Patuljaste ili Vilinske ruže

Vreme čitanja : 5 minuta
Tabela sadržaja

Očarani ste blaženstvom i lepotom raskošnih ruža u velelepnim baštama starih filmova? Želite da napravite svoj mali cvetni raj dok Vas opijaju mirisi, a elegancija Vaših ruža ostavlja bez daha? Na pravom ste mestu. Patuljaste ruže su idealne u pretvaranju Vašeg sna u javu. One predstavljaju malu verziju standardnih ruža. 

Patuljaste ruže se još nazivaju i “vilinske ruže” zbog njihove umanjene visine, cveća i lišća.  Poslednjih nekoliko godina su uživale u neverovatnoj popularnosti. Patuljaste ruže su odličan izbor ako u svom dvorištu ili kući želite da unesete toplinu prekrasnim mirisnim notama i ujedno uživati u njihovoj raznolikosti boja. Ako ste praktičar i trudite se da lepo i korisno spojite u jedno, patuljaste ruže možete koristiti i u kolinarske svrhe, čajevi, slatko od ružinih latica upotpuniće Vaše zadovoljstvo. Patuljaste ruže su veoma otporne i nisu previše zahtevne za održavanje. Njihovo vreme cvetanja je od proleća do jeseni. Iskoristite mnogobrojne opcije koje patuljaste ruže nude i “naslikajte” šareni pejzaž u sopstvenom domu.  

roze patuljaste ruze

Više o ružama možete pročitati na našem postu Ruže – simbol ljubavi i privrženosti, kako negovati i izabrati idealnu vrstu ruža za vas.

Kako da posadite patuljaste ruže

Nezaobilazna tema uzgoja patuljastih ruža je sama sadnja. Ne dozvolite da Vas zavara njihova malena veličina. Patuljaste ruže zahtevaju istu brigu kao i ruže pune veličine. Odlučite da li želite da ih uzgajate u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Napunite saksiju zemljom, odnosno iskopajte dovoljno veliku rupu da posadite Vašu biljku. Patuljasta ruža ne podnosi suvo tlo, pa se trudite da vodite brigu o usklađenom zalivanju. Dok se tlo ne slegne, patuljasta ruža mora imati “oreol” vlažnog zemljišta oko sebe. Prilikom sadnje, trudite se da je lagano spuštate u zemlju kako je ne biste oštetili.  

crvene minijaturne ruze

Tlo patuljastih ruža

Da biste bili sigurni da će vaša nega patuljastih ruža biti uspešna, morate obratiti pažnju na tlo. Patuljaste ruže su retke biljke koje ne zahtevaju određenu mešavinu tla. Veoma dobro se razvijaju u komercijalnoj baštenskoj zemlji. Najjednostavnije rešenje je kupovina kesice baštenske zemlje. 

Đubrenje patuljastih ruža

Za patuljaste ruže, redovno đubrenje je od suštinskog značaja. Možete koristiti bilo koje komercijalne hranljive supstrate, odnosno klasično đubrivo. Da biste Vaše patuljaste ruže zadržali zdravim:

  • Đubrite ih nakon svakog bujnog cvetanja
  • Prestanite sa đubrenjem oko 6 do 8 nedelja pre očekivanog mraza, kako ne biste pospešili novi rast tokom zime koji bi mogao da ubije Vaše patuljaste ruže. 
sarene patuljaste ruze
Cvetni aranžman sa minijaturnim patuljastim ružama

Kako da održavate i negujete patuljaste ruže u zatvorenom prostoru 

Svetlost

Potrebno im je 6h do 8h direktne sunčeve svetlosti dnevno. Patuljaste ruže u zatvorenom prostoru pozicionirajte prema jugu ili zapadu. 

Zalivanje

Patuljaste ruže zahtevaju redovno zalivanje, ali mogu biti podložne truljenju. Posle svakog zalivanja ostavite da se tlo osuši. Patuljaste ruže uvek zalivajte iz nivoa tla, kako ne biste oštetili listove i latice.

ciklama patuljaste ruze

Orezivanje

Orezivanje se vrši tokom čitave godine kako bi Vaše patuljaste ruže zadržale očaravajuću lepotu. Najznačajnije je da ne preskočite zimski period obrezivanja. Obrezujte grane koje se međusobno ukrštaju, a posebnu pažnju obratite na grančice u centu.

Bolesti i šetočine

  • Paučno grinje – patuljaste ruže svakodnevno pregledajte. Obratite pažnju na vrhove listova. Ukoliko primetite promene naprašite insekticidom ili uklonite grinje vlažnim peškirom.
  • Polipe – kako ne bi došlo do obolevanja Vaše biljke, čiji su uzročnici polipi, takođe treba proveravati biljku. Insekticid je univerzalno sredstvo kojim možete spasiti patuljaste ruže. 
  • Gljivice – znak da su patuljaste ruže ugrožene napadom gljivica jesu crne mrlje ili rđa. Uklonite lišce na kojima uočavate ove promene. 
  • Polipe kako ne bi došlo do obolevanja Vaše biljke, čiji su uzročnici polipi, takođe treba proveravati biljku. Insekticid je univerzalno sredstvo kojim možete spasiti patuljaste ruže. 
  • Gljivice – znak da su patuljaste ruže ugrožene napadom gljivica jesu crne mrlje ili rđa. Uklonite lišce na kojima uočavate ove promene. 

ruzice

Kako da održavate i negujete patuljaste ruže na otvorenom prostoru 

Svetlost

Patuljaste ruže se odlično razvijaju i zahtevaju veliku količinu sunčeve svetlosti. Ako ste ljubitelj prefinjenih vrtova, briga zbog izlaganja sunčeve energije ruža neće Vam predstavljati problem. Ipak obratite pažnju da se lišće u preterano toplim danima ne ošteti.

Zalivanje

Patuljaste ruže u otvorenom prostoru traže količinu vode koja je usklovljena samim vremenom. Tokom letnjih dana zalivanje mora biti česće, pritom vodite računa da patuljaste ruže “ne plivaju” u vodi. 

Obrezivanje

Generalno obrezivanje treba izvršiti u fazi mirovanja- u zimskom periodu. Obrežite polomljene grančice i one koje štrče. Trudite se da patuljaste ruže zadrže svoj oblik i formu. 

Bolesti i štetočine

  • Crna tačkajedna od gljivičnih bolesti koja često napada patuljaste ruže. Razvijaju se crne tačke na lišću, što dovodi do opadanja. Ukoliko se to desi, patuljaste ruže možete naprašiti insekticidom ili rastvorom sode bikarbone. 
  • Crveni pauk- brzo se širi u toplijem periodu. Izaziva žutilo listova i opadanje. Kao zaštitu možete koristiti standardne tečnosti. 

Kako da odaberem idealnu vrstu ovih ruža?

Patuljaste ruže odlikuje velika raznovrsnost boja i mirisa. Izaberite jedinstvenu kombinaciju i uživajte u njihovoj lepoti i održavanju. 

Sweet dream

sweet dream patuljaste ruze

Veoma atraktivna vrsta patuljastih ruža, uspravog rasta. Karakteristična po svetlo narandžastim cvetovima i gustom lišću. 

Petar Pan

petar pan patuljaste ruze

Elegancija na prvom mestu. Ove patuljaste ruže odlikuju tamnocrveni cvetovi i sitno sjajno lišće. 

Marie- Jeanne

marry jane patuljaste ruze

Veliki ružičasti cvetovi. Sjajno, svetlo zeleno lišće. Cvetanje se ponavlja, glavna karakteristika je što gotovo da nema trnja. 

Nakit od lavande

nakit od lavande

Jedna od najboljih vrsta minijaturnih ruža. Predstavlja kombinaciju ružičaste i lavanda boje. Odlikuje je kontinuirano cvetanje. 

Marie Pavie

Sveži, sjajni beli cvetovi, imaju grmolik rast. Odišu elegancijom. 

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku