Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Kalatea, na latinskom Calathea crocata, potiče iz porodice Maranthaceae. Njeno prirodno stanište je prošireno preko centralne i tropske Amerike. Kao prava tropska dama, kalatea je jedna od zahtevnijih biljaka po pitanju adekvatne temperature i svetlosti.

Kod nas, ova biljka je jako popularna među ljubiteljima sobnog cveća jer poseduje prelepe ukrasne i šarene listove. Kalatea je pravi dokaz da sveden i umeren izgled može biti izuzetno atraktivan i dekorativan. Vrlo često, kalatea, se naziva i kao ,,zebra’’ zbog svojih nesvakidašnjih, ali jedinstvenih listova.

Kalatea – vrste

Postoji preko 200 vrsti ove egzotične biljke, međutim kod nas nisu prisutne sve, već samo one koje se mogu uzgajati kao sobne biljke. Vrste ove biljke razlikuju se po listovima koji su ključni za njihovu lepotu. Takođe ono što ih međusobno razlikuje su i dimenzije.

Za Vas izdvojili smo najpopularnije vrste koje se najčešće sreću kod nas:

Kalatea lancifolia

Kalatea lancifolia

Ova kalatea je svakako jedna od favorita u poređenju sa ostalim vrstama. Idealna je kao sobna biljka upravo zbog listova nesvakidašnjeg oblika i teksture, kao i zanimljivih kolorita.

U gotovo svaki enerijer se ukplapa fenomenalno i ne voli direktnu sunčevu svetlost. Ova vrsta se kod nas sreće u dosta manjoj dimenziji u odnosu na ostale vrste.

Može da naraste do 1,5 metara.

Ukoliko se odlučite da kalitea lancifolia ulepša Vaš lični prostor, preporučujemo Vam da je postavite na zapadnom ili istočnom prozoru. Na taj način, Vaša biljka će dobiti svetlosti taman koliko joj je potrebna bez prekomernog izlaganja suncu.

Kalatea makoyana

Kalatea makoyana

Ova vrsta je takođe poznata i kao ,,paunova biljka’’ i vodi poreklo iz istočnog Brazila.

Kao i prethodna vrsta, kalatea makoyana je takođe miljenica kod ljubitelja sobnog cveća. Njeni aduti odgledaju se u nešto zvonastijim listovima sa smirenijim nijansama zelenih boja koje se prelivaju.

Ova kalatea se kod nas najčešće nailazi u manjoj dimenziji, tako da može biti idealna za Vaš lični enterijer. Ovoj vrsti izuzetno prija svež supstrat, koji bi bilo poželjno menjati na svake dve godine. Takođe, kalatea makoyana zahteva malo češću prihranu – na svakih nedelju dana.

Kalatea orbifolia

Kalatea orbifolia

Kalatea orbifobia poseduje raskošno guste i prugaste listove sa srebrnastim trakama. Upravo njeni listovi je čine prelepom i dekorativnom na jednostavan način.

Specifičnost ove vrste ogleda se što za razliku od većine može opstati na previsokoj temperaturi i visokoj izloženosti suncu. Ova biljka se kod nas sreće u većim dimenzijama, ali opet idealnim za zatvoren prostor. Njena visina može dostići do 2m.

Kalatea orbifobia dolazi iz tropskog područja, samim tim traži zahtevniju negu. Visoka i stalna vlažnost je neophodna kod ove vrste.

Može se naći i kod nas i sve više stiče popularnost.

Kalatea ornata

Kalatea ornata

Ova šarmantna vrsta potiče iz Kolumbije i Venecuele, međutim može se videti i na tropskim mestima poput Tajlanda.

Kalatea ornata poseduje krupne, guste i šiljate listove šumskih boja. Zbog autentičnog izgleda, veoma se dobro uklapa u zatvoren prostor jer u njega unosu dah prirode. Visina koju dostiže je 1,5m.

Bez problema ovu vrstu možete čuvati napolju i možete oživeti Vašu baštu ili vrt.

Kalatea rosaoptica

Kalatea rosaoptica

Kao i pomenute vrste i ova se izdavaja po specifičnim elipstičnim listovima. Oni su prirodno ukrašeni i podsećaju na ručni slikarski rad zbog prelivanja zelenih, belih i ružičastih nijansi. Dimenzija ove biljke je sitnija, ne raste previše i može se zasaditi u malu saksiju.

Kalatea roseoptica loše podnosi direktnu sunčevu svetlost, tako da nije povoljno čuvati je napolju. Odlično će se razvijati u zatvorenom polusentovitom prostoru gde neće biti prekomerne svetlosti.

Pored toga, ovu vrstu nikako ne treba držati u hladnim prostorijama jer voli toplotu.

Na našem blogu možete pronaći još mnoštvo predloga kako za biljke u bašti, tako i za sobne biljke. Ukoliko Vas interesuje možete pročitati jedan od naših predloga – Fikus Bendžamin Nega i Održavanje.

Kalatea – nega

Ova biljka je zaista razmažena i traži intenzivnu negu.

Kalatea kao sobna biljka nije najbolji izbor za ljude koji nemaju previše vremena, niti adekvatne uslove za uzgoj ove biljke. Iako je zahtevna, kalatea će Vas usled adekvatne nege iznenaditi svojom prelepom vegetacijom i izgledom.

Zahtevna nega ove biljke ogleda se kroz:

 1. pravilno zalivanje,
 2. izlaganje sunčevoj svetlosti
 3. pravilnu prihranu i
 4. presađivanje

Specifično kod ove biljke je što se preko dana listovi šire, a uveče skupljaju, što je ujedno znak da je biljka zdrava. Bez adekvatne nege listovi kalatee će se skupiti i ostaće takvi baš kao što se prirodno skupljaju noću.

Izvor: Pinterest

Zalivanje

Kalatea zahteva učestalo zalivanje jer obožava vlagu. Najidealnije za ovu biljku je zalivanje odstajalom ili destilovanom vodom. Zemljište nikako ne sme biti suvo, ali se i ne sme preterivati, zbog toga stručnjaci preporučuju da se:

 • Leti kalatea zaliva svakog dana
 • Zimi je dovoljno da se to obavlja jednom na 2 nedelje

Ukoliko Vas interesuje neka biljka koja je manje zahtevna po pitanju zalivanja, pročitajte naš predlog – Dracena.

Temperatura i svetlost

Kalatea preferira visoku temperaturu, međutim ne podnosi dobro temperaturu nižu od 15 °C.

Idealna temperatura za ovu biljku je od 18 do 25 stepena, ali bez problema mogu podneti i dosta više temperature jer potiču iz tropskih krajeva. Međutim, kalateu nikako ne treba izlagati direktnoj i učestaloj sunčevoj svetlosti jer to može uništiti njene listove.

U toku letnje sezone, preporučljivo je da bude smeštena u polusentovitim položajma, dok je zimi korisno da ih smestite na istočnom ili zapadnom prozoru Vašeg prostora.

Nešto više o detaljima vezanim za temperaturu i svetlost možete pročitati na sajtu SaznajLako.

Prihrana

U toku prolećne vegetacije, kalitea će ceniti često prihranjivanje tečnim đubrivom. U toku tog perioda potrebno je da biljku prihranjujete na svakih 8 do 10 dana. Zimi je situacija manje zahtvena, dovoljno je da to činite jednom nedeljno.

Presađivanje kalatee

Presađivanje ove biljke je takođe bitan faktor za njeno opstajanje. Idealno je kaliteu presađivati jednom godišnje u aprilu. Veličina saksije treba da bude veća za broj od predhodne i korisno je da zemlju promešate sa:

 • humusom
 • peskom
 • tresetom

Ova kombinacija će Vašoj biljci omogućiti pravilan razvoj i bujnu vegetaciju nakon presađivanja.

kalatea u saksiji

Bolesti

Pomenuli smo da je kalatea jako zahtvena i osetljiva tropska biljka. Neadekvatna nega i posvećenost moće udariti na ključ lepote ove biljke odnosno na listove. Najčešći slučajevi su:

 1. Skupljanje ili uvijanje listova koji zbog suvog vazduha kreću da propadaju. Potrebno je da u tom slučaju Vašu Kalateu spasite premeštajući je na svetliji prostor i pružite joj adekvatno zalivanje. Iako je osetljiva, ova biljka će se ukoliko reagujete brzo oporaviti.
 2. Fleke i mrlje po listovima su najčešće posledica prekomerne izloženosti sunčevoj svetlosti. U tom slučaju potrebno je da Vašu biljku prebacite u polusentoviti položaj Vaše prostorije i prekinete zalivanje jedan dan. Nakon toga, korisno je da kalateu prihranite tečnim đubrivom i krenete sa redovnim zalivanjem. Na taj način pokušaćete da spasite listove od propadanja.
 3. Vrlo često se kao bolest ove biljke pojavljuju braon tragovi po ivicama listova. To je znak da zemlja ne poseduje adekvatnu vlagu kao što kalitea obično traži. I u ovakvom slučaju korisno je da zemlju zalijete mlakom, odstajalom vodom i prihranite je tečnim đubrivom. Na taj način obezbedićete Vašoj biljci adekvatnu vlagu.

Još korisnih informacija o bolestima ove biljke možete pročitati na sajtu Cvecarstvo.

kalatea nega

Postoje još mnogo dekorativnih biljaka i ukoliko ste zainteresovani pročitajte naš predlog Bromelija – Egzotična biljka iz prašuma Brazila.

Prodaja Kalatea

Kalatea je biljka koja je kod nas sve popularnija kao sobna biljka. Iako postoje mnoge vrste, kod nas najčešće možete pronaći vrste koje smo izdvojili za Vas na početku teksta. Ova zahtevna latino lepotica je jako dekorativna i u svaki prostor unosi dašak prirode.

Cena Kalatea

Cena zavisi od vrste i veličine, a za više informacija možete nam se obratiti putem mejla ili poziva.

Ukoliko tragate za manje zahtevnim sobnim biljkama, pročitajte naš tekst: Sobno cveće koje Vam nikada neće propasti.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku