8. Mart ili Feminizam!? Šta ovaj praznik zapravo predstavlja

Vreme čitanja : 12 minuta
Tabela sadržaja

Šta je 8. mart

Žena je od praiskona bila simbol rađanja i opstanka sveta, iskra postojanja i svetlosti i borac za očuvanje života.  Žena, majka, supruga, sestra, žena-heroina, mukotrpno je čuvala porodično ognjište, odgajala i vaspitavala decu, brinula o svima u porodici i trudila se da im bude oslonac. Plovila je kroz vekove obespravljena u senci muškaraca, naučena da dostojanstveno podnosi i dobro i zlo. Žene su časno koračale kroz istoriju, rame uz rame radeći sa muškarcima na njivama, u fabrikama, bolnicama, školama.. U ratnim vihorima hrabro su delile sudbinu svog naroda i pomagale braniocima slobode.  Neke su čak bile i dostojne saputnice ratnika na ratnim bojištima. 

8 mart
Izvor: buzzfeed.com

Stoga se jedan dan u kalendaru posvećuje ženama, u čast njihove mudrosti, snage, sposobnosti, humanosti i heroizmu. Često tlačene i nipodaštavane, krijući se iza skuta muškarca, svim heroinama se posvećuje Međunarodni dan žena ili žargonski Osmi mart. Ovaj praznik se slavi 8.marta svake godine i simboliše borbu za ljudska prava žena i ravnopravnost žene i muškaraca u svim sferama života! Osmog marta slavimo tihu borbu svih pripadnica ženskog pola sveta koje su menjale istoriju i pružile neosporiva dostignuća u politici, ekonomiji, nauci.

Kroz istoriju, mnoge žene koje su doprinele nauci i kulturi često su se skrivale iza muškog pseudonima. Recimo, žena pisac Meri En Evans koristila je muški pseudonim Dzordz Eliot, Aurora Didevan potpisivala se muškim imenom Žorž Sand.. Poznato je i da je Mileva Marić-Anštajn imala veliki i značajan doprinos nauci, a svoj celokupni rad i otkrića je pripisivala svom mužu, Albertu Anštajnu.

osmi mart
Izvor: buzzfeed.com

Zašto se međunarodni dan žena slavi baš osmog marta

Kako je vreme proticalo, donosilo je mnoge promene. Došlo je doba industralizacije i ekonomskog porasta. U fabričkim halama, pored muškaraca, radile su i žene. Obavljale su teške fizičke poslove u vrlo lošim radnim uslovima, što je vodilo ka pobuni protiv nehumanih postupaka kapitalista. Osmog marta 1857.godine u Njujorku, žene zaposlene u industriji odeće i tekstila, prvi put su javno demonstrirale i osnovale svoj sindikat. Borba je bila teška i duga, nastavila se i narednih godina.  Jedan od najpoznatijih protesta bio je 1908. godine, kada je petnaest hiljada žena marširalo ulicama Njujorka, pokazujući svoj revolt i tražeći kraće radno vreme, bolje uslove rada, veću platu i demokratsko pravo glasa! Ova pobuna američkih žena dovela je do obeležavanja prvog nacionalnog Dana žena 28. Februara 1909.godine u Sjedinjenim Američkim Državama posle Deklaracije, koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Podvig hrabrih Amerikanki odjeknuo je Evropom! U narednim godinama, usledilo je još velikih promena, poput: 

 • 1910. godine u Kopenhagenu je održana prva Međunarodna konferencija žena
 • Luiz Cic, nemačka aktivistkinja i levičarka, predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena.
 • Klara Cetkin, nemačka feministkinja, je Luizinu inicijativu sprovela u delo.
 • Već 1911. godine, Dan žena je počeo da se obeležava u Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji..
 • 8. Marta 1914. je u Londonu bio marš podrške da žene dobiju pravo glasa!
 • Nakon Oktobarske revolucije 1917. godine feministkinja Aleksandra Kolontaj predočila je Vladimiru Iliču Lenjinu da 8.mart postane državni praznik, što je on prihvatio.
 • U Srbiji se Osmi mart prvi put proslavio 1914. godine u tadašnjem Narodnom domu.
Izvor: instagram.com

Talas demonstracija se poput plamena širio Evropom i usađivao se u srca svih žena. Pored lavovske borbe, ovaj dan predstavlja i sećanje na 140 žena koje su poginule u požaru u fabrici  tekstila  Triangle Shirtwaist u Njujorku 1911.godine. Veruje se da su te žene nasilno zadržane u fabrici, kako ne bi učestvovale u demonstracijama.

 Borbu žena koju simboliše Osmi mart, možete videti na:

TV Pančevo - Kako je počeo Osmi mart?

Kako je nastao 8. mart

Inicijativu žena da se izbore protiv sistema koji ih sputava i umanjuje i izbore se za svoje Ja i svoja prava, pratile su demonstracije širom sveta.  Iako se za prvo obeležavanje Dana žena uzima 1911. Godina, zapravo je tek 1975.godine počeo službeno da se obeležava. 1975.godine Ujedinjene Nacije počinju da naširoko obeležavaju Dan žena, a ta godina se smatra Međunarodnom godinom žena. Pre toga se Osmi mart u Americi povezivao sa komunizmom, dugo se izbegavao i nije se slavio. Tako su žene dobile svoj praznik, koji se slavi Osmog marta. Nisu dobile samo praznik, dobile su i mnogo više! Mnogo toga se promenilo. Žene su postale ravnopravne sa muškarcima, dobile su pravo glasa i sva ostala prava koja dolikuju ljudskom rodu. Sa druge strane, dobile su zaslužene pogodnosti poput trudničkog bolovanja, ograničenja u radu treće smene, iste plate za obavljanje iste količine rada kao i muškarci.. Osmi mart se u mnogim državama slavi kao državni praznik, poput: 

 • Rusija
 • Ukrajna
 • Belorusija
 • Kazahstan
 • Azerbejdzan
 • Jermenija
 • Uganda
 • Vijetnam
 • Kuba itd.
8 mart
Izvor: instagram.com

U državama poput Kine i Madagaskara ovaj praznik je neradan samo za žene. Dok u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini Dan žena se slavi ujedno i kao praznik majki.

U nekim državama se Dan žena ne proslavlja osmog marta. Na primer, u Mozambiku se ovaj praznik slavi 7. Marta u sećanje na prvu damu te države, Žozine Mašel. Sa druge strane u Južnoafričkoj republici se obeležava 9.marta u sećanje na marš žena protiv ondašnjeg režima.

Zašto je 8. mart važan

Prvobitna ideja obeležavanja Dana žena služi da podseti na trenutak kada su se sve  žene sveta ujedinile u zajedničkom cilju. U cilju borbe za socijalnu, političku i ekonomsku ravnopravnost polova, u cilju prava na glas, bez ćutnje i skrivanja! To je trenutak kada su se žene usportivile protiv nipodaštavanja, nepoštovanja, manje vrednosti. 

8 mart
Izvor: instagram.com

Iako je vremenom politička konotacija i ideološka nit ovog praznika izbledela, danas je Osmi mart dan kada posvećujemo pažnju svim pripadnicama ženskog pola i darujemo im poklon u vidu znaka pažnje. To je dan svih žena, mama, baka, ćerki, sestara i drugarica kada im poklonimo buket cveća, parfem ili odlazak na večeru. Međutim, ženu treba podsećati da je voljena i vredna svakog dana, a Osmi mart proslavljati zajedno sa njima. 

Ali ne treba zaboraviti pozadinu Osmog marta! Ne treba zaboraviti stradanje i prkos, ponos i hrabrost žena da se izbore za sebe. Osmi mart je dan pobede žena! 

dan zena
Izvor: sheknows.com

Danas mnoge žene u svetu mogu da se pohvale i kažu da su zadovoljne svojim statusom u društu, ali ima žena koje ne mogu sebi da priušte to zadovoljstvo. Ne treba zaboraviti na vapaje tih žena, jer borba i dalje traje. Mnoge organizacije se trude kroz mnoštvo predavanja i demonstracija unaprediti prava žena kako u nerazvijenim, tako i u razvijenim državama sveta. 

Detaljnije o istorijskoj pozadini Osmog marta možete videti u ovom postu.

Idealni pokloni za 8. mart

Osmi mart je dan kada možemo iskoristiti priliku da svojim voljenim pripadnicama nežnijeg pola pokažemo koliko nam znače, koliko su voljene i posebne! Iako se često odlučujemo za poklon materijalne vrednosti, ne treba zaboraviti da je pravi poklon za ovaj praznik beskompromisna ljubav, poštovanje i podrška! Jer bez toga, Dan žena ne bi imao smisla.

pokloni za 8 mart
Izvor: freepik.com

Pre odabira poklona, razmislite šta Vaša voljena osoba želi i šta bi je najviše usrećilo! Znak pažnje ne mora biti skup, već pripremljen sa posebnom pažnjom. Pri odabiru savršenog poklona, možete razmisliti o sledećim stvarima: 

 1. Šta ona voli?
 2. Da li više voli konkretnije stvari od materijalnih? Možda bi više uživala u savršenoj večeri u dvoje ili avanturističkom izletu van grada.
 3. Da li ste je nekad uhvatili da u prodavnici miriše jedan isti parfem? Koje note parfema pristaju njenoj ličnosti?
 4. Da li zamišlja sebe u nekoj prelepoj haljini ili razmišlja o kupovini novog karmina? 
 5. Ukoliko voli knjige, mogli biste iznenaditi Vašu voljenu osobu novom knjigom njenog omiljenog pisca.
 6. Ne možete pogrešiti u kupovini novih cipela ili nove torbe! 
Izvor: etsy.com

Najučestaliji pokloni za Osmi mart su: 

 • Šminka
 • Knjige
 • Torba, novčanik, odelo
 • Parfem
 • Dekorativne šolje sa zanimljvim dezenima
 • Nakit
 • Večera, izlet, spa centar..

Razmislite o ovim stvarima, budite kreativni i tako ne možete da pogrešite! Ali, bilo koji od ovih poklona ne može proći bez jednog nezaobilaznog detalja. A to je cveće.

Svaka žena voli cveće. Najlepši način da simbolično i kreativno uobličite Vaš poklon je upravo buket cveća! U našoj cvećari možete pronaći širok asortiman najrazličitijeg cveća. 

Možete prošetati do nas i konsultovati se o idealnom cvetu za Vašu voljenu osobu. Možete odabrati naše prelepe aranžmane u kutijama. Sa druge strane, ne možete pogrešiti ni sa božanstvenim cvetnim aranžmanima u korpama. U korpu ili kutiju možete staviti omiljeno voće ili slatkiš, ili neku ceduljicu sa rečima pažnje. 

Cvetni aranžman beograd u kutiji sa ljiljaima

Ukoliko želite da svaki detalj bude u svetlu Vaše voljene osobe, evo nešto o  simbolima cveća. 

Naime:

 • Crveni karanfil – Uglavnom se ovaj cvet daruje, jer predstavlja simbol Osmog marta i revolucionarnog pokreta žena.
 • Beli karanfil ili bela ruža – Simboliše nevinost i čistotu. 
 • Orhideja – Zbog svoje elegancije i lepote, čest je simbol divljenja i neizmerne ljubavi.
 • LjiljanLjiljan se od davnina smatra odrazom čistote i nevinosti.
 • Božur – Ovaj prelepi cvet oslikava sreću u braku i simbol je romantike.
 • Ljubičica – Metaforički simbol vernosti i lojalnosti.
 • LalaKao vesnici proleća, često simbolišu nadolazeću, veliku sreću. 
 • Narcis – Može simbolisati novi početak.
 • Mimoza – Ukoliko želite Vašoj voljenoj osobi poručiti da joj verujete, mimoza je pravi izbor. 
 • Kale – Poklanja se ženi koja odiše elegancijom.

cvetni aranžman za 8 mart

Možete urediti Vaš buket da bude kombinacija različitog cveća i različitih simbola! Uvek ste dobrodošli kod nas da Vas konsultujemo koji je najbolji odabir cveća za Vašu voljenu osobu! Vašu želju ćemo sprovesti u delo, dok će cveće govoriti šta želite da Vašoj voljenoj kažete.

Čestitke za 8. mart

Osmi mart je zvanični praznik u čak 55 država. Tog dana svim pripadnicama lepšeg pola poručujemo koliko nam znače i koliko ih volimo! Tada im pokazujemo zahvalnost i podsećamo ih zašto ih poštujemo i cenimo. Uz neki mali znak pažnje, uokviren prekrasnim buketom cveća, činimo ih srećnim. 

8 mart
Izvor: instagram.com

U Srbiji se Dan žena proslavlja kao dan koji muškarci posvećuju svojim damama, majkama, sestrama i bakama i pokazuju im koliko im znače. 

Sa druge strane, u Indiji se Osmi mart obeležava kroz rituale žena na simboličnim paradama, dok se u Poljskoj obeležava nacionalnim maršom žena. Italijanke za svoj dan dobijaju bukete mimoza, koje u Italiji predstavljaju simbol ovog praznika. U Kini i Madagaskaru je Osmi mart neradni dan samo za žene..

Zapadne zemlje poput Amerike Osmi mart slave ujedno i kao Dan majki.

8 mart

Neke od istaknutih žena kojih se treba setiti

Nikada ne treba zaboraviti mnoge žene koje su ostavile neizbrisiv trag u svim sferama života! 

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Sa samo 17 godina, Malala je dobila Nobelovu nagradu za mir, što je čini najmlađom dobitnicom te prestižne nagrade. Ona je borac za pravo na obrazovanje i pravo glasa žena. Preživela je čak i atentat.
Marie Curie

Marie Curie

Marie je jedna od prvih ženskih hemičara i pionir radiologije. Dobila je čak dve Nobelove nagrade za fiziku i hemiju.
Ada Lovelace

Ada je ćerka poznatog pesnika lorda Bajrona. Još od malena, interesovala se za nauku i matematiku. Ona je jedna od prvih pionira u sferi informatike i računarstva i još u svom dobu je predvidela ono što se danas smatra modernim programiranjem.
Maya Angelou

Američka pesnikinja,glumica i jedna od vodećih ličnosti američkog pokreta za građanska prava.
Jane Austin

Jane je britanska spisateljica, koja je većinu svojih dela napisala anonimno. Njena dela su stekla ogromno poštovanje i smatraju se kultnim delom kulture i književnosti.
Marilyn Monroe

Bila je američka glumica, model i pevačica. Predstavlja vodeću kulturnu i modnu ikonu 20.veka. Borila se protiv seksizma i predrasuda u filmskoj industriji, gde su je etiketirali kao glupu zbog svoje plave kose.
Amelia Earhart

Prva žena pilot koja je sama preletela Atlantski okean. Posvetila je život ohrabrivanju žena koje su želele da budu piloti.
Mother Teresa

Majka Tereza je bila časna sestra koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Provela je život pomažući siromašnim i bolesnim ljudima i siročićima. 
Cleopatra

Kleopatra je bila kraljica drevnog Egipta, koja je iskazivala ogromnu moć i nezavisnost u vremenu dominacije muškaraca. Bila je vrlo obrazovana u tom vremenu. 
Frida Kahlo

Frida je bila meksička slikarka. Poznata je zbog svog neospornog  talenta i kontraverznog izgleda. Njene slike su prepune simbola koje oslikavaju njen život i patnju.
George Eliot

Iza muškog pseudonima, krila se engleska spisateljica Meri En Evans. Zbog nepodržavanja ženskih pisaca, pisala je pod imenom muškarca.
Rosa Parks

Bila je jedna sasvim obična žena, dok se nije pobunila protiv rasizma. Naime, ona je odbila da ustane sa mesta u autobusu, kako bi tu seo beli putnik. To je eskaliralo u masovne demonstracije,a Rosa je postala heroina te borbe.
Coco Chanel

Koko je bila francuska kreatorka, čiji futuristički način razmišljanja je promenio modnu scenu 20.veka i srušio granice između muške i ženske garderobe.
Valentina Tereshova

Bila je prva žena u svemiru. Kružila je Zemljom čak 46 puta, što je više od bilo kog muškog astronauta pre nje.
Florence Nightingale

Ona je prva žena koja je kao medicinska sestra radila u vojnoj bolnici, što je pre toga bilo zabranjeno. Takođe je i prva žena koja je postala član Kraljevskog društva za statistiku.

U cvećari Elite mi uvek mislimo o našim damama i svakodnevno se trudimo da kreiramo dekoracije i aranžmane koji će im ulepšati dan. I ove godine, kao i svake do sada, pripremili smo puno divnih aranžmana i novog, svežeg cveća za ovaj specijalni dan! Dođite i dozvolite nam da kreiramo nešto izvanredno i autentično za naše lepe dame.

Zauvek Vaša,

 

Cvećara Elite.

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku