Ruže stablašice – Ukrasi kraljevskih vrtova

Vreme čitanja : 6 minuta
Tabela sadržaja

Ruže predstavljaju simbol lepote, nežnosti, mira. Oduvek su predstavljale najbolji način za iskazivanje ljubavi. Među carstvom ove vrste biljaka vrlo posebno mesto zauzimaju ruže stablašice. Veruje se da ovo cveće krasi domove i izaziva osmehe već preko 30 miliona godina. Moglo bi se reći da je ova vrsta majka svih ruža.

Boja, veličina, količina nikada nisu bili merilo sreće koju svaka dama oseti prilikom susreta sa, moglo bi se reći, najromantičnijom biljkom. Neodoljiv izgled ruže stablašice se nekada mogao videti samo po kraljevskim vrtovima, dok je danas dostupan svima.

Ne postoji prostor u kom se ova biljka ne bi cvetala ako joj pružate dovoljno nege, strpljenja i ljubavi.

ruze stablasice

Sadnja ruža stablašica

Pre sadnje ruža, najbitnije je izabrati odgovarajuće mesto na kojem će one uspešno rasti i koje će im omogućiti da zasijaju u svojoj punoj lepoti i obilnom cvetanju. Važno je znati da ruže vole mesto na kojem ima dovoljno svetlosti – sunca, minimum 6 – 7 sati dnevno. Ruže nipošto nemojte saditi ispod krošnji drveća ili borova!

Sadnja ruža stablašica se odvija kao i sadnja svih drugih ruža već izraslim drvencetom. Specifičnost je u tome što je prilikom sadnje potrebno postaviti pritku za koju će se ruža koja niče na nekoliko nivoa blago privezati. Tokom zime ovu ružu je potrebno zaštititii tako što će se prekriti agril platnom ili papirnom kesom.

Postupak:

  1. Ruže staviti u kantu sa vodom barem sat vremena pre sadnje
  2. Nakon kopanja rupe zemljište obavezno pomešati sa đubrivom
  3. Koren skratiti kao i osušene delove biljke
  4. Rupu ne zatrpati do kraja, već se na 2/3 zaustaviti, zaliti vodom pažljivo držeći biljku, a zatim proces završiti do kraja.

ruze stablasice

Kalemljenje

Za ovakav korak je neophodna podloga koja je prethodno odnegovana, odnosno zasađena obična ili divlja ruža. Zahvaljujući uspravno postavljenom štapu, biljka će moći da raste pravilno. Kada izaberete željenu vrstu ruže koju želite da kalemite, napravite rupicu na stablu već zasađene podloge i u nju ubacite grančicu vrste koju ste izabrali. Kako bi ovaj zadatak uspeo, neophodno je pričvrstiti biljke nekom trakom. Nakon desetak dana rezultati će već biti vidljivi. Kasnije bi trebalo skinuti traku da bi biljka rasla normalno. Može se kalemiti na različitim visinama. Najčešće visine su 60 centimetara,1 metar, 1,20 metara , dok ima slučajeva gde ruže narastu preko 2 metara. Prilikom formiranja krošnje, u zavisnosti od vrste će se razlikovati boja. Trebalo bi povesti računa o tome koja je vrsta u pitanju jer od toga zavisi kakav će oblik imati na štapu.

ruza stablasica

Održavanje i nega ruže stablašice

Kako bi ruže procvetale, bile bujne i mirisne, neophodno je redovno zalivanje većim količinama vode i dovoljan izvor sunčeve svetlosti, zato izbegavajte sađenje ispod krošnji drveća ili svega ostalog što bi moglo sprečiti da svetlost dospe do biljke. Takođe, treba sprečiti pojavljivanje korova oko ruža stablašica redovnim okopavanjem. Sa zaštitom od štetočina i  bolesti treba početi nakon pojavljivanja prvih listova. Takozvana princeza svih ruža se prihranjuje đubrivom (azot, folijarno đubrivo, kalijumovo, organsko), što se događa pre prvog, a zatim pre drugog cvetanja. Izuzetno je osetljiva na niske temperature, s tim jedan od načina je da je u toku zime krošnju prekrijete slamom. Ruže posađene u saksiji treba zimi držati na temperaturi od 5 stepeni i povremeno zalivati.

Preparati koji se najčešće koriste kako bi se sprečile bolesti ili možda čak i zaustavile su sledeći:

ruza stablasica

Orezivanje ruže stablašice

Orezivanje kod ruža stablašica isključivo zavisi od vrste i dešava se u prvoj godini u toku cvetanja. U proleće se uklanjaju osušene, izmrzle i grane koje se razvijaju prema bokoru (cvetu, pupoljku). Glavne mladice se skraćuju za 20-25 centimetara, dok bočne za trećinu. Na ostalim granama ostavljamo 3 do 5 klica iz kojih će se kasnije razviti nove cvetne grane. U toku leta se uklanjaju precvetali cvetovi, a nakon nekoliko godina naše biljke mogu otići na podmlađivanje kraćenjem suviše starih grana, što važi za sve vrste ruža.

Vrste ruža stablašica

Osnovna podela jeste: uspravne i padajuće (nalik tužnim vrbama padaju nadole) čiji izgled opisuje sam naziv.

Ostale vrste:

Ruže čajevke

ruze cajevke

Najmnogobrojnija; krupni i lepo oblikovani cvetovi; snažan porast i visoki izdanci
Minijaturne 

patuljaste ruže

Žbunasti rast; neprestano i bogato cvetanje; prečnik 50-60cm
Mnogocvetne (floribunde)

Uspravan i žbunast rast; visina od 40-90cm; cvetovi mirisni i formiraju se u buketima; cvetaju cele sezone
Polegle ruže (Pokrivači tla)

polegle ruze

Rastu poleglo prikrivajući zemlju;otporne na bolesti

Među ovim ružama, moglo bi se reći da najveću pažnju od strane kupaca u poslednje vreme dobijaju Pokrivači tla. Zbog svog posebnog načina rasta pravi neverovatnu bajkovitu šumu gde god da je postavite, obično u dvorištu prekrijvajući travu. Jedna od najnovijih i traženijih jeste kombinacija krošnje sa dve boje.

Sve vrste se uglavnom neguju na slične načine, s tim da su neke osetljivije a neke otpornije na teže uslove, odnosno temperature i bolesti. Sorte iz grupe grmolikih ruža penjačica i pokrivača tla su otpornije dok su ruže žute boje najosetljivije. Uz redovnu negu čak i osetljivijim možete pomoći i sprečiti bolesti.

Pogodne su za sadnju u vrtovima, ali i u urbanim prostorima, saksijama, terasama, ispred reprezentativnih ulaza, ispred lokala…  Možete ih saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim biljkama. Na vama je i vašem ukusu kako i gde ćete ih postaviti, nijedna odluka ne bi bila greška. 

ruza stablasica

Zaštita ruže stablašice tokom zime

Kao što je napomenuto, ruže su jako osetljive na zimu i zbog toga ih treba maksimalno zastititi. Jedan od načina jeste prekrivanje jutanim džakom ili papirnom kesom napunjenim slamom kako sneg ne bi napadao preko krošnje i samim tim učinio da biljka izumre. Nakon padanja snega, površinu kese očistiti od snega kako teret ne bi polomio ili iskrivio ružu.

Jedino prirodnim materijalima treba sakriti grane od hladnoće, poput vreća od jute. Ukoliko je vaša ruža visoka, grane bi trebalo vezati kanapom i postaviti grane zimzelenog drveta između stabljika. Za zemlju je takođe neophodna izolacija (lišće, zimzelene grane).

ruze stablasice

Ovo je, moglo bi se reći, malo stariji način zaštite ali u isto vreme i jako koristan. Sada se koristi agril folija koja je izuzetan zaštitnik.

Neophodno je da ruže budu zdrave tokom vegetacije i pojedine treba tretirati odgovarajućim sprejevima.

Minijaturne ruže treba zaštititi jedino lišćem. Najbolje je napraviti malu žičanu ogradu oko biljke i unutra postaviti lišće. Za ovu namenu je najbolje hrastovo lišće zbog svoje voštane prevlake koja sprečava raspadanje tokom zimskog perioda. Nemojte prerano krenuti u akciju zaštite vaših ruža, već sačekajte da mraz prvi napadne.

Naše prelepe cvetne aranžmana sa ružama možete pogledati u našoj galeriji.

Vaša Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku