Ruže puzavice

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Ne postoji ništa tako bajkovito kao raskošna cvetna dolina prekrivena nežnim laticama ruža čiji opojni miris mami uzdahe prolaznika.

Upravo zamišljate sebe dok šetate predivnim cvetnim stazama i posmatrate lepotu i raskoš svog tog cveća? Nema potrebe za tim, imamo pravo rešenje za Vas. Ruže puzavice su pravi izbor da maštu o cvetnoj oazi pretvorite u stvarnost.

Idealna dekorativna, jednogodišnja biljka, veoma prilagodljiva, može se koristiti kao ukras biljka na mnogim ogradama, prozorima, krovu pa čak i malenoj vikendici – pa ko ne bi želeo da poseduje kućicu potpuno prekrivenu opojnim ružama?! Izaberite svoju omiljenu vrstu ruže puzavice i stilizujte Vaše dvorište na jedinstven i prefinjen način. Više o simbolizmu ruža možete pročitati na našem postu Ruže.

ruze

 

Održavanje i nega ruža puzavica

Ruže puzavice spadaju u one vrste biljaka čije održavanje i nega ne predstavlja preterano komplikovan i naporan posao. Osim što nas daruju prelepim bojama i mirisom, svojim izgledom dramatično obogaćuju pejzaž.

Kako da izaberem pravu lokaciju za ruže puzavice?

Ruže puzavice obožavaju mesta okupana suncem, najbolje se razvijaju na punom suncu, koje omogućava da izgledaju veoma bujno i raskošno.

Ruže puzavice ne moraju konstantno biti izložene sunčevoj energiji, veoma dobro podnose hladovinu, u toku dana ova biljka treba biti izložena 4 do 6h direktnom suncu koje će podstaći cvetanje i spasiti biljku od odumiranja.

ruže puzavice
Izvor: Pinterest

Zemljište

Kao što je pomenuto, ove ruže su veoma pogodne i jednostavne za održavanje, to važi i kada je izbor adekvatnog zemljišta u pitanju. Ruže puzavice su jedne od retkih biljaka koje se prilagođavaju različitim tipovima zemljišta. Ukoliko želite da iz Vaše ruže puzavice izvučete pun potencijal i živite sopstvenu bajku, onda bogata, plodna, ilovasta zemlja sa dobrom drenažom predstavlja najpogodnije tlo za Vašu biljku.

Još jedna pogodnost je ta što ne morate da brinete o kvalitetu zemlje koju posedujete u svojoj bašti, ona se može poboljšati dodavanjem organskih materija poput mulja, koposta ili tresetne mahovine, što će, takođe, znatno uticati i na drenažu zemljišta, a to će omogućiti da se ruže puzavice zdravo hrane i razvijaju.

stalak za ruže puzavice
Izvor: Pinterest

Orezivanje

Pored adekvatne količine sunca, vode i hranljivih materija, orezivanje je jedan od najbitnijih elemenata zdrave, bujne bašte i Vaših ruža.

Prve dve godine, ovim ružama je potrebno malo ili nimalo orezivanja. Orezivanje ruže puzavice može da se vrši na svake tri ili četiri godine. Kad ugledate požutelo lišće ili stare, krhke grane koje štrče svuda naokolo i time smanjuju lepotu vizuelnog doživljaja, obrežite!

Vrste ruža puzavica koje cvetaju samo jednom, u leto, orezujte odmah nakon što je cvetanje završeno. Obrišite alat za orezivanje alkoholom, svako sečivo posebno. Ovo pomaže u sprečavanju širenja bolesti usled orezivanja, a ujedno će i Vaši alati ostati uredni i čisti.

orezivanja ruza puzavica
Orezivanje ruža puzavica

Prihrana

Izvor đubriva zavisi od mesta na kojem uzgajate ruže puzavice i od sastava tla u kom se ona razvija. U južnim i zapadnim delovima, ruža pretenduje da raste 9-10 meseci godišnje, što bi značilo da je đubrivo neophodno u nešto većim količinama. Suprotno tome, na severu, ruže puzavice imaju 3 ili 4 meseca rasta, pa količina đubriva na tom području može biti manja.

Najbolja je mešavina 50/50 pamučnog semena i lucerke. Koristite 10 šoljica ove mešavine u podnožju svake ruže, svakih 10 nedelja. Đubrenje vršite rano u proleće, nakon orezivanja, oko 4 nedelje pre nego što počne prolećni rast. U hladnijim zimskim predelima, prestanite sa đubrenjem 6 nedelja pre prvog predviđenog mraza kako bi se ruža puzavica uspavala tokom hladnog i teškog perioda.

Deratizacija

Nažalost, ruže puzavice su veoma osetljive i podložne raznoraznim insektima i drugim štetočinama. Štetnici mogu žvakati i grickati listove. Ako primetite štetočine u pupoljku, najbolje je koristiti organski insekticidni sapun, koji deluje veoma brzo.

Napomena: pesticidi ne prave razliku između biljke i štetočina, odnosno ne prave razliku na koga će delovati. Ne koristite pesticide u slučaju da su ruže puzavice napadnute pčelama ili drugim korisnicima koji ne predstavljaju veliku opasnost.

Više o tome možete pročitati na postu agroploda.

ruže puzavice
Izvor: Pinterest

Bolesti koje napadaju ruže puzavice

Ruže puzavice su biljke koje su veoma podložne pojavama crne mrlje, kao najčešće, antracnozama i drugim gljivičnim problemima, koji nastaju zbog neadekvatne nege, količine vode, sunca ili vlage. Ako Vaša biljka razvije neku gljivičnu bolesti, koristite višenamenski fungicid koji će spasiti ružu puzavicu od uginuća.

Kako usmeriti ruže puzavice da rastu u željenom pravcu

Kada prvi put posadite svoj grm ruža puzavica, sačekajte neko vreme da se biljka prilagodi prostoru u kom se razvija. U tom stanju mirovanja, ruža će zadobiti pomalo nedefinisan oblik, skratite neželjene grane i uklonite staro lišće, imajte u vidu da ti delovi biljke nisu odumrli, nego su, zbog izloženosti spoljašnjih uticaja ostarili.

zica za ruže puzavice

Kako biste usmerili ruže puzavice u određeno područje rastućeg područja, potrebno je da pratite sledeće korake:

  1. Izaberite strukturni nosač za svoju biljku – izaberite strukturu odgovarajuće visine, širine i snage koja će podupirati ruže puzavice. Najbolje je koristiti materijal koji je tvrđi od plastike. Neke opcije uključuju ogradu napravljenu od vodoravnih žica između stubova ili visoku rešetku potpomognutu zidom kuće.
  2. Izaberite i “trenirajte” glavne delove ruže puzavice – izaberite jednu od zdravih, velikih stabljika i zavijajte ih na izabranu strukturu. Svaku stabljiku pričvrsite kanapom ili trakom
  3. Nastavite sa obukom – način na koji odaberete i pričvršćujete ostatak stabljika zavisi od Vaših dizajnerskih afiniteta
  4. Izrežite delove ruže puzavice koji se protežu izvan Vašeg planiranog područja – jednom kada orežete glavne i najveće delove ruže puzavice, nastavite sa orezivanjem onih delova koji su van Vašeg zamišljenog područja. Takođe, možete uklonite one manje vidljive delove koji se ipak ne uklapaju u Vaš dizajn.
  5. Orezujte ruže puzavice svakog proleća
  6. Nastavite da proveravate jačinu pričvršćenih delova ruže puzavice tokom cele godine.

Za postizanje ovakvog cilja, potrebno je koristiti adekvatnu opremu koja uključuje:

  • Debele rukavice;
  • Ručne sekače i
  • Makaze za živu ogradu.
ruze puzavice
Izvor: Pinterest

Koje sve vrste ruža puzavica postoje?

Ruže puzavice su jedinstven spoj tradicionalnog pejzaža, a pošto ne zauzimaju mnogo prostora, možete uživati u uzgoju ovih prefinjenih biljaka iako je Vaš prostor ograničen. Izaberiti idelnu vrstu i počnite sa uzgajanjem vlastitih ruža ove sezone. Nudimo Vam listu najpoželjnih i najpopularnijih vrsta ruža puzavica!

Altissimo

Sorta ruže puzavice koju odlikuju sitni pupoljci koji otvaraju zapanjujuće baršunaste cvetove, jarko crvene boje. Listovi su sjajni i doprinose sjaju biljke. Možete je trenirati kao malu ružu za penjenje po stubovima, takođe se može oblikovati u visoki grm.

Đubrenje: dva puta godišnje – proleće i leto.

Orezivanje: jednom – zimi.

Svetlost: potrudite se da konstantno bude izložena suncu.

Zemljište: dobro drenirano, tip nije važan.

Američka lepotica

Veoma izdržljiva vrste ruža puzavica. Krasi je prelepa, sveža ružičasta boja. Ima duge stabljike koje su idealne za penjanje na stubove ili druge delove Vašeg dvorišta.

Orezivanje: u proleće, skratite i malo zdravih grana, da pospešite rast, posebno ako živite u hladnijoj klimi.

Svetlost: neophodno joj je dosta izlaganja suncu, veoma slabo toleriše hlad.

Zemljište: dobro isušeno, peskovito, umereno vlažno.

Cecile Bruner

Ova biljka je hibrid čaja. Iako su njeni cvetovi sitoniji, ona može dostići veliku širinu i visinu. Njeno cveće je bele boje, sa ružičastim ivicama. Najpoznatija jepo svom opojom mirisu koji podseća na čaj. Ova romantična biljka raste samo jednom godišnje, u kasno proleće ili početkom leta.

Đubrenje: jednom godišnje, zbog njenog ograničenog rasta.

Svetlost: potpuno sunce.

Zemljište: bogato, dobro drenirano, ravnomerno vlažno.

Dublinski zaliv

Ova ruža puzavica je ljubitelj sunca, proizvodi krupne baršunasto crvene cvetove koji su dvostruki i imaju tamne, sjajne, zelene listove. Njegovi cvetovi imaju blagi voćni parfem. Cveta veoma dugo.

Svetlost: potrebno joj je 6h sunca tokom dana,u vreme cvetanja.

Zemljište: vlažno, dobro drenirano i peskovito.

Ruža puzavica Mir

Hibridna ruža voćnog mirisa. Podesna je za penjanje po ogradama i stubovima. Poseduje pune žuto – ružičaste krupne cvetove. Veoma je popularna po svojoj svestranosti, uspeva na bilo kom mestu.

Svetlost: potpuno sunce.

Zemjište: blago kiselo, umerena vlaga i dobro drenirano.

Kraljevski zalazak sunca

Ova ruža puzavica sadrži tamne, sjajne, zelene listove. Pogodna je za pravljenje predivnih cvetnih aranžamana. Čajna ruža, prepoznatljiva po svom intenzivnom voćnom mirisu. Kako biste iskoristili potencijal ove biljke, sačekajte da biljka bude stara najmanje dve godine i počnite sa obrezivanjem u kasnu zimu, za vreme mirovanja.

Svetlost: puno sunce.

Zemljište: ilovasto, dobro drenirano.

Prodaja ruža puzavica

Ove lepotice možete kupiti u raznim rasadnicima i poljoprivrednim apotekama.

Cena ruža puzavica

Cena ovih bajkovitih lepotica zavisi od njihove vrste.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku