Zumbul – kako pravilno negovati simbol trajne ljubavi

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Zumbul je cvet živopisnih boja koga odlikuju jedna deblja stabljika sa puno malih cvetova koji je okružuju. Poreklom je iz Azije, a u Evropi je ova lukovičasta biljka još od 16. veka veoma poznata i rasprostranjena.

U zavisnosti od svog porekla, dve vrste zumbula (rimski i holandski) nam daju veliku raznovrst u boji cvetova, veličini pa čak i jačini mirisa. Možete ga naći u sledećim bojama:

 • Bela
 • Roze
 • Plavo – ljubičasta
 • Bež
 • Crvena
 • Ljubičasta
zumbul
Izvor: Pinterest

Simbol trajne ljubavi

U bukvalnom prevodu, naziv ovog cveta znači “plavo zvono”, međutim čitava priča o njegovoj simbolici nastaje iz druge pretpostavke – da je ime izvedeno od imena grčkog pastira Endimona u koga je bila zaljubljena boginja Meseca – Selena.

Neki smatraju da je cvet u uskoj vezi sa pastirom koji zahvaljujući večnom snu poseduje i večnu mladost, dok lepa boginja svake večeri silazi da ga poljubi. Negativna simbolika zumbula u sebi nosi motive i ideju nedostižnosti i melahnolije, ali postoji i druga strana priče. Neki veruju u legendu koja kaže da je cvet u direktnoj vezi sa vilama, pa se zbog toga smatra da zumbul može čoveka da opčini svojim izgledom i mirisom.

Deo engleskih narodnih priča zapravo smatra da zumbul “zvoni” i tako obaveštava veštice da je vreme da se okupe, pa iz toga sledi i verovanje da je opasno ići poljem zumbula jer su tada moći previše jake.

plavi zumbul
Izvor: Pinterest

Takodje postoje i mnogo pozitivnije legende o zumbulu koje kažu da:

 1. Nošenjem venca od raznobojnih zumbulovih cvetova dobijate hrabrost da u svakom trenutku govorite istinu! (RTS je ovu informaciju cenzurisao)
 2. Oni koji su sposobni da prevrnu unutrašnju stranu zumbula bez da ga pocepaju, dobijaju garanciju da će osvojiti srce voljene osobe.
 3. Snažan miris zumbula vraća harmoniju i ravnotežu u narušene odnose i odlično služe kao poklon uz izvinjenje. Zbog ove njegove simbolike, zumbul je idealan za sve ljude koji se povremeno osećaju izolovano ili nevoljeno te se može nazvati cvetom koji vraća veru i sigurnost.
 4. Osnovna simbolika zumbula je poniznost što je povezano sa samim izgledom cveta (obešeno zvono), ali iz istog razloga se može shvatiti da je zumbul simbol duboke zahvalnosti i trajne posvećenosti što ih čini idealnim za poklon nekome kome želite da stavite do znanja da ste uvek tu za njega.

Koja god verzija legende o zumbulu da Vam odgovara, verujemo da je on poklon koji će omekšati nekome srce.

Idealno mesto za Vaš zumbul

Zumbul je cvet jakog i slatkastog mirisa koji kao i ostale biljke slične njemu, traži zaštićeno toplo mesto na direktnom suncu. Ukoliko je zemlja bogata hranljivim materijama i propustljiva je, cvetovi će Vam cvetati dugo i jarko. Poznat po tome što se od njega prave parfemi u Francuskoj, možete očekivati da će Vaš zumbul mirisati opojno gde god da ga držite, bilo to u sobi ili u bašti.

Zumbul u saksiji

Ne zaboravite da tokom sađenja u saksiju ostavite dovoljno mesta da se zumbulu razviju korenčići (petnaestak centimetara). S obzirom na uspešnost njegovog razvitka, tokom zime saksiju unesite unutra da Vam cvet ne bi uvenuo od hladnoće.

Ako Vam zumbul generalno stoji u sobi, savetujemo da pazite da noću u vreme cvetanja bude na malo hladnijem mestu, jer će to produžiti rok cvetanja.

Takođe savetujemo da brzo odsecate precvetale cvasti. Ukoliko ga držite u kući ne preporučuje se da bude u sobi u kojoj najviše boravite jer njegov snažan miris u prevelikim količinama može izazvati glavobolju. Takođe se savetuje da ga držite dalje od domašaja baš male dece, jer ako pojedu cvetić zumbula, mogu imati stomačne probleme.

zumbul u saksiji
Izvor: Pinterest

Zumbul u bašti

Zumbuli se najčešće i sade u bašti iako može biti sobni cvet. Procvetali zumbul u svojoj bašti možete očekivati u rano proleće, pre ostalih biljaka, a s obzirom na prostor koji imate, idealno društvo mu prave jorgovani i hortenzije.

Kada je u pitanju uzgoj zumbula na otvorenom, bitno je da ga posadite u ranu jesen i izaberete mesto sa puno sunca na severnoj strani i blagom senkom na južnoj. Za idealni uspeh treba koristiti blago propusno zemljište i mnogo organskog materijala pri mešanju zemlje i đubriva. Ukoliko Vas zanima detaljnije o prihrani cveća, možete pročitati naš tekst o tome ovde.

 

Nega zumbula

Zumbul važi za cvet koji se lako gaji, a popularan je ne samo zbog lepih cvetova već i zbog vrlo jakog i prepoznatljivog mirisa.

Ukoliko živite na mestu gde su zime teške i proleća puna mrazova, savetujemo Vam da zaštitite svoje zumbule malčem. Ovo je cvet koji deluje prefinjeno i otmeno, ne samo zbog svog izgleda već i zbog svoje istorije i porekla, zato savetujemo da se držite navedenih predloga za najbolji uspeh Vaše biljke, koje možete naći u daljem tekstu.

Zalivanje

Zumbul tokom svog rasta traži obilno zalivanje, pogotovo zato što mu idealno mesto zahteva veliku izloženost suncu. Najbitnije je zaliti ga odmah nakon sadnje ili presađivanja i od tada održavati zalivanje na svakih par dana.

Sadnja i presađivanje

Najbolje vreme za sadnju zumbula je krajem septembra i početkom oktobra. Treba ga saditi na sledeći način:

 1. Zasadite ga na dubini između 15 i 20 cm kako bi bile bezbedne od zimskih mrazeva
 2. Pazite da rastojanje između sadnica bude 15ak cm
 3. Ako je klima blaga, možete i malo kasnije zasaditi
 4. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da li su lukovice zumbula dobre za presađivanje

Ako je sadite prvi put, trebalo bi da Vam biljka izraste potpuno do proleća, a stabljika sa cvetovima se može odseći i staviti u vazu dok druge listove ne bi trebalo dirati sve dok se ne sasuše (jer je njihova najvažnija uloga da obezbede hranljive materije cvetu).

ljubicasti zumbul
Izvor: Pinterest

Zumbul je cvet koji Vam može procvetati i u sred zime, uz korišćenje specijalnih čaša koje će pridržavati lukovicu na vrhu da ne dodiruje vodu:

 1. Ohladite lukovicu u frižideru 8 – 10 nedelja pre sadnje
 2. Sipajte vodu u čašu i stavite lukovicu iznad tako da ne dodiruje vodu
 3. Prekrijte papirom lukovicu
 4. Ostavite čašu na tamnom i hladnom mestu
 5. Ako se formira dosta korenčića, čašu premestite na svetlo i toplo mesto, i ubrzo će Vam se pojaviti novi izdanci!

Savet za bolji opstanak Vašeg zumbula jeste da nakon što cvetovi počnu da rastu, isečete cvetne stabljike i ostavljate lišće dok potpuno ne umre.

 

Razmnožavanje zumbula

Razmnožavanje zumbula se odvija semenom ili lukovicama. Najbolje je započeti razmnožavanje u jesen. Ako presadite lukovicu kako treba, stabljika sa mesnatim listovima će procvetati u “zvončiće” i do 20 – 30 cm visine. S obzirom na osetljivost korena, bitno je da tokom razmnožavanja pazite jer se on neće regenerisati nego će biljka postati slabija. Izbegavajte oštećene i suve delove za razmnožavanje, već ih secite čim ih primetite.

Vrste zumbula

Spomenuli smo da se razlikuju

 • Rimski zumbul – sa retkim cvetovima obično bele, ružičaste ili modre boje, ali jakim mirisom
 • Holandski zumbul – sa gusto zbijenim cvetovima u beloj, bež, roze, crvenoj i ljubičastoj boji

Obično zumbul koji viđate u botaničkim baštama i dobro uređenim parkovima je Hyacinthus orientalis iz porodice zumbula, a na sledećim slikama možete videti primere istih:

Rimski zumbul
Holandski zumbul
Hyacinthus orientalis

Prodaja i cena zumbula

Zanimljiva je činjenica da su u početku lukovice zumbula bile toliko skupe da su jedino bogataši mogli sebi da priušte da im cvetovi zumbula ulepšaju bašte i terase. Tek kada su Holandjani počeli da ga masovno uzgajaju, njihov miris se raširio i našim kontinentom. Sedmi mrt je zvanično proglašen Svetskim danom zumbula!

Danas zumbule možete naći u različitim bojama u dostupnoj ceni, a ako Vam se ovaj tekst svideo možete posetiti našu cvećaru Elite i pronaći svoj idealni zumbul!

zumbuli
Izvor: Pinterest

Cena zumbula u našim cvećarama varira od vrste do vrste zumbula. Za detaljnije informacije pišite nam putem mejla ili nas pozovite.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku