Aloe vera – eliksir dugovečnosti

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Aloe vera je zeljasta, drevna biljka, koja je od najstarijih dana poznata kao ,,eliksir dugovečnosti”, zbog svojih lekovitih dejstava. Smatra se jednom od najmoćnijih biljaka, stoga se neretko aloe vera naziva i ,,kraljicom lekovitih biljaka”.

Ukoliko Vas zanima nega i održavanje aloe vere, pogldajte naš post o pravilnoj nezi i uzgoju aloe.

Sam naziv aloe vera u bukvalnom prevodu znači ,,prava aloja”. Zbog svoje izrazito jake lekovitosti, koja se spominje još 2200. godine pre nove ere na nekim mesopotamijskim pločicama, danas je aloe vera jedna od najznačajnijih ukrasnih i lekovitih biljaka!

Aloe vera – Lekovita svojstva

U našoj podeli sobnog cveća, aloe vera se svrstava u:

 1. Sobno cveće koje prečišćava vazduh
 2. Sobno cveće koje je otporno na duvanski dim
 3. Egzotično sobno cveće

Aloe vera kao što smo već napomenuli ima jaka lekovita svojstva, koja pomažu ljudima sa raznim vrstama bolesti. Ona sadrži gustu tečnost bele boje, odnosno mleko ili sok biljke, koju su doktori koristili još u 4. veku pre nove ere.

Aloe vera je poznata po tome što je uspešan stimulans u jačanju imunog sistema, kao vid prevencije u borbi protiv raznih bolesti poput psorijaze, astme, epilepsije i raka. Ova biljka ima veliki udeo i u:

 • Detoksikaciji organizma nakon korišćenja narkotika, alkohola ili drugih otrova
 • Smanjenju raznih vrsta bolova
 • Pomaže u borbi protiv virusnih, bakterioznih i gljivičnih oboljenja
 • Pozitivno utiče na psihu čoveka
 • Odličan kozmetički preparat za negu kože i kose
 • Kao preparat za pomoć u mršavljenju

Ova lista lekovitih dejstava može ići u nedogled, ali već po ovome se mogu videti sve njene pozitivne strane! Osim korišćenja u lekovite svrhe, aloe vera ima pozitivan učinak i kao ukrasno sobno bilje, i to:

 1. Prečišćava vazduh od raznih štetnih materija iz vazduha. Takođe aloe vera smanjuje nivo negativnog zračenja raznih kućnih uređaja.
 2. Aloe vera je veoma otporna na duvanski dim, a ujedno i prečišćava vazduh u sobi u kojoj ima duvanskog dima, čime održava stalnu svežinu vazduha.
aloe vera
Izvor: Pintrest

Aloe vera – Lekoviti proizvodi i preparati

Aloe vera se zbog svog lekovitog dejstva koristi u razne svrhe lečenja bolesti. Stoga se ovo cveće i njen sok koriste kao preparati koji pomažu ljudima. Aloe vera sadrži sok koji ima preko 200 hranjivih materija!

aloe vera
Izvor: Pinterest

Sok od aloe vere

Aloe vera sadrži sok koji se smatra prirodnim sredstvom za detoksikaciju organizma, poboljšanju imunog sistema, čak i u borbi sa viškom kilograma! Takoše pospešuje rad srca i veliki je borac protiv zatvora kod čoveka!

Sam sok predstavlja vitaminsku bombu, jer sadrži visoke količine vitamina i minerala poput:

 • Vitamina A, B1, B2, B3, B6, B12, C i E
 • Magnezijum
 • Selen
 • Kalijum i još puno drugih.

Sok od aloe vere možete sami napraviti, za šta vam je potreban list aloe vere, voda i pomorandza ili neko drugo voće. Ne savetuje se više od 1 do 2 kašike soka na dan, a konzumiranje ovog soka se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Sok od aloe vere se pravi na sledeći način:

 1. Iscedite svu tečnost koju sadrži aloe vera, struganjem noža
 2. Zatim dve kašike tečnosti izblendajte, kako bi se dovoljno usitnio
 3. Nakon toga iscedite pomorandzu ili neko drugo voće po izboru u čašu i ubacite isitnjenu tečnost aloe vere
 4. Možete dodati čašu vode
 5. Nakon toga, tu smesu izblendajte još jednom

Ovaj recept predstavlja vitaminsku bombu za Vaš organizam! Naravno, ne treba preterivati u konzumaciji istog. Ukoliko ne želite da sami pravite sok od aloe vere, možete ga kupiti u svakoj apoteci!

Kako da sami napravite sok od aloe vere, možete videti na sledećem videu:

 

Gel od aloe vere

Aloe vera sadrži gel koji se nalazi u unutrašnjosti njenog lista. Naučnici su ustanovili da gel sadrži preko 200 lekovitih sastojaka, od kojih su najbitniji:

Vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u jačanju imunog sistema čoveka, pospešuju zdravlje i sprečavaju razne bolesti.
Minerale magnezijum, cink, bakar, hrom, gvožđe i tako dalje. Biljka aloe vera sadrđi preko 20 minerala, koji pozitivno utiču na zdravlje čoveka.
Aminokiseline Vrlo je važno napomenuti da aloe vera sadrži osam najvažnijih aminokiselina, koje ljudski organizam ne stvara, već mora uneti putem hrane.
Enzime Koji pomažu u varenju, a aloe vera sadrži čak 16 enzima!

Pored toga što je vitaminska bomba za Vaš organizam, aloe vera pomaže i u rešavanju spoljašnih problema kože. Naime, poznato je da se aloe vera koristi pri lečenju opekotina i drugih kožnih promena, kao i u zarastanju rana i lečenju kožnih bolesti. Stoga se aloe vera često koristi i kao maska za lice!

Ukoliko želite da sami napravite gel od aloe vere, to možete učiniti po sledećem receptu:

 1. Izrezite nožem najdeblji list aloe vere
 2. Isecite gornji i bočni deo lista, te kašikom pokupite gel iz lista
 3. Sam gel koji sadrži aloe vera može trajati najviše dve nedelje, stoga ga pomečajte sa uljem, jabukovim sirćetom ili alkoholom kako bi trajao i do dva meseca!
 4. Gel držite u frižideru.

Sve to možete videti na sledećem videu:

Gel od aloe vere možete pronaći u svakoj apoteci ili drogeriji.

gel od aloa vere
Izvor: Pinterest

Gel aloe vere za negu lica

Gel koji skladišti aloe vera se koristi i kao preparat za negu lica, zbog mnogih aktivnih sastojaka koji pospešuju kožu, podmlađuju je i čine svežijom. Izdvojićemo samo nekoliko moćnih sastojaka koji predstavljaju vitaminsku bombu za Vašu kožu. To su:

Šećeri Polisaharidi i monosaharidi su odlični u borbi protiv bora, bubuljica i ožiljaka.
Minerali Minerali poput kalcijuma, bakra, selena, magnezijuma i drugih, su ključni u borbi protiv perutanja kože.
Enzimi Pomažu u borbi protiv upala kože i upalnih oboljenja.
Vitamini A , E, C Ovi vitamini podmlađuju kožu i usporavaju njeno starenje.
Biljni hormoni Ovi hormoni su odlični u borbi protiv bubuljica i ožiljaka na licu.

Svi ovi aktivni sastojci čine aloe veru najboljim prirodnim sredstvom za čišćenje i negu lica! Pored estetskih razloga korišćenja, pokazalo se da gel pomaže i u slučaju jakih opekotina lica zbog sunca.

Gel koji poseduja aloe vera se može kupiti u svakoj apoteci ili drogeriji, a ukoliko želite da napravite sami masku za lice, možete mešati i sa drugim sastojcima. Najčešće maske za lice od aloe vere su:

 • Mešavina aloe vere, mlevenih oraha i meda
 • Mešavina vode, aloe vere i zelenog čaja
 • Mešavina nevenovog ulja, samog cveta nevena i aloe vere

Ove maske su se pokazale odličnim u borbi protiv bubuljica i bakterijskih bubuljica na licu, hidriraju kožu i zadržavaju njenu vlažnost.

Kako da napravite masku od aloe vere sa nevenovim uljem, možete videti na sledećem videu:

Gel aloe vere za negu kose

Zbog posedovanja velikog broja enzima, gel koji aloe vera ima je upravo savršen za pravilnu negu kose! Osim što pospešuje rast kose, čini je bujnijom i zdravom, ovaj gel pomaže i kod problema opadanja kose. Neke od dobrobiti gela aloe vere za Vašu kosu su:

 • Sadrži minerale i vitamine koji pružaju kosi zdrav izgled.
 • Smanjuje masnoću dlake.
 • Sprečava perut i pomaže u nezi suve i ispucale kose.

Ukoliko želite sami da napravite masku za kosu od aloe vere, možete to učiniti tako što ćete njen gel izblendati sa mlakom vodom ili pomešati sa bilo kojim hranjivim uljem, poput ricinusovog ulja, bademovog ulja, maslinovog ulja i drugih. Šampon na bazi aloe vere i maske za kosu, možete kupiti u svakoj apoteci ili drogeriji.

Kako da sami napravite masku za kosu na bazi aloe vere, možete videti na sledećem videu:

Ulje od aloe vere

Ulje aloe vere je prirodno ulje koje sadrži preko 75 aktivnih supstanci koje su odlične za zdravlje čoveka. U odnosu na gel, ulje ima duži rok trajanja.

Ulje koje aloe vera poseduje sadrži aminokiseline, enzime, minerale, šećere i druge supstance koje blagotvorno deluju na čoveka. Osim što ove supstance deluju na imuni sistem i samo zdravlje čoveka, ulje od aloe vere se, zbog svih blagotovornosti, najčešće koristi u nezi lica. Ima snažni umirujući efekat za kožu, uz to je i odličan i u hidrataciji kože.

Ulje koje sadrži aloe vera se danas može naći u raznim kozmetičkim preparatima, od krema, kupki, losiona do proizvoda koji usporavaju starenje.

Aloe vera u borbi protiv viška kilograma

Aloe vera se pokazala kao odličan stimulans mršavljenju, zbog svoje sposobnosti detoksikacije organizma. Kao preparat za pomoć pri mršavljenju, koristi se gel koji sadrži aloe vera. On Vas oslobadja raznih toksina, što omogućava zdravo mršavljenje.

Korišćenjem soka od aloe vere, ubrzavate Vaš metabolizam, što takođe pomaže u mršavljenju. Poznato je da aloe vera sprečava nakupljanje masti u telu i snižava nivo glukoze u krvi. Pored toga, često se hvali i zbog svoje sposobnosti da uklanja sve nečistoće iz tela, i ubrzava topljenje masnih naslaga!

aloe vera za mršavljenje
Izvor: Pinterest

Nadamo se da Vam je ovaj post bio od pomoći,

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku