Zamija – egzotična biljka koja upija negativnu energiju

Vreme čitanja : 8 minuta
Tabela sadržaja

Zamija je zimzelena, sukulentna biljka, poreklom iz istočne Afrike. Sukulentne biljke, odnosno sukulenti predstavljaju biljke koje potiču iz stepskih i polustepskih afričkih predela i moraju se zaštititi tokom zime. Zbog karakterističnog načina života u prirodnom okruženju, koji se odlikuje potrebom za malom vlažnošću vazduha i malom količinom vode, zamija predstavlja idealan izbor za ukras Vaših domova!

U našoj podeli sobnog cveća, zamija se ubraja u egzotično sobno cveće, ali zbog svoje lakoće u održavanju i minimalnih potreba, možemo je uvrstiti i u sledeće kategorije:

Zamija predstavlja savršenu kombinaciju lepote i elegancije, a sa druge strane ne iziskuje previše nege! To je čini idealnim izborom za Vaš dom. Njena lepota se odlikuje velikim, zelenim mesnatim listovima koji osvajaju svaki prostor. Na stabljici rastu u paru, stvarajući idiličnu harmoniju listova, koji odišu elegancijom.

zamija
Izvor: Pinterest

Zamija – Spiritualna moć

Među nezaobilaznim biljnim predstavnicima Feng Shui-ja, rame uz rame sa spatifilumom, zelenim ljiljanom, bršljanom, orhidejom i drugim cvećem, je zamija. Feng Shui predstavlja drevnu kinesku veštinu uređivanja prostora, kojom se stvara idilična i harmonična atmosfera i pozitivna energija. Za ovaj metod se neretko koristi i različito cveće, za koje se veruje da ima mističnu moć privlačenja pozitivnih stvari i energije.

Zamija je poznata po svojoj spiritualnoj moći i mogućnosti upijanja negativne energije! Takođe se smatra biljkom koja privlači novac i sreću, stoga često krasi mnoge domove, radne prostore i kancelarije! Za ovu neverovatnu biljku se veruje i da donosi blagoslov svom vlasniku!

Više o biljkama koje su esencijalni deo Feng Shui-ja, možete pročitati na sajtu Feng Shui Srbija.

zamija
Izvor: Pinterest

Naše preporuke za pravilnu negu zamije

Iako je zamija jedna od vrsta sobnog cveća koja je veoma laka za održavanje, sa minimalnim potrebama, ipak postoje određeni koraci koji se moraju ispratiti. Na taj način će listovi biti sjajni, mesnati i zeleni!

Nega zamija se ogleda u sledećim koracima:

 1. Određenoj temperaturi
 2. Sunčevoj svetlosti
 3. Idealnoj lokaciji
 4. Pravilnom zalivanju
 5. Adekvatno razmnožavanje
 6. Presađivanje
 7. Prihrana
 8. Orezivanje zamije

Na kojoj temperaturi zamija raste?

Zamija je egzotična biljka koja raste u stepskim i polustepskim predelima Afrike, te iziskuje visoke temperature. Idealni temperaturni raspon koji ovom sobnom cveću prija je između 20 °C i 25 °C. Preko leta je možete izneti napolje, ukoliko imate dvorište, ali tokom zimskih meseci zamija mora prezimeti u kući. Tokom zime morate paziti da temperatura ne pređe ispod 15 °C .

zamija
Izvor: Pinterest

Posetite Cvećaru Elite kako bi ste odabrali Vašu idealnu zamiju, a naše stručno osoblje će Vam pri tome pomoći.

Koliko sunčeve svetlosti prija mojoj zamiji?

Zamija ne voli direktnu sunčevu svetlost! Najbolje se oseća na mestima sa slabom svetlošću ili u polusenci! Ona može preživeti i na potpuno tamnim mestima, ali joj je potrebno bar malo svetlosti za rast i razvoj!

Stoga, gde je treba smestiti?

Kako bismo uparili porebe zamije za svetlošću i temperaturom i ispoštovali ih, idealne lokacije bi bile:

 1. Blago osunčani ćošak Vašeg doma
 2. Tamna prosorija
 3. Mesto sa polusenkom u Vašoj kući
 4. Istočni ili severni prozor, ali zaštićen zavesom ili roletnama
zamija
Izvor: Pinterest

Kako se zamija pravilno zaliva?

S obzirom na to da je zamija sukulentna biljka, to takođe znači da poseduje podzemni rizom u kom sakuplja vodu. Zato je dovoljno da se zaliva jednom mesečno! Zamija je jako osetljiva na vlažno zemljište, stoga morate dobro paziti na to. Ova biljka se zbog svog podzemnog akumulatora vode bolje snalazi u suvom zemljištu!

Kao i većini sobnog cveća, zamiji ne odgovara voda iz česme zbog prisustva raznih hemikalija! Stoga treba da se zaliva:

 • Kišnicom – Najbolja opcija za sve biljke! Kišnica sama po sebi apsorbuje sve hranjive materije potrebne biljci!
 • Odstojalom vodom sobne temperature – Napunite flašu vodom i ostavite da odstoji tokom noći. Na taj način će sve hemikalije ispariti i redukovaće se temperatura vode.
 • Destilovana voda – Ne poseduje hemikalije koje škode biljci.
 • Voda u kojoj ste prehodno kuvali povrće – Zalivanje ovom vodom predstavlja vitaminsku bombu koju će Vaša zamija da obožava!

Između dva zalivanja zamija se mora dobro prosušiti!

zamija
Izvor: Pinterest

Kako se zamija ramnožava?

Zamija se razmnožava na dva načina:

 1. Razmnožavanje listićima
 2. Deljenjem rizoma
 3. Deljenjem stabljičnih reznica

Prvi način, odnosno razmnožavanje listovima je najjednostavniji metod ramnožavanja zamija! Možete koristiti i opalo lišće, a možete i sami isčupati jedan list! Nakon toga se listić stavi u supstrat bogat humusom i pusti da se dalje razvije rizom! Prvi rizom se formira tek nakon nekoliko meseci!

Saksiju sa listićima stavite u prostoriju sa dovoljno indirektnog svetla i zalivajte jednom mesečno. Brže razvijanje korena možete podstaći ako posudu prekrijete providnim najlonom.

Pravilno razmnožavanje zamije pomoću listova, možete videti na sledećem snimku:

Drugi način razmnožavanja je deljenjem rizoma, odnosno samog korena zamije. Podzemni rizomi zamije predstavljaju kompleksan sistem debelih korena koji skladište vodu. Deljenje rizoma se vrši na sledeći način:

 1. Odsecite sve nadzemne delove biljke
 2. Izvadite rizom iz saksije i operite u vodi
 3. Odvojite rizom na delove, sa tim da svaki podeljeni koren ima bar 1-2 deo nadzemne stabljike
 4. Odstranite trule delove korena
 5. Nove korene umočite u rastvor fungicida
 6. ,,Otvorene” delove korena posuti ugljem kako bi se zaštitili
 7. Zatim nove rizome zasadati u zemlju bogatu humusom

Pravilno razmnožavanje pomoću rizoma, možete videti na:

Što se tiče trećeg načina razmnožavanja zamije, on takođe nije komplikovan proces. Naime, vrši se tako što odsečete stabljiku zamije, potom ih zasadite u zemljište bogato humusom i dobro zalijete. Tek nakon najmanje mesec dana će se te stabljike ukoreniti, nakon čega ih zasadite u saksije.

Ceo proces možete videti na sledećem videu:

Da li se zamija presađuje?

Kada uočite da je stara saksija tesna za Vašu zamiju i da su koreni krenuli da izlaze kroz drenažne otovore na dnu saksije, vreme je za presađivanje. Tada se zamija prebacuje u novu, veću saksiju. Saksija ne treba biti prevelika, jer zamija voli da njen koren bude malo stisnut. Zemljište treba da bude bogato humusom!

Savete kako da sami napravite kompost bogat humusom, možete pročitati na sajtu Agroklub-a.

Naime, izvadite zamiju sa sve korenom i očistite ga od zemlje. Nakon toga podrežite donji deo korena, naprskajte ga vodom i presadite u novu saksiju! Najbolje je vršiti presađivanje početkom proleća.

Ceo proces presađivanja zamije, možete videti na:

Presađivanjem Vaša zamija ima dovoljno prostora za rast i ravoj!

Da li je zamiji neophodna prihrana?

Zamija ne zahteva neku specifičnu prihranu i nije obavezna. Međutim, savetuje se da se koristi prihrana tokom perioda vegetacije, koji je za ovo cveće vreme između aprila i avgusta.

Zamija voli neku blagu prihranu, po mogućnosti razblaženo tečno đubrivo. Sasvim je dovoljno jednom mesečno. Đubrivo se koristi tokom zalivanja.

Pri korišćenju prihrane, imajte u vidu da koristite male količine, odnosno četvrtinu doze.

Možete koristiti sledeća đubriva:

Tečno đubrivo za sobno cveće Ovo đubrivo se koristi za sobno cveće koje ne cveta i služi kao stimulans u razvoju biljke.
Mineralna đubriva rastvorena u vodi Služi za jačanje lista.
Tečno đubrivo za lisnato ukrasno cveće Pospešuje rast i razvoj lista.
listovi zamije
Izvor: Pinterest

Da li se zamija orezuje?

Pošto listovi zamije obrazuju malu vrstu žbuna, potrebno joj je nekad i orezivanje! Sa vremena na vreme, malo skratite njenu veličinu, da bi još više rasla.

Da li je zamija otrovna?

Zamija spada u otovne biljke, a ukoliko kojim slučajem progutate ili pojedete neki njen deo, može doći do trovanja! Zato se savetuje da je držite van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Takođe, nakon tretiranja zamije, dobro operite ruke, kako ne bi došlo do iritacije kože.

zamija u saksiji
Izvor: Pinterest

Za sva dodatna pitanja i neodoumice u vezi nege i održavanja zamije možete se uvek obratiti stručnom osoblju cvećare Elite.

Da li zamija cveta?

Zamija cveta, ali retko kad u sobnim uslovima. Dešava se da u prirodi, tokom leta, obrazuje bele i zelene cvetove na dnu stabljike! Svojim izgledom, cvet zamije, neodoljivo podseća na kale!

Često se dešava da se cvet i ne primeti, jer ga veliki listovi zaklanjaju. Cvet je šiljastog oblika na dužoj stabljici.

Zamija – Najčešće greške u pravilnoj nezi i bolesti

Sve što ne odgovara, zamija će Vam pokazati preko svojih listova! Zato je ključ prevencije bolesti ovog cveća u čestom pregledanju njenih listova i pravilnoj nezi!

Najučestalija promena na listovima zamije je ta da listovi krenu naglo da žute, a razlog tome je preterano zalivanje ili izloženost jakom svetlu. Takođe se može desiti da rizom istruli zbog velike količine vode.

Zamija spada u sobno cveće koje je veoma otporno na štetočine i bolesti!

Međutim, može se desiti da je napadnu štetočine iz roda Coccidae, koje se nazivaju meke skale. Skale se međusobno razlikuju po veličini, boji i obliku, ali su većinski veoma male. Imaju tendenciju da se smeste oko oboda lišća ili njegovih žila i tu hrane!

Pravi pokazatelj da je Vaša zamija postala žrtva ovih parazita je bistra i lepljiva tečnost po listovima! Treba se što pre rešiti ovih parazita, jer ova tečnost privlači dalje i druge štetočine.

U borbi sa ovim štetočinama, savetuje se da se listovi prskaju uljnim sprejevima za cveće.

Više o mekim skalama, možete pročitati na sajtu Les jardins de sanne.

Prodaja Zamija

Zamiju možete naći u našoj cvećari Elite po najpovoljnijim cenama!

Cena Zamija

Cena zamije varira u zavisnosti od veličine biljke, stoga nas kontaktirajte i saznajte preciznu cenu Vaše željene egzotične lepotice.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku