Fikus Bendžamin

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Fikus bendžamin, takođe poznat i kao “uplakana smokva” je idealna dekorativna biljka koja će učiniti Vaš dom otmenijim i istaćiće prefinjen ukus. Fikus bendžamin je jedno od najpopularnijeg sobnog cveća, zahvaljujući elegantnom tamnozelenom lišću, različitih oblika i veličina. Veoma je lak za održavanje, što predstavlja jednu od njegovih najboljih karakteristika. Mnogi ga ne koriste samo kao dekorativnu kućnu biljku, već ga imaju u svojim domovima kao simbol nečega u šta čvrsto veruju.

fikus bendžamin

Fikus bendžamin – simbolično značenje

Fikus bendžamin je bogat simbolikom mnogih kultura širom sveta.

 • Simbol mira i izobilja – na Bliskom Istoku, region koji je pod neprekidnim ratnim stanjima, fikus bendžamin simbolizuje mir i izobilje.
 • Simbol jedinstva i univerzalnosti – u mnogim kulturama fikus bendžamin, posebno njegovo seme, simbol je jedinstva, univerzalnog razumevanja i znanja. Ukazuje na jasno razumevanje i jedinstvo unutar porodice, pa mnogi veruju da će prisustvo ove biljke doprineti miru i porodičnoj harmoniji.
 • Simbol svetosti – u istočnoj Aziji, fikus bendžamin se smatra svetom biljkom koja ima moć prosvetljenja. U Indoneziji se posmatra kao veza između ljudskog i duhovnog sveta.
 • Simbol vedrine i raspoloženja – fikus bendžamin je poznat kao veselo drvo, biljka koja će prostoru dati posebnu vedrinu i sjajno raspoloženje.

Fikus bendžamin – nega i održavanje

Fikus bendžamin je biljka koja nije komplikovana za održavanje. Fikus je izbirljiv samo po pitanju zalivanja i mora se čuvati od naglih promena temperature. Kada održavate fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, najbitnije je održavanje vlažnosti oko biljke. Osim toga, fikus bendžamin zahteva đubrenje hranljivim materijama, optimalno đubrenje je jednom mesečno tokom proleća i leta, odnosno jednom u dva meseca u periodu jeseni i zime.

Pravilna sadnja

Najkomplikovaniji deo održavanja jeste sama sadnja. Fikus bendžamin, što se sadnje tiče, ne zahteva puno napora već samo poštovanje određenih pravila. Pre svega, treba znati da fikus bendžamin jako brzo raste pa iz tog razloga tlo treba biti hranjivo. Optimalna smeša je mešavina treseta i humusa. Fikus bendžamin je najbolje saditi u periodu od marta do avgusta. Sledeća važna stvar nege fikus bendžamina je presađivanje. Ne bi trebalo presađivati fikus bendžamin u posudu koja je mnogo veća od njegovog korena. Veoma je često pitanje, kada je najbolje presaditi fikus bendžamin, najidealnije vreme za to je proleće.

fikus bendzamin

Pravilno zalivanje

Fikus bendžamin, što se zalivanja tiče, ne predstavlja zahtevnu obavezu. Najidealnije je zalivati ga jednom nedeljno. Poželjno je sačekati da se zemlja osuši pre narednog zalivanja. Ukoliko je fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, sa izrazito suvim vazduhom, potrebno je zalivati ga dva puta nedeljno, ali obavezno pričekati da se zemlja pre zalivanja prosuši. U periodu velikih vlaga ili u zimskim danima, moguće je odložiti zalivanje fikus bendžamina.

Pravilno orezivanje

Fikus bendžamin lako podnosi orezivanje. Ukoliko je biljka prerasla i gubi svoj oblik, bez posebnih tehnika i predznanja možete orezati Vašu biljku. Dovoljno je orezati jednom godišnje i to će pomoći da lišće izgleda bujnije i lepše.

Najčešće bolesti fikus bendžamina

Fikus bendžamin je podložan bolestima usled neadekvatne nege i održavanja. Pored toga, može biti napadnut različitim insektima i parazitima. Najčešće bolesti ove biljke su:

Požuteli listovi fikus bendžamina

Često izazvano napadom grinja. Fikus bendžamin je lako izlečiti od ovih štetočina i ovo predstavlja veoma čestu pojavu. Jednostavno ga naprašite organskim rastvorima protiv grinja i vaš fikus bendžamin će biti kao nov.

Beli, lepljivi plikovi na listovima

Obično se to dešava zbog masnih kukaca ili insekata. Kako se rešiti insekata i štetočina možete pročtati dalje u tekstu dole.

Paraziti

Najčešće su to bele muve odnosno “belke”. Fikus bendžamin tuširajte svakodnevno radi rešavanja ovog problema, ukoliko je fikus bendžamin nepokretljiv, možete ga prskati vodom dva puta dnevno dok belci ne nestanu.

Gubljenje lišća

Više o tome dole

Šta raditi kad počnu da opadaju listovi?

Fikus bendžamin je veoma podložan opadanju listova. Iako je njegovo održavanje jednostavno i ne zahteva mnogo ulaganja i truda, ovaj problem može biti itekako frustrirajuć. Neki od mogućih uzroka opadanja listova fikusa su:

 • Promene u okruženju – fikus bendžamin na promene okruženja može reagovati odbacivanjem listova. Najčešće se to dešava usled promena godišnjih doba. Takođe, fikus bendžamin može izgubiti svoje lišće usled promene vlažnosti i temperature sobe u kojoj biljka boravi. Ovu biljku treba držati dalje od prozora i vrata, kao i klima uređaja. U periodu kada je unutrašnji vazduh suv, koristite ovlaživač vazduha, na taj način će Vaše cveće biti spašeno.
 • Nepravilno zalivanje – prekomerno ili nedovoljno zalivanje može uticati da Vaš fikus bendžamin odbaci svoje lišće. Održavajte vlažno tlo oko biljke. Ukoliko pak fikus bendžamin dobije prekomernu količiu vode, može doći do truljenja korena. O najoptimalnijim količinama vode za Vaš fikus bendžamin, možete pročitati na gore.
 • Premalo svetlosti – fikus bendžamin, takođe, može odbaciti svoje lišće usled premale količine svetlosti. Za rešavanje ovog problema, možete prebaciti fikus na neko osvetljenije mesto Vašeg doma.
 • Štetočine – fikus bendžamin je osetljiv na nekoliko vrsta štetočina. Prvi pokazatelji da je vaša biljka napadnuta jesu lepljivi listovi, što potom uslovljava opadanje listova. Da se rešite štetočina, koristite univerzalni insekticid.
 • Gljivice – pokazatelj gljivica na lišću fikus bendžamina su žute ili braon mrlje. Koristite fungicid i izbegnite opadanje lišća.

fikus

Kako se rešiti insekata kada napadnu vaš fikus bendžamin?

Kukci u obliku komaraca veoma često napadaju sobne biljke. Fikus bendžamin, ukoliko je napadnut ovim vrstama insekata, može pokazivati sledeće simptome:

 1. Male tačkice na lišću i stabljikama;
 2. Usporen rast;
 3. Odumiranje listova i vrhova grana;
 4. Opadanje zaraženog lišća;
 5. Uvijeni i nazubljeni listovi.

Kukci se pojavljuju tokom cele godine. Najčešće napadaju fikus bendžamin tokom proleća i leta. Kako bi se Vaše cveće nesmetano razvijalo, koristite sredstva protiv insekata u periodu od jeseni do početka proleća, ukupno tri do četiri puta. Možete sami napraviti prirodni insekticid protiv insekata, kako biste zaštitili i sačuvali Vaš fikus bendžamin. Najbolji je recept mešavina sledećih sastojaka:

 • Jedan litar vode
 • Jedna čajna kašika sredstva za pranje posuđa
 • Jedna kašičica biljnog ulja
 • Jedna kašika alkohola.

Ukoliko je vaša biljka napadnuta jako od strane ovih insekata, uklonite sve zaražene grane, kako se štetočine ne bi dalje širile.

Vrste fikus bendžamina

Danielle

fikus bendžamin danielele

Fikus bendžamin Danielle je prepoznatljiv po svom tamnozelenom lisšću. Ova jednostavna biljka za održavanje će Vam pružiti gusto lišće i unutrašnje zelenilo koje prečišćava vazduh.

Exotica

bendžamin exotica

Fikus bendžamin ove vrste je idealna sobna biljka. Može da naraste do 1m. Ima sjajne, jarko zelene listove. Upotpuniće Vaš prostor i zablistati svojim zelenilom.

Zlatni kralj

fikus bendžamin zlatni kralj

Najpoznatija sorta fikus bendžamina. Prepoznatljivo po različitim nijansama zelene boje lišća.

Too Little fikus bendžamin bonsai

Veoma poznat jer je u formi Bonsaia. Fikus bendžamin je idelna vrsta za kreiranje svoje Bonsai biljke. Osim toga, ovaj fikus bendžamin, savršen je poklon Vašoj dragoj osobi.

Više o Bonsai drvetu možete pročitati na našem blog postu za Bonsai drvo!

Koje zdravstvene prednosti ima fikus bendžamin?

Sigurno ste čuli o toksičnim reakcijama koje proizvodi fikus bendžamin, o kojima će kasnije u tekstu biti više reči. I pored ovoga, ne smemo zanemariti prednosti koje poseduje ova biljka. Fikus bendžamin se koristi u tradicionalnoj medicini u mnogim kulturama tropskih zemalja, iz kojih i nosi poreklo. Koristi se za lečenje kožnih poremećaja, respiratornih poremećaja, različitih vidova upala, protiv povračanja, malarije, raka i mnogih drugih malignih oboljenja. I pored ovih činjenica, ne biste trebali na svoju ruku preduzimati ovakvu vrstu aktivnosti, baš zbog toksičnosti koju, takođe, ova biljka poseduje. Fikus bendžamin je poznata kao biljka koja ima ulogu u prečišćavanju vazduha, što predstavlja jednu od njegovih najzanimljivijih karakteristika.

bendzamin

Da li je fikus bendžamin toksičan?

Fikus bendžamin iz svih svojih delova luči toksičan biljni sok koga se treba pripaziti. Kontakt sa sokom može dovesti do odredjenih alergijskih reakcija ili kožnih iritacija. Kao rezultat toga, ovu biljku treba držati podalje od male dece. Za ozbiljnije probleme, potrebno je mnogo više pomenutog soka, pa nema potrebe za brigu. Ukoliko dodirnete sok fikusa tokom nege obavezno operite Vaše ruke kako sok ne bi došao u kontakt sa očima ili osetljivim delovima tela. Postoje određeni ključi simptomi koji označavaju toksičnu reakciju na fikus bendžamin. Neki uobičajeni znakovi na koje treba pripaziti su svrab očiju, kijavica i kašalj, ali uglavnom se pojave nakon prekomernog kontakta sa biljkom.

Fikus bendžamin prodaja

Kao i većinu sobnog cveća, i ovaj prelepi primerak možete naći kod nas u cvećari Elite.

Fikus bendžamin cena

Cena ove biljke varira od njene veličine i vrste, posetite nas ili nas kontaktirjate kako bi dobili najpreciznije informacije.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku