Lantana – miris citrusa u vašem domu

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Biljka lantana je širokolisna, zimzelena biljka. Botaničko ime joj je Lantana camara. Botaničari je klasifikuju u grupu grmlja, jer podseća na lozu. Može se uzgajati i u visećim saksijama zbog grmolikih grana. Lantana je prepoznatljiva po svojim zaobljenim cvetovima jarkih boja. Cveće može biti u žutim, narandžastim, crvenim ili ljubičastim tonovima, veoma često jedan cvet može imati formu dvobojnog efekta zbog prelivanja boja. Lantana je karakteristična po svom specifičnom mirisu koji podseća na citruse.

lantana
Izvor: Pinterest

Kako se uzgaja lantana

Pre nego što počnete sa intenzivnim uzgojem lantane, trebalo bi znati da je ova biljka otporna na sušu! Jedna zanimljivost, vezana za ovu biljku je da privlače leptire, pa predstavljaju osnovu za baštu leptira. Lantana nije prezahtevna u održavanju, na Vama je da uživate u svakom trenutku provedenom u ovoj aktivnsti!

Botaničko ime Lantana camara
Uobičajni naziv Biljke lantana, lantanas, grmlje verbenas.
Tip biljke Višegodišnje biljke u toplijim zonama; dok u hladnijim područjima predstavljaju jednogodišnje biljke.
Izlaganje suncu Potpuno sunce.
Tip tla Dobro drenirano tlo, ali podnose i lošu mešavinu zemljišta.
Vreme cvetanja Lantana cveta cele godine u područjima bez mraza.
Boja cveća Mešavina crvene, narandžaste ili žute boje.

Svetlost

Količina svetlosti je jedan od najvažnijih elemenata pravilnog uzgoja lantane. Ova biljka toleriše puno ili delimično sunce. Najidelanije je da bude izložena punoj svetlosti najmanje 6 do 8 sati dnevno. Može podneti malo dnevnog hlada, ali ako se posadi na takvoj poziciji, to će prouzrokovati manje cvetanje.

Zemljište

Ova biljka uspeva u dobro drenirajućem tlu. Za pravilan uzgoj lantane, izbor zemljišta nije presudan element, može se adaptirati u različitim uslovima, ali preferira blago kiselo tlo. Važno je napomenuti mogućnost adaptiranja lantane u standardnom baštenskom zemljištu.

Zalivanje

Kao što je već rečeno, lantana je otporna na sušu, međutim, kako bi se pravilno razvijala ova biljka, potrebno je temeljito zalivati bijku i voditi računa da se ne osuši! Ukoliko Vaša biljka raste na peskovitom tlu, potrebno je redovnije zalivati lantanu. Ukoliko primetite redukovanje cvetanja, povećajte nivo vode.

ljubicasta lantanta

Izvor: Pinterest

Đubrenje

Lantana ne zahteva gnojivo! Previše đubrenja može prouzrokovati smanjeno cvetanje biljke. Ako želite da budete sigurni da Vaša biljka prima potrebne hranljive supstrate, možete koristiti izbalansirano, nežno đubrivo, jednom mesečno.

Orezivanje

 • Ako se ova biljka tretira kao višegodišnja, potrebno je da u proleče uklonite mrtve delove biljke i orežete je za trećinu kako biste podstakli nov rast.
 • Kao jednogodišnja biljka, orezivanje vršiti kad lantana preraste prostor u kom se nalazi ili izgubi svoj oblik i formu.

Vrste lantane

 • Lantana montevidensis – ova sorta se često naziva trajna lantana ili grmlje verbena. Dolazi u različitim bojama i može cvetati tokom cele godine. Često se koristi kao ukrasna, dekorativna biljka.
 • Lantana camara – poznata i kao “španska zastava”. Ovo je oblik univerzalne, standardne lantane. Predstavlja najrasprostranjeniju sortu.
 • Lantana involucrate – preferira tropske krajeve, poznata je kao divlja lantana.
cvet lantane
Izvor: Pinterest

Toksičnost lantane

Lantana može biti toksična za decu i kućne ljubimce. Listovi mogu da izazovu kratku iritaciju kože ili osip. Iako su svi delovi biljke otrovni, bobice predstavljaju najotrovniji deo biljke. Simptomi koji ukazuju na trovanje ovom biljkom su tegobe u stomaku, teško disanje i osećaj slabosti. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se lekaru za pomoć.

Sadnja

Kada je u pitanju sadnja, nećete imati mnogo iscrpnog posla koji iziskuje puno vremena i truda. Ova biljka je veoma jednostavna za sadnju ili presađivanje, prvenstveno jer ne zahteva posebnu mešavinu zemlje ili specifične metode.

 1. Kada posaditi lantanu – ova biljka uspeva u toplom periodu godine, idealno vreme za sadnju lantane je kasno proleće.
 2. Gde saditi ovu biljku – na sunčanom mestu sa dobro drenirajućim i plodnim tlom. Treba imati u vidu da zemljište treba održati vlažnim dok se biljka ne formira.
 3. Kako posaditi – bilo da se radi o uzgoju u saksiji ili bašti, najbitnije je da se zadrži vlažnost zemljišta. Za suzbijanje korova i održavanje vlage koristite organsku materiju ili šljunak.

Razmnožavanje

Razmnožavanje lantane vrši se na dva načina: reznicama ili semenom. Najjednostavniji način razmnožavanja ove biljke je uz pomoć reznica. Razmnožavanje semenom je dug proces koji zahteva dosta odgovornosti i strpljenja. Ukoliko želite da na najbrži način i bez mnogo muke uživate u svom cveću, preporučujemo Vam razmnožavanje putem reznica. Uz nekoliko saveta, Vaša će bašta na brz i jednostavan način biti bogatija za još predivnog, šarenog cveća.

 • Pre nego što počnete sa razmnožavanjem, sačekajte da se završi prolećna vegetacija.
 • Skupite mlade stabljike lantane u dužini od 7-10cm
 • Uklonite donje lišće.
 • Presadite reznicu u kvalitetnu mešavinu tla.
 • Održavajte zemlju vlažnom, pozicionirajte biljku na toplo i osunčano mesto, ali ne i na direktnom suncu, dok se biljka ne formira.
drvo lantane
Izvor: Pinterest

Zanimljivosti

Uprkos toksičnosti koju proizvodi ova biljka, mnogi ljudi konzumiraju neke delove ove biljke ili ih koriste u druge svrhe. Evo nekih načina kako se može iskoristiti lantana i izaći van okvira lepe, dekorativne biljke.

 • Mnoge plemenske kulture u Indiji koriste drvene stabljike biljke za pravljenje nameštaja koji je otporan na kišu, sunce i termite. Nameštaj od lantate je lako dostupan i povoljniji od bambusa.
 • Destilovani ekstrati napravljeni od ove biljke mogu biti efikasan insekticid za druge biljne vrste, poput kupusa. Postoji određena vrsta lisnih ušiju koja može biti efikasno zaustavljena uz pomoć ovog ekstrata.
 • Ulje iz lišća se koristi kao sastojak mirisa, blago citrusno i prilično snažno. Od ovog ulja izrađuju se sveće, losioni za telo i osveživači prostora.
 • Najpopularnija i najraznovrsnija svrha biljke lantane je njena lekovita upotreba. Ulje se može koristiti za lečenje osipa na koži, rezova, ogrebotina ili uboda. Takođe, ova biljka se može koristiti za lečenje reumatizma. Čaj od listova lantane je veoma popularan, tradicionalni lek za ublažavanje i lečenje simptoma prehlade, glavobolje i groznice, kao i probavne smetnje. Udisanje vodene pare čaja, pomaže u borbi sa respiratornim bolestima. Takođe, koren lantane može imati funkciju u lečenju simptoma gripa i kašlja.
 • Jako mirisno lišće se suši i spaljuje, pa se dim koristi u svrhe odbijanja komarca i drugih neugodnih insekata.
 • Mnogi skupljaju bobice lantane i koriste ih kulinarske svrhe. Stanovnici Ekvadora koriste lantanu za pravljenje džemova, pita i pića. Ipak, rasprava o toksičnosti ove biljke se nastavlja.
lantana
Izvor: Pinterest

Štetočine koje napadaju lantanu

Lantana je prilično otporna na štetočine. Međutim, nekolicina štetočina može napasti ovu biljku i uticati na njen razvoj. Rano otkrivanje i prepoznavanje štetočina ubrzaće lečenje i proces oporavka biljke. Evo nekih najčešćih štetočina koje napadaju lantanu:

 1. Polile – obično se nalaze oko rastućih vrhova, pupoljaka i donjih strana lišća gde lisne uši usisavaju sok iz biljke i izlučuju lepljivu supstancu. Veoma zaražene biljke doživaljavaju pad listova, pojavljuju se požuteli, uvijeni ili uvenuli listovi.
 2. Bele muhe – sitni, beli insekti, smešteni na donjoj strani lišća. Jaka zaraza uzrokuje opadanje lišća koje započinje žutim listovima. Ukoliko je Vaša lantana zaražena ovom vrstom štetočina, koristite standardan insekticid.
 3. Paukovo grinje – ove štetočine javljaju se u toplom periodu godine, ispoljavaju se na naličju listova. Jasan pokazatelj da je lantana napadnuta ovom štetočinom je opadanje živahnosti i lišća biljke.
 4. Čipkaste bube – veoma česte štetočine, hrane se donjim stranama lišća. Kod biljaka koje su zaražene čipkastim bubama dolazi do požutelog lišća koje opada. Zaražena područja tretirajte sistematskim insekticidom kao što je acetat.
 5. Leaf miner – ova štetočina se hrani lišćem iz unutrašnjosti, ostavljajući beli trag. Orežite i uništite zaražene delove.
 6. Mesojedi – mahune se kriju na donjoj strani lišća i na stabljikama, proizvode oštećena slična lisnim ušima. Mala oštećenja tretirajte rastvorom vode i alkohola, a veća insekticidom.

Lantana se leči na jednostavan i standardan način, korišćenjem univerzalnog insekticida. Kako bi Vaša biljka bila zdrava, redovno je kontrolišite. Više o upotrebi i nameni insekticida, pročitajte na sajtu agromarketa.

Kupovina i cena lantane

Lantana je pravi izbor ukoliko želite da obradujete Vaš vrt prelepim, veselim bojama i time unesete idiličnu atmosferu dok posmatrate bezbroj šarenih, razdraganih leptira. Prepustite se vedrim, letnjim danima uz božanstven prizor koji lantana nudi.

Vi ste tu da zamislite, a mi da ostvarimo svaku Vašu želju.

Vaša,

Cvećara Elite.

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku