10 Sobnih biljaka koje ne zahtevaju puno svetla

Vreme čitanja : 8 minuta
Tabela sadržaja

Kao što raznovrsne biljke krase bašte, vrtove, terase, balkone, tako i određene biljke mogu ukrastiti Vaš dom. Sobne biljke koje ne zahtevaju preteranu brigu i svetlost neodoljive su koliko i za ljubitelje biljaka, toliko i za ljude koji nemaju previše vremena za održavanje istih. Ukoliko imate želju da svoj lični prostor ulepšate, ali vaš stan ili kuća ne poseduju adekvatno svetlo, znajte da postoje biljke kojima svetlost nije neophodna.

Sobne biljke, u zavisnosti od vrste, mogu se fantastično ukombinovati u enterijer svačijeg doma. Pored lepog izgleda i osvežavajućeg mirisa određene sobne vrlo često ne zahtevaju preteranu negu, ni svetlost. Zbog toga one su postale neizbežan detalj mnogih prostorija, kancelarija, tržnih centrova i raznih firmi. Sigurno ste više puta u životu poželeli da od svog doma napravite pravu oazu punu prelepih biljaka i mi smo tu da Vas podstaknemo i podržimo u tome.

Ukoliko se dvoumite da li da u svoj prostor unesete dašak prirode i lepote, znajte da postoje sobne biljke koje nisu zahtevne i kojima nije potrebna svetlost! Bitno je da pažljivo izaberete sobne biljke koje su idealne za izgled vašeg ambijenta.

Za Vas pripremili smo listu 10 sobnih biljaka koje ne zahtevaju svetlost, a koje neprikosnoveno poseduju dekorativnost i mogu se uklopiti u različite ambijente.

1. Puzavica pilea

puzavice

Postoje mnoge sobne biljke koje mogu ukrastiti zatvorene prostore. Jedna od njih je puzavica pilea koja poseduje neverovatnu lepotu i savršeno se uklapa u enterijer prostorija sa svetlijim tonovima. Pored toga, ova sobna biljka, može biti parvo vizuelno osveženje u kancelarijama ili nekim drugim manjim prostorima. Ova impresivna sobna biljka veoma dobro opstaje i ukoliko mu se ne pruži maksimalna nega. Zahvaljujući svojim mesnatim listićima, može preživeti gotovo nedelju dana bez vode. Kao i svaka biljka, puzavica pilea voli svetlost, ali sa vrlo malo svetlosti se bez problema može nositi.

2. Spatifulum (Spathiphyllum)

Izvor: Pinterest

Sobne biljke su izuzetno tražene, a spatifilum je jedna od omiljenijih sobnih biljaka. Potiče iz južne Azije i ne zahteva preteranu brigu i negu, tako da odlično uspeva u uslovima bez adekvatne svetlosti. Ovo sobno cveće će prelepo izgledati u velikim saksijama u vašem domu jer je snažnog rasta i raste od 60 do 90cm u visinu. Takođe, postoje različite sorte ovog sobnog cveća koje se najčešće razlikuje po dimenzijama. Još jedna velika prednost ove sobne biljke je što važi za veoma dobrog prečišćivača vazduha.

Ukoliko Vas zanima koje sve sobne biljke prečišćavaju vazduh možete pročitati naš tekst o sobnom cveću koje prečišćava vazduh.

3. Dracena (Dragon Tree)

dracena
Izvor: Pinterest

Najlepše sobne biljke potiču iz tropskih krajeva. Ova, danas sve popularnija sobna biljka je rod subtropskog drva i vodi poreklo sa Kanarskih ostrva i zapadnog Maroka, gde nosi titulu pridodnog simbola. U našem narodu ova sobna biljka poznata je i kao zmajeva krv. Sorta koja se najčešće sreće kod nas obično je manje dimenzije, ali veoma laka za održavanje. Sa lakoćom opstaje u tamnijim prostorijama i ne voli direktnu sunčevu svetlost. Takođe, nije potrebo da zalivate često ovu biljku u odnosu na mnoge biljke kojima je potrebna vlažnost. Sa svim prednostima, ova biljka će se savršeno uklopiti u svačiji ambijent.

Ukoliko Vas zanima više o ovoj tropskoj biljci, pročitajte naš post Dracena – Ženski Zmaj.

4. Difenbahija (Dieffenbachia)

difenbahija
Izvor: Pinterest

Sve sobne biljke poseduju interesantnu etimologiju. Ova biljka pored toga poseduje i interesantnu istoriju. Naime, ova biljka dobila je ime po botaničkom vrtu Dieffenbachu u Beču. Svoju popularnost je brzo dostigla još početkom 19-og veka i od tada krasi i ulepšava mnoge domove. Ova biljka pored toga što je idealna za dekoraciju u gotovo svim prostorijama i jako dobro filtrira svetlost. Zbog toga joj nije neophodna konstantna svetlost kako bi opstala. Upravo zbog toga ovu sobnu biljku možete postaviti i u prostoriju bez prozora. Ukoliko je Vaš dom ulepšan šabi šik dekorom, oba sobna biljka je idealna za Vas.

Više o nezi i vrstama difenbahije možete pročitati u našem postu: Difenbahija – Tropska Biljka iz Meksika.

5. Zamija (ZZ Plant)

Izvor: Pinterest

Sobne biljke neretko krase autentičnost i lepota. Ova biljka je takođe doživela veliku popularnost i neretko krasi kako domove, tako i razna javna mesta, poput tržnih centara i raznih firmi. Poreklo vodi iz toplog Meksika i poseduje debele, čvrste i sjajne listove. U zavisnosti od sorte ove sobne biljke, boja listova može varirati do čak 30 različitih nijansi zelene boje. Pošto ova biljka važi za snažnu, održavanje kao i nega nije zahtevna niti naporna. Bez poteškoća ova sobna biljka će opstati bez preterane vlažnosti, a i svetlosti. Ukoliko želite da u Vaš dom unesete čar Meksika, ova sobna biljka je idealna za Vas.

Više o nezi ove biljke pročitajte na našem postu Zamija.

6. Kalateja (Calathea)

Kalateja

Neke sobne biljke odlikuje neverovatna snaga i zanimljivi listovi. Ova sobna biljka zahvaljujući svojoj izdržljivošću, od Vaših prostorija može napraviti oazu mira koja traje dugi niz godina. Kalateja potiče iz Maranta porodice, a ona sa kojoj se najčešće srećemo je Calitea Crocata. Ona poseduje roze, crvene, žute ili narandžaste mrlje koje joj pružaju plemeniti izgled. Nosi simbol večnog plamena i veoma je praktična za održavanje. Potrebna joj je minimalna svetlost, ali nikako direktna, jer pored neverovatne izdržljivosti same biljke, cvetovi su joj jako osetljivi. Usled prekomerne izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi mogu da izgore i potpuno izgube boju. Zbog toga lepotu ove biljke najbolje je iskoristiti u tamnim i ne toliko osunčanim prostorijama. Ova sobna biljka nepogrešivo će se uklopiti u svaki tip enterijera.

7. Pahira (Pachira aquatic)

Izvor: Pinterest

Sobne biljke su danas nezaobilazni detalji u svakom domu. Ova drevna biljka neminovno važi za jednu od najlepših sobnih biljaka. Pored svoje autentičnosti i lepote, ova biljka poseduje simboliku i verovanje da donosi sreću i novac u dom. Ovakvo shvatanje je samo doprinelo da ova biljka postane jedna od miljenika obažavalaca sobnih biljaka. Njenom atraktivnom izgledu doprinosi pleteno stablo koje pruža neverovatan estetski prizor. Na engleskom jeziku ova biljka se najčešće naziva money tree i po fenk šuiu dobro je ovu sobnu biljku postaviti sa desne strane ulaznih vrata, kako bi donela sreću u dom. Veoma dobro opstaje u zatvorenom prostoru i nije joj potrebna svetlost tokom celog dana. Ova sobna biljka idealna je za prostorije koje krasi modernizam 20-og veka kao tip enterijera. 

Detaljnije o nezi i uzgoju Pahire, cvećara Elite Vam je pripremila u postu Pahira – Drvo Novca.

Ukoliko Vas zanima koje biljke još mogu bez preterane brige opstati u kućnim uslovima pročitajte naš tekst Sobno cveće koje Vam nikada neće propasti.

8. Čuvarkuća (Sempervivam tectorum)

Izvor: Pinterest

Mnoge sobne biljke, mogu se saditi i napolju, kao što je slučaj sa čuvarkućom. Ova čudotvorna biljka sa sobom nosi verovanje da štiti dom od oluja, udara groma i ostalih vremenskih nepogoda. Čak i u vreme starog Rima, ova biljka se masovno uzgajala i negovala zbog verovanja u njenu neverovatnu moć. Kod nas, ova sobna biljka je već dugo prilično rasprostranjena, kako zbog njene nesvakidašnje lepote, tako i zbog njenih lekovitih dejstva. Može prelepo izgledati i u malim i u velikim saksijama. Čuvarkuća važi za snažnu biljku i veoma je praktična za uzgoj: uspeva u uslovima u kojima mnoge biljke ne opstaju, takođe nije joj potrebna konstantna svetlost. Takođe čuvarkuća je otporan i na sušu, a ono što slabije podnosi je vlaga.Lekovitost ove sobne biljke je nezaobilazna stvar i u tome se ogleda lepota ova biljke.

Nešto više o njenoj lekovitosti, kao i savetima za uzgoj možete pročitati na našem postu Čuvarkuća.

9. Aglaonema

Izvor: Pinterest

Sobne biljke su idealne za popunjavanje praznih prostora u Vašem domu. To je slučaj i sa aglaonemom. Ova biljka je prirodno rasprostranjena na tropskim područijima Azije. Njeno ime potiče iz latinskog jezika i znači čudesna nit. Takođe, ova biljka poznata je i po imenu chinese evergreen. Veoma dobro podnosi vetar, sušu kao i manjak svetlosti. Na osnovu toga krasi je osobina jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Ukoliko Vaš dom poseduje skandinavski tip enterijera, ova sobna biljka će se savršeno uklopiti.

10. Sanseverija

Izvor: Pinterest

Sobne biljke mogu stvoriti pravu čaroliju u zatvorenom prostoru. Još jedna od popularnih sobnih biljaka je senseverija, koja iz Afrike u Evropu stigla polovinom 18-og veka. Kao i mnoge sobne biljke, senseverija je i kod nas izuzetno popularna i cenjena. Odlikuje je otpornost, skromni zahtevi za negu i predivan miris koji podseća na vanilu. Pored toga, ova sobna biljka dobra za prečišćavanja vazduha u prostorijama i ne zahteva svetlost kako bi opstala. Ova sobna biljka besprekorno će se uklopiti u sve tipove enterijera, a naročito u boemskom tipu.

Više informacija o ovoj biljci koja je takođe poznati i pod nazivima indijansko pero i svekrvin jezik, pročitajte u našem postu Sanseverija – Lepotica iz Afrike i Indije.

 

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku