Oleander – sredozemna lepotica

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Oleander je zimzelena biljka koja pripada porodici Apocinaceae. Ova biljka je poreklom sa područja Maroka, Portugala i Kine. Pored spektakularnog, grmolikog izgleda, jedna od najvažnijih karakteristika je njena toksičnost. Uprkos toj činjenici, ljudi širom sveta uzgajaju ovu biljku i stvaraju nove vrste.

Oleander je prelepa, dekorativna biljka koja je veoma jednostavna za održavanje i toleriše širok raspon uslova. Pored ogromne popularnosti u hortikulturi, oleander se može koristiti i u farmaceutskoj industriji, za proizvodnju različitih lekova.

Izvor: Pinterest

Toksičnost oleandera

Zbog pomenute toksičnosti koju poseduje, najsigurnije je izbegavati uzgoj oleandera u unutrašnjem prostoru gde se kreću deca i kućni ljubimci. Svi delovi grmlja oleandera su otrovni. Čest kontakt sa lišćem i cvećem može izazvati jake iritacije kože ili alergijske reakcije. Preporučujemo Vam da prilikom bilo kakvog dodira sa oleanderom, koristite zaštitne rukavice.

Cvetanje oleandera

Oleander cveta u periodu proleća do kraja leta. Proizvodi veliko, grozdasto cveće u nijansama bele, žute, ružičaste ili crvene boje. Puno sunce pospešuje cvetanje, ali toleriše i hladovinu.

Izvor: Pinterest

Pravilna nega oleandera

Zalivanje oleandera

Kao što je već pomenuto, nega oleandera ne zahteva puno posvećenosti i napora, što predstavlja jednu od prednostu ove biljke. Oleander je dugotrajno cveće sa minimalnim zahteva u pravilnoj nezi. Oleander raste u formi grmlja, otporan je na sušu, ali kao i svaka biljka, zalivanje u periodu letnjih i sušnih dana omogući će lepši i zdraviji izgled Vaše biljke. Veoma je bitno voditi računa da biljka ne prima preveliku količinu tečnosti – to može prouzrokovati da lišće oleandera požuti.

Izvor: Pinterest

Prihrana

Ako tlo u kome se Vaš oleander razvija ne predstavlja kvalitetnu mešavinu zemljišta, biljku lagano hranite standardnim đubrivom u periodu proleća. Kada se oleander oporavi prihranom, on ne zahteva rutinsku gnojidbu.

Orezivanje

Oleander grmovi su otporne i žilave biljke kojima je potrebna minimalna nega da bi Vas u toku leta nagradili bujnim, raznovrsnim cvećem. Orezivanje možete praktikovati u bilo kom periodu godine, sa ovom aktivnošću ne možete pogrešiti. Oleander treba orezivati kad primetite da gubi oblik ili kad određeni delovi biljke počnu da žute.

Kako biste zadržali svež izgled Vašeg oleandera, privremeno orezivanje je pravo rešenje koje ne zahteva poseban talenat i umeće, kao ni posebne tehnike ni alat, sve što Vam je potrebno su klasične rezaće makaze za grupnije biljke i malo mašte. Savetujemo Vam da nakon orezivanja, korišćene makaze prebrišete pamučnom krpom natopljenu standardnim alkoholom. Prilikom orezivanja uvek noste rukavice!

Uzgoj oleandera u saksiji

Ako nemate mnogo vremena na raspolaganju za redovno održavanje i stilizovanje Vaših biljaka, oleander je pravo rešenje kako spojiti lepo i praktično. Jedini uslov koji ova biljka zahteva jeste da ne bude izložena niskim temperaturama, u tom slučaja oleander ne može opstati. Ovo ne bi trebalo da znači da odustanete od Vaše predivne biljke. U područjima sa hladnijom klimom, uzgoj oleandera u saksiji je jedino rešenje. Nudimo Vam nekoliko saveta za uspešno održavanje oleandera u saksiji.

Izvor: Pinterest

1. Oleander u saksiji zahteva redovno zalivanje.

2. Pozicicionirajte ga na mesto sa dovoljno sunčeve svetlosti. Oleander se može razviti i u hladu, ali njegovo cvetanje će biti znatno slabije.

3. U periodu od proleća do leta, na svake dve nedelje, hranite biljku gnojivom koje je bogato kalijumom kako bi se pospešilo cvetanje.

4. Kada temperatura počne da opada unesite biljku u zatvoren prostor, najbolje je ostaviti je u garažu ili neki deo kuće za koji ste sigurni da se deca ili kućni ljubimci neće zaigrati baš oko Vašeg oleandera.

5. Pre nego što unesete biljku, orežite je.

6. Kad prođe opasnost od mraza, u proleće, postepeno oleander izlažite suncu. Neka biljka svakim danom bude izložena za po jedan sat duže suncu, i tako nedelju dana, kako bi se adaptirala novim uslovima.

Način razmnožavanja oleandera

Nakon perioda cvetanja, oleander stvara semenke, koje treba ručno pokupiti i prirodno osušiti. Sve aktivnosti koje uključuju dodirivanje ove biljke, zahtevaju nošenje rukavica. Seme se nalazi u cvetu oleandera. Prilikom sadnje semena, važno je obratiti pažnju na temperaturu, jer oleander ne može da podnese vanjsku, hladnu temperaturu. Ukoliko postoji visok rizik od mraza, počnite sa sadnjom semena u rano proleće, tada ćete biti sigurni da će Vaša nova biljka uspeti.

Sadnja semena oleandera

Prilikom sadnje semena oleandera, preporučuje se da pratite sledeće korake:

1. Napunite saksiju za seme tresetom.

2. Navlažite površinski sloj treseta.

3. Laganim pokretima utisnite seme u treset.

4. Saksiju prekrijte plastičnom kesom i stavite na toplo, svetlo mesto.

5. Povremeno vlažite treset kako ne bi presušio.

Kako bi se oleander putem semena razmnožio potrebno je da imate strpljenja. Vreme klijanja je mesec dana, a u većini slučajeva može trajati i duže – do tri meseca. Kada primetite da seme klija, uklonite plastičnu kesu. Sadnice koje razviju nekoliko listova, možete presaditi biljku u vrt ili drugu odgovarajuću saksiju, u zavisnosti od klime.

Izvor: Pinterest

Pojava oleandera bez ceveća

Oleander je veoma cenjena i divna biljka zbog svog prekrasnog cveća. Ukoliko Vaš oleander ne proizvodi cveće, imajte na umu da je krivac loša nega biljke. Evo nekih od mogućih uzroka ove pojave i saveti za brzo rešavanje ovog problema:

Mogući uzroci ove pojave Kako se rešiti ovog problema
Proverite lokaciju oleandera. Ova biljka zahteva puno sunce kako bi procvetala. Vodite računa da druge biljke ne zaklanjaju sunčevu svetlost oleanderima. Postarajte se da dobije dovoljno svetlosti i vode.
Sledeći uzročnik slabog ili gotovo nikakvog cvetanja je neadekvatno zalivanje. U periodu cvetanja, odnosno od ranog leta do jeseni dobro zalivajte oleander – jednom nedeljno. Orežite biljku za jednu polovinu kako biste podstakli nov rast.
Previše azota u gnojivu može prouzrokovati slabije cvetanje. Azot kao hranljivi sastojak, podstiče rast u predelu lišća, stabljika i grana, međutim, prevelika koncentracija azota može redukovati uspešan razvoj cvetova i korena. Dodajte gnojivo koje pospešuje cvetanje sa većom koncentracijom fosfora i kalijuma, ali ga ne koristite previše često.

Zanimljive činjenice o oleanderu

● Može dostići visinu i do 2 metara, u zavisnosti od vrste.

● Oleander je službeni cvet Hirošime. Ovo je prva biljka koja je procvetala posle štetnih efekata atomske bombe 1945. godine.

● Može živeti nekoliko decenija.

● Simptomi trovanja uključuju povraćanje, dijareju, nepravilne otkucaje srca, vrtoglavicu…

● Listovi i seme oleandera se koriste u proizvodnji lekova za lečenje astme, epilepsije, bolnih menstrualnih ciklusa, za uklanjanje bradavica.

● Vrsta insekta, polka – dot Vasp Moth, jedina je koja konzumira oleander bez toksičnih posledica.

● Najpopularnije vrste su Alžir, Kalipso, crveni Hardi, sitni losos i sestra Agnes.

Bolesti oleandera

Bakterijski patogeni su krivci bolesti oleandera, takođe, neki gljivični uzročnici mogu inficirati oleander. Ove bolesti prenose insekti koji se hrane biljnim tkivom.

Izvor: Pinterest

Bolest lisnog kamenca

Ova bolest uzrokuje požutelo lišće od spoljnih ivica ka unutrašnjosti lista. Ovu bolest možete identifikovati tako što ćete zaliti oleander, ukoliko se prosušeni listovi malo ne oporave, onda znajte da je Vaš oleander napadnut ovom bolešću.

Bolest oleandrov čvor

Bolest oleandrov čvor izaziva bakterijski patogen Pseudomonas savastonoi. Simptomi uključuju pojavu čvorovih izraslina duž stabljika, kore i lišća.

Veštica metla

Uzrokovana je gljivičnim patogenom Sphaeropsis tumefaciens. Simptomi uključuju nova, uska i krhka stabla koja rastu samo nekoliko centimetara pre nego što umru.

Lečenje bolesti oleandera

Iako ne postoje optimalni lekovi za pomenute bakterijske i gljivične probleme, postoji nekoliko koraka koje možete slediti kako biste preventivno kontrolisali i sprečili bolesti oleandera i time rudukovali širenje istih.

1. Uzgajajte oleander na punom suncu, zalivajte u letnjem periodu i bogatite tlo hranljivim materijama, u skladu sa navedenim preporukama.

2. Izbegavajte upotrebu navodnjavanja, jer to podstiče pojavu bolesti.

3. Orezujte delove biljke kako biste uklonili mrtve i bolesne stabljike i grane, dezinfikujte alat za orezivanje.

O standardnim oprašivačima protiv štetočina, pročitajte na sajtu agromarketa.

Pojava savijanja listova oleandera

Savijanje listova može da se pojavi usled nepravilnog zalivanja. U letnjem periodu treba češće zalivati oleander, posebno ako kiše nisu česte. Grm ima velike koristi ako se zaliva na svaka tri ili četiri dana, u sušno doba. S druge strane vodite računa da tlo ne bude previše vlažno jer to, takođe, može dovesti do savijanja listova.

Drugi mogući razlog za nastanak pojave savijanja listova su bube, ovi štetnici takođe mogu prouzrokovati ovaj problem. Najčešći štetnici koji napadaju oleander su lisne uši, skale i štetne bube. Ovi štetnici se relativno lako kontrolišu insekticidom ili hortikulturnim uljem. Biljku nikako ne prskajte kada je na direktnom suncu jer to može prouzrokovati velike štete oleanderu.

Kako zaštiti oleander od zime

Oleander u hladnim zimskim mesecima unesite u zatvoren prostor. Odsecite oštro grm, oko dve trećine, pre nego što dođe hladno vreme. Pažljivo prokopajte oko korena oleandera. Premestite biljku u odgovarajuću saksiju sa dobrom drenažom i sklonite je na zaštićeno mesto gde može da upija sunčevu svetlost (najidealnije mesto su prozori u garaži).

Nabavka oleandera

Kako biste uživali u ovoj jedinstvenoj biljci, čekamo Vas na istom mestu,

Vaša cvećara,

Elite.

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku