Aloe Vera – nega i uzgoj

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Aloe vera je drevna biljka koja se od davnina koristila pri lečenju, zbog svoje neopisivo velike lekovitosti. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima nazivala se i kraljicom lekovitih biljaka, dok je danas zauzela i mesto jedne od najznačajnijih ukrasnih biljaka koja krasi domove stotina miliona ljudi!

U daljem tekstu ćemo se baviti pitanjem pravilne nege aloa vere, a ukoliko vas zanima nešto više o lekovitosti i lekovitim preparatima koje sami možete napraviti od aloe vere, onda pročitajte naš post aloe vera lekovita svojstva.

Nega aloe vera

Aloe vera se može gajiti u sobnim uslovima, jer nije teška za uzgajanje. Naime, postoje koraci u njenoj pravilnoj nezi koje morate slediti. To su:

 1. Odgovarajuća količina svetlosti
 2. Adekvatna temperatura
 3. Idealne lokacije za aloe veru
 4. Pravilna sadnja
 5. Pravilno zalivanje
 6. Odgovarajuća prehrana
 7. Presađivanje aloe vere

Odgovarajuća količina svetlosti za aloe veru

Zlatno pravilo vezano za pravilnu negu aloe vere, je to da je veličina i količina soka biljke direktno proporcionalna količini svetlosti koju dobija. Aloe vera obožava sunce, ali ako dugo vremena provede na direktnom suncu, može poprimiti smeđu nijansu.

Treba napomenuti da mlada aloe vera ne podnosi dobro veliku količinu sunca, te je najbolje da je stavite u hladovinu, dok starije biljke vole da budu na svetlosti.

Izvor: Pinterest

Adekvatna temperatura

Idealna temperatura u sobnim uslovima za aloe veru je između 20 °C i 24 °C, čak do 27°C. S ozbirom na to da noću pada temperatura, savetuje se da ne padne ispod 10 °C.

Ukoliko se aloe vera preko leta čuva na balkonu ili u dvorištu, potrebno je da zimi prezimi u kući. Savetuje se da aloe vera prezimi na nekom hladnijem mestu, ali pazite da temperatura ne padne ispod 5 °C, jer može doći do smrzavanja biljke.

idealna temperatura za aloa veru

Idealne lokacije za aloe veru

Ukoliko uokvirimo potrebe aloe vere za svetlošću i visokom temperaturom, idealne lokacije bi bile:

 • Prozor na južnoj strani
 • Prozor na istočnoj strani
 • Prozor na zapadnoj strani
 • Osunčani ćošak Vaše sobe
 • Predsoblje, ukoliko ima dovoljno svetlosti

gde cuvati aloe veru

Pravilna sadnja aloe vere

Aloe vera ima mali i plitak koren, veličine oko 30cm. Može da se uzgaja u loncima ili saksijama, koje trebaju biti šire, kako bi se nesmetano razvijala. Prilikom odabira lonca ili saksije, birajte one koje imaju rupice na dnu, gde može da ističe voda.

Prilikom sadnje aloe vere, morate obezbediti dobar drenažni sloj u vidu kamenja i peska. Zemljište koje aloe vera voli je kompost bogat humusom. Ovakva kombinacija predstavlja idealno okruženje za Vašu biljku, jer je najpribližnija imitacija njenog prirodnog staništa.

presadjivanje aloa vere

Pravilno zalivanje

Treba napomenuti da se list aloe vere sastoji od 95% vode, gde zaparavo biljka i skladišti vodu. Upravo zbog toga, aloe vera ne voli previše vlažno zemljište, te je dovoljno da se zaliva jednom nedeljno i to ustajalom vodom sobne temperature. Zimski meseci predstavljaju period mirovanja, pa se tada zaliva jednom mesečno!

Aloe vera se obilno zaliva jednom nedeljno. Zemljište između dva zalivanja se mora dobro osušiti!

Rupice na dnu saksije su veoma bitne, jer tu otiče višak vode i ne ugrožava biljku. Potrudite se da stalno isipate višak vode koji se nalazi u tacni saksije.

zalivanje aloa vere

Odgovarajuća prehrana za aloe veru

Aloe vera se prihranjuje tokom perioda rasta biljke, odnosno u proleće. Prehrana koje joj najviše odgovara je tečno, mineralno đubrivo bogato fosforom! Aloe vera se prihranjuje jednom mesečno.

Presađivanje aloe vere

Na svake dve godine se savetuje da se aloe vera presadi u širu saksiju. Aloe vera se presađuje u proleće, i to u kompost bogat humusom, sa dobrim drenažnim slojem.

presadjivanje aloe vere

Razmnožavanje aloe vere

Proces razmnožavanja aloe vere nije komplikovan. Naime, vrši se na dva načina, i to:

 1. Rasađivanjem mladica, odnosno izbojaka
 2. Razmnožavanjem lisnih reznica

Najjednostavniji način razmnožavanja je pomoću rasađivanja mladica. Aloe vera u drugoj godini života stvara izbojke, koji se koriste za dalje razmnožavanje. Kada dostignu veličinu od oko 3-5cm, odvojimo ih i posebno zasadimo. Savetuje se da se aloe vera razmnožava u proleće. Pri sadnji novih izbojaka, zasadite ih u manjoj saksiji, kako bi razvijen koren počeo da udara u zivode saksije i krenuo da izbija na površinu.

sadnja aloa vere

Kako se aloe vera razmnožava pomoću rasađivanja mladica, možete videti na sledećem videu:

Drugi način razmnožavanja je pomoću lisnih reznica, što predstavlja najčešći način. Potrebno je samo makazama ili nožem odseći jedan list aloe vere sa delom stabljike i posaditi ih. Sadi se mešavinu zemlje i peska, a proces ukoravanja lista traje oko mesec dana. Saksiju čuvati na toplom mestu, kako bi se što pre razvio koren!

Kako se aloe vera razmnožava pomoću lisnih reznica možete videti na sledećem videu:

Vrste aloe vere

Aloe vera predstavlja vrstu pustinjskog ljiljana, i postoji 250 vrsta roda Aloe , ali su samo 5 lekovite. Pre svega, sve vrste aloe vere se dele u dve grupe:

 1. Niske – Aloe vera bez stabla.
 2. Visoke – Aloe vera sa stablom.

Lekovite vrste Aloe su:

Aloe Barbadensis Miller

Pod nazivom aloe vera se uglavnom podrazumeva ova vrsta. Naziv je dobila po botaničaru Mileru, koji ju je otkrio na Barbadosu i ubacio u registar lekovitog cveća. Ova vrsta se odlikuje kratkom stabljikom i mesnatim, zelenim listovima koji imaju trnje. Ova vrsta Aloe je najviše cenjena zbog svojih lekovitih svojstava.
Aloe Arborescens

Ima visoko stablo, odakle se razvijaju mesnati listovi, zelene boje.Ova vrsta se koristi i u lekovite i u ukrasne svrhe. Drugačije se naziva i ,,Baklja” , zbog svog crvenog cveta koji izgledom na to i podseća.
Aloe Ferox

Drugačije se naziva i ,,Gorka aloa”, koja raste u južnoj Africi. Gel ove vrste se često koristi u medicinske i kozmetičke svrhe.
Aloe Perryi Baker

Poreklom je sa ostrva Sokotra u Jemenu, zbog čega se često naziva ,,Sokotrina aloa”. Ova vrsta cveta, a cvet se odlikuje crvenkastom ili narandzastom bojom.
Aloe Saponaria

Ova vrsta je poznata i pod nazivom ,,Zebra aloa”, poreklom je iz južne Afrike. Gel ove vrste se često koristi u tretiranju raznih medicinskih problema, poput problema sa kožom, sa respiratornim sistemom, mišićima, protiv otrova i tako dalje..

Bolesti aloe vere

Postoje naznake na listovima, kojima nas ona obaveštava da joj nešto ne odgovara. Neke od najčešćih pokazivača koje nam aloe vera daje su:

Braon listovi

Vaša aloe vera je predugo bila na direktnom suncu.
Suvi krajevi lista

Vaša aloe vera nema dovoljno svetlosti ili joj ne odgovara temperatura. Ovo može značiti i da se mnogo zaliva.
Mlitavi listovi

Uzrok je najčešće preterano zalivanje.
Požuteli listovi

Ovo je čest znak da Vašoj biljci ne odgovara temperatura ili da se previše zaliva.
Smeđe mrlje na listovima

Vašoj aloe veri smeta suv vazduh u prostoriji!

Što se tiče insekata i štetočina, aloe vera je uglavnom meta:

 • Grinja
 • Crvenog pauka
 • Skale

U borbi sa ovim štetočinama koristite odgovarajuće insekticide.

Ozbiljnije bolesti aloe vere su:

 1. Trulež korena – Uzrok truljenja korena je uglavnom niska temperatura i preobimna zalivanja, usled čega koren biljke kreće da naglo truli. U tom slučaju odsecite sve istrulele delove korena, na rezovima posipajte ugalj, kako biste zaštitili ranu i smanjite zalivanje u tom periodu.
 2. Pegavost lista – Najčešći uzročnici su bakterije iz roda Alternaria. Aloe vera je posuta pegama na listovima. Ova bolest je opasna i može prouzrokovati opadanje lišća. U borbi sa ovom bolešću, koristite fungicide.
 3. Čađava plesan lista -Aloe vera pocrni, što uzrokuju gljivice. Leči se tako što prebrišete sve listove na kojima ima plesan i tretirate biljku odgovarajućim fungicidima.

aloe vera nega i odrzavanje

Prodaja Aloa Vere

Aloa veru možete kupiti u našoj cvećari ili pozvati i poručiti a mi ćemo je dostaviti na Vašu kućnu adresu.

Cena Aloa Vere

Cena aloa vere zavisi od njene veličine, tako da možete naći preslatke mini beba aloe po jako malim cenama, i koje će Vam uz pravilnu negu izrasti i namnožiti se tokom vremena, ili možete uzeti veću biljku po nešto većoj ceni. Kontaktirajte nas kako bi ste se precizno informisali,

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku