Bonsai Drvo – umetnost dalekog istoka u vašem domu

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Bonsai drvo je savršen alat za stvaranje umetnosti u vlastitoj oazi mira. Vaš Bonsai predstavlja vašu kreaciju i izraz vaših osećanja. Izaberite vrstu stabla i razmislite o tome koje boje i oblika želite sopstvenu biljku. Naoružajte se maštom i uživajte dok dizajnirate bonsai po sopstvenoj volji. Nije li divno biti “gazda” jedinstvenog minijaturnog stabla u kraju? 

bonsai drvo cveta

Kako da napravim svoje bonsai drvo? 

Pre nego što magija počne, potrebno je nabaviti osnovu biljke, to su uglavnom mala, zakržljala stabla ili izdanci biljaka koje odgovaraju vašim željama i okolnostima. Ukoliko želite da Bonsai drvo uzgajate u zatvorenom prostoru, preporučuju se (sub)tropska stabla, dok se za uzgoj na otvorenom najčešče koriste netropska stabla. Nakon odabira stabla, sledeći korak u stvaranju jeste kreativnost. Osmislite formu i oblik vašeg Bonsaia, pa ga obrežite po sopstvenim željama. Lagano povežite grančice pod uglom od 45 stepeni, vodeći računa o njihovoj veličini. 

Više o odabiru stabla možete pročitati dole u podnaslovu Bonsai Drvo Vrste.

Sledeći korak je smeštanje Bonsaia u saksiju. Preporučuje se posebna bonsai posuda, a ako je ne posedujete, može je zameniti i obična saksija. Izvadite vaš Bonsai iz zemlje, skratite žilice korena kako bi zadobio loptast oblik. U odabranu posudu postavite koren Bonsaia pa prekrijte zemljom. Nije preporučljivo da ceo koren bude pod zemljom. Kako bi nega vašeg drveta bila potpuna, potrebno je koristiti određene hranjive suplemente (više o tome u daljem tekstu).  

bonsai drvo

Bonsai drvo održavanje

Kako biste postali ekspert u uzgoju Bonsaia potrebno je da se naoružate strpljenjem i iskustvom. Bonsai drvo će vam obogućiti uživanje u sopstvenom umetničkom delu. Uživajte u svojoj kreaciji uz jutarnju kafu dok vas misli vode u stara vremena drevnog Japana. To je i više nego dovoljno da ga što duže održite zdravim i negovanim. 

Održavanje Bonsaia zahteva često obrezivanje, što će omogućiti da vaša biljka zadrži željeni oblik svoje bujne i negovane krošnje. Zemljište je, takođe, bitan entitet za zdrav rast Bonsaia. Adekvatna zemljišna smeša i povremeno đubrenje omogući će da bonsai zadivi svojom lepotom i mističnim izgledom. Za pravilno održavanje potrebno je voditi računa o zalivanju. Dekorišite prostor u kome želite da vaš bonsai raste, bilo to u kući ili dvorištu. 

limun bonsai

Vodite računa o količini svetlosti koje bonsai prima. Nemojte ga zabacivati u tamni ugao vaše kuće. Dozvolite da se opija dnevnim svetlom i sunčevom energijom. Stavite Vaš bonsai na mesto koje će svi primetiti. Diviće joj se, a vi ćete postati veliki eksperti svog zanata!

Zemljište 

Kada ste izabrali stablo i oblik vašeg minijaturnog drvceta, potrebno je odrediti adekvatnu zemljišnu smesu. Odabir prave mešavine tla za uzgoj Bonsai drveta je presudno. Tlo je važno kako bi se bonsai snabdevao hranljivim sastojcima. Zemljišna smesa se treba pravilno isušiti, a opet zadržati odgovarajuću količinu vode. Kvalitet zemljišta direktno utiče na zdravlje vaše biljke i samu estetsku vrednost. Smešu zemljišta treba prilagoditi vrsti izabrane biljke. Može da sadrži: 

 • Treset
 • Šljunak
 • Ilovaču
 • Koštano brašno 

nakrivljeni bonsai

Osim toga, postoje posebne mešavine tla dizajnirane u svrhe negovanja Bonsai drvceta. Najčešći sastojci su: 

 1. Akadama – pečena japanska glina. Posebno je proizvedena za Bonsai svrhe. 
 2. Pumice – proizvodi obogaćeni vulkanskim elementima. Pogoduju razvoju Bonsaia jer imaju moć apsorbovanja vode i hranljivih sastojaka. Takođe, pospešuju razvoj korena, a samim tim i vaše biljke. 
 3. Fini šljunak – uglavnom se koristi kao donji deo zemljišne smese u Bonsai posudama. Bogat je hranljivim materijama. 
 4. Lava stena – ukoliko se odlučite za ovu vrstu smese, koren Bonsaia će probujati. Koristi se kao podloga. Zadržava potrebnu količinu vode, pa je vaša biljka zaštićena od isušivanja. 

Više o izboru pogodnog tla za vašu Bonsai biljku možete pročitati u ovom vodiču Bonsai Zena. Nega Bonsai drveta zahteva povremeno đubrenje, kako bi bila nahranjena bitnim supstratima, kao što su fosfor, kalijum, azot… Preporučuje se propusna zemlja jer sadrži najveću količinu navedenih hranljivih materija. 

bonsai nega

Zalivanje

Zalivanje predstavlja nezaobilaznu stavku u vašoj brizi o Bonsai drvetu.  Zalivanje, kao i prehranjivanje, zavisi najviše od vremenskih uslova, same veličine biljke i saksije kao i od vrste zemljišta. Da je u letnjim mesecima nega Bonsai drveta zahtevnija, svedoči nam i način i količina zalivanja. Leti se može zaivati nekoliko puta dnevno, zavisi od samog položaja vaše biljke. U zimskim danima jednom u dva dana. 

Najefikasniji način zalivanja jeste da svoje Bonsai drvo zajedno sa posudom uronite u vodu i ostaviti par minuta. Nakon toga izvadite svoj Bonsai i ostavite da višak vode iscuri. Idealna temperatura vode je mlaka. Trebalo bi definisati vreme zalivanja, preporučuje se ujutru ili kasno popodne

narandzasti bonsai

Presađivanje 

Kako bi vaš bonsai nesmetano rastao, bitan element u njegovom održavanju je presađivanje. Presađivanje se vrši kada korenje napuni saksiju, a to je po pravilu, na svake 3 godine. Da biste u pravo vreme presadili svoje drvce treba pratiti njegov rast. Nakon presađivanja, najbolje je da Bonsai bude u takvom položaju da ima izvor sunčeve energije kako bi se adaptirao. Vreme presađivanja nije presudno, ali se preporučuje u jesen ili proleće.  

roze bonsai

Obrezivanje 

Najkopleksiniji deo brige o Bonsai drvetu jeste upravo obrezivanje. Potrebno je obrezivati ga redovno. Obrezujte ga tako da bude u koraku sa vašim afinitetima prema samom obliku. Za skladan rast i izgled, obrezuju se grančice koje vizuelno odstupaju od krošnje. 

Obrezivanjem se pospešuje rast drvca i zadržavanje željenog oblika

Za rezanje debljih grana trebalo bi koristiti posebna sečiva. Postoje dve različite tehnike obrezivanja: 

 • Obrezivanje kojim se zadržava postojeća forma i oblik biljke 
 • Strukturno obrezivanje – uključuje ozbiljnije obrezivanje kako bi drvo zadobilo osnovni oblik i stil. 

braon bonsai

Zaprašivanje

Ako na listovima Bonsaia primetite biljne pege ili pak bube, najbolje rešenje je naprašiti ga standardnim tečnostima protiv parazita. Ovi rastvori će zaštititi vaš bonsai od raznoraznih gljivica i time dodatno je nahraniti. Svakim danom neophodno je da proveravate vašu biljku i da joj pružite adekvatnu negu. Zaprašivanje zaštitnim rastvorima, Bonsai drvo će biti sačuvano, a vi ćete nastaviti da uživate u vašoj biljci.  

Kako biste izbegli i zaštitili Bonsai od raznoraznih bolesti i štetnika, treba voditi računa o sledećim stvarima: 

 • Oboljevanju više podležu slabe i tanke biljke.
 • Gljivične bolesti napadaju uglavnom one biljke koje su izložene prevelikoj vlažnosti vazduha.
 • Crveni pauk napada one biljke koje su konstantno na suvom vazduhu. 

malina bonsai

Štetnici koji najčešće napadaju Bonsai drvo su: 

 1. Mravi – javljaju se u toplije doba godine. Pojava mrava označava da je bonsai zadobio neku vrstu parazita. Mravi rasprostranjuju štetnike.
 2. Debeloglava pipa – jedu mlado i nagrizaju staro korenje. Uglavnom se pojavljuju noću. Mesta ugrizaja na biljci izgledaju poput uvala. 
 3. Lisne uši – javljaju se u toplo godišnje doba. Sisaju lišće na kojima se potom pojavljuju tamne mrlje. 
 4. Štitasti moljac – nalik sitnim belim moljcima. Štetu čine sisanjem donjih strana lista. Veoma brzo se razmnožavaju.

Najbolji način da zaštite bonsai jeste preventivno delovanje dok još nije došlo do određene bolesti vaše biljke. Preventivna nastojanja su: 

 • Bonsai treba redovno pratiti i pregledati.
 • Potrebno je koristiti adekvatne zaprašivače.
 • Laganim pokretima i nežnim mlazom treba prskati stablo i krošnju biljke, kako ne bi došlo do oštećenja strukture listova i same biljke. 
 • Koristite zdravu i kvalitetnu zemljišnu smesu. 
 • Pozicija bonsai drveta je bitan faktor u preventivnom nastojanju. Bonsai postavite tako da ima izvor sunčeve svetlosti. 
 • Redovno zalivanje čistom vodom bez preterivanja. 
 • Obrezivanje oronulih delova biljke. 

ljubicasti bonsai

Prihrana za bonsai drvo 

Vaša minijaturna kreacija ne može da opstane bez adekvatnog prehranjivanja. Količina prehranjivanja, takođe,  zavisi od godišnjeg doba, pa se preporučuje da se u zimskom periodu prehranjivanje svede na minimum, odnosno jednom mesečno, dok u proleće, leto i jesen dva puta nedeljno. Vrsta prehrane treba biti usklađena sa mestom boravka vaše biljke.  Ukoliko je Bonsai smešten u tamnijem kutku vašeg doma, opredelite se za prehranu koja će omogućiti da vaš bonsai bude nahranjena dodatnim mineralima koji će zameniti nedostatak sunčeve svetlosti. 

bonsai drvo plod

Vrste Bonsaija

Vrsta Bonsai drveta zavisi od same vrste stabla koji ste izabrali. 

Dve najpopularnije vrste su: 

 1. Smokva- veoma popularan Bonsai. Neki specijalizovani oprašivači smokve mogu razviti plodove u različitim bojama 
 2. Juniper Bonsai (Juniperus)– boje lišća se kreću od tamno plave do svetlo zelene, a oblik listova u obliku iglica.  

Listopadni Bonsai

Najpopularnije vrste listopadnih drveća, čije lišće opada u jesen ili sušno doba:

Japanski javor

japanski javor

Veoma popularna i lagana vrsta za održavanje. Glavna karakteristika ove vrste Bonsaia je lišće sa pet šiljastih režnja. Ako želite da odgajate japanski javor vodite računa o zažtiti od intezivnog sunca i jakog mraza.
Plameno drvo 

roze bonsai

Naziva se još i kraljevsko ili vatreno drvo. Plameno drvo je vrsta tropskog drveta iz porodice mahunarki. Ovo drvo je prepoznatljivo po krupnim, crvenim ili belim cvetovima koji cvetaju od proleća do leta. 
Trident javor

trident javor

 

Azijska vrsta, karakteristična zbog malog lišća sa tri režnja. Jednostavna za brigu. Treba je braniti od oštrog mraza. 
Evropska bukva 

evropska bukva

Pogodan Bonsai sa osnovom evropske bukve iz naših šuma. Kada se sadi u posudi za Bonsai, potrebna joj je zaštita od jakog mraza. 
Breza

 breza

Breza je srebrno, listopadno drvo rodom iz Evrope i delova Azije. Prepoznatljiv po beloj kori. Sa starošću stabla kora postaje hrapavija i deblja. 

Četinarski Bonsai

Ukoliko želite četinarsku osnovu, predlažemo nekoliko popularnih vrsta:

Kineska smreka 

kineska smreka

Juniper vrsta sa mekim i tankim listovima. Boja lišća varira od svetlo zelene do tamno zelene ili plavkasto zelene boje. Lišće, takođe, može biti mekanije ili grublje. Veoma popularna vrsta. Jako je pogodna za održavanje jer nije potrebno konstantno zalivanje. Ukoliko nema adekvatne nege, kineska smreka može da doživi stres i proizvede tanke iglice. 
Evropska smreka 

evropska smreka

Popularan za Bonsai. Evropsku smreku ne treba mešati sa jelkom zbog sličnog izgleda. Iglice su kratke i oštre postavljene oko grančica. Potrebno joj je puno sunca i zaštita tokom zimskog perioda. 
Japanski crni bor 

Japanski crni bor 

Ovo drvo vodi poreklo iz Japana. Ima oštre i jake iglice kao i grubu i hrapavu koru. Održavanje japanskog crnog bora nije lak zadatak. Potrebno je uvežbati posebnu tehniku sa skraćivanje iglica. Potrebno mu je puno sunca i topline a ujedno ga treba zaštiti od mraza u zimskom periodu. 
Planinski bor 

planinski bor

Evropski planinski bor je pogodna sorta za uzgoj Bonsaia. Razvija tanke i kratke iglice. Planinski bor iz divljine ima debea i uvijena stabla. Otporan je na mraz. Treba izbegavati mokre predele. 
Škotski bor

skotski bor

Škotski bor je vrsta koja je široko rasprostranjena po čitavoj Evropi. Prepoznatljiva je po crvenkastoj kori na gornjem deblu. Njegove su igle tanje od prethodno opisane vrste planinskog bora. Ova vrsta je jako pogodna jer imate mogućnost da se poigravate različitim stilovima i dekoraciji vašeg Bonsaia. Dobro podnosi mraz, potrebno mu je dosta svetlosti i nije pogodan za mokrije delove. 

Najcenjenije vrste Bonsai drva na svetu

Pored ovih vrsta, navešćemo vam još par sorti jako prepoznatljivog i cenjenog Bonsaia u svetu. 

Jabukovo Bonsai drvo 

jabuka bonsai

Spada u grupu tropskih sorti Bonsaia. U vreme letnjih dana, možete očekivati divne bele cvetove. Kada cveće otpadne pojaviće se minijaturni plodovi jabuka, ako je nega Bonsaia adekvatna. 
Azelea Bonsai Drvo 

Azelea Bonsai

Jedno od najpopularnijih i najcenjenijih Bonsai vrsta u svetu. Krošnja Azeleje daje boju i cvetanje, što ga čini jedinstvenim. Precizno i pažjivo oblikovanje ove vrste, omugući će vam potpuno uživanje u cvetovima ružičastih, belih ili crvenih tonova. 
Bahama Beri Bonsai drvo 

bahama beri bosai drvo

Jedna od tropskih sorti. Na prvi pogled ne tako privlačno, posle nekog vremena potpuno očaravajuće. Namenjeno je iskusnijim uzgajivačima Bonsaia. 
Ćelavi drveni čempres

celavi cempres bonsai drvo

Karakterističan po tome što najduže živi. Može i do hiljadu godina. Stablo je uglavnom kružnog oblika. Spada u listopadne sorte. 
Bonsai drvo para

bonsai para

Prepoznatljivo po jedinstvenoj simbolici. Veruje se da ovo drvo donosi bogat sklad i sreću u vaš dom. 
Bambusovo Bonsai stablo 

bambusovo bonsai drvo

Poznat je kao “nebeski” ili “sveti” bambus.  Raste kao žbun. 
Bonsai Bokvud 

boksvud bonsai

Sorte šišmira su veoma pogodne za uzgoj. Dve najpoznatije vrste su japansko drvo šipraža i obično šumsko drvo. 
Bromeliad Bonsai drvo

bromeilad bonsai drvo

Veoma specifična vrsta. Upečatjivo po velikoj istrajnosti. Lišće u boji upotpunjavaju magičan doživljaj ove biljke. 

Bonsai drvo značenje, simbolika

Bonsai predstavlja umetničko izražavanje i kreiranje identičnog džinovskog stabla u minijaturnim razmerama. To je japanska umetnička forma. Izrada Bonsai drveta zahteva određene kortikulturne metode zajedno sa umetničkim nastojanjima za uzgoj malenih replika stabla kakva se mogu samo u prirodi videti. Estetska simbolika je starost, koja predstavlja glavni simbol Bonsaia. 

drvo narandze bonsai

Bonsai drvo ima simboliku  komunikacije, emocija i ideja. Svaka biljka odiše ravnotežom. Ovo još jedna važna stavka u Bonsai estetici. Najpopularniji oblik krošnje je trouglastog oblika. Po mnogim verovanjima, trougao simbolizuje stabilnost, snagu i energiju. U japanskoj kulturi, asimetrični trouglovi imaju simboliku nastavka života.  Ako ste ljubitelj japanske estetike, kreiranje sopstvenog Bonsaia je pravi posao za vas!  

Bonsai drvo prodaja

Tražite neobičan i jedinstven poklon? Obradujte svoje najdraže unikatnom biljkom. Bonsai su mala, živa stabla, koja su prirodna i moderna, a u isto vreme odišu misterioznošću i drevnošću. Bonsai drvo je apsolutno zapanjujuć i neobičan poklon i za muškarce i za žene.  Bonsai poklon je pogodan za bilo koji događaj i savršen je poklon za njega ili nju. Svako Bonsaidrvo je efikasno u apsorpciji ugljenika i imaja ulogu prečišćavanja vazduha. Jedna od najprimamljivijih karakteristika Bonsaia je upravo njegova simbolika harmonije i blagostanja.  Dozvolite nam da vam pomognemo u izboru savršenog poklona koji ostavlja bez daha. Kako biste obradovali sebe ili svoje najdraže, posetite našu cvećaru. 

tresnja bonsai drvo

Bonsai drvo cena 

Cena bonsai drva znatno varira u zavisnosti od vrste i veličine. Možete nas kontaktirati kako bi ste se raspitali o vrstama bonsai drveta koje imamo na stanju, i mi ćemo vam rado pomoći. Ne zaboravite da bonsai predstavlja savršenu sobnu biljku koja će doneti vedrinu i pozitivnu energiju u Vaše domove.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku

Scroll to Top