Dipladenija – Brazilski Jasmin

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Dipladenija je biljka penjačica, o kojoj ćete imati prilike da se informišete u ovom tekstu. Ona zauzima vodeće mesto među biljkama penjačicama. Zanimljivo je da, uprkos toj činjenici, dipladenija ne samo da izgleda odlično u dvorištu, terasi ili na balkonu, već je i jako lepa, ukrasna sobna biljka.

Važi za tropsku lozu poreklom iz Južne Amerike, i može biti višegodišnja ako se nađe u pogodnim klimatskim uslovima za to, u ovom slučaju to su topliji ulovi.

Kao jednogodišnja biljka, važi za vrlo otpornu zimzelenu vrstu, ali se kod nas većinski ipak gaji kao sobno cveće. Možda ste se već susreli sa ovom biljkom, pod imenom “brazilski jasmin”? Danas je kod nas jedna od najprodavanijih biljaka penjačica.

U toplijim klimatskim uslovima, dipladenija može dostići čak do 6 metara visine, dok kod nas raste do oko 2 m.

Izvor: Pinterest

Nega dipladenije

Ovo je biljka koja takođe spada u:

 1. Najlepše cveće za balkon i dvorište
 2. Nejlepše cveće za terasu
 3. Sobne biljke koje se lako uzgajaju
 4. Sobno cveće
 5. Tropske lepotice

Dipladenija je cvet koji ima puno potencijala da ukrašava Vaše dvorište tokom celog leta, ili sobu tokom cele godine. Ako joj se dovoljno posvetite i ispratite nekoliko saveta koje ćemo navesti u tekstu, možete očekivati njene raznobojne cvetove vrlo brzo!

Idealno mesto za Vašu dipladeniju

Ova biljka se može kupiti i kao saksijska biljka u rasadniku, što početnicima dosta olakšava posao. Predlažemo da sačekate toplo vreme da je zasadite (krajem juna, početkom jula), ako planirate da je sadite na otvorenom.

Ako dipladeniju uzgajate u saksiji ili žardinjeri, ona može da se smanji i time postane pogodnija za držanje u kući. Kao sobno cveće, važno je da raste na osunčanom prozoru cele zime.

Imajte na umu da Vaša dipladenija neće procvetati u zatvorenom prostoru zimi, ali može da opstane do leta kad je treba izneti bar na terasu.

Dipladenija uglavnom cveta od kraja leta i tokom jeseni.

Iako neće procvetati zimi, ona i dalje može vrlo lepo da raste. Njeno uzgajanje treba prilagoditi mestu i godišnjem dobu u kome se nalazi – npr. zimi mora biti na osunčanom delu kuće blizu prozora, i treba održavati temperaturu od minimum 15 stepeni (dok joj je najviše 30).

Izvor: Pinterest

Kada sadite svoju dipladeniju, pazite da zemljište bude propusno.

Pošto je ovo biljka koja cveta na vrućini, ako odaberete da je sadite napolju, pazite da bude u blizini južnog ili istočnog zida. A ako želize da joj pomognete da ostavi pun potencijal jedne biljke penjačice, koristite žice za pomoć.

Izvor: Pinterest

Orezivanje dipladenije

 • Orezivanje se vrši početkom proleća, na već odrasloj biljci, kako bi se uklonile odumrle grane.
 • Takođe, ako želite da je lepše oblikujete u periodu cvetanja, možete to uradiiti leti.
 • Ako ipak želite da održite žbunast rast Vaše dipladenije, odrežite nove izdanke svake godine nakon cvetanja, na oko 5 cm.
 • Kao loza penjačica, dipladenija se orezuje tako što ostavite glavnu stabljiku, a režete bočne izdanke
 • Ako želite da Vam dipladenija duže cveta, potrudite se da redovno uklanjate uvele cvetove.
Izvor: Pinterest

Razmnožavanje dipladenija

Razmnožavanje ove biljke se može sprovesti sa poluzrelim reznicama, na leto, najbolje u avgustu.

 1. Nabavite poluzrele reznice u cvećari, ili ih sačuvajte od orezivanja prethodne biljke
 2. Zatim ih potopite u toplu vodu, temperature od oko 30 stepeni.
 3. Radi uspešnog razmnožavanja, zadržite reznice u vodi sve dok iz stabljike prestane da curi mlečni sok po kome je dipladenija poznata
 4. Reznice se potom prskaju hormonom za oživljavanje drvenastih biljaka
 5. Stavljaju se u sterilan pesak na temperaturi od dvadesetak stepeni
 6. Za par nedelja, zapazićete korenčiće i nove izdanke

Možda će Vam ovaj informativni video o sađenju dipladenija pomoći!

Izvor: Pinterest

Zalivanje dipladenije

Kao i mnoge baštensko – sobne biljke, dipladenija se zaliva vodom koja je prethodno odstojala, i to tek nakon što se površina zemlje prosuši (zato je bitno saditi je u rastresitoj zemlji). Kada je zalivate zimi, zemlja ipak treba biti malo vlažna. Dipladeniji izuzetno smeta veliko zadržavanje vode oko korena, pa je bitno da često praznite podmetač saksije u kojoj je držite. Ukoliko želite da povećate vlažnost (što će dobro doći biljci koju držite u prostoriji u kojoj je vazduh dosta suv), možete staviti saksiju sa dipladenijom na kamenčiće koji su u vodi, ali da pazite da u tom slučaju voda ne dodiruje saksiju. Takođe se potrudite da bar jednom nedeljno prskate cvetove i listove istom vodom kojom je zalivate.

Izvor: Pinterest

Presađivanje i prehrana dipladenije

Kada je sadnja ove prelepe biljke u pitanju, kao i svaka puzavica, treba je saditi uz oslonac i uz pomoć žica ili konopca. U proleće je treba premestiti u malo veću posudu ili saksiju i dodati malo glistenjaka (glistenjak važi za najkvalitetniju vrstu đubriva u svetu i može mnogo pomoći Vašoj mladoj biljci), zatim treba odseći odumrle grančice.

Ako Vaša biljka ubrzano i naglo raste, treba je presaditi bar tri puta, čak iako joj je to prva godina rasta. Nakon toga je treba presađivati svakog proleća. Ukoliko ne želite da je presadite celu, dovoljno je nekad i da samo zamenite površinski sloj zemlje.

Dipladenija je biljka kojoj prija učestala prihrana na svake dve nedelje. Uglavnom se koristi najrasprostranjenije NKP đubrivo (o kome se možete inforimisati u ovom linku). Kada biljku prehranjujete ovim đubrivom treba da:

 • Uzmete šaku zemlje i stavite je u PVC bocu
 • Dodate toplu vodu
 • Sivkasta razvodnjena supstanca koju dobijete, treba da se dodaje biljci ravnomerno i polako, po 1dl
 • Pre svake prehrane, zalijte svoju biljku toliko da se zemlja tek navlaži – to je najvažniji korak!
Izvor: Pinterest

Vrste dipladenije

Ovo je biljka koja je dostupna u reznim bojama:

Crvene

Bele

Žute

Roze

Narandžaste

Bolesti dipladenije

Primetićete da je Vaša dipladenija bolesna ukoliko joj se pojave crvene tačkice na poleđini listova – to je znak da su biljku napali crveni pauci. Da biste ih se rešili, preporučujemo da biljku svakodnevno prskate vodom, jer je crveni pauci ne podnose.

Ako primetite klupče koje podseća na vatu, u predelu spajanja lista sa grančicom, to znači da su Vašu biljku napali crvi. Protiv njih se može takođe boriti presađivanjem i stalnim zalivanjem i čišćenjem biljke.

Još jedna bolest koja može da se javi, a jedna je od najopasnijih, jeste pojavljivanje smeđih tčkica po listovima. Ako ih primetite, treba odstraniti te listove odmah. One u nekim slučajevima mogu indukovati nedostatak vlage, pa ih tada treba samo prebaciti na neko bolje mesto i obratiti više pažnje pri zalivanju.

Izvor: ovom linku

Prodaja dipladenija

Kao jedna od vrlo poznatih i uspešnih tropskih lepotica, dipladenija deluje kao idealna biljka za svakoga ko želi da ulepša svoj dom ukrasnim i raznobojnim cvetovima! Biljka koja odlično izgleda postavljena uza zid, stub ili u visećoj saksiji, mnogo obećava. Nadamo se da smo Vam ovim tekstom pomogli da odaberete idealni tropski cvet, savršenu vrstu dipladenije za Vaš dom, a ako imate pitanja možete nam ih postaviti putem mejla ili telefona.

Cena dipladenije

Cena ovog cveta zavisi od veličine i vrste.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku