Kroton – tropska biljka sa Malajskog Arhipelaga

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Kroton je zimzelena, tropska biljka, poreklom sa Malajskog arhipelaga. Evropljani su se prvi put susreli sa ovom biljkom kada je donesena u London 1875. godine. U svojoj domovini, kroton raste kao vrsta zimzelenog grmlja, čija visina može doseći i do tri metara, dok kao sobno cveće raste do jednog metra visine. Zbog svog tropskog porekla, dugo vremena se ovo cveće susretalo sa predrasudama i uverenjima da je teško za uzgajanje i zahtevno. Kroz ovaj tekst ćemo Vam promeniti mišljenje o nedostižnosti ove egzotične lepotice!

Naime, u našoj raspodeli tipova sobnog cveća, kroton uvrstavamo u tropsko sobno cveće, rame uz rame sa anturijumom, orhidejom, difenbahijom, spatifilumom i ostalim ponosnim predstavnicima dalekih, tropskih predela. Svaka od ovih lepotica sa sobom donosi neobičnu, markantnu lepotu! Lepota krotona se ogleda u njegovim listovima i primamljivoj eksploziji boja koja se na njima odvija, pa tako ne možete na njima pronaći dva, potpuno ista lista! U ovu neobičnu igru boja ulazi spektar boja od zelene, vatreno crvene, narandžaste, bele preko žutih i braon nijansi. Na listovima se smenjuju u vidu pruga, pega, tačaka ili rebrastih šara, što zajedno čini šarmantni vatromet boja. Listovi mogu biti:

 • Uski
 • Duguljasti
 • Ovalni
 • Vrpčasti
 • Kopljasti
 • Nazubljeni

Zbog svoje neobične kombinacije boja i oblika listova, često se za kroton može čuti da se naziva i ,,Kaput Svetog Josipa”. Kao kruna svega, šarmantni kroton Vas može nagraditi i malim, zvezdastim cvetovima!

Postoji nekoliko stotina varijeteta krotona, koji se međusobno razlikuju po obliku lista i kombinaciji boja.

Kroton u raznim nijansama

Kroton – Koraci u pravilnoj nezi

Kroton je zbog svoje nekonvencionalne lepote i neobične kombinacije boja jedan od najpoželjnijeg sobnog cveća, jer razbija monotoniju prostora, osvežuje ga i unosi novine! Pored toga što se uvrstava u tropsko sobno cveće, u našoj klasifikaciji ćga ubrajamo i u:

 1. Sobno cveće koje zahteva puno svetla
 2. Sobno cveće koje je lako za održavanje
 3. Sobno cveće idealno za restorane
 4. Sobno cveće idealno za kancelarije i poslovne prostore

Već po ovom višestrukom pojavljivanju u nekoliko naših kategorija, možemo uvideti sve prednosti ovog cveća. Međutim i pored svoje nezahtevnosti i skromnosti, postoje nekoliko koraka koje morate slediti, kako bi Vaš kroton uspeo! Njihova pravilna nega se ogleda u:

 1. Dovoljna količina svetlosti
 2. Odgovarajuća temperatura
 3. Pravilno zalivanje
 4. Orošavanje
 5. Pravilno presađivanje
 6. Adekvatna prihrana
 7. Orezivanje listova

Kroton

Korak po korak do raskošnog krotona

Dovoljna količina svetlosti

Prvi i najvažniji korak u pravilnoj nezi krotona je svetlost! Za razliku od mnogih tropskih lepotica koje ne vole direktnu sunčevu svetlost, već blago osunčani deo ili polusenku, poput spatifiluma, orhideja, anturijuma i drugih, kroton obožava direktne sunčeve zrake! Treba naglasiti da je raznobojnost na listovima ove biljke potpuno zavisna od količine svetlosti koju upije! Što znači to da što više izložite Vaš kroton direktnom suncu, to će on biti bujniji sa izraženijim šarama.

Kroton treba da bude na osunčanom mestu

Idealne pozicije, gde biste mogli da stacionirate Vaše cveće su:

 • Severni prozor
 • Istočni prozor
 • Zapadni prozor

Kroton najbolje uspeva pored prozora

Odgovarajuća temperatura

Možemo slobodno reći da je sinonim za sve tropske biljke visoka temperatura i vlažnost vazduha! Temperatura u kojoj se kroton najbolje oseća se razlikuje leti i zimi, ali je ključ uspeha da se potrudite da ona bude stalna u zavisnosti od godišnjeg doba. Ovo sobno cveće ne voli velika temperaturna odskakanja! Naime, optimalna temperatura leti je izmedju 20 i 23°C, s tim što može podneti temperaturu i do 27°C! Odgovarajuća temperatura zimi je oko 16°C , može ,,preživeti” i niže temperature, ali ne ispod 12°C. Potrebno je naglasiti i da kroton ne voli promaju, te je potrebno zaštiti ga od nje, što je više moguće! Takođe se savetuje da ga ne stavljate u blizini bilo kojih uređaja za rashlađivanje!

Kroton ne voli promaju ili prisustvo rashladnih uređaja

Što se tiče vlažnosti vazduha, kroton zahteva da bude na visokom nivou! Trik u pravilnoj nezi tropskog cveća je da im pružite najpribližnije imitacije njihovog prirodnog staništa! U takvom okruženju će se najbolje osećati i nesmetano se razvijati. Najbolje imitacije za tropske biljke, samim tim i za kroton su:

 • Kupatilo – Pod uslovom da u njemu ima dovoljno svetlosti! Zbog velike količine pare koja se stvara prilikom tuširanja i kupanja, kupatilo je jedno od najidealnijih lokacija za Vaš kroton!
 • Kuhinja – I za ovu prostoriju važi isti uslov, da ima dovoljno svetlosti. Para koja se stvara kuvanjem vrlo pogoduje ovom cveću.

Ukoliko želite da Vaše cveće stavite u neku drugu prostoriju, naravno da možete, samo morate da pazite da ima dovoljno svetlosti, visoku temperaturu, stalnu temperaturu i odsustvo promaje!

Odgovarajuću vlažnost vazduha tokom letnjih meseci održavate putem:

 1. Zalivanja
 2. Orošavanja – Nikada ne orošavajte kroton dok je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, jer se na taj način mogu ,,spaliti” mesta gde ostanu kapljice vode!
 3. Podmetač saksije napunite vodom i stavite je preko
 4. Napunite malu posudu vodom i ostavite pored saksije

Kroton u kupatilu

Pravilno zalivanje

Kroton se direktno zaliva u zemljište. Veoma je osetljiv na nedostatak vode, ali isto tako i na preterana zalivanja! Pravilno zalivanje se ogleda u ravnomernosti. Kroton je osetljiv na hemikalije iz vode koju natočimo sa česme, te se savetuje da se zaliva sa:

 1. Kišnicom – Najbolja opcija za bilo koju vrstu cveća! Kišnica sadrži sve hranjive materije potrebne biljci, koje prehodno apsorbuje iz vazduha.
 2. Odstojalom vodom sobne temperature – Kroton je osetljiv na hladnu vodu, pa se savetuje da je voda za zalivanje sobne temperature. Najbolje je vodu iz česme ostaviti nekoliko sati ili celu noć, kako bi hemikalije isparile.
 3. Vodom u kojoj ste kuvali povrće – Takođe odlična opcija za zalivanje, jer tokom kuvanja povrća ono ispušta mnoge hranjive materije u vodu.
 4. Destilovana voda – U njoj nema hemikalija.

Tokom leta kroton se zaliva dva puta nedeljno, a u zimskim mesecima je dovoljno jednom nedeljno.

Zemljište uvek treba da bude vlažno, ali ne smete dozvoliti da saksija u kojoj se nalazi Vaše cveće bude konstantno natopljena vodom! Nakon zalivanja, sačekajte neko vreme, potom ispraznite vodu iz podmetača.

Kroton

Orošavanje krotona

Orošavanje predstavlja proces prskanja listova cveća vodom, pomoću ručnih prskalica, čime doprinosite povećanju vlage potrebne biljci, kao i njihovom osvežavanju. Ovaj postupak je posebno značajan biljkama gajenim u sobnim uslovima, i onim sa velikim listovima, poput krotona. Ista voda koja se koristi za zalivanje, koristi se i za orošavanje.

Orošavanje je najefikasnije tokom leta, zbog visokih temperatura. Takođe se savetuje da se orošava ili ujutru ili uveče. Prilikom osvežavanja Vašeg cveća, ne zaboravite da orošite i donji deo lista.

Ukoliko se Vaš kroton nalazi na direktnom suncu, nemojte ga nikako orošavati! Mesta na kojima ostaju kapljice vode se mogu pod jakim suncem ,,spaliti” .

Pored orošavanja, krotonu prija i tuširanje. Savetuje se da tokom leta, sa vremena na vreme, istuširate Vašu biljku mlakom vodom.

Kroton

Pravilno presađivanje Vašeg krotona

Kako bi Vaš kroton mogao pravilno da raste, neophodno je i presađivanje kada mu saksija ,,omali”. Mlada biljka se presađuje do dva puta godišnje, dok je starijem cveću dovoljno i jednom u godini.

Najbolje je presađivati u proleće, odnosno u aprilu ili maju mesecu. Prebacuje se u saksiju, za nijansu veću od prethodne. Što se tiče izbora adekvatnog zemljišta, kroton voli blago kiselu sredinu, te je najbolje presaditi ga u tresetni supstrat.

Nakon presađivanja ga dobro zalijte i premestite u hladovinu. Kako bi se koren dobro ,,primio” u novoj okolini, nakon prvobitnog zalivanja, nemojte ga zalivati 2 do 3 dana.

Koraci u pravilnom presađivanju krotona:

 1. Odaberite saksiju za nijansu veću od prethodne, otrpilike 2 – 3 cm veću. Kada birate saksiju, obratite pažnju da ima rupicu na dnu, kako bi tu izlazio višak vode i ne ugrožavao sam koren biljke.
 2. Iz stare saksije prebacite Vaš kroton u novu saksiju.
 3. Na dno saksije ubacite dobar drenažni sloj.
 4. Ubacite tresetni supstrat i možete dodati malo peska jer on pomaže protoku vazduha kroz zemljište.
 5. Zalijte dobro novu saksiju krotona.
 6. Ostavite u hladovini, i nemojte ga zalivati jedno 2,3 dana.

Detaljnije informacije o supstratima, kao i o tresetnom supstratu možete pročitati na sajtu Agroplod-a.

Mlad kroton

Adekvatna prihrana

Prihranjivanje zavisi od faze života u kojoj se biljka nalazi. Naime, svaka biljka ima dve životne faze:

 • Vegetativna faza – U ovoj fazi se vrši rast i razvoj biljke.
 • Faza cvetanja – Reproduktivna faza.

Kroton se prihranjuje u periodu vegetacije, kako bi mogao još bolje da se razvija. U njegovom slučaju, faza vegetacije traje od aprila do novembra i tada se savetuje adekvatna prihrana. Ne treba ni preterivati, već je dovoljno jednom do dva puta mesečno.

Hranjivo treba da bude mineralno đubrivo na bazi kalijuma. Kalijum pospešuje biljku da razvija sjajne i zdrave listove! Pre korišćenja prihrane, treba imati na umu da zemljište treba biti vlažno.

Adekvatna prihrana za kroton je:

Tečno đubrivo za zelene biljke Obezbeđuje pravilan rast i razvoj biljke i osvežava listove.
Tečno đubrivo za lisnate biljke Ovo đubrivo je bogato kalijumom, koji biljci pruža potrebne hranjive materije za održavanje lepote i sjaja svojih listova.

Detaljnije o mineralnim đubrivima i njihovom značaju, možete pročitati na sajtu Agroklub-a.

Kroton

Orezivanje krotona

Kako biste dostigli vrhunac estetske lepote krotona, on mora da se podrezuje. Orezivanje je najbolje vršiti u proleće, nakon čega će se sama biljka još lepše i bujnije razvijati.

Prilikom orezivanja, mesto gde ste izrezali treba zaštititi jer predstavlja otvorenu ranu biljke. Na rezu se zaprašuje drveni ugalj, kako bi se to mesto zaštitilo.

Zahvaljujući orezivanju, Vaš kroton će imati žbunasti oblik i postaće raskošniji. Orezane grančice možete iskoristiti za razmnožavanje.

Kroton

Da li kroton cveta?

Da, kroton cveta! Tokom leta se može dogoditi da se na dugim stabljikama obrazuju sitni cvetovi, zvezdastog oblika, bez mirisa. Cvet krotona se deli na:

 • Muške cvetove – Beli su i imaju po 5 malih latica, sa oko 20 prašnika.
 • Ženski cvetovi – Žute boje, bez latica.

Kroton, retko cveta u kućnim uslovima. Međutim, ako se to desi, imajte na umu da cveta samo odrasli kroton i da cvetanje troši ogromnu snagu same biljke! Redovno proveravajte da li ima suvih cvetova, te ih uklanjajte ako ih primetite.

kroton

Da li je kroton otrovan?

Da, kroton jeste otrovan! Sadrži mlečnu tečnost bez boje, koja izaziva iritacije i crvenilo nalik na ekceme! Zato se savetuje da za bilo kakav kontakt sa ovom biljkom koristite zaštitne rukavice.

Kroton držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Ne uzimajte olako mlečnu tečnost krotona, jer može da bude veoma opasna po čoveka. Ukoliko sok krotona dospe u Vaše telo, ako ga slučajno pojedete ili popijete, može doći do povraćanja! Velika količina mlečne tečnosti može dovesti do pojave kontaktnog dermatitisa!

Kroton – Razmnožavanje

Razmnožavanje krotona se vrši na dva načina:

 1. Razmnožavanje semenom
 2. Razmnožavanje stabljičnim reznicama

Glavni način razmnožavanja i jedan od najučestalijih metoda je razmnožavanje reznicama. To se vrši u proleće, a sam proces nije komplikovan. Odgovarajuća temperatura za proces razmnožavanja je oko 24°C. Kako se onda razmnožava reznicama?

 • Izaberite stabljike dužine oko 10cm
 • Stabljika na sebi mora imati bar dva krupna lista
 • Odrežite stabljiku, prethodno sterilisanim klještima ili nožem
 • Rez na stabljici na majčinskoj biljci zaprašite drvenim ugljem, kako biste zaštitili biljku od otvorene rane, a i Vas od njene mlečne tečnosti
 • U novu saksiju postavite drenažni sloj, ubacite tresetni supstrat pomešan sa peskom
 • Ubacite novu stabljiku u vlažno zemljište
 • Prekrijte biljku plastičnom folijom dok se ne ukoreni
 • Saksiju čuvajte na svetlom i toplom mestu

Pravilno razmnožavanje reznicama, možete videti na sledećem linku:

Što se riče razmnožavanja semenom, savetuje se takođe sadnja u proleće, na temperaturi od 22°C. Seme se sadi u tresetni supstrat na dubini od 1cm.

Reznica krotona

Kroton – Vrste

Kroton broji preko sto varijeteta! Neke od najlepših vrsta ove biljke su:

Codiaeum variegatum ,,Gold Dust”

Ova vrsta se naziva i ,,Zlatna prašina”, zbog žutih tačaka na zelenim listovima. Laka je za održavanje, ali može doseći visinu i do 3 metara. Zato je ova vrsta idealnija za bašte.

Codiaeum variegatum ,,Mammy”

Ova vrsta se naziva ,,Mama”. Listovi predstavljaju kombinaciju braon, žutih, ljubičastih i zelenih nijansi! Takođe nije teška za održavanje.

Codiaeum variegatum ,,Petra”

Petra je vrsta poreklom iz Južne Azije! Listovi mogu biti u nijansama zelene, žute i bakarne boje sa rebrastim šarama.

Codiaeum variegatum ,,Mother and Daughter”

Ova vrsta se naziva ,,Majka i ćerka”. Listovi su dugi i zeleni sa žutim šarama! Mogu imati i koji tamno ljubičasti list.

Codiaeum variegatum ,,Magnificent”

Ova vrsta se naziva ,,Veličanstveni kroton”, zbog bujnih listova sa žutim i ljubičastim šarama. Ova vrsta je privlačna, jer zadržava svoje boje čak i u polusenci!

Codiaeum variegatum ,,Zanzibar”

Ova vrsta se naziva ,,Zanzibar”. Listovi sežu od zelene, žute do vatreno crvene nijanse.,,Zanzibar “mami svojom egzotičnom lepotom.

Kroton – Najčešće bolesti

Ukoliko uočite neke promene na listovima Vašeg krotona, verovatno ste propustili neki korak u njihovoj pravilnoj nezi. Naučestalije promene na listovima su:

Listovi gube boju i sjaj To je sasvim siguran znak da Vašem krotonu fali svetlosti.
Klonulo lišće Može biti nedostatak svetlosti ili preterano zalivanje.
Opadanje lišća Uzroci mogu biti različiti. Može biti usled preteranog zalivanja ili usled zalivanja hladnom vodom, punoj hemikalija. Razlog mogu biti i velike temperaturne razlike.
Opadanje donjih listova Ovo je normalan proces starenja biljke.
Suvi vrhovi lišća Niska vlažnost vazduha.
Suvi rubovi lišća sa tamnim pegama Kroton je izložen hladnom vazduhu i promaji.

Kao i većina biljaka, i kroton je često na meti raznih insekata i štetočina! Najčešće štetočine koje ga napadaju su:

 • Biljne vaši
 • Štitaste vaši
 • Larva crvenog pauka
 • Crveni pauk

U borbi protiv insekata očistite listove Vašeg cveća i upotrebite odgovarajuće insekticide.

Najučestalija gljivična oboljenja su:

Pepelnica

Ovo gljivično oboljenje izaziva sive ili bele naslage na listovima krotona. Posredstvom ove bolesti, listovi se ubrzano suše i postepeno cela biljka propada. U borbi protiv ove bolesti koristite fungicide.
Šupljikavost lista

Šupljikavost lista izazivaju gljivice. Bolest se otkriva prisustvom pega i rupa na listu. Zaražene listove biljke odstranite.
Antraknoza

Ovu bolest karakterišu pege različitog oblika i veličine na listovima. Oboleli listovi se polako suše i opadaju. Sve zaražene listove uklonite i koristite fungicide.

Prevencija bolesti krotona

Poznata krilatica ,,bolje sprečiti, nego lečiti”, je tačna i u primerima sobnog cveća! Naime, prevencija je prvi korak u borbi sa bolestima biljaka.

Prevencija se ogleda u:

 1. Upoznajte se sa Vašom biljkom! Informišite se o njenim osnovnim potrebama.
 2. Najčešće se greši sa zalivanjem. Zato nemojte ni previše, a ni premalo zalivati Vašu biljku, već ravnomerno.
 3. Obezbedite im najpribližniju rekonstukciju njihovog prirodnog staništa.
 4. Informišite se o razlikama u letnjoj i zimskoj nezi biljke.
 5. Zbog svojih velikih listova, kroton je česta meta raznih insekata. Sa vremena na vreme, prebrišite listove.
 6. Posmatrajte listove krotona, jer će Vam on preko njih saopštiti da li ima neki problem.
 7. Pravilna nega i održavanje je ključ prevencije.

Kroton

Cena Krotona

Cena ove subtropske lepotice varira od veličine i vrste, tako da nas slobodno kontaktirajte kako bi ste dobili precizne informacije.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku