Lepi Jova – biljka koja cveta celog leta

Vreme čitanja : 6 minuta
Tabela sadržaja

Cvet lepi jova ili vodenika važi za biljku koja cveta tokom celog leta. Raznovrsnim izborom jarkih boja i upadljive žbunaste gradje, doprinosi lepoti vrtova, terasa, pa čak i soba već dugo vremena. Naziv “vodenika” je malo moderniji, a cvet ga je dobio po karakterističnom stablu koje je ispunjeno vodom.

Latinsko ime roda ovog cveta – Impatiens – opisuje način na koji njihovo seme “puca” iz mahuna kada sazre.

Njeno afričko poreklo, ukazuje na to da će joj izuzetno prijati toplo letnje vreme koje nam nadolazi! Ovo je vrsta cveća koje biste često vidjali u žardinjerama na ulici, a ovde možete saznati kako da je uzgajate sami!

Izvor: Pinterest

Lepi jova nega

Lepi jova je cvet koji je idealan za svakog početnika, pa i iskusnog uzgajivača jer zahteva malo pažnje i nege, a za uzvrat daje prelepe i raznobojne cvetove u kojima ćete uživati cele sezone. Kod nas možete naći vrste koje su jednogodišnje (cvetaju samo tokom leta), a takodje i one višegodišnje (koje se mogu naći u blažim klimatskim uslovima i koje cvetaju tokom cele godine).

Bez obzira na životni vek, sve vrste se odlikuju sjajnim listovima čiji gornji sloj kutikule ima vodenkast izgled.

Kao nežni i krhki cvet, lepi jova se može se uzgajati i kao baštenska ali i kao sobna biljka, kako se i uzgaja od kad je doneta u Evropu.

Sadnja

Kada je u pitanju sadnja lepog jove, savetujemo da se radi što boljeg uspeha u cvetanju, držite sledećih koraka:

 • Sadite biljku sredinom proleća (uglavnom je vreme cvetanja od aprila do početka jesenjih mrazeva)
 • Pre sadnje, održavajte sadnice lepog jove vlažnim
 • Pronadjite najpogodnije mesto za sadnju lepog jove – uzgoj je podjednako dobar u saksijama i u bašti, ali budite obazrivi na položaj prema suncu
 • Zemlja u koju budete sadili biljku treba da bude vlažna i propusna
 • Planirajte da cvet zasadite kada se tlo zagreje – prerana sadnja bi mogla da izazove uvenuće i zamrznuće biljke
 • Vodenika voli bogatu i vlažnu zemlju kojoj možete dodati kompost i djubrivo
 • Pri sadnji iskopajte rupu, a oko osnove stabljike pritisnite zemljište
 • Nakon sadnje temeljno zalijte biljku
 • Kao i u saksiji, nema sumnje da će Vam ova biljka uspeti i u visećim korpama
 • Dovoljno je da sadite po dve biljke u jednu žardinjeru/saksiju

lepi jova

Od sadnje, do rasadjivanja lepog jove treba da prodje oko mesec dana a par dana pre rasadjivanja se savetuje dodavanje zaštitnih preparata (bez fosfora) uz zalivanje: Previkur N i Bevikur N.

Rasadjivanje može da krene kada primetite da su se pojavila prva dva prava lista, i to najbolje u saksijama prečnika 10cm.

Ukoliko Vas zanima detaljnija obrada i uredjivanje vrta, možete pogledati edukativni video na linku:

httv://www.youtube.com/watch?v=n2RiYW479C4

Zalivanje

Lepi jova je biljka koja zahteva vlažnost u svakom momentu tokom dana. Ukoliko je ne zalivate dovoljno, Vaša biljka će uvenuti i zato ne smete dozvoljavati zemlji da se skroz osuši izmedju dva zalivanja.

Biljku treba zalivati oko korena, ujutru na svakih par dana (zavisno od toga koliko brzo upija vodu). Na ovaj način, biljka neće ostajati previše mokra noću što je idealno, jer bi tako izbegla rizik da dobije plesan (budj) usled prevelike vlažnosti.

Saksijska zemlja se suši brže nego obična, pa bi to značilo da ćete u saksiji morati češće da obraćate pažnju na nivo vlage.

 

Idealno mesto za lepog jovu

Kao biljka koja potiče iz Afrike, lepi jova traži dosta sunčeve svetlosti i toplote. Kao i kod ostalih baštenskih biljaka, treba paziti da cvet ne bude izložen direktnom suncu, već da mu bude obezbedjen šareni hlad, da bi se izbegla mogućnost sušenja i opadanja listova.

Kada je u pitanju prezimljavanje lepog jove, savetujemo da biljku unesete u zatvorenu prostoriju, i ponovo je iznesete u aprilu. Zimi treba da se zaliva na desetak dana, a ako temperatura ne prelazi ispod 15 stepeni, može čak i cvetati tokom cele zime.

Kako je za dobar rast ove biljke pogodna i saksija, treba da veličinu prilagodjavate i njenom razvitku. Poznato je da lepi jova može porasti i do pola metra u svom loptastom obliku.

lepi jova

Razmnožavanje

Lepi jova se uglavnom razmnožava preko semena. Neke vrste, kao što je Spellbound, se mogu razmnožavati i reznicama.

Što se tiče razmnožavanja semenom:

 1. Lepi jova se seje još u januaru, u tlo kombinacije baštenske zemlje, stajskog djubriva i malo peska
 2. Seme se ne zakopava i ne prekriva se zemljom
 3. Prvo zalivanje mladih biljaka se obavlja tek onda kad se tlo prosuši, radi podstreka čvrstog ukorenjavanja
 4. Ako ste je zasadili na temperaturi od oko dvadeset stepeni, Vaša biljka će niknuti za tri do pet dana
 5. Često provetravajte prostoriju u kojoj se nalazi rasad lepog jove
 6. Kada je posadite, treba da prodje oko pet nedelja pre početka rasadjivanja
Izvor: Pinterest

Prihrana i orezivanje

Prihrana je veoma bitna u početku rasta ovog cveta. Prema instrukcijama, savetuje se da koristite spororazlagajuće djubrivo ili tečno djubrivo na svakih nekoliko nedelja, a na ovom linku možete detaljnije pročitati o idealnom načinu prihrane Vaših biljaka

Orezivanje, kao i kod ostalih letnjih/prolećnih biljaka, pogotovo baštenskih, se praktikuje kad biljka skroz izraste, ukoliko Vam je potrebno više prostora ili ako se na leto neke grane osuše.

S obzirom na žbunast rast lepog jove, možete oblikovati smer rasta povremenim orezivanjem. Savetuje se da to činite preko leta, kada biljka najgušće cveta, a reznicu možete iskoristiti za razmnožavanje, samo ne zaboravite da je držite vlažnom sve dok je ne posadite.

Kada biljka dostigne svoju punu veličinu, možete odseći vrhove kako biste podstakli grananje biljke, a kao rezultat ćete dobiti biljku onižeg rasta sa stalnim cvatom.

Lepi jova bolesti

U tekstu smo naveli par mogućih bolesti:

Bolesti Kako ih možete izbeći
Plesan (budj) – stvara se ako je biljka mokra preko noći Zalivajte biljku ujutru, kako bi preko dana upila što više vode
Lišajevi – iako često indikator čistog i zdravog vazduha, lišaj na lepom jovi nije koristan Radi izbegavanja lišajeva, savetujemo da često provetravate prostoriju u kojoj se nalazi lepi jova
Gljive – indikator preterane vlažnosti Jako je teško rešiti ih se, i zato treba povesti računa pri zalivanju lepog jove

Lepi jova – vrste

Ovo je biljka koja se uglavnom javlja u dva oblika:

1. Lepi jova polegljivog rasta (niska sa širokim grananjem)

2. Lepi jova uspravnog rasta – lepi jova Šimer (dostiže visinu i do pola metra)

Prelepe cvetove ove biljke možete očekivati u sledećim bojama:

Beloj

Roze

Svetlocrvenoj

Bordo

Ljubičastoj

Sa šarama

Lepi jova prodaja

U ovom tekstu ste mogli da pronadjete idealnu vrstu lepog jove za Vaš dom, u širokom spektru boja. Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, i želite da na vreme nabavite seme za sadnju svoje prve vodenike, možete to učiniti u našim cvećarama, a ako imate dodatna pitanja, možete ih postaviti putem našeg sajta

Lepi jova cena

Cena lepog jove zavisi od vrste i veličine.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku