Klivija – Južnoafrička lepotica

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Klivija je južnoafrička lepotica koja je u Evropu stigla početkom dvadesetog veka. Često se gaji kao sobno cveće, jer nije nimalo zahtevna i gotovo pa i neuništiva biljka, zbog čega je idealna i za početnike u cvetnoj kulturi. Pored veoma proste nege i održavanja, klivija se odlikuje prelepim narandžastim cvetovima, kojima bi Vas ona nagradila pri kraju zime.

Ovu elegantnu egzotičnu lepoticu smo u našoj klasifikaciji sobnog cveća uvrstili u sledeće kategorije:

 1. Egzotično sobno cveće
 2. Sobno cveće lako za održavanje
 3. Sobno cveće koje zahteva puno svetla
narandzasta klivija
Izvor: Pinterest

Klivija – Pravilnom negom do redovnog cvetanja

Klivija se odlikuje veoma jednostavnom negom i održavanjem, pa čak i da nekada zaboravite na ovu biljku, ona će Vam to i oprostiti. Ali, ako je pravilno negujete, klivija će Vas nagraditi svojim prelepim narandžasto – crvenim cvetovima.

Pravilna nega se odlikuje:

 1. Idealna temperatura
 2. Potreba za svetlošću
 3. Zalivanje
 4. Prihrana
 5. Presađvanje
 6. Razmnožavanje
klivija u saksiji
Izvor: Pinterest

Idealna temperatura

Iako je poreklom sa tropskih, egzotičnih predela, klivija tokom zime uspeva i na temperaturi od 10°C do 12°C. Što se tiče letnjih meseci, prija joj temperatura do 21°C.

Niske temperature tokom zime pomažu kliviji da se što bolje odmori i pripremi za period cvetanja. Zimski meseci predstavljaju period mirovanja za ovu biljku. Kada pri kraju zime primetite prve cvetove na biljci, obavezno je premestite u prostoriju koja ima 15°C.

 

 

 

 

 

nega klivije u saksiji
Izvor: Pinterest

Potreba za svetlošću

Klivija voli dosta svetlosti, ali mora biti zaštićena od direktnih sunčevih zraka! Ne voli mračna mesta, ali ni direktno sunce, te joj više prijaju mesta koja su dovoljno osunčana, ali i zaštićena od jakih zraka i delimično prozračna mesta. Stoga su idealne pozicije za kliviju:

 • Severni prozor
 • Osunčani ćošak Vašeg doma
 • Bilo koji drugi prozor, ali zaštićen zavesom

Sa obzirom na to da klivija voli visoku vlažnost vazduha, možete je smestiti i na sledeća mesta:

 • Kupatilo – Ukoliko je dovoljno osvetljeno, kupatilo predstavlja odlično mesto za Vašu biljku, zbog pare koja se stvara kupanjem i tuširanje.
 • Kuhinja – Takođe isto važi i za kuhinju i zbog pare koja se stvara kuvanjem, ali pod uslovom da ima dovoljno svetlosti.

klivija kolicina svetlosti

Zalivanje klivije

Količina zalivanja se razlikuje od perioda života u kom se tada nalazi. Naime, kao i kod svake biljke, klivija razlikuje dva životna ciklusa:

 1. Period mirovanja – To su za ovu biljku zimski meseca, sve do isteka zime kada klivija krene da cveta.
 2. Period cvetanja – Ova faza razlikuje doba rasta, što je za kliviju proleće i leto, i doba cvetanja, a to je period od februara.

Stoga, klivija se obilno zaliva tokom perioda rasta i cvetanja, a tokom perioda mirovanja jednom u dve nedelje sa malom količinom vode.

Klivija, kao i većina ostalih vrsta biljaka, se treba zalivati:

 • Kišnicom
 • Odstojalom vodom sobne temperature
 • Vodom u kojoj ste prethodno kuvali povrće
 • Destilovanom vodom

Prihrana klivije

Klivija je biljka koja iziskuje prihranjivanje tokom perioda rasta i cvetanja. Najbolji odabir prihrane je tečno đubrivo za cvetajuće biljke i to na svake dve nedelje. Tečno đubrivo se biljci daje tokom zalivanja.

Tokom zimskih meseci se klivija ni ne zaliva previše, ni ne prihranjuje. Više o đubrivima za sobno cveće možete pročitati na našoj objavi o idealnoj prihrani za cveće i biljke.

klivija u saksiji

Presađivanje klivije

Klivija se presađuje u zavisnosti od svog doba. Mlade biljke se presađuju svake godine, nakon cvetanja. Potrebno je premestiti u saksiju koja je za broj veća od prehodne, kako bi mogla nesmetano da se razvija. Dok, sa druge strane, starije biljke se presađuju na svake dve godine, jer im često premeštanje predstavlja veliki stres.

Što se tiče idealne kombinacije zemljišta, klivija najviše voli kompost ili humus sa ilovačom i drenažnim slojem u vidu peska.

koren klivije

Razmnožavanje klivije

Klivija se razmnožava na tri načina:

 1. Deljenjem biljke
 2. Deljenjem mladica
 3. Semenom

Proces razmnožavanja putem deljenja biljke se obično vrši sa odraslim biljkama. Sam proces nije komplikovan, a vrši se tako što se klivija izvadi iz saksije, pažljivo očisti od zemlje i rukom podeliti na nekoliko delova. Zatim se sadi u kombinaciju humusa ili komposta sa ilovačom i drenažom u vidu peska.

Klivija se razmnožava u rano proleće.

deljenje klivije

Drugi način razmnožavanja je pomoću deljenja mladica, odnosno bočnih izdanaka. Ovaj proces se vrši nakon cvetanja biljke. Razmnožavanje se vrši na sledeći način:

 • Klivija se izvadi iz saksije i pažljivo odstrani višak zemljišta sa korena.
 • Pri odstranjivanju zemlje, pazite na koren koji je veoma osetljiv i lako lomljiv.
 • Nožem odstranite mladice sa korena i zasadite u mešavinu treseta, ilovače i peska.
 • Kada ove zasadjene mladice puste koren i razviju nekoliko lista, presadite ih.

bocni izdanak klivije

I treći način razmnožavanja klivije je pomoću semena, koji predstavlja najkomplikovaniji način od svih. Ipak se ovaj proces najmanje preporučuje, jer biljka tada cveta tek nakon tri godine, a sami cvetovi nisu nikada isti u pogledu lepote i kvaliteta, kao putem prva dva načina razmnožavanja.

Kada seme koje se nalazi u plodu klivije poprimi crvenu boju, može da se posadi. Jedan cvet klivije pruža nekoliko plodova, odnosno čaura u kojima je sakriveno semenje. Sadi se u zemljište bogato humusom, sa dobrom drenažom u vidu peska i čuva na temperaturi od oko 16-18 stepeni. Klivija se na ovaj način veoma sporo razvija, a prvi izdanci krenu da niču tek nakon 5 nedelja. Sam proces razmnožavanja se vrši na sledeći način:

 1. Sa čaure se odrstrani crveni i potom beli omotač, koji se nalazi ispod crvenog.
 2. Seme se dobro očisti i tako odstrani sav višak ,,kože”.
 3. Zemljište sastavljeno od humusa ili komposta i peska se može dodati i perlit.
 4. Zatim zasadite seme na dubini od oko 5cm.

Ceo proces razmnožavanja klivije pomoću semena možete videti na sledećem videu:

Takođe više o perlitu i zbog čega je on dobar za biljke, možete pročitati na sajtu Agromedie.

Klivija – Cvetanje

Klivija cveta tokom kasne zime, odnosno ranog proleća u periodu od februara do maja meseca. Pri kupovini klivije, nemojte se uplašiti, jer u početku možda neće ni cvetati prve 4 do 5 godine. Klivija obrazuje nežne narandžasto – crvene cvetove, koji formiraju crvene čaure.

Ono što je veoma bitno je to da se nakon cvetanja biljci odstranjuje cvetna drška, ukoliko ne želite da kliviju razmnožavate putem semena. Cvetna drška obrazuje čaure, koje dosta oslabljuju biljku i može se desiti da ne procveta naredne godine!

Klivija – Vrste

Postoje tri poznate vrste klivije i to su:

Clivia Minata

Klivija minata se uglavnom i gaji kao sobno cveće. Cvetovi se formiraju u obliku cvasti od tamno crvene boje, preko žuto – rozih cvetova do svetlo narandžastih.

Clivia nobilis

Klivija nobilis se veoma retko sreće kao sobno cveće. Odlikuje se veoma neobičnim cvetovima, koji padaju na dole.

Clivia cyrtanthiflora

Ova veoma retka vrsta klivije se smatra hibridnim oblikom. Ima prelepe trubaste cvetove koji su veoma specifičnog oblika.

Klivija – Promene i bolesti biljke

Klivija će Vam putem listova pokazati ukoliko negde u njenom održavanju grešite. Najučestalije greške u nezi ove biljke su:

 • Opadanje listova – Uzrok može biti preterano zalivanje.
 • Suvi listovi – Neodgovarajuća temperatura.
 • ,,Spaljeni” listovi – Izloženost direktnom suncu.
 • Žuti listovi – Nedovoljno zalivanja i nedostatak prihrane.

Klivija takođe može biti i meta raznih štetočina poput crvenog pauka, vaši, lisnih minera i drugih, koji se tretiraju odgovarajućim insekticidima.

Što se tile ozbiljnijih bolesti, iako klivija nije podložna bolestima, može doći do razvijanja:

Siva plesan Na listovima biljke se pojavljuje siva plesan, koja zahvata i plodove. Ova bolest predstavlja gljivično oboljenje biljke. Biljka se leči odstranjivanjem zaraženih delova, zatim i presađivanjem u novo zemljište- Takođe biljku tretirajte aktivnim ugljem.
Vunaste vaši Vunaste vaši se u grupama stacioniraju na donjoj strani lista. Veoma su otporne na insekticide, pa je borba sa njima veoma duga i mučna. Listove čistite alkoholom i sklonite od ostalih biljaka i koristite eko pesticide.

Više o vunastim vašima i kako se izboriti s njima, možete pročitati na sajtu Agroklub-a.

Cena klivija

Cena klivije zavisi od vrste i veličine biljke, za speifičnosti nas kontaktirajte putem telefona ili mejla, a možete i nas posetiti i lično.

Prodaja klivija

Ukoliko želite da nabavite vašu kliviju kontaktirajte nas i mi ćemo uraditi sve da Vam pomognemo!

 

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku