Bugenvilija – Simbol lepote i šarma

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Bugenvilija (Bougainvillea) je biljka koja svojim luksuznim šarmom privlači pažnju gde god da je posađena. Njeno neprekidno vreme cvetanja jednako je legendarno kao i blistavost cveća koje oduzima dah.

Ova biljka potiče iz tropskih delova Južne Amerike. Od proleća do jeseni čarobno ukrasno stablo zadiviće Vas svojom raskošnom cvetnom haljinom. Za sjajan izgled Vaše biljke potrebna je odgovarajuća nega koja će pomoći biljci da zadrži svoju blistavost i lepotu. U nastavku se nalaze saveti za pravilan uzgoj bugenvilija.

bugenvilija
Izvor: Pinterest

Nega bugenvilija

Da biste potpuno mogli da uživate u ovoj egzotičnoj lepoti, potrebno je upoznati se sa osnovnim zahtevima pravilne nege i održavanja. Bugenvilija cveta dok ne udahne prvi zimski vazduh.

Sadnja

Bugenvilija ne može da preživi na temperaturama nižim od 5 stepeni celzijusa! Kako biste zaštitili biljku od smrzavanja, preporučujemo Vam da bugenviliju zasadite u saksiji. Ovaj oblik sadnje pruža veću fleksibilnost pri izboru lokacije, kao i jednostavan način da se u periodu kasne jeseni unese u unutrašnji prostor.

Izbor saksije i presađivanje

Saksija maksimalno treba biti prilagođena specifičnim atributima biljke. Bugenvilija vremenom razvija veoma osetljiv korenski sistem, pa svaka vrsta presađivanja predstavlja opasnost od oštećanja korena, što direktno dovodi do redukovanja rasta biljke. Evo nekih saveta za pravilno presađivanje bugenvilija:

 • Stvorite mesto za drenažno kroz donji otvor saksije;
 • Napunite saksiju prvim slojem zemlje i lagano pritisnite, kako se ne bi stvorio prostor za vazduh;
 • Nožem pažljivo izvadite biljku iz prethodne saksije i stavite je u novu uz lagano dodavanje i pritiskanje zemljišta.
sadnja bugenvilije u saksiji
Izvor: Pinterest

Zemljište

Univerzalno zemljište iz Vaše bašte ne predstavlja adekvatnu podlogu za uzgoj ove biljke. Bugenvilija najbolje opstaje ako se posadi u visokokvalitetnom tlu za biljke koje je obogaćeno perlitom, vulkanskim kamenjem, glinom ili kokosovim vlaknima. Takođe, blago kiselkasto zemljište povećava vitalnost i sposobnost cvetanja.

Lokacija

Za uzgoj bugenvilija lokacija igra jednu od najvažnijih uloga. Rakošnost ove biljke zavisi od mesta gde se ona razvija. Ako želite da uživate u bujnosti koju bugenvilija može da Vam pruži, postavite je na punom suncu, na toplo i zaštićeno mesto na balkonu ili bašti. Najpovoljnije je da biljka bude napolju, na svežem vazduhu u periodu od maja do septembra. Što je mesto toplije, to su boje cvetova obe biljke intenzivnije i raskošnije.

Zalivanje

Najzahtevniji period bugenvilija jeste period rasta i cvetanja, kada zalivanje treba da bude redovno i odgovorno. Zalijte biljku čim primetite da se površinski sloj zemlje prosušio.

U toplim letnjim danima zalivajte biljku sve dok ne primetite da se saksija puni vodom. Nakon 10 minuta izlijte višak tečnosti kako biste sprečili zadržavanje vode. Količinu zalivanja smanjujte u zavisnosti od temperature, odnosno u periodu jeseni kako biste izbegli truljenje korena.

Đubrenje

Bugenvilija nije zahtevna biljka što se đubrenja tiče. Da biste pospešili razvoj koristite tečna đubriva, u periodu od aprila do septembra. Zaustavite hranjenje bugenvilija od oktobra do marta. Nemojte stavljati đubrivo na osušeno tlo jer će korenje biti osetljivo na soli koje sadrži. Rešenje za ovaj problem je da biljku prvo zalijete, pa tek onda dodate tečno đubrivo.

Orezivanje

Ispravno orezivanje predstavlja ključnu tačku u profesionalnom uzgoju bugenvilija. Ova biljka nas daruje bujnim cvetanjem, pa je potrebno redovno orezivanje koje treba vršiti između dve faze cvetanja.

 • Kada se cvetovi osuše orežite grane na polovinu dužine;
 • Orežite malo iznad pupoljaka;
 • Nakon hibernacije, biljku orežite na trećinu svog rasta.
 • Nakon svakog orezivanja, biljku nahranite hranljivim supstratima.

Upozorenje: bugenvilija može da razvije trnje, zato budite oprezni prilikom orezivanja. Obavezno nosite zaštitne rukavice!

bugenvilija u dvoristu
Izvor: Pinterest

Razmnožavanje bugenvilije

Najbolji način razmnožavanja bugenvilija je uz pomoć reznica. U roku od dve do tri nedelje reznice će formirati svoj korenski sistem. Za pravilno razmnožavanje pratite sledeće smernice:

 1. Napunite saksiju određenim zemljištem i zalijte;
 2. Na donjoj strani saksije napravite rupe za drenažu;
 3. Zasadite izabranu stabljiku;
 4. Održavajte zemlju dovoljno vlažnom, ali imajte u vidu da prevelika količina tečnosti može da prouzrokuje truljenje korena.
 5. Saksiju sa reznicom držite na svetlom i toplom mestu.

Cvetanje

Bugenvilija je jedinstvena biljka koja ima izraženu moć dugotrajnog cvetanja. Cvetanje ove biljke zavisi od same klime, u toplim krajevima, bugenvilija može cvetati cele godine, a u hladnijim predelim od 9 do 10 meseci tokom godine.

Boje u kojima ova biljka cveta su bela, žuta, ružičasta, crvena… Neke vrste imaju šarene listove i raznoliko lišće. Boja bugenvilija se može promeniti nakon sadnje, što je povezano sa samim uzgojem biljke.

Bolesti i štetočine

Kada je biljka na toplom i sunčaom mestu sa adekvatnom brigom i negom mala je verovatnoća da bude ugrožena nekim bolestima i štetočinama. Ukoliko je bugenvilija pod stresom, može se suočiti sa sledećim problemima:

 1. Plesan – drugi naziv za buđ koji se javlja kod biljaka. Gljivične plesni razvijaju se zbog uticaja vlažnog i toplog vremena u kombinaciji sa nedostatkom svetlosti. Ovu infekciju možete prepoznati po izbrazdanim donjim listovima. Odmah orežite sve zaražene delove biljke, kako se infekcije ne bi dalje širila i prouzrokovala još veću štetu. U ranoj fazi, možete koristiti prirodnu mešavinu 1 litar vode i 125 mililitara svežeg mleka, prskajte biljku svakodnevdno dok ne primetite pozitivne promene.
 2. Lisne uši – veoma česta štetočina koja napada bugenviliju. Redovno proveravajte lišće svoje biljke, ukoliko primetite ovaj parazit, zaraženu biljku možete tretirati prirodnim rastvorom koji predstavlja mešavinu 1 litra vode, 15 mililitara tečnog sapuna i 1 do 2 kapi rakije. Prskajte biljku svakodnevno.

Bugenvilija se može lečiti na jednostavan i standardan način, korišćenjem univerzalnog insekticida. Kako bi Vaša biljka bila zdrava, redovno je kontrolišite. Više o upotrebi i nameni insekticida, pročitajte na sajtu agromarketa.

Sorte bugenvilija

Barbara Karst

Ova sorta će Vas oduševiti prelepom, intenzivno crvenom bojom cveća. Crvenkast sjaj mladog lišća tipičan je za ovu vrstu bugenvilija. Tokom perioda cvetanja boje će polako bledeti i zadobiti ružičastu nijansu. Sa sledećom fazom cvetanja, boje će opet dobiti jarko crvenu boju.

Magnifica

Bugenvilija Magnifica je prepoznatljiva po svojoj upadljivo ružičastoj boji. Vremenom boja će, takođe, početi da bledi do sledeće faze cvetanja.

Variegata

Karakteristična po svojim ljubičastim cvetovima i raznobojnim lišćem. Ima neprocenljivu dekorativnu vrednost zbog svog specifičnog izgleda.

Mary Palmer

Ova vrsta je prepoznatljiva po svojom ružičastom i belom cveću, što je mesto toplije i sunčanije, to je intenzivnija igra boja.

Jamaica White

Najotpornija sorta bugenvilija na loše održavanje. Šarenolikog izgleda idealna je dekorativna biljka.

Toksičnost bugenvilija

Opšte, usvojeno pravilo je da bugenvilija nije otrovna biljka. Iako se ne smatra jestivom biljkom, većina ljudi svedoči o netoksičnoj reakciji prilikom unošenja latica i lišća u organizam. Međutim, bugenvilija nije potpuno bezazlena i bezopasna. Stabljike sadrže trnje i sok koji mogu da izazovu kontaktni dermatitis, svrab ili neugodan osip na koži. Ukoliko dođete u kontakt sa sokom ili trnjem ove biljke i dobijete reakciju, savetujemo Vam da koristite antihistaminsku ili hidrokortizonsku kremu koju možete nabaviti u svakoj apoteci bez recepta, to bi moglo da olakša neprijatnu kožnu reakciju. Ako pak primetite ozbiljne probleme obratite se svom lekaru za pomoć.

Bezbednost kućnih ljubimaca

Bugenvilija je biljka koja nije toksična za kućne ljubimce. Većina kućnih ljubimaca neće imati problem da bude oko biljke, a unošenje nekih delova bugenvilija u organizam neće izazvati toksičnu reakciju. Međutim, treba voditi računa o stabljikama koje imaju trnje, to može prouzrokovati povrede životinja. Trnje može da dovede do posekotina, ako je Vaš ljubimac povređen, isperite mu rane u toploj sapunici i nanesite hladnu oblogu kako biste ublažili bol i svrab, ako ne dođe do poboljšanja, obratite se veterinaru.

roze bugenvilija u saksiji
Izvor: Pinterest

Simbolično značenje bugenvilija

Bugenvilija je očaravajući cvet, pa je omiljen u mnogim kulturama i bogat različitim verovanjima. Zemlje kao što su Brazil i Granada koriste ovaj cvet kao simbol lepote i šarma vrste.

Bugenvilija se uzgaja u nijansama različitih boja, a vedre i lepršave latice učinile su je poznatom širom sveta. Simbolično značenje bugenvilija menja se iz jednog kraja sveta u drugi, ali većina tvrdi da ovaj cvet predstavlja znak dobrodošlice posetiocima.

U nekim kulturama ova biljka se smatra simbolom mira i podsticajem slobodne trgovine izmedju dve zemlje.

Postoji verovanje da će darivanje ove biljke voljenoj osobi rasplamsati strast u vezi.

U našoj cvećari možete pronaći savršenu bugenviliju i tako, možda, učiniti Vašu vezu punom strasti i ljubavi, a voljenu osobu očarati ovim predivnim cvetom.

Cena Bugenvilija

Cena ovih šarmantnih lepotica varira od vrste i veličine. Za detaljne informacije nas kontaktirajte!

Posetite nas.

Vaša cvećara Elite.

 

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku