Strelicija – rajska ptica

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Strelicija je jedna od najpoznatijih tropskih biljaka, poreklom iz Južne Afrike. Ovo je jedna od najspektakularnijih biljaka koje cvetaju i mogu se gajiti u zatvorenom prostoru, kada se obezbede adekvatini uslovi. Strelicija je poznata pod imenom rajska ptica, koja svojim veličanstvenim cvećem i krupnim zelenim lišćem proizvodi tropske mirisne note. Ova egzotična biljka cveta u nijansama narandžasto – žute i plave boje, što predstavlja idelnu kombinaciju za sve obožavatelje prefinjenog stila i elegancije. Ako želite godinama da uživate u ovom cvetu, treba ga gajiti u saksijama, u kojima može narasti visine i do 2 metara uz optimalnu negu.

Zanimljive činjenice o streliciji

 • Strelicija nosi veličanstvenu simboliku. Ova privlačna biljka služi kao sredstvo izražavanja ljudskih emocija. Rajska ptica simbolizuje lepotu, slobodu i veličanstvenost. Prepoznatljiva je po elegantnom načinu oponašanja ptičijeg vrata, pa je često porede sa labudovom lepotom i prefinjenošću.
 • Dobila je naziv strelicija po mestu gde se rodila kraljica Šarlota 1744. godine, na mestu Mecklenburg- Strelitz (Nemačka).
 • Ova biljka može proizvesti mnogo cveća, čak i do 36 različitih cvetanja godišnje. Svaki cvet može da opstane i do 2 nedelje, što Vam omogućava da uživate u raznolikim bojama ovog predivnog cveta.
 • U grupi strelicije postoji 5 ili 6 vrsta, a najpoznatija je strelicija reginae.
 • Strelicija ima blisku vezu sa pticama. Osim što oponaša ptičiji vrat, povezanost se ogleda u tome što ptica može pomoći u oprašivanju. Kada ptica sleti na biljku, pod težinom se biljka otvara, što dovodi do oslobađanja polena koji prekriva ptičija stopala, koji se potom transportuje na sledeći cvet.
 • Rajska ptica ima velike sličnosti sa biljkom banane, kada nisu u procesu cvetanja, ove dve biljke izgledaju potpuno isto.
 • Strelicija je toksična za kućne ljubimce. Ukoliko imate neku vrstu ove biljke u svom domu, držite svoje ljubimce dalje od strelicije, da se ne bi izazvala toksična reakcija. Ukoliko Vaš ljubimac proguta deo biljke, ne oklevajte posetiti veterinara.

Kako uzgajati streliciju

Uzgoj strelicije u saksiji daje najveće mogućnosti da Vaša biljka uspe i preživi u hladnijem periodu godine. Za pravilan razvoj strelicije u saksiji, potrebno je obezbedi dovoljno sunčeve svetlosti i potrebnu količinu vode. Biljku treba, hraniti kompostom, pre nego što počne nov rast- rano u proleće i gnojiti jednom nedeljno.

Pravilno zalivanje strelicije

Održavajte zemlju vlažnom tokom čitave godine! Kako bi Vaša strelicija bila zaštićena od isušivanja, zalivajte je svakodnevno u letnjem periodu, jer gubi vlagu kroz svoje krupne listove. Ako primetite suv vazduh u Vašem unutrašnjem prostoru, najbolje je da poprskate biljku jer strelicija preferira visoku vlažnost vazduha. Prekomernim zalivanjem biljke može doći do formiranja suvog, smeđeg lišća. Izbegavajte zalivanje biljke sa visine, jer to može oštetiti lišće biljke

Pogodno zemljište za streliciju

Strelicija veoma dobro uspeva u standardnim mešavinama tla. Ono što je važno jeste da je zemljište rastresito i vlažno, bogato hranljivim materijama, a veoma često se preporučuje ilovasta tekstura. U ranoj fazi uzgoja, strelicija može uspeti i u manje hranljivom tlu kao što je treset ili kultivaciono tle.

Đubrenje strelicije

U proleće i leto streliciju treba đubriti jednom nedeljno. U tu svrhu tečno đubrivo se može pomešati sa vodom i tako zalivati biljku. Strelicija ne zahteva veliku količinu đubriva. Tokom jesenih i zimskih meseci đubrenje se može svesti na minimum, odnosno jednom mesečno. Ukoliko primetite da lišće raste brže od razvijanja cveća, to je znak da količinu đubrenja treba smanjiti. Sadnice ne treba đubriti, jer sadrže potrebne hranljive materije. Dva meseca nakon prvih izdanaka biljke, strelicija se može snabdevati malom količinom đubrišta, jednom nedeljno, bez obzira na godišnje doba.

Izvor: Pinterest

Razmnožavanje strelicije

Strelicija se može razmnožavati na dva načina:

 1. Deljenjem – Rajska ptica se veoma lako razmnožava deljenjem. Odvojte jedan deo strelicije sa najmanje tri lista- veće biljke se lakše razmnožavaju i brže formiraju cveće. Deljenjem dolazi do prekida rasta matične biljke što rezultira godinu dana bez cvetanja.
 2. Semenom – Kada se razmnožava putem semena, novoj biljci će biti potrebno do 3 godine da počne da cveta. Razmnožavanje semenom je dug proces i zahteva strpljenje. Možda će biti potrebno nekoliko meseci da seme klija, dok se prvo cvetanje očekuje nakon tri godine rasta, u nekim ekstremnim situacijama može proći i do 10 godina pre nego što strelicija počne da cveta.

Pravilna sadnja strelicije

Da biste osigurali da Vaša strelicija pravilno raste, potrebno je da pratiti sledeća uputstva:

 1. Napunite saksiju dreniranim zemljištem;
 2. Prethodno namočeno semene stavite na vrh i lagano ih pritisnuti 2 do 3 cm u podlogu;
 3. Pritisnite tlo iznad semena;
 4. Zaliti zemljište umerenom količinom tečnosti;
 5. Saksiju prekriti plastičnom kesom kako biste povećali temperaturu i smanjili isparavanje;
 6. Redno provetravati tako što ćete sklanjati kesu sa saksije;
 7. Kada izdanak semena probije zemlju, trajno uklonite kesu. Strelija treba biti izložena velikoj količini svetlosti.

Saveti presađivanja strelicije

Strelicija se presađuje kada se korenje razgrana, a saksija postane tesna. Glavni pokazatelj da strelicija treba presađivanje jeste propadanje biljke. Najpogodnije vreme presađivanja je period pre ili nakon faze cvetanja. Presađivanje je veoma važna karika u pravilnom uzgoju biljke. Strelicija ima veoma osetljiv koren koji treba biti potpuno zdrav kako bi Vaša biljka održala lepotu i zdravlje, pa je idelano presađivanje 2 puta tokom 3 godine rasta.

Izvor: Pinterest

Uzgajanje strelicije u zimskom periodu

Strelicija ne podnosi hladne periode tokom godine. Kada temperatura padne ispod 10 stepeni celzijusa, biljku treba pozicionirati na mesto na kojem je zaštićena od hladnoće i smrzavanja, od oktobra do aprila.

Uslovi za adekvatnu negu tokom hladnih dana:

 • Strelicija zahteva svetlu, ne previše zagrejanu sobnu temperaturu.
 • Najbolja temepratura je između 10 do 15 stepeni celzijusa.
 • Mala količina zalivanja, srednje valažna podloga.
 • U zimskim danima strelicija se ne treba đubriti.

Cepanje lišća

Izvor: Pinterest

Cepanje listova je normalna i prirodna pojava kod strelicije. Rascep lišća je u suštini pozitivna pojava jer omogućava da svetlost prodre u donje delove biljke. Listove starijih strelicija treba orezivati kada se pojave novi listovi. Ako primetite da se strelicija brzo odvaja proverite količinu vode i svetlost koju prima.

Štetočine i bolesti koje napadaju streliciju

 • Štetočine koje napadaju streliciju su:
 1. Skale – pojavljuju se kao male crne, lepljive mrlje. Mekanom tkaninom protrljajte fleku na listovima biljke.
 2. Meli Bags – nazivaju se još i “vunasta uš”, ovi paraziti stvaraju bele mrlje na lišću. Upotebite pamučni tampon ili četkicu natopljenu alkoholom i trljajte zaražene delove biljke. Ukoliko primetite štetu koje su ove štetočine napravile, a ne vidite same bube, to znači da su se one nastanile u predelu korena biljke. Koristite standardne pesticide kako bi Vaša strelicija bila oporavljena. Više o ovim štetočinama i njihovom uklanjanju možete pročitati u tekstu o tradicionalnim metodama u borbi protiv meli bagsa.
 3. Pauci – izazivaju žute mrlje na lišću strelicija, i izazivaju usporen rast biljke i mršav izgled.

Srećom, ove biljne štetočine se veoma brzo uočavaju jer se pojavljuju na lišću. Ukoliko primetite da je Vaša strelicija napadnuta nekom vrstom ovih štetočina, protrljajte listove mekanom tkaninom, prethodno natopljena toplom vodom. Alkohol i druge pesticide nikada ne koristite prašenjem direktno na lišće jer to može prouzrokovati skidanje sjaja sa lišća biljke.

 • Bolesti – veliki listovi su podložni biljnoj bolesti koja se naziva lisna tačka koju izazivaju gljive ili bakterije. Za sprečavanje širenja ove bolesti, orežite zaražene delove biljke. Ako koristite standardni fungicid, prvo ga testirajte na nekom manjem listu kako biste bili potpuno sigurni da neće ošteti izgled strelicije.

Vrste strelicije

Nudimo Vam najpoznatije vrste strelicije koje nose jedinstvenu lepotu i simboliku.

Stelicija Reginae

Proizvodi zadivljujuće cvetove veći deo godine. Idealni uslovi za ovu vrstu strelicije su topla klima, hranljivo zemljište, područje bez mraza. Ova biljka može da opstane i u sušnom periodu.

Strelicija Nicolai

 

Poznata je kao džinovska rajska ptica jer može prerasti u drvo. Lišće je tamno zelene boje, a cveće ima plave ili ružičaste nijanse. Ovo je veoma izdržljiva biljka, ali veoma netolerantna na mraz. Ova biljka liči na biljku banane.

Strelicija Juncea

 

Ova strelicija znatno sporije raste, za cvetanje je potrebno oko 3 godine. Jako izdržljiva i prilagodljiva biljka.

Strelicija Prodaja

Ako ste ljubitelj egzotičnih biljaka koje odišu svojom gracioznošću, strelicija je pravi izbor za Vas! Izaberite Vašu idealnu vrstu i uživajte u njenom raskošnom izgledu. Za više informacija posetite našu cvećaru ili nas kontaktirjate.

Strelicija Cena

Cena ove tropske lepotice varira od vrste i veličine, kontaktirajte nas za sve neophodne informacije.

Vaša cvećara,

Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku