Sanseverija – lepotica iz Afrike i Indije

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Ukoliko ste jako zauzeti ili zaboravni, a volite biljke i želite da oplemenite Vaš dom sanseverija je pravi izbor za Vas!

Sanseverija (Sansevieria Trifasciata) poznata još i kao indijansko pero ili svekrivin jezik je višegodišnja zimzelena biljka koja potiče iz stepskih područja Afrike i Indije.

Različite vrste sanseverija razlikuju su po veličini, obliku, boji i šarama listova, dok sami Listovi sanseverija mogu dostići visinu i od 100 cm.

Sanseverija veoma je prilagodljiva i otporna biljka. Ima minimalne zahteve, a uzvratiće Vam višestruko! Ova prelepa biljka uneće notu svežine u Vaš dom, prečistiće vazduh, a može poslužiti i kao lek (o tome više možete pročitati u nastavku). Odlična je za radne prostorije, a savršeno se uklapa i u minimalistički enterijer.

Vrste sanseverija

Sanseverija pripada rodu Sansevieria u koji spada oko 50 vrsta sanseverija, dok se kao sobno cveće uzgaja oko 10 vrsta. Najčešće vrste su:

 • Sansevieria zeylanica
 • Sansevieria cylindrica
 • Sansevieria hahnii
 • Japanska sanseverija

Sansevieria zeylanica

Sansevieria zeylanica potiče sa Cejlona, a odlikuje se sabljastim listovima sa sivim poprenim prugama .

Sansevieria cylindrica

Cilindrična sanseverija potče iz Južne Afrike, a odlikuje se cilindričnim listovima koji mogu da narastu i do jednog metra.

Sansevieria hahnii

Sansevieria hahnii je idealna biljka ako želite bijlku niskog rasta jer raste do oko 25 cm.

Japanska sanseverija

japanska sanseverija

 

Japanska sanseverija naročito je zanimljiva jer se može pronaći u različitim bojama.

Uzgoj i nega sanseverija

Temperatura i svetlost

Sanseverija ne voli visok nivo vlažnosti vazduha i zemljišta, kao ni direktnu sunčevu svetlost, pa je idealno postaviti je pored radijatora. Optimalna temperatura za uzgoj sanseverija je od 14-16 stepeni Celzijusa zimi, a leti od 18-25 stepeni Celzijusa. U svakom slučaju, nemojte je izlagati temperaturi nižoj od 10 stepeni Celzijusa jer ne podnosi dobro hladnoću, prestaje sa rastom i najčešće propada. Najbolje mesto za uzgoj sanseverija je umereno osvetljeno. Sanseverija će opstati i na slaboj svetlosti, ali tada će listovi imati manje izražene šare, dok će pri jačem osvetljenju cvetati. Njeni cvetovi nisu toliko izraženi, ali se odlikuju mirisom koji podseća na miris vanile.

Sanseverija sa žutim šarama
Sanseverija sa žutim šarama

Zemljište za sanseverije

Sanseverija ima plitak koren, pa je najbolje zasaditi je u plitku a široku saksiju. Zemlja bi trebalo da bude rastresita i propusna.

Pravilno zalivanje sanseverija

Važno je NE zalivati je hladnom vodom, već mekom, odstajalom. Možete koristiti kišnicu ili destilovanu vodu, a ukoliko je zalivate čemsovačom neka odstoji bar 48h kako bi se razložili svi molekuli koji joj mogu naškoditi.

Sanseverija ne zahteva redovno zalivanje. U toplijim mesecima, za vreme proleća i leta, zalivajte je jednom u 7 do 10 dana, a zimi jednom mesečno.

Kako izbeci truljenje do kog može doći prilikom zalivanja?

 1. Ukoliko preterate sa zalivanjem može doći do truljenja, pa se postarajte da biljku ne zalivate prečesto i da se zemljište u saksiji prosuši.
 2. Kada završite sa zalivanjem sanseverija, izlijte vodu iz tacnice na kojoj se nalazi saksija.
 3. Takođe, pri zalivanju vodite računa da vodu sipate pri ivici saksije, a ne u centralnom delu kako ne bi došlo do truljenja.

Kako đubriti sanseveriju?

Sanseveriju treba đubriti jednom godišnje, najbolje u proleće, granularnim i mineralnim đubrištem.

sanseverija
Izvor: Pinterest

Razmnožavanje sanseverija

Razmnožavanje sanseverija možete izvršiti na dva načina:

 • deljenjem;
 • reznicama.

Deljenje je jednostavniji način razmnožavanja. Ovaj tip razmnožavanja obavlja se u proleće kada je vreme za presađivanje sanseverija.

 1. Biljku treba presaditi kada vidite da joj je saksija postala mala, a to se uočava kada biljka krene da se izdiže iz saksije i koren postane ogoljen.
 2. Za presađivanje je važno odabrati samo malo veću saksiju od prethodne kako biljka ne bi doživela šok i propala.
 3. U odabranu saksiju staviti drenažni sloj na dnu, a onda i zemljište na koje ćete potom postaviti koren sanseverije.
 4. Sanseveriju pažljivo podelite i koren postavite u zemljište, a potom zatrpajte završnim slojem zemljišta i učvrstite biljku.
 5. Zalijte je i postavite na toplo i suvo mesto.
 6. Zalivanje ponovite kada se zemljište prosuši.

Naročito je preporučljivo ovim načinom razmnožavati sanseverije sa žutim rubom, jer će u protivnom izgubiti žutu šaru.

Razmnožavanje reznicima

 1. Važno je pripremiti plitke saksije sa peskovitim supstratom u kome će biljke rasti neko vreme.
 2. Zatim ćete ih presaditi u saksiju kao zasebne biljke.
 3. Reznice treba uzeti od centralnog lista, a vršni i deo uz osnovu treba odseći. Centralni list potom treba iseći na reznice veličine od 5 do 7 cm, a pri dnu svake reznice napraviti izrez u obliku slova V.

Vodite računa da izrez ne napravite na vrhu lista jer u tom slučaju iz njega neće izrasti nova sanseverija.

 1. Kada napravite reznice ostavite ih da rane od rezanja zarastu i da se prosuše, dovoljno je nekoliko sati.
 2. Nakon toga izrez u obliku slova V zasadite na dubini od 2 cm u prethodno pripremljenoj saksiji i zalijte vodom.
 3. Pronađite toplo mesto za sadnice reznica sanseverija i zalivajte ih redovno. Zemlja ne treba da se isuši. Nakon mesec do dva dana, iz reznica će se razviti mlada sanseverija.
 4. Kada dobije tri listića možete je zasaditi u zasebne saksije. Ovim je proces presađivanja završen.
sanseverija sabljica
Sanseverija sa žutim ivicama

Bolesti sanseverija

Sanseverija je veoma otporna biljka koja nije naročito podložna bolestima.

 • Važno je samo držati je na temperaturi iznad 10 stepeni Celzijusa i van jake svetlost.
 • Otporna je na prašinu i zagađen vazduh, ali bi bilo korisno obrisati krpom prašinu sa njenih listova povremeno.
 • Nemojte je naglo premeštati na sunce, kako se ne bi javio palež listova.
 • Može se pojaviti i pegavost listova, u tom slučaju odstranite ugroženi list odmah kako ne bi ugrozio ostale.

Ukoliko se pridržavate jednostavnih uputstava za negu koje smo Vam dali i ispunite minimalne zahteve koje sanseverija ima, ostvarićete dug životni vek biljke.

Sanseverija kao lek

Pored prednosti kao što su minimalna nega i dekorativnost, sanseverija je veoma korisna biljka jer dokazano utiče na Vaše zdravstveno blagostanje.

U istraživanjima koja je sprovela NASA u Sjedinjenim Američkim državama, ispostavilo se da sanseverija jako dobro prečišćava vazduh.

Naime, sanseverija iz vazduha upija toksine koji štete ljudima kao što su: formaldehid, ksilen i toulen.

 • Takođe, za razliku od drugih biljaka koje Vam oduzimaju kiseonik noću, sanseverija uklanja ugljen-dioksid iz vazduha, pa je korisno postaviti je u spavaći sobu.
 • U Africi se listovi ove biljke koriste za pravljenje vlakana, a neke vrste kao Sansevieria ehrenbergii imaju i antiseptičke osobine pa se koriste za pravljenje gaza za prvu pomoć.

Da li je sanseverija otrovna?

Morate biti oprezni, sanseverija može biti otrovna, pa je dobro držati je van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Ukoliko deca pojedu listove može doći do dijareje, ali sanseverija NE bi trebalo da izazove neke fatalnije posledice.

Zračenje – sanseverija

Sanseverija je biljka koja vazduh oplemenjuje negativnim jonima, koji često nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni joni utvrđeno utiču dobro na opšte zdravlje i potrebni su čoveku. Međutim, usled korišćenja grejanja, klime, jakih svetala i mnogih drugih električnih uređaja kvalitet vazduha može biti narušen.

Sanseverija takođe ima još jednu neverovatnu karakteristiku – upija štetno elektromagnetno zračenje koje stvaraju računari. Zbog toga je korisno postaviti je u kancelariju ili u radni prostor. Pomoći će Vam da se oslobodite štetnih materija i poboljšaće Vam koncentraciju.

Cilindrična sanseverija
Cilindrična sanseverija

Prodaja sanseverija

U cvećari Elite možete pronaći najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu sanseverija po Vašoj meri. Možete nas kontaktirati ili doći lično u cvećaru, gde ćemo Vam pomoći pri odabiru ove predivne biljke!

Cena sanseverija

Cena ovog dugotrajnog sobnog cveća varira od njegove vrste i veličine, tako da nas slobodno kontaktirjate ili posetitie kako biste dobili precizne informacije.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku