Zeleni ljiljan – pauk biljka

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) je biljka iz dalekih krajeva južne Afrike. Ova egzotična lepotica se odlikuje duguljastim, tankim listovima na kojima se smenjuju žute i zelene nijanse. Zbog načina padanja njegovog lišća, često se može čuti i naziv – pauk biljka.

Zeleni ljiljan je sobna biljka  kojoj se prepisuje dosta atributa:

 1. Egzotično sobno cveće
 2. Lako za održava
 3. Prečišćava vazduh
 4. Sobno cveće idealno za restorane
 5. Sobno cveće pogodno za kancelarije i poslovne prostore

Pored svoje tropske lepote koja mami svakog ljubitelja cveća, zeleni ljiljan je jedna od veoma lakih vrsta za održavanje, što predstavlja idealan odabir ukrasa Vašeg doma. Osim toga, veruje se da zeleni ljiljan, pored toga što prečišćava vazduh, crpi i upija negativnu energiju iz prostorija, zbog čega je čest izbor za kancelarije i poslovne prostore.

Izvor: Pinterest

Zeleni ljiljan – Koraci u pravilnoj nezi

Zeleni ljiljan se smatra najboljim izborom za neiskusne početnike u carstvu cveća. Osim toga, zbog svoje sposobnosti da prečišćava vazduh od raznih toksina, zeleni ljiljan je proglašen za jednu od najboljih biljaka prečišćivača vazduha od strane NASA-e.

Iako je zeleni ljiljan veoma lak za održavanje, ipak je potreban osnovni nivo poznavanja njegovih potreba, koje ćemo Vam predstaviti u ovom našem članku.

Naime, pravilna nega hlorofituma se ogleda u:

 1. Odgovarajuća količina svetlosti
 2. Adekvatna temperatura i vlažnost vazduha
 3. Pravilno zalivanje
 4. Prihrana
 5. Presađivanje biljke
 6. Pravilno čišćenje listova

Koliko svetlosti prija zelenom ljiljanu?

Zeleni ljiljan voli dobro osvetljena mesta, ali ne i izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti. Količina svelosti koju ova biljka dobija utiče na raznobojnost listova. Takođe će zeleni ljiljan više cvetati ukoliko bude imao odgovarajuću količinu sunčevih zraka.

Stoga su idealne lokacije za ovu vrstu cveća:

 • Severni, zapadni ili istočni prozor
 • Ćošak Vašeg doma sa dovoljno indirektne svetlosti
 • Na balkonu zaštićen od direktnih sunčevih zraka
 • Čak i u kupatilu ili kuhinji ukoliko ima dovoljno svetlosti
Izvor: Pinterest

Adekvatna količina svetlosti i vlažnost vazduha

Iako zeleni ljiljan potiče iz dalekih, egzotičnih krajeva, fascinantno je to što on može trpeti razne temperature. Ali najviše preferira umerenu temperaturu, odnosno u rasponu od 15-24°C. Pazite samo da temperatura prostorije u kojoj zeleni ljiljan boravi ne padne ispod 6°C.

Što se tiče vlažnosti vazduha, previše toplog vazduha usled grejne sezone i tokom letnjih temperatura može osušiti njegove listove. Stoga se tada savetuje da se zeleni ljiljan redovno orošava, kako bi se to sprečilo.

Izvor: Pinterest

Pravilno zalivanje zelenog ljiljana

Zeleni ljiljan ima debelo, mesnato korenje, zbog čega zahteva dosta zalivanja. Zahteva da zemljište bude stalno vlažno, ali pazite, jer i preterana zalivanja mu mogu škoditi. Ukoliko, pak, nekada i zaboravite da ga zalijete, ne očajavajte! Zeleni ljiljan ima mogućnost skladištenja vode u svom korenu, stoga će Vam oprostiti.

Tokom leta se ova biljka zaliva svakog dana, jer se brzo suši, dok se tokom zimskih meseci zaliva jednom nedeljno.

Voda za zalivanje svih sobnih biljaka, pa i ove pauk biljke, može biti neka od sledećih opcija:

 • Odstajala voda sobne temperature
 • Kišnica
 • Destilovana voda
 • Voda u kojoj ste prehodno kuvali povrće
Izvor: Pinterest

Odgovarajuća prihrana za zeleni ljiljan

Đubrenje je veoma važan korak u pravilnoj nezi ove vrste. Obično se zeleni ljiljan prihranjuje u proleće i leto, odnosno od marta do septembra. Za prihranu se koristi tečno đubrivo za lisnate biljke i to jednom nedelno, prilikom zalivanja. Može se prihranjivati i u periodu od oktobra do februara, ali tada se đubrenje smanjuje na jednom mesečno.

Više o vrstama đubriva za sobno cveće, možete pročitati na našem članku o idealnoj prihrani za cveće i biljke.

Pravilno presađivanje

Kada primetite da koren štrči iz drenažnih rupica na dnu saksije, vreme je za presađivanje. Taj proces se obavlja u proleće i to u malo veću saksiju od prehodne. Najbolji izbor zemljišta za zeleni ljiljan je humus u kombinaciji sa malo baštenske zemlje.

Izvor: Pinterest

Pravilno čišćenje listova zelenog ljiljana

U pravilnoj nezi zelenog ljiljana, veoma je značajno i tuširanje biljke. Na taj način sklanjamo prašinu sa listova, uklanjam prljavštinu i omogućavamo biljci da diše.

Da li zeleni ljiljan cveta?

Da, zeleni ljiljan cveta. Obrazuje zvezdaste cvetove, koji se javljaju u vidu grozda na vrhu stabljike.

Da li je zeleni ljiljan otrovan?

Zeleni ljiljan se ubraja u bezbedne sobne biljke. Nije opasan ni po ljude, ni po Vaše kućne ljubimce. Listove ove biljke mačke smatraju ukusnim, pa se neretko dešava da ih jedu.

Izvor: Pinterest

Zeleni ljiljan – Razmnožavanje

Razmnožavanje zelenog ljiljana je proces koji se može vršiti na dva načina:

 1. Preko pelcera
 2. Deljenjem korena

Razmnožavanje preko pelcera nije komplikovan proces. Naime, sam zeleni ljiljan formira takozvane vreže, odnosno izdanke. Vreže predstavljaju male biljke koje imaju sopstveni koren. Kada želite da Vaš zeleni ljiljan razmnožavate, otkinete te delove, stavite u vodu na desetak dana i potom zasadite.

Sam proces razmnožavanja preko pelcera, možete videti na sledećem videu:

Drugi način razmnožavanja zelenog ljiljana je deljenjem njegovog korena. Postupak je i više nego lak. Naime, prvo izvadite celu biljku sa korenom i istresete višak zemlje. Potom pažljivo podelite koren zajedno sa lišćem na dva do tri dela. Pri deljenju korena, pazite da svaki novi deo ima gromelje, u kom zeleni ljiljan skladišti vodu i hranu. Zatim se sadi u zemlju bogatu humusom.

Ceo proces možete videti na sledećem videu:

Zeleni ljiljan – Vrste

Zeleni ljiljan broji oko 200 različitih vrsta biljaka. Najučestalije vrste koje se gaje kao sobno cveće su:

Chlorophytum comosum

Ova vrsta je najučestalija od svih, poznata pod imenima pauk biljka, avion biljka, kokoš i pilići.. Klorofit je najčešće gajena vrsta kao sobno cveće, vrlo laka i pogodna za negu. Odlikuje se zelenim listovima preko kojih se nižu bele šare. Od ove vrste su se dalje ostali varijeteti zelenog ljiljana.

Chlorophytum comosum ,,Vittatum”

Ovaj varijetet zelenog ljiljana se takođe odlikuje šarenim listovima i vrlo lakim održavanjem. Stoga se često može naći kao sobno cveće širom sveta.

Chlorophytum comosum ,,Lemon”

Ovaj varijitet, poznat pod imenom Limun, se odlikuje jednobojnim listovima. Takođe se odlikuje vrlo jednostavnom negom, zbog čega je često sobna biljka.

Takođe je bitno napomenuti da se sve vrste zelenog ljiljana dele u dve osnovne grupe:

 1. Vrste sa šarenim lišćem – Potrebno im je više svetlosti.
 2. Vrste sa jednobojnim, zelenim lišćem – Zahteva dosta manje svetlosti.

Zeleni ljiljan – Promene na listovima i bolesti

Iako je zeleni ljiljan vrlo otporna biljka, laka za održavanje, ipak se može desiti da u njihovoj pravilnoj nezi negde pogrešite. Da mu nešto ne odgovara, pokazaće Vam preko listova. Najčešći znaci su:

 • Vrh lista je poprimio braon boju – Niste dovoljno zalivali Vaš zeleni ljiljan.
 • Donji deo lista je pocrneo – Uklonite crne delove, i smanjite zalivanje biljke.
 • Smeđi listovi – Ne odgovara mu vlažnost vazduha.
 • Bele pruge na listovima su se smanjile – Vašoj biljci nedostaje svetlosti.

Takođe, Vaša biljka može biti često na meti raznih insekata i štetočina, poput:

 • Crveni pauk – Ukoliko su listovi zelenog ljiljana požuteli i takođe primetite paučinu sa donje strane, to je siguran znak crvenog pauka. Očistite listove i tretirajte biljku insekticidima.
 • Zelene vaši – Ukoliko su listovi lepljivi, to je znak da je meta zelenih vaši. Tretirajte Vašu biljku insekticidima, i takođe lepo obrišite listove.
 • Tripsi – Kada ih napadnu tripsi, listovi žute i naglo venu. Ako ne primetite na vreme, mogu uzrokovati propadanje cele biljke. U borbi sa njima, koristite insekticide, a prevencija se ogleda u stalnom tuširanju biljke.
 • Lisni mineri – Prepoznaju se po žutim ili belim crtama koje ostavljaju za sobom. Ovi insekti veoma oštećuju list zelenog ljiljana. Potrebno je odstraniti napadnuto lišće i koristiti insekticide.

Kako Vaš zeleni ljiljan ne bi postao meta ovih štetočina, prevencija se ogleda u redovnom tuširanju biljke, kao i u stalnom ogledanju listova.

Ozbiljnije bolesti su ređe, ali se može desiti da usled prevelikog zalivanja koren krene da truli. Usled oblinog zalivanja se može desiti da vlažan koren napadnu razne bakterije, koje se nažalost, teško leče.

Zeleni ljiljan prodaja

Kao i ostale dekorativne, sobne ili egzotične biljke, i ovu biljku možete nabaviti u našoj cvećari Elite.

Zeleni ljiljan cena

Cena hlorofituma, tj zelenog ljiljana zavisi od vrste i veličine, za detaljne informacije nas kontaktirajte.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku