeste ta što najbolje uspeva u zatvorenom prostoru, ne voli uzloženost suncu, što je svrstava u jednu od najpoznatijih biljaka čija je glavna namena dekoracija.

Izvor: Pinterest

Nega aglaonema

Ova biljka ne zahteva naporan posao za pravilan uzgoj, međutim, potrebno je slediti neka pravila kako bi se Vaša biljka pravilno razvijala.

  1. Najbitnije je da vodite računa o boji Vaše aglaoneme – što je svetlija boja cveta, to je potrebno više svetla za njen opstanak! Kada usavršite ovo “zlatno” pravilo, Vaša će aglaonema ostati zdrava, a Vi ćete uživati u lepoti koju Vam ona donosi.
  2. Drugo pravilo se odnosi na vlažnost. Kako biste bili nagrađeni dugotrajnom i stabilnom biljkom, održavajte biljku vlažnom i toplom.

Svetlost

Kao što je već pomenuto, jedan od osnovnih kriterijuma za dobar uzgoj i uzgajanje aglaoneme jeste svetlost. Ova biljka je osetljiva na preterano sunce, pa je najbolje rešenje da je uzgajate u unutrašnjem prostoru. Možda će zvučati čudno, ali od boje cveta zavisi optimalna izloženost svetlu. Sorte sa tamnijom zelenom bojom najbolje se razvijaju u senci, dok šarene i svetlije sorte zahtevaju veću količinu svetlosti.

Izvor: Pinterest

Tlo

Kako bi biljka ostala zdrava i zračila neopisivom lepotom, tlo je neizbežni element. Aglaonema nije preterano zahtevna, što se tiče izbora idealne mešavine tla. Dobro drenirano, blago kiselo zemljište za saksije idealno je rešenje za Vašu biljku!

Zalivanje

Bitno pravilo uzgajanja ove biljke jeste zalivanje. U letnjim mesecima potreno je redovno zalivati aglaonemu, kako bi se održala vlažnost zemljišta. Tokom zime, zalivanje se može smanjiti, ali vodite računa da biljka ne presuši!

Izvor: Pinterest

Temperatura i vlaga

Ova biljka obožava toplu klimu, pa je držite dalje od prozora i promaje. Pozicionirajte Vašu aglaonemu u najtopliji deo Vašeg doma, to će omogućiti da biljka bude zaštićena.

Aglaonema ima potrebu za visokom vlagom, pa se može uzgajati i u plastenicima. Toplo, vlažno i vedro okruženje plastenika idealno je mesto za uzgoj ove nežne biljke.

Đubrenje

Nahranite aglaonemu peletom ili tečnim đubrivom tokom perioda vegetacije. Koristite univerzalno đubrivo, jednom mesečno – tokom proleća i leta. Nikada ne nanosite đubrivo na suvo tlo. Uvek proverite da li je zemljište vlažno pre nego što nahranite biljku.

Ovde se mžete detaljnije informisati o prihrani za zemljište.

Izvor: Pinterest

Orezivanje

Orezivanje nije najbitnija karika u pravilnom razvoju biljke. Glavni razlozi za orezivanje su u svrsi razmnožavanja ili uklanjnja donjeg, požutelog lišća. Pre ove aktivnosti, uverite se da su makaze za rezanje čiste i oštre.

Da li je aglaonema otrovna

Toksičnost aglaoneme zavisi od same vrste. Raznolik spektar vrsta ove biljke je potpuno bezopasan. Aglaonema crispum je vrsta koja je prepoznatljiva po svojoj toksičnosti. Najbolje je izbegavati ovu sortu ako imate malu decu ili kućne ljubimce koji mogu biti veoma radoznali zbog crvenih plodova koje ova vrsta proizvodi, međutim, toksičnost je umerena i može izazvati nepoželjne rekcije kao što su iritacija usta, stomaka ili izazvati nagon za povraćanje, prilikom gutanja delova ove biljke.

Problemi sa lišćem

Čest problem aglaoneme koji se javlja su požuteli i osušeni vrhovi lišća. Ovo može prouzrokovano mnogim problemima, kao što su:

  • Prekomerna količina vode;
  • Previše gnojiva ili
  • Neadekvatna količina svetlosti.

Pored ovih najčešćih uzroka, voda iz slavine može napraviti dodatni problem i pojačati sušenje vrhova lišća, zbog visoke koncentracije soli, hlora i fluora. Ako nemate sistem filtracije, možete ostaviti vodu tokom noći u posudi, pre zalivanja, to će omogućiti da se koncentracija ovih materija znatno redukuje

Opadanje lišća

Opadanje lišća se javlja onda kada se aglaonema ne zaliva pravilno ili kada nema dovoljno osvetljenja. Ako je prekomerno izložena suncu, lišće ove biljke se može nakriviti radi zaštita od opekotina koje sunce može da prouzrokuje. Nedovoljno svetlo, takođe može biti štetno po listove biljke, tako što će početi da vene i pokazivati znakove slabosti.

Problem požutelih stabljika

Ovo je veoma česta pojava aglaonema, koja se javlja usled neadekvatne brige i održavanja biljke. Glavni uzročnik je zadržavanje previše vlage u zemljištu, što dovodi do truljenja korena. Stabljike aglaoneme zadržavaju vodu tokom sušnog perioda. Ako je zemlja veoma vlažna, a stabljike ispunjene vodom, to dovodi do iznenadnog truljenja biljke. U tom slučaju prestanite sa zalivanjem, najbolje bi bilo da zamenite i zemlju i orežete sve trule delove biljke.

Razmnožavanje aglaonema

Aglaonema se može razmnožavati na 2 načina:

  1. Pomoću reznica i
  2. Semenom.

Pre nego što izaberete jedan od navedena dva načina razmnožavanja ove biljke, imajte na umu da je razmnožavanje semenom veoma dug proces koji zahteva strpljenje. Najjednostavniji način razmnožavanja je putem reznica, odnosno deljenjem korena.

Standardna uputstva za sadnju

Kad je reč o sadnji aglaonema, prvo na šta pomislimo jeste idealna saksija. Postoje dve vrste saksija koje možete koristiti za Vašu biljku – one sa drenažnim otvorima i bez otvora. Prisustvo drenažnih otvora i veličina posude su ključne tačke u količini i učestalosti vode koja je potrebna aglaonemi.

Izvor: Pinterest

Presađivanje aglaonema

Presađivanje se vrši kada aglaonema postane suviše velika za saksiju u kojoj je boravila.

  • Manje biljke se mogu presađivati jednom u 12 do 18 meseci. Prilikom odabira idealne posude za Vašu aglaonemu, potrudite se da vodite računa da ne bude mala i uska, kako ne biste morali opet da izvršite proces presađivanja, i time biljku izložite bespotrebnim šokovima i ponovnoj adaptaciji na nove uslove. Međutim, jako je važno da izabrana saksija ne bude mnogo veća od prethodne, jer bi to uslovilo zadržavanje vode i preterane vlažnosti zemljišta. Ukoliko želite da zadržite trenutnu veličinu biljke, ostavite je u istu posudu, obezbedite joj novo, sveže tlo i redovno orezivanje.
  • Ako je reč o većim biljkama, predlažemo Vam presađivanje u periodu između 12 i 24 meseca. Nemojte odabrati lonac koji je mnogo veći od prethodnog, jer se tako zadržava vlaga i postoji veća mogućnost truljenja korena. Ako želite da Vaša biljka zadrži trenutnu veličinu i formu, služite se navedenim uputstvima za manje biljke.

Štetočine

Štetočine ne predstavljaju veliki problem, što se aglaonema tiče. Najčešći štetnici su lisne uši. Takođe, problem koji se često javlja su i ožiljci od sunca. Štetočine se veoma brzo šire i napadaju druge biljke, pa je potrebno redovno kontrolisati Vašu biljku. Ako primetite bilo koji problem na biljci, koristite univerzalna sredstva kao što su razni pesticidi.

Više o tome možete pročitati na sajtu agrosava lisne vaši.

Vrste aglaonema

Aglaonema modestum

Jedna od najpoznatijih biljaka za prečišćavanje vazduha, koje navodi NASA. Poznata je po svojim belo prugastim zelenim listovima koji rastu iz bledo zelenih stabljika.

Aglaonema nitidum

Upočatljiva po krupnom, tamnozelenom lišću, veoma popularna dekorativna, kancelarijska biljka. Ova vrsta aglaoneme zadržaće svoju sjajnu zelenu boju bez obzira koliko svetlosti prima.

Crveni paun

Karakteristična po intenzivno zelenom lišću sa ružičastim lisnim venama. Ova vrsta preferira veću količinu sunčeve svetlosti od svojih tamnijih srodnika.

Smaragdni zaliv

Jedna od najatraktivnijih vrsta aglaonema, prepoznatljiva po svom upečatljivom nazivu i lepoti. Veoma bujna, zelena sobna biljka, sa srebrnim nijansama. Tolerantna je na uslove slabijeg osvetljenja.

Srebrna kraljica

Ova vrsta je najrasprostranjenija i najčešće uzgajana aglaonema. Uspeva u uslovima slabog i umerenog osvetljenja.

Crveno zlato

Dobro uspeva kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Ivice ove biljke su tamno crvenih najansi koje uokviruju predivnu zelenu unutrašnjost lišća. Lisne vene imaju takođe crvenu boju, kao i stabljike.

Kako do savršene aglaoneme

Očarala Vas je ova prefinjena, dekorativna biljka ili želite da iznenadite dragu osobu raskošnim buketom u kome dominiraju zelene nijanse aglaoneme? Posetite našu cvećaru i uživajte u stilizovanju svog toplog doma.

Aglaonema cena

Cena ove dekorativne lepotice zavisi od vrste i veličine za koju se opredelite.

Vaša cvećara,

Elite.

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku